Dé 19 x mooiste stranden van Madeira? Onze favoriete stranden + kaart & foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 19 x mooiste stranden van Madeira? Onze favoriete stranden + kaart & foto's

23 december 2023 in Madeira1 reactie

Het prachtige bloemeneiland verkennen is natuurlijk leuk, maar wat dacht je van een dagje relaxen op één van de mooiste stranden op Madeira? Madeira kent verschillende soorten stranden waar je even kan ontsnappen aan de drukte en kan genieten van de prachtige omgeving.

Benieuwd naar de mooiste stranden en kustplaatsen? Lees verder en ontdek waar je heen moet tijdens je vakantie op Madeira voor een dagje op het strand.

Praktische info & tickets voor je vakantie Madeira

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen naar Funchal, richtprijs € 90 vergelijk prijzen bij Cheaptickets, Transavia of TuiFly
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Corendon (va. € 441), Elizawashere (va.€ 582) of Sunweb (va. € 515)
Huurauto
  • Rijden in Madeira (vooral de noordkant) kan soms avontuurlijke zijn met smalle steile wegen, maar perfect te doen met een normale personenwagen.
  • Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Genieten van de zon, zee en strand op Madeira

Madeira is een bergachtig vulkanisch eiland met kliffen en rotsen, dat het hele jaar door geniet van een heerlijk klimaat. Wandelaars en natuurliefhebbers komen, net zoals op de Azoren en Canarische eilanden, naar Madeira om er te genieten van de bijzondere natuur en de vele levada wandelroutes op Madeira. Madeira is niet echt de meest typische strandbestemming, maar toch zijn de stranden van Madeira zeker een bezoekje waard.

Het water van de Atlantische Oceaan is kristalhelder, al kan de oceaan aan de noordkant soms wat wilder zijn dan aan de zuidkant. Op Madeira vind je verschillende type stranden. Een mix van zwarte zandstranden, kunstmatige gele zandstranden of de grijze keienstranden. Daarnaast vind je er ook een paar natuurlijke zwembaden en bewaakte openluchtzwembaden middenin de natuur.

Kaartje met de mooiste stranden van Madeira

  1. Praia do Porto do Seixal

Praia do Porto do Seixal is een van de favoriete stranden van Madeira. De prachtige achtergrond met de pittoreske groene bergen en het diepblauwe oceaanwater in combinatie met het zachte zwarte zandstrand maakt Seixal een zeer uniek strand.

Het oceaanwater is over het algemeen vrij kalm, dus het is zeker een veilige plek om te zwemmen. Nadien kan je nog even een wandeling maken over de pier van Seixal Beach om de golven onder je te zien beuken tegen de lavastenen. En als je graag eens in het water springt, neem dan zeker een duik in de oceaan vanaf de pier!

  1. Praia da Maiata

Praia da Maiata is gelegen in Porto da Cruz (gemeente Machico). De iconische Penha de Águia-berg staat centraal op dit strand wat zorgt voor een prachtige achtergrond. Daarnaast is het een mix van zwart zand en opgerolde kiezelstenen en de lichtgolven bieden de ideale omstandigheden voor zowel de beginnende als ervaren surfers! De golven worden hier herkend en geïdentificeerd, omdat het een zeer populaire plek is voor mensen die op zoek gaan naar een plek voor te surfen op Madeira.

  1. Ponta de São Lourenço

Vlakbij de Ponta do Rosto vind je de spectaculaire kliffen van Ponta de São Lourenço. Je komt hier, in tegenstelling tot de Ponta do Rosto, terecht in een dor landschap waar weinig vegetatie groeit. Je kan hier ook leuke wandelingen maken en genieten van de vergezichten op de oceaan. Ben je op zoek naar de meest verlaten en rustige stranden van Madeira? Dan moet je hier zijn, lees hier nog meer over deze PR8 wandeling op Madeira.

VIDEO: Wil je graag zien wat je zoal mag verwachten tijdens deze wandeling? Bekijk hier onze video

  1. Praia Prainha

Praia Prainha, gelegen in het oostelijke deel van Madeira, is een van de weinige (natuurlijke!) zandstranden van Madeira. Het strand wordt aan weerszijden omgeven door imposante rotsformaties en duinen. Het Prainha-strand is misschien niet meteen het grootste strand van Madeira, maar het is wel een gezellige kleine baai met zacht bruinzwart vulkanisch zand. Daarnaast liggen hier ook de Dunas da Piedade, kalksteenfossielen die van geomorfologisch belang zijn.

Het landschap hier staat in groot contrast met de landschappen op de rest van het eiland. In de omgeving van Ponta de São Lourenço maken de groene tinten plaats voor woestijnachtige vergezichten van oranje, rode en bruine tinten in het landschap. Het is bovendien ook een geweldige plek voor duikliefhebbers. En voor diegene die liever aan de zijlijn zitten te genieten, is er een gezellig restaurant gelegen op de rotsen. Al moet je wel rekening houden met de hoge prijzen.

  1. Praia da Ribeira de Natal

Praia da Ribeira de Natal, gelegen in Caniçal, wordt omgeven door mild en kristalhelder water. Het is een kiezelstrand dat over de gehele lengte begeleid wordt door de Caniçal-promenade en trekt zowel toeristen als de lokale bevolking. Verder beschikt het strand ook over infrastructuur zoals ligbedden en vaste parasols, toezicht tijdens het badseizoen, een gezellige bar en voldoende parkeergelegenheid.

  1. Praia de Machico

De prachtige baai van Machico heeft een geweldig zandstrand van 125 meter lang. Het strand werd net zoals Praia de Calheta aangelegd met zand uit de Sahara woestijn. Het enige verschil is de locatie van het strand, het ligt namelijk helemaal in het oosten van Madeira.

Het strand van Machico is zeker een van de mooiste zandstranden van Madeira en draagt bij aan de charme van het mooie historische stadje Machico. Ook rondom het strand van Machico zijn er voldoende voorzieningen zoals kleedkamers met douches, ligbedden en parasols en voldoende parkeerplaatsen om je auto te dumpen. Daarnaast vind je er ook een aantal gezellige restaurants en bars en je kan er ook een potje volleyballen, waterfietsen en jetskiën.

  1. Praia do Garajau

Praia do Garajau is een mooi voorbeeld van een typisch keienstrand op Madeira. Het strand is gelegen aan de voet van de spectaculaire kliffen en het standbeeld Cristo Rei. We raden je dan ook aan om je auto te parkeren aan het standbeeld en vervolgens kan je voor een paar euro's met de kabelbaan langs de steile klif naar beneden.

Je kan hier uitstekend duiken en dankzij het heldere water is duiken en snorkelen hier een ware belevenis! Verder vind je hier een gezellig restaurant op het strand waar je terecht kan voor een hapje en een drankje of een lekkere verse visschotel.

  1. Doca do Cavacas

Doca do Cavacas is een klein badcomplex bestaande uit natuurlijke zwembaden en een mooi strandje. Je hebt er alles wat je nodig hebt voor een namiddagje aan het water: douches, toiletten, kleedkamers, een redder en verschillende restaurants en bars in de omgeving. Wees gewaarschuwd: bij Doca do Cavacas is er niet veel plaats. Is het hier te druk? Wandel dan even door de tunnel en ga uitrusten op het strand Praia Formosa.

DOE JE VOORDEEL: Mis niets tijdens je rondreis op het bloemeneiland en koop onze reisgids Madeira. Deze staat vol met concrete tips, een complete voorbeeldroute én zo bespaar je uren opzoekingswerk.
  1. Praia Formosa

Gelegen in de hoofdstad Funchal, vind je het aangename zandstrand Praia Formosa. Het is een 2 km lang openbaar zwart zandstrand, vermengt met kleine kiezelsteentjes. Verder heeft dit zandstrand ook nog een lange promenade die alle stranden in de buurt met elkaar verbindt. Hierdoor biedt deze omgeving een geweldige wandeling langs de oceaan zonder dat je natte of zanderige voeten krijgt.

  1. Câmara de Lobos

Câmara de Lobos is een traditioneel vissersdorpje zo'n 5 kilometer van Funchal. Het dorp werd geliefd door Winston Churchill die hier een tijdje doorbracht en het dorpje op schilderijen vereeuwigde.

Even ten westen van dit vissersdorpje kan je met de kabelbaan Teleférico do Rancho afdalen naar een pittoresk strand onder de 500 meter hoge klif Cabo Girão. De vele kleurrijke vissersboten zorgen voor een schilderachtig landschap tegen het grijsachtige kiezelstrand. Een prachtige achtergrond dus voor een paar mooie foto’s.

  1. Fajã dos Padres

Fajã dos Padres is een verbazingwekkende biologische boerderij met negen huurhuisjes, een aangenaam strand en een restaurant. Het is alleen bereikbaar per boot of met een kabelbaan, dus weg van de massa (we love it!).

ONZE TIP: Ga hier lunchen in het fantastische restaurant. Ook als je probeert om duurzaam te reizen, is dit een uitstekende plek om te verblijven. Je moet betalen om af te dalen met de kabelbaan, maar dit verborgen juweeltje is dat geld meer dan waard. Boek hier een overnachting op deze fantastische boerderij.

  1. Praia Da Ribeira Brava

In een indrukwekkende vallei aan de westkust van het eiland, vind je het stadje Ribeira Brava, dat volledig aan zee grenst. Hier bevindt zich een keienstrand waar je even kan uitblazen en genieten van het uitzicht. Het strand bestaat uit kiezelstenen, vermengd met zwart zand. Daarnaast zijn er ook buitenzwembaden gevestigd en kan je een hapje eten in het restaurant. De kustweg die hier langs loopt heeft een uitkijkpunt en is ideaal voor wie houdt van wandelen en genieten van mooie panoramische uitzichten op de omgeving.

  1. Cais da Ponta do Sol

Van Ponta do Sol (Het Punt van de Zon) wordt gezegd dat het het warmste plekje van Madeira is. Nergens op het eiland krijg je meer zonuren per jaar. Je kan hier een wandeling maken over de Cais da Ponta do Sol, een platform en uitkijkpunt dat over de rotsen en de oceaan is gebouwd.

Wandel je graag? Dan kan je van hieruit ook verschillende levadas (de typische kanalen van Madeira) bewandelen. De bekendste wandeling is die langs het pad Levada do Moinho - Levada Nova. Je kan er via een tunnel (zorg ervoor dat je een zaklamp bij je hebt) naar een waterval trekken. Of maak een langere wandeling landinwaarts. Als je de wandeling Levada do Moinho - Levada Nova wil doen, kan je hier beginnen: 32.690047, -17.091370.

  1. Praia da Madalena do Mar

Madalena do Mar is een ander kustplaatsje dat een bezoekje waard is. Je struint hier langs een kerk en traditionele huisjes in een decor van landbouwgebieden waar suiker, bananen, en nog meer exotische gewassen worden verbouwd. Er is ook een mooie rondwandeling van 1,5 km die je kan maken. De wandeling heet de RB2 (Rota da Banana) en begint op de Travessa das Freiras in Madalena do Mar (gps: 32.702088, -17.134355).

Als je op zoek bent naar een leuke plek om je dorst te lessen of een snelle lunch te bestellen, probeer dan het plaatselijke restaurant A Taberna. Dit restaurant ligt vlak bij de zee en valt meteen op dankzij de kleurrijke muurschildering.
  1. Praia de Calhetas

Praia de Calhetas is een kunstmatig aangelegd geel zandstrand in het gelijknamige dorpje Calheta (gelegen aan de zuidkust van Madeira). Het strand werd in 2004 geopend en werd aangelegd door geïmporteerd zand uit de Sahara in Marokko. Calheta was hierdoor het eerste strand op Madeira dat zand uit Marokko importeerde. Nadien volgde er nog meer stranden op Madeira dit voorbeeld.

Vanop het strand geniet je van een prachtig uitzicht op de bergen. Het is de perfecte plek om even een dagje te ontspannen. Je hebt hier geen last van hevige golven of stroming in het zwemgedeelte, waardoor het ook een veilige plek is voor kinderen om te zwemmen. Na het zwemmen kan je nog even een lekkere cocktail drinken in een van de gezellige bars langs de boulevard.

Graag een rondreis maken op Madeira? Bekijk dan zeker eens onze 10-daagse rondreis door Madeira en geniet van de mooiste plekjes!

  1. Jardim do Mar

Jardim do Mar betekent letterlijk 'Tuin van de Zee'. En dit dorpje is inderdaad weelderig groen en ligt bezaaid met privétuinen. Het pittoreske dorpje is een aangename plaats om wat tijd door te brengen. Er zijn drie kiezelstranden waar zowel de lokale bevolking als toeristen van de zon komen genieten. Jardim do Mar staat bovendien ook bekend als de beste surfspot van Madeira en er hebben hier al grote surfwedstrijden plaatsgevonden.

  1. Achadas da Cruz

Vanuit Ponto do Pargo ga je richting de Caminho do Teleférico om de kabelbaan van Achadas da Cruz te bereiken. Deze kabelbaan is de steilste van Europa en brengt je naar een prachtig kiezelstrand dat verstopt ligt onder de 500 meter hoge kliffen. Hier bevinden zich ook de ruïnes van het verlaten traditionele dorp Fajã da Quebrada Nova. Toen we hier wandelden, ontmoetten we enkele oude bewoners die in de kleine boerderijen woonden.

Dit is een verborgen plekje waar je niet al te veel andere mensen zal tegenkomen. Je kan ook een korte wandeling maken naar een tweede ruïnedorpje iets verderop langs de kust. Naast het kabelbaanstation op de top vind je een klein restaurant en een souvenirwinkel.

