17 x mooiste bezienswaardigheden in Diest: wat zien & doen tijdens je bezoek? Info & tips

17 x mooiste bezienswaardigheden in Diest: wat zien & doen tijdens je bezoek? Info & tips

10 januari 2023 in Hageland3 reacties

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Diest + verblijftips

Diest is een relatief kleine stad, in het noordoosten van de provincie Vlaams-Brabant op de grens met de provincie Limburg, en telt zo'n 25.000 inwoners. Qua bezienswaardigheden zijn er zeker het Begijnhof van Diest, UNESCO Werelderfgoed en tal van historische gebouwen of wat dacht van een kano tocht op de Demer? Het is tevens een ideale uitvalsbasis om het Hageland en de Kempen te verkennen.

Je kan gerust een hele dag doorbrengen in Diest. Benieuwd naar wat je hier allemaal kan zien en doen? Lees hier de mooiste bezienswaardigheden in Diest!

Inhoud artikel

  1. Stadsmuseum 'de hofstadt

Wil je je graag verdiepen in de geschiedenis van de stad? Dan moet je in het Stadsmuseum ‘de Hofstadt zijn. Het stadsmuseum ligt in het hart van de stad, gevestigd in het stadhuis en herbergt een rijke kunstverzameling die het verhaal van Diest vertelt.

Verder is ook een deel van de collectie gewijd aan de prinsen van Oranje-Nassau, die heer van Diest waren in 1499 tot 1794. Maar het pronkstuk van het museum is echter "De Annunciatie", een schilderij van Hendrick ter Brugghen. Het werkstuk is één van de grootste schilders van de Utrechtse school.

STADSWANDELING: Wil je graag deze stad zo goed mogelijk verkennen? Download onze stadswandeling door het centrum van Diest en kom langs de mooiste plekjes.

  1. Sint-Sulpitiuskerk

Op de Grote Markt prijkt de Sint-Sulpitiuskerk. De gotische kerk is een mooi voorbeeld van de Demergotiek door het gebruik van de lokale ijzerzandsteen en witte kalksteen. De Sint-Sulpitiuskerk is tegenwoordig de hoofdkerk van de stad en huisvest het ook het Museum voor Religieuze Kunst. Het Museum is een ware schatkamer van de Zuid-Nederlandse kunst van de 16de tot de 18de eeuw.

Ga ook zeker eens binnenin een kijkje nemen. Het interieur bestaat ui heel wat kerkschatten! Zo kan je een laatgotisch triomfkruis, een renaissance tabernakel, een barokke preekstoel en ook de doopvont die gebruikt werd bij de doop van de latere heilige Sint Jan Berchmans bewonderen. Maar het pronkstuk van deze kerk is het graf van Filips Willem van Oranje-Nassau, Heer van Diest.

  1. Sint-Catharinakerk

Een andere kerk die je hier kan bezichtigen is de Sint-Catharinakerk, een typische begijnhofkerk uit de 13e eeuw, opgetrokken uit ijzerzandsteen. De kerk is toegewijd aan de Heilige Catharina. Ze oogt misschien wat sober langs de buitenkant maar het barokke interieur zal je zeker weten te verbazen.

De kerk is een ware schatkamer van de schilderkunst uit de Lage Landen! Je komt oog in oog te staan met Vlaamse Meesters als Frans Francken II, Theodoor Van Loon en Jan Erasmus Quellinus. Ook onder het doksaal vind je het graf van Nicolas Esschius, één van de beroemdste pastoors van het begijnhof.

  1. Citadel en de stadsvesten

De Citadel van Diest maakt deel uit van de vestinggordel die na de Belgische onafhankelijkheid van 1830 werd gebouwd op de Allerheiligenberg. Het hele complex is gericht op militaire functionaliteit en deed dienst als zelfstandige versterking dat autonoom kon standhouden bij een insluiting van de vijanden of zelfs na de val van de stad. Daarbovenop moest het met kanonvuur ook voorkomen dat de vijand de stad kon verlaten om op te rukken richting Leuven.

De Citadel werd gebouwd in de vorm van een vijfhoek en wordt omringd door droge grachten. Middenin vind je een groot open plein waaruit overwelfde doorgangen naar de fronten en bastions lopen. De kazerne had verschillende faciliteiten om het levensonderhoud van de manschappen te voorzien. Zo werden er dienstlokalen, leef- en slaapruimtes, opslagruimtes voor bewapening en voedsel, een apotheek en dokterskabinet, een bakkerij en keuken voorzien. De Diestse Citadel is de enige in Europa waar dit verdedigingssysteem nog vrijwel intact is gebleven. De stadswallen vormen vandaag de dag een unieke wandelzone.

LEESTIP: Wil jij ook graag meer ontdekken van al het moois dat het Hageland te bieden heeft? Bekijk de mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Hageland.

  1. Allerheiligenkapel

In 1854 werd de Allerheiligenkapel opgericht ter vervanging van een gelijknamige kapel uit de 14e eeuw, die wat verder van de stadskern lag. Deze knappe, neoclassicistische bedevaartkapel werd meteen heropgebouwd op de flanken van de toenmalige Kluisberg, die men de dag van vandaag ook wel kent als de Allerheiligenberg. Op 31 oktober en 1 november komen heel wat bedevaarders uit het land naar de kapel om te bidden tot een specifieke heilige. Momenteel staan er zo’n 100 heiligenbeeldjes in de kapel.

  1. Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een vroeg-gotische kerk die gebouwd werd in ijzerzandsteen aan het einde van de 13e eeuw. Tijdens de middeleeuwen was de kerk erg in trek bij de pelgrims die hier het beeld van de Onze-Lieve-Vrouw van Beilaer te vereren. Het interieur van deze kerk dateert voornamelijk uit de 17e en 18e eeuw.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan deze stad? Bekijk het volledige aanbod hotels in Diest.

  1. Park Cerckel

Park Cerckel is een aangenaam parkje middenin het centrum van Diest. Het park is vrij toegankelijk en van hieruit kan je rechtstreeks op het Vlonderpad wandelen dat je langs het ziekenhuis tot bij de Ezeldijkmolen brengt. Je kan in het park ook eventjes pauzeren en genieten van de stilte en de natuur.

Houten vlonderpad

Een ‘Vlonderpad’ is een wandeltraject over drassig gebied, daarbij maakt men gebruikt van houten planken. Je ziet dit vaak terugkomen in de Hoge Venen. Ook in Diest heeft men gebruik gemaakt van deze techniek om een Vlonderpad bovenop de Demer te leggen. De Demer stroomde vroeger dwars door Diest. Deze werd nu gedeeltelijk opengelegd. Het wandeltraject brengt je er langs en bovenop. Ook in het donker kan je hier gerust even wandelen, het heeft namelijk led-verlichting dat om energie te besparen enkel aanspringt als er iemand langs wandelt.

Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste vlonderpaden in België.
  1. Hof van Oranje-Nassau

Het Hof van Oranje-Nassau is gelegen op het pleintje bij het gezellige Warandepark en werd gebouwd in 1516 in opdracht van Hendrik III van Nassau. De dag van vandaag rest er enkel en alleen nog de linkervleugel en het merkwaardige achthoekige torentje. In één van de vertrekken van deze woning kan je ook nog het wapenschild van Filips Willem bezichtigen, samen met zijn lijfspreuk "Sustinendo progredior" wat staat voor "Volhardend vorder ik" betekent.

