11 x hidden spots op Madeira: Ontdek deze onbekende plekjes op Madeira

Koop de volledige reisgids voor € 10

11 x hidden spots op Madeira: Ontdek deze onbekende plekjes op Madeira

23 december 2023 in Madeira0 reacties

Ben je op vakantie op Madeira en wil je graag even ontspannen aan de drukte van de stad? Even weg van de toeristische trekpleisters? Gelukkig zijn er op Madeira enkele verborgen plekjes waar je minder toeristen tegen het lijf loopt.

Benieuwd naar de hidden spots op Madeira? Lees gerust verder en ontdek dé verborgen plekjes en bezienswaardigheden.

Praktische info & tickets voor je vakantie Madeira

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen naar Funchal, richtprijs € 90 vergelijk prijzen bij Cheaptickets, Transavia of TuiFly
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Corendon (va. € 441), Elizawashere (va.€ 582) of Sunweb (va. € 515)
Huurauto
  • Rijden in Madeira (vooral de noordkant) kan soms avontuurlijke zijn met smalle steile wegen, maar perfect te doen met een normale personenwagen.
  • Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Ponta do Sol: Met de auto onder de waterval rijden

De Cascata dos Anjos (Angels Waterfall) is een waterval gelegen in Anjos, gemeente Ponta do Sol.

Het bijzondere aan deze waterval is dat ze naar beneden valt over de rotswand op de regionale weg ER 101 waarna ze verder de zee in stroomt. Hierdoor ontstaat er een soort van natuurlijk carwash waar je met je auto onder kan rijden. Een unieke ervaring. Bekijk de ligging op Google maps

  1. Calhau da Lapa

Calhau da Lapa is een andere parel die verborgen ligt op Madeira. Hier moet je zeker naartoe als je houdt van zwemmen en duiken in kristalhelder water in een unieke omgeving. Calhau da Lapa is gelegen onder een hoge klif dat je enkel te voet of met de boot kan bereiken. Je wandelt naar beneden naar een waterval en vervolgens naar het kiezel-/rotsstrand aan de voet van de vulkanische kliffen. De bijzonderheden zijn hier zeker de grotwoningen van de vissers in die kleurrijke kliffen.

Hoe bereik je deze hidden gem?

  • De beste en makkelijkste manier is om deze bijzonder mooie plek te bereiken is met een boottocht van Ribeira Brava of Funchal.
  • Of je rijdt naar een kleine kapel onder Campanário en vervolgt de lange afdaling te voet.
  • Vergeet wel niet dat elke meter afdaling een meter klimmen op de terugweg is.
  • Onze tip? Draag goede wandelschoenen en geen sandalen of slippers.

Wil je hier graag overnachten? Dat kan! We raden je een verblijf aan in Casa Calhau da Lapa, een gezellig modern vakantiehuis dat voorzien is van een eigen balkon. Zo geniet je van een prachtig uitzicht op de omgeving en de zee. Meer info en boeken.

  1. Laurisilva van Madeira

Op Madeira liggen verschillende nationale parken. Het bekendste is het Laurisilva in het Madeira Natural Park. Je wandelt hier in een bos van laurierbomen waartussen traditionele irrigatiekanalen zich een weg banen. Wanneer er mist hangt tussen de laurierbomen lijkt het alsof je in de films van Jurassic Park terechtgekomen bent. Ga mee met een lokale gids en ontdek de mooiste plekjes. Instagram proof foto's verzekerd ! Bekijk de tours en boek online vanaf € 35.

TIP: nog meer mooie wandelingen kan je vinden in onze blogpost: mooiste wandelingen op Madeira.

  1. Pico Ruivo: de hoogste piek van Madeira

Wandel naar het hoogste punt van Madeira

De Pico Ruivo is de hoogste berg van het eiland. Vanop de top van 1861 meter hoog heb je een indrukwekkend uitzicht over het hele eiland. Je bereikt het hoogste punt van Madeira na een mooie wandeling van een zevental kilometer.

Let wel op, de wandeling is behoorlijk zwaar en je bent al snel vier uur onderweg. Je wordt onderweg wel beloond met ongeëvenaarde vergezichten. Boek je wandeling op Pico Ruivo met een gids online en ontdek de mooiste uitzichtspunten.

  1. Doe een bananenwandeling

In het kustplaatsje Madalena do Mar, in het zuidwesten van Madeira vind je een korte maar zeer leuke wandeling langs bananenplantages. Langs traditionele huisjes baan je je een weg over verharde wandelpaden tussen bananenbomen, en nog meer exotische gewassen worden verbouwd.

Deze wandeling laat je bananenbomen en bananenplantages van dichtbij zien (is ideaal en leuk om met met kinderen te doen). De wandeling heet de RB2 (Rota da Banana) en begint op de Travessa das Freiras in Madalena do Mar (GPS: 32.702088, -17.134355).

Als je op zoek bent naar een bijzondere plek om je dorst te lessen of een lunch, probeer dan het plaatselijke restaurant A Taberna. Dit restaurant ligt vlak bij de zee en valt meteen op dankzij de kleurrijke muurschildering.

VIDEO: Wil je zien wat je mag verwachten langs de RB2, bekijk hier ons filmpje van deze wandeling.

  1. Porto Moniz: ga zwemmen in vulkanische baden

Porto Moniz is een stadje in het noordwesten van het eiland tussen Ribeira da Janela en Achadas da Cruz. Het plaatsje is vooral bekend door de idyllische natuurlijke zwembaden tussen de zwarte lavarotsen. Deze piscinas naturais zijn gevuld met zeewater en zijn erg populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking.

Wil je ook graag naar deze natuurlijke zwembaden? Wat dacht je van een 4x4 tocht langs de wijngaarden in São Vicente, de natuurlijke vulkanische baden bij Seixal en Porto Moniz en het Paúl da Serra-plateau. Bekijk alle tours en uitstappen online.

  1. Seixal Beach & Natural Pool

Madeira is niet meteen een go-to strandbestemming, maar desondanks vind je in de buurt wel een mooi zandstrand. Niet het goudgele strandstrand dat wij gewoon zijn, maar wel eentje met donker zwartig zand omringd door vele rotswanden. Deze plek is ideaal om te zwemmen of snorkelen in de zee en te genieten van de golven én er zijn bovendien ook natuurlijke zwembaden (gratis toegang) en prachtige uitzichten. Ideaal als je toch even een strandervaring wil. Ontdek nog meer van onze favoriete stranden op Madeira.

  1. Doe minstens één van de prachtige levada wandelingen

Madeira beschikt over een eeuwenoude netwerk van irrigatiekanaaltjes (levada) die van hoog in de bergen water naar de wijngaarden en akkers beneden in het dal brengen. Langs deze levada lopen prachtige wandelpaden die je tot diep in de dichtbegroeide bossen brengen. Je komt langs adembenemende uitzichtpunten en ontdekt op een bijzondere manier de prachtige fauna en flora van Madeira. Ook al ben je geen fervent wandelaar, op z'n minst één levada wandeling zou je zeker moeten doen als je op rondreis bent op Madeira.

Een van onze favorieten is de Levada do Caldeirão Verde PR9, deze begint bij het Parque Florestal das Queimadas. Je wandelt onderweg door vier tunnels en legt ongeveer 6,5 km af door een weelderig bos met sprookjesachtige blauwe hortensia’s. Na al dat stappen kom je aan bij de 100 meter hoge waterval Caldeirão Verde.

Wil je liever een kortere route of minder uitdagende, er is keuze te over, lees zeker onze blogpost met onze 11 favoriete wandelingen op Madeira. Maak je keuze, je zal zeker niet teleurgesteld worden.

Bekijk de video van deze wandeling

  1. Achadas da Cruz

Vanuit Ponto do Pargo ga je richting de Caminho do Teleférico om de kabelbaan van Achadas da Cruz te bereiken. Deze kabelbaan is de steilste van Europa en brengt je naar een prachtig kiezelstrand dat verstopt ligt onder de 500 meter hoge kliffen. Hier bevinden zich ook de ruïnes van het verlaten traditionele dorp Fajã da Quebrada Nova. Toen we hier wandelden, ontmoetten we enkele oude bewoners die in de kleine boerderijen woonden.

Dit is een verborgen plekje waar je niet al te veel andere mensen zal tegenkomen. Je kan ook een korte wandeling maken naar een tweede ruïnedorpje iets verderop langs de kust. Naast het kabelbaanstation op de top vind je een klein restaurant en een souvenirwinkel.