  • De kabelbaan werkt van 8.00 uur 's morgens tot 19.00 uur 's avonds.
  • Houd er ook rekening mee dat die tijdstippen kunnen variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden.
  1. Porto Moniz

Porto Moniz is een stadje in het noordwesten van het eiland tussen Ribeira da Janela en Achadas da Cruz. Het plaatsje is vooral bekend door de idyllische natuurlijke zwembaden tussen de zwarte lavarotsen. Deze piscinas naturais zijn gevuld met zeewater en zijn erg populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking. De toegangsprijs voor de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz is € 1,50. Naast de betaalde natuurlijke zwembaden is er nog een meer natuurlijke lavapoel die gratis is.

Wil je ook graag naar deze natuurlijke zwembaden? Wat dacht je van een 4x4 tocht langs de wijngaarden in São Vicente, de natuurlijke vulkanische baden bij Seixal en Porto Moniz en het Paúl da Serra-plateau. Bekijk alle tours en uitstappen online.

  1. Porto Santo

Madeira is het grootste eiland van de Madeira-archipel, maar er zijn ook nog drie andere eilanden: Porto Santo, Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens. De laatste twee eilanden zijn onbewoond, maar Porto Santo is zeker een bezoekje waard.

Het dunbevolkte eilandje Porto Santo heeft een eigen vliegveld en verschilt van Madeira. Op Porto Santo kan je namelijk wel uitrusten op langgerekte stranden. Het “gouden eiland” beschikt over maar liefst 9 kilometer aan gouden zandstranden. Je kan er niet alleen zonnen op het strand, maar ook verschillende watersporten beoefenen.

Nog op zoek naar een overnachting in de buurt? Bekijk het volledige aanbod hotels in Porto Santo.

  1. Onze 5 favoriete hotels op Madeira

Tijdens je bezoek aan Madeira heb je natuurlijk ook een goed verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzichtje gemaakt van onze top-favorieten. Of lees ons uitgebreid blogartikel met de mooiste hotels in Madeira.

Allegro Madeira (adults only)

  • Nood aan extra rust? Dan is het adults only-hotel Allegro Madeira in Lido bij Funchal een ideale keuze. Er zijn 2 restaurants, een buitenzwembad en een mooi dakterras waar je in de bar iets kan drinken. Er is ook een spa en een fitnesscentrum.
  • De restaurants serveren regionale specialiteiten en internationale gerechten. In de bar kan je cocktails bestellen.
  • Je overnacht hier al vanaf 67 euro. Boek je kamer online.

Estalagem da Ponta do Sol

  • Een andere mogelijkheid in Ponta de Sol is het Estalagem da Ponta do Sol.
  • Dit hypermoderne designhotel ligt in een voormalige boerderij bovenop een klif.
  • Er is ook een binnenzwembad, een infinity pool en een spa met sauna, stoombad, hot tub, massagekamers en een fitness. Je kan er ook heerlijk dineren in het restaurant of iets drinken in de loungebar.
  • Je overnacht hier al vanaf 61 euro. Boek je kamer online

Belmond Reid’s Palace (luxe)

  • In Funchal kan je overnachten in het luxueus vijfsterrenhotel Belmond Reid’s Palace.
  • Dit hotel bestaat al meer dan 100 jaar, ligt op een kwartier wandelen van het centrum van Funchal en werd al door grote namen zoals Grace Kelly en Winston Churchill bezocht.
  • Het hotel heeft 3 zwembaden, een spa met sauna’s en een fitness ruimte, 3 restaurants en een tuin van 4 hectare groot. Je overnacht er vanaf 319 euro. Boek je kamer online

Castanheiro Boutique Hotel

  • Het Castanheiro Boutique Hotel ligt in het centrum van Funchal vlakbij de haven. Het hotel heeft ook een eigen restaurant en een mooi zwembad.
  • Dit hotel is vooral bekend om het wellnesscentrum. Je kan er relaxen in de sauna, het binnenzwembad, het Turks bad, de massagekamers en het hydrotherapiebad.
  • Je overnacht hier vanaf 160 euro. Boek je kamer online.

Quinta Da Penha De Franca

  • Het charmante Quinta Da Penha De Franca is een oase van rust aan de oceaan. Het hotel beschikt over twee buitenzwembaden met zeewater waarvan er één verwarmd is.
  • De kamers van het Quinta Da Penha De França hebben allemaal een balkon met uitzicht op de tuinen of op de Atlantische Oceaan.
  • Het restaurant van dit pension werkt met een à-la-cartemenu.
  • Je verblijft hier al vanaf 71 euro. Boek je kamer online.
  1. Download onze gratis reisgids Madeira

Ontdek Madeira met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis op Madeira en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids Madeira met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Madeira.

Madeira

Gratis reisgids Madeira downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 februari 2022 - Barend Ruiter

Ik kan alleen maar zeggen dat jullie reisgids alleen nog maar meer uitnodigt om op vakantie te gaan naar Madeira. Kortom een super mooie en geslaagde gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?