  1. Warandepark

De ingang van het Warandepark zal je meteen opvallen wanneer je aan het Hof van Nassau bent. Ooit had Henri Verstappen hier zijn villa staan en schonk hij zijn herenwoning met zijn achterliggende bos aan de stad Diest. Van de ooit neoclassicistische herenwoning maakte men een imposante toegangspoort. Waar je vandaag de dag de grote gedenksteen ziet staan, stond ooit de voordeur. En om het geheel nog meer grandeur te geven, werden er in 1956 bovenop dit monument beelden geplaatst.

  1. Lakenhalle

Ook Diest had een belangrijke lakennijverheid en bouwde voor zijn handel dit gebouw. Maar reeds in de 17de eeuw was de lakenhandel verdwenen en werd het gebouw voor andere doeleinden gebruikt. Wat je hier vandaag te zien krijgt, is niet meer de gotische originele versie maar eerder een aanpassing uit de 18e eeuw. Men gebruikte ijzerzandsteen en speklagen in witte kalksteen bij de constructie. Ook zie je hier het kanon welke de naam ‘Holle Griet’ draagt. Het kanon is zo’n 600 jaar oud maar werd nooit echt gebruikt om de stad te verdedigen.

  1. Ezeldijkmolen

Halverwege de 16e eeuw werd de Ezeldijkmolen gebouwd in renaissancestijl in opdracht van Willem van Oranje. Later werd de watermolen in bezit genomen door de Oranje-Nassau’s. Opvallend aan deze molen zijn de uitgestrektheid van het gebouw en de trapgevels in baksteen en witte zandsteen aan de voorzijde. De molen bleef in werking tot 1946 en de naam verwijst naar de kudde ezels die op de dijk werden gebruikt om boomschors te vervoeren naar de huidvetters van Diest.

RONDREIS: Ontdek al het moois van het Hageland met onze uitgestippelde rondreis. Download onze gratis rondreis Hageland en kies zelf hoe je weekendje Hageland er uit ziet! En bekijk ook zeker onze fietsroutes en wandelroutes in het Hageland

  1. Lindemolen

Een andere molen die je in Diest kan bezichtigen is de Lindemolen. Een houten windmolen die dateert uit de 18e eeuw en al heel wat heeft doorstaan. Sinds 1960 vind je de molen op de stadswallen van Diest, niet zo ver van het provinciedomein De Halve Maan.De Lindemolen heeft de grootste molenkast van Vlaanderen en elke eerste zondag van de maand is hij open voor het publiek.

  1. Provinciedomein Halve Maan

Het Provinciedomein Halve Maan werd uitgebouwd in een gedeelte van de 19de-eeuwse verdedigingsgordel omheen de stad. Iedereen kan er terecht voor een brede waaier aan activiteiten: zwemmen, tennissen, klimmen, trampoline springen, minigolf, roeien, wandelen, zonnen, rijden met miniautootjes,… Verder is er ook een natuurgebied, een gezinsboerderij en diverse speeltuinen. Meer info op www.toerismediest.be

  1. Street-art spotten in Diest

Fan van street-art? Dan kan je Diest misschien beter verkennen aan de hand van de streetartwandeling. Deze wandeling brengt je niet alleen langs de mooiste plekjes van de stad maar ook prachtige muurschilderingen gemaakt door zowel lokale als internationale kunstartiesten. Deze en vele andere wandelingen in thema vind je online op de website van Toerisme Diest of bij de toeristische dienst vlakbij de Grote Markt.

  1. Demerbroeken

De Demerbroeken vormen een uitgestrekte brok natuur in de brede vallei van de Demer, tussen Testelt, Zichem, Averbode en Diest. Het gebied werd vroeger vooral als hooiland gebruikt en ook turfstekers deden hun intrede, hiervan getuigen prachtige overblijfsels in de vorm van vennen en trilvenen.Het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt vzw werken momenteel in de Demerbroeken samen aan de uitbouw van het uitgestrekte natuurreservaat. Het is de ideale plek om te gaan wandelen in de Groene Gordel, en even helemaal tot rust te komen.

  1. Begijnhof van Diest

Het Diestse begijnhof is één van de dertien Vlaamse begijnhoven die deel uitmaken van de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het werd in 1253 gesticht door Arnold IV en net zoals in andere steden gebouwd op goedkope, marginale gronden buiten het centrum. In dit geval op het lage, drassige terrein aan de Begijnenbeek.

  • Op het terrein vind je ook de Sint-Catharinakerk uit de 14de eeuw. Ze werd recent gerenoveerd en de heilige Catharina kan je blijkbaar aanroepen bij brand- en huidkwalen.
  • Het begijnhof was als het ware een stad in een stad. Oorspronkelijk bestond het uit een allegaartje van lemen huizen en gebouwen, gegroepeerd rond de kerk en langs enkele straten.
  • In de eeuwen erna werd er een pastorie gebouwd en werden de lemen huizen vervangen door stenen huizen. In enkele van de huisjes hebben kunstenaars vandaag hun aterlier ingericht.
  • Ook de monumentale toegangspoort in barokke stijl is zeker het vernoemen waard. Deze poort scheidde het Begijnhof van de oude binnenstad van Diest.
  • Het begijnhof is elke dag vrij toegankelijk.

TIP: Wil jij ook de bezienswaardigheden in Diest verkennen? Download onze gratis stadswandeling door Diest hier.

  1. Natuurboerderij Het Bolhuis

Het Bolhuis bevindt zich in Molenstede, een deelgemeente van Diest. Het Bolhuis is een bioboerderij die zich middenin het natuurgebied De Merode bevindt. Het is de ideale plek om je te verbinden met de natuur. Het landschap rondom het Bolhuis nodigt uit voor een mooie wandeling door de prachtige groene bossen, heides en moerassen. Vanuit het Bolhuis kan je bovendien makkelijk zelf het natuurgebied ontdekken via wandelknooppunten.

Zo kan je er ook op uit trekken met ezels en de bijzonder mooie omgeving op een unieke manier verkennen. Verder kan je in het Bolhuis hoeveproducten proeven en kopen, een wolworkshop volgen of een ritje maken met een paard. 's Avonds kan je dan overnachten in een van de glampingtenten op het terrein. Meer info op de website.

  1. Waar overnachten in Diest?

Voor je bezoek aan Diest, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Diest online bekijken.

B&B Meilrijk

Bed en Breakfast Meilrijk is een 3-sterren B&B te midden van het groene Hagelandse landschap. Je verblijft in een van de ruime kamers die modern zijn ingericht en ‘s ochtends word je verwend met een heerlijk uitgebreid ontbijt. Meer info en boeken.

Hotel Prins van Oranje

Hotel Prins van Oranje bevindt zich in Diest en biedt aangename accommodatie aan. Je verblijft in ruime ingerichte kamers die voorzien zijn van alle nodige comfort en moderne badkamers. Elke ochtend kan je genieten van een ontbijtbuffet in de ontbijtzaal of in de zomer buiten op het terras met zicht op de omliggende tuin. Meer info en boeken.

  1. Download onze gratis reisgids Hageland

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan het Hageland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids door het Hageland inclusief stadswandelingen, fietsroutes, een autorondreis + toeristische- en praktische info.

Hageland autoroute

Gratis reisgids Hageland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 24 september 2023 - Jenny

Zeer mooie wandeling In Leuven street-art gedaan voor herhaling vatbaar.

- 7 april 2023 - Marc Alleman

Zo verlangen om deze mooie streek te bezoeken.Dank u voor de mooie site Marc en Hilde

- 18 november 2021 - Peggy Meersman

We hebben de bezienswaardigheden van de gids gevolgd. Alleen jammer dat het vlonderpad wegens werkzaamheden onderbroken was en er geen mooi alternatief was. Maar voor de rest heel tof om een route voor handen te hebben met informatie /geschiedenis van de bezienswaardigheden !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?