  • De kabelbaan werkt van 8.00 uur 's morgens tot 19.00 uur 's avonds.
  • Houd er ook rekening mee dat die tijdstippen kunnen variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden.
  1. Praia Prainha

Praia Prainha, gelegen in het oostelijke deel van Madeira, is een van de weinige (natuurlijke!) zandstranden van Madeira. Het strand wordt aan weerszijden omgeven door imposante rotsformaties en duinen. Het Prainha-strand is misschien niet meteen het grootste strand van Madeira, maar het is wel een gezellige kleine baai met zacht bruinzwart vulkanisch zand. Daarnaast liggen hier ook de Dunas da Piedade, kalksteenfossielen die van geomorfologisch belang zijn.

Het landschap hier staat in groot contrast met de landschappen op de rest van het eiland. In de omgeving van Ponta de São Lourenço maken de groene tinten plaats voor woestijnachtige vergezichten van oranje, rode en bruine tinten in het landschap. Het is bovendien ook een geweldige plek voor duikliefhebbers. En voor diegene die liever aan de zijlijn zitten te genieten, is er een gezellig restaurant gelegen op de rotsen. Al moet je wel rekening houden met de hoge prijzen.

  1. Prazeres, pittoresk dorpje

Het charmante dorp Prazeres is gelegen in een landelijk gedeelte in het zuidwesten van Madeira, niet zo ver van Jardim do Mar. Het is een van de meest pittoreske dorpen op het eiland tussen de bergen, groene valleien en natuurlijke paden.

Wanneer je in Prazeres bent, moet je zeker een bezoekje brengen aan het boeiende Quinta Pedagogica, een tuin in het dorp Prazeres die onderhouden wordt door de plaatselijke kerk. Deze tuin beschikt ook over een goed onderhouden mini-zoo met verschillende dieren zoals lama’s, Vietnamese varkens en nog veel meer. Je vindt er ook mooie bloemen, vruchten, een kruidentuin, een theehuis en een speeltuin voor de kinderen.

  1. Overnachten op Madeira: bijzondere hotels

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op Madeira? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen op Madeira online. Zin om bijzonder te overnachten op Madeira? Wij hebben alvast onze favoriete bijzondere verblijven voor je opgelijst.

Dorisol Mimosa Studio Hotel

Mimosa Studio Hotel ligt in Funchal, op 500m van de boulevard. Het hotel biedt prachtig panoramisch uitzicht over de baai van Funchal en beschikt over moderne, ruime studio's voorzien van een eigen kitchenette en balkon. Op een warme zomerdag kan je een frisse duik nemen in het zwembad en nadien kan je in het Terrace Restaurant genieten van internationale gerechten. Verder heb je als gast ook toegang tot het wellnesscentrum en tot de pianobar met livemuziek. Meer info en boeken.

Casas da Levada

Casas da Levada is een charmant landhuis met 6 individuele en door een familie gerunde huizen (B&B en Self Catering) gelegen in Ponta do Pargo, aan de zonnige westkant van het eiland Madeira. Het charmante pand bevindt zich tussen de magie van de natuur en de Levadas (banen die water naar de oude mensen voerden) en ligt aan de rand van het natuurlijke bos van Madeira, Laurissilva genaamd.

De gerestaureerde landhuizen, met traditie en charme, bieden een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Tussen de Levada's die over het hele gebied lopen, is er een overloopzwembad, een solarium en een kleine dierenboerderij gevestigd. Meer info en boeken.

Sentido Galomar - Adults Only

Galo Resort Hotel Galomar is gelegen op een klif in Ponta D'Oliveira en biedt een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het viersterrenhotel biedt naast modern ingerichte kamers (sommigen met eigen balkon en uitzicht op zee) directe toegang tot de zee en binnen- en buitenzwembaden.

Na een vermoeiende dag kan je in de Ashoka Spa terecht dat een breed scala aan behandelingen biedt. De spa biedt ook sauna's en een hot tub. Nadien kan je de dag afsluiten met een lekker dinertje in een van de twee restaurants van het hotel. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: Verken alvast het mooiste van Madeira

Benieuwd naar hoe het prachtig Madeira eruitziet? Bekijk dit filmpje en vlieg langs de bekendste plekjes van het eiland. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Madeira moeten reizen!

  1. Download onze gratis reisgids Madeira

Ontdek Madeira met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis op Madeira en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids Madeira met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Madeira.

Madeira

Gratis reisgids Madeira downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?