10 x top bezienswaardigheden Landes: Wat zeker zien tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x top bezienswaardigheden Landes: Wat zeker zien tijdens je bezoek?

3 mei 2021 in Frankrijk0 reacties

Landes is een veelzijdige vakantiebestemming. Aan bezienswaardigheden heb je zeker genoeg: de streek staat voornamelijk bekend om haar prachtige, uitgestrekte bossen en natuurgebieden waar je talloze prachtige wandelingen kan maken. Maar ook de geweldige kuststreek, de schilderachtige stadjes en de kuuroorden zijn zeker het vernoemen waard.

In dit blogartikel lees je alvast meer over de mooiste bezienswaardigheden van Landes!

Inhoud artikel

  1. Hossegor

Wil je naar een erg populaire en chique badplaats in de Landes? Dan moet je zeker even naar Hossegor. Dit plaatsje trekt zowel badgasten als watersportliefhebbers als golffanaten. Hier vind je dan ook schitterende zandstranden langs de indrukwekkende Atlantische Oceaan.

Hossegor is ook een enorm populaire surfspot en kent verschillende surfscholen waar je lessen kan nemen of een surfboard kan huren. Wil je het toch liever wat rustiger aandoen? Dan kan je ontspannen op de prachtige uitgestrekte zandstranden of een wandelroute maken door het bos. Ook kan je het centrum intrekken waar je gezellig kan shoppen in de leuke boetiekjes en winkeltjes. Maar je kan eveneens ook lekker neerstrijken in een van de sfeervolle restaurants of cafeetjes.

  • Bezoek je deze badplaats in de zomer? Geniet dan zeker van de verschillende surfwedstrijden die in Hossegor gehouden worden. Deze evenementen zorgen voor een gezellige sfeer in het dorpje en op het strand.
  1. Capbreton

Ook Capbreton is een populaire badplaats maar net iets gekender voor zijn bