De King's Highway in Jordanië rijden? Praktische info + beste tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

De King's Highway in Jordanië rijden? Praktische info + beste tips

25 april 2024 in Jordanië0 reacties

Hoe de King's Highway rijden in Jordanië? Praktische info + beste tips

De King’s Highway - de ietwat megalomane vertaling van een oud-Hebreeuwse term die waarschijnlijk gewoon "regionale hoofdweg" betekende - is een lange, kronkelende route die je zuidwaarts voert door een van de mooiste landschappen van Jordanië. De weg slingert langs verschillende haarspeldbochten, verbluffende uitzichtpunten en het landschap is hier groener en weelderiger dan rond de Dode Zee. Het is ongetwijfeld een van de mooiste routes in Jordanië.

Langs de King’s Highway liggen enkele must-see bezienswaardigheden zoals de Grand Canyon van Jordanië, de Wadi Mujib Dam en bijzondere woestijnkastelen. Ontdek in deze blogpost alvast meer over de mooiste bezienswaardigheden langs de King's Highway.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Jordanië

Duur10 - 14 dagen ()
Vliegtickets3u45 vliegen naar Amman, richtprijs € 249 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Amman naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Jordan Nomads (va. € 750), Djoser (va. € 1265), ANWB (va. € 967), KoningAap (va. € 1295) of Sawadee (va. € 1449)
HuurautoIn Jordanië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Woordje geschiedenis van de King's Highway

Route 35, een van de mooiste routes in Jordanië

De weg werd al genoemd in het Oude Testament, toen de koning van Edom weigerde dat Mozes de weg zou bereizen. Later gebruikten de Nabateeërs uit Petra de King’s Highwayom luxegoederen te verhandelen tussen Arabië en Syrië, en ook de Romeinen zijn hier gepasseerd.

Daarna drukten de eerste christenen hun stempel op de eeuwenoude snelweg, en ook kruisvaarders reisden erlangs. Maar deze eens zo belangrijke route werd minder belangrijk toen er nieuwe wegen en doorgangen werden aangelegd. De King’s Highway werd uiteindelijk pas in de jaren 1950 en 1960 over de hele lengte geasfalteerd.

In deze blogpost kom je alvast meer te weten over de mooiste plekjes en bezienswaardigheden langs de King's Highway.
 1. Amman als beginpunt van de King's Highway

Amman is een geweldige plek om je Jordaanse avontuur op de King's Highway te beginnen. Deze bruisende hoofdstad barst van de archeologische en historische bezienswaardigheden, restaurants, kleurrijke markten en hotels. Velen zien Amman alleen als een noodzakelijk vertrekpunt om vooral andere delen van het land te verkennen, maar de stad zelf heeft ook veel te bieden. Ontdek de mooiste plekjes van de stad met onze stadswandeling door Amman.

 1. Geniet van het uitzicht op de Nebo-berg

De berg Nebo, in het Arabisch Jebel Nibu genoemd, is een 817 meter hoge berg ten noordoosten van de Dode Zee, gelegen in de Jordaanvallei tegenover Jericho (ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Madaba). Er wordt gezegd dat Mozes vanaf hier naar het beloofde land keek voordat hij stierf. Naast genieten van het prachtige uitzicht kan je hier ook kerkruïnes bezoeken om er de eeuwenoude mozaïeken te bewonderen.

Een bronzen slangenmonument herinnert hier aan een prominente bijbelpassage. De historisch en archeologisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de vondsten en artefacten van de berg Nebo en omgeving bezichtigen in een klein museum.

 1. Archeologisch park van Madaba voor de Byzantijnse mozaïeken

De meeste bezoekers trekken naar het archeologisch park van Madaba voor de Byzantijnse mozaïeken. Deze mozaïeken sierden de vloeren van de eerste huizen en kerken in deze streek. Bezoek de Grieks-orthodoxe basiliek van Sint-Joris, met daarin een mozaïek van de oudste kaart van Palestina. Beklim daarna de rechthoekige toren van de Johannes de Doperkerk voor een prachtig uitzicht over de stad.

Op de kruising van de straat Ben Zayd Al Uzayzy met de King’s Highway staat ook de Kerk van de Apostelen. Deze Byzantijnse kerk dateert uit 578 en kan uitpakken met een mozaïek van een vrouw die uit de zee tevoorschijn komt, omgeven door talloze mythische zeewezens, wilde dieren en exotische vegetatie.

 1. Dhiban, een onopvallend dorpje

Dhiban is tegenwoordig een onopvallend dorp, maar ooit was dit een belangrijke stad - de hoofdstad van Moab, die in het Oude Testament vele malen wordt genoemd. Rond 850 v.Chr. bouwde de "herderskoning" Mesha hier een paleis en hij begon de King’s Highway te versterken tegen verdere aanvallen.

Bijna 3000 jaar later werd hier een grote basaltsteen gevonden. Onderzoek wees uit dat er een verslag op te lezen was van de prestaties van de herderskoning - de langste inscriptie in de Moabitische taal ooit gevonden, en een van de langste en meest gedetailleerde originele inscripties uit de Bijbelse periode. Het origineel bevindt zich nu in het Louvre in Parijs, maar kopieën ervan hangen in musea in heel Jordanië.

HUURAUTO: In Jordanië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).

 1. De ruïnes van Umm ar-Rasas

Wijk een beetje af van de King's Highway om Umm ar-Rasas te bezichtigen. Deze site ligt op een kwartiertje rijden van Dhiban en is absoluut de moeite waard om een kleine omweg te maken. Umm ar-Rasas is een archeologische opgraving die in 2004 uitgeroepen werd tot werelderfgoed door UNESCO. Deze archeologische site is gelukkig nog niet zo bekend bij de grote massa toeristen.

De ruïnes die je kan bezichtigen dateren uit de 3e tot 9e eeuw maar een groot deel is nog niet opgegraven. Hier en daar kan je er ook nog enkele Byzantijnse kerken tegenkomen waarvan sommigen beschikken over enkele opmerkelijke vloermozaïeken. Neem zeker een kijkje in de Sint-Stefanuskerk en de Sint-Pauluskerk.

 1. Mujib Valley Panorama Site

Ten zuiden van Dhiban slingert de King’s Highway op en neer door een aantal valleien, waaronder de dramatische kloof van Wadi Mujib, ook wel de "Grand Canyon van Jordanië" genoemd.

Als je langs de King’s Highway naar het zuiden trekt, kom je op prachtige uitkijkpunten. Langs weerszijden zie je spectaculaire landschappen vanop het 1200 meter hoge woestijnplateau en de Dode Zee in het oosten. Een mooie plek om te stoppen is de Mujib Valley Panorama Site (bekijk ligging), waar je in het mini-winkeltje een dampende kop traditionele Jordaanse thee kan proeven (zie foto).

De kronkelende rit naar beneden in de kloof en via de andere kant terug omhoog is onvergetelijk. Om je heen strekt het beschermde biosfeerreservaat Mujib zich uit, een gebied dat je het beste kan verkennen vanaf de kant van de Dode Zee, iets later op dit avontuur. Neem vooral je tijd en geniet van het prachtige uitzicht.

 1. Kerak en het kruisvaarderskasteel

Op het zuidelijke deel van de King’s Highway rijd je door een steeds groener landschap dat bezaaid is met weelderige nederzettingen rondom waterbronnen. Kerak is er zo eentje. Het stadje ligt op een heuveltop en er staat een van de best bewaarde kruisvaarderskastelen in het Midden-Oosten overeind.

Het kasteel van Kerak ligt op het hoogste punt van de stad, en wordt omgeven door andere bouwwerken van historisch belang. Voor het kasteel ligt het Kasteelplein, omlijnd met smaakvol gerestaureerde Ottomaanse gebouwen, waaronder een oude moskee en een bezoekerscentrum.

Het duurt enige tijd om het kasteel te verkennen. Het telt maar liefst zeven verdiepingen, waarvan de onderste diep begraven liggen in de heuvel. Neus rond in de donkere kamers en gewelfde gangen en laat je fantasie de vrije loop. Aan de lagere westkant vind je een museum dat meer inzicht geeft in de fascinerende geschiedenis van het kasteel.

 1. Biosfeerreservaat Dana

Het biosfeerreservaat Dana werd in 1993 opgericht om het ruige landschap van de Grote Slenk te beschermen, waaronder een reeks bergruggen, plateaus en woestijnvlakten. Het omvat alle vier de verschillende bio-geografische zones van Jordanië en herbergt daarom de meest diverse natuur van het land. In dit hele gebied zijn er heel wat prachtige wandelpaden uitgestippeld die je door deze gevarieerde omgeving gidsen.

Wist je dat er meer dan 830 plantensoorten verschillende plantensoorten te vinden zijn en er meer dan 200 verschillende vogelsoorten leven in het Dana biosfeerreservaat. Er leven ook 40 verschillende zoogdieren waaronder de Arabische oryx, de gestreepte hyena, de woestijnkat en verschillende soorten vossen. Het spreekt dus voor zich dat dit een zeer belangrijke plek is voor de biodiversiteit van het land.

Verken het prachtige gebied met onze uitgestippelde Dana trail.

VERBLIJFTIP: Dana Tower Hotel is een kleinschalig driesterrenhotel midden in het charmante dorpje Dana. Het ontwerp van het gebouw is authentiek Midden-Oosters. Een perfecte plek om te verblijven, met gegarandeerd een prachtig uitzicht over het biosfeerreservaat Dana. Meer info en boeken.

 1. Kasteel van Shobak

Het kasteel van Shobak, dat dramatisch als een gekapseisd schip op de top van een heuvel prijkt, was het eerste kasteel dat door de kruisvaarders in Transjordanië werd gebouwd. Het werd uitgebreid verbouwd door de Mamluken en Ottomanen. Tegenwoordig is het ruïneuzer dan het kasteel van Kerak, maar niettemin interessant.

De torens en kasteelmuren dateren grotendeels uit de Mamlukse periode (1250-1517), en hebben allemaal prachtige gebeeldhouwde inscripties die dateren van verbouwingen in de jaren 1290. Het kasteel werd bewoond tot in de jaren 1950, en aan de noordkant van het kasteel vind je een doolhof van verlaten Ottomaanse huisjes, waaronder zich een paleiscomplex van de Ayyubiden bevindt met een grote ontvangsthal en verschillende baden.

ROADTRIP: Nog inspiratie nodig voor je volgende reis? Bekijk dan zeker eens onze 14-daagse roadtrip door Jordanië.

 1. Bezoek Little Petra

Alvorens je dit avontuur op de King's Highway eindigt in Petra, kan je eerst nog een bezoekje brengen aan Little Petra. In Little Petra kan je een triclinium vinden, een grafgevel uit de klassieke Nabateeër-periode, uitgehouwen in de zandsteen bij de canyon Siq al-Barid. Iets verderop in de canyon zie je het Beschilderde Huis waar verbazingwekkende schilderingen van vogels, bomen, enz. op het plafond staan.

 1. Petra, een wereldwonder

Petra, één van de meest mysterieuze plekken ter wereld

De unieke stad Petra is eeuwen geleden gesticht door een relatief onbekend volk uit de Oudheid: de Nabateeërs, een Arabisch volk dat in de klassieke oudheid in het zuiden van Jordanië leefde. Ze waren voor hun tijd hele bekwame architecten. Zo hakten zij tientallen huizen, tempels en tombes uit de rotsen. Ze wisten Petra honderden jaren verborgen te houden voor de buitenwereld. Tot 1812, wanneer een Zwitserse ontdekkingsreiziger per toeval op de ruïnes stuit.

Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet helemaal duidelijk wat de functie was van Petra. De stad werd herontdekt in 1812 door de Zwitserse Jean Luc Bruckardt en is sindsdien een van de meest toeristische plekken op de wereld. Wanneer je door de site wandelt, zie je slechts een deel van de oude stad. Het doet je als het ware nadenken over de zovele andere schatten die hier wellicht nog verstopt liggen onder de rotsen.

De historische site van Petra in haar volle lengte ontdekken? Volg dan het wandelpad Ad Deir is in feite het verlengde van het hoofdpad (Main Trail), dat steil omhoog klimt naar Ad Deir, het klooster.
 1. Waar overnachten langs de King's Highway?

Langs de King's Highway liggen verschillende plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het zou dan ook zonde zijn om hier gewoon langs te rijden. We raden je daarom ook aan om de King's Highway niet in één dag te rijden. Zo kan je een tussenstop maken waar je maar wilt en de site op eigen tempo verkennen. Het is dan ook handig om slechts één of meerdere overnachtingen te boeken die langs deze prachtige route liggen. Ontdek hieronder alvast enkele verblijfplaatsen:

 • Madaba: Grand Hotel Madaba is een elegant hotel en ligt in het hart van Madaba en biedt ruime, eenvoudig ingerichte kamers waarvan sommigen beschikken over een balkon met uitzicht op het zwembad en de stad. Meer info en boeken.
 • Dana: Dana Tower Hotel is een kleinschalig driesterrenhotel midden in het pittoreske dorpje Dana. Het ontwerp van het gebouw is authentiek Midden-Oosters. Een perfecte plek om te verblijven, met gegarandeerd een prachtig uitzicht over het biosfeerreservaat Dana. Meer info en boeken.
 • Wadi Musa (Petra): Het grootste voordeel van een verblijf in het Mövenpick Petra, afgezien van alle luxe, is de ligging. Het bezoekerscentrum van Petra ligt aan de overkant van de straat! Ontspan door een duik te nemen in het buitenzwembad of geniet bij zonsondergang van een drankje in de Al-Ghadeer Rooftop Garden, met uitzicht op de oranje heuvels van Petra. Meer info en boeken.
 1. Autorijden in Jordanië

Belangrijke info als je zelf gaat rijden in Jordanië

 • De wegen in Jordanië bevinden zich meestal in goede staat.
 • Respecteer de snelheidslimieten, want overal in het land zijn veel snelheidscontroles, zelfs midden in de woestijn.
 • Langs de hoofdwegen houdt de politie willekeurig auto's aan om documenten te controleren.
 • We raden je aan om niet in het donker te rijden. Op de wegen, en zelfs op de snelwegen, kan je plotseling verkeersdrempels tegenkomen waar geen enkel waarschuwingsbord aan voorafgaat.
 • Het verkeer in de hoofdstad Amman kan druk en chaotisch zijn.
 • Neem de voorrangsregels voor rotondes hier niet al te serieus als je niet urenlang wil wachten tot je verder kan.
 • Parkeren is bijna overal gratis, zelfs bij de grote hotspots van Jordanië.

HUURAUTO: Nog op zoek naar een huurauto voor tijdens je vakantie in Jordanië? Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).

 1. Praktische info over de King's Highway

 • Ben je van plan om de King's Highway in slechts één dag te doen? Dan wordt het een lange rit. Zeker als je bij de belangrijkste sites een tussenstop wil maken. Wij raden een overnachting aan onderweg.
 • Vertrek best zo vroeg mogelijk zodat je tijd genoeg hebt om alles te bezichtigen dat je wilt bezichtigen.
 • Wanneer je van plan bent om in het donker te rijden (heel vroeg of heel laat op de dag), houdt dan rekening met de verkeersdrempels en eventuele politiecontroles.
 • De bewegwijzering langs de baan is meestal aangegeven in het Engels en het Arabisch. Volg wegnummer 35.
 • Download je reisgids Jordanië voor een onvergetelijk verblijf.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Jordanië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Jordanië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Jordanië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Jordanië.

Jordanië

Gratis reisgids Jordanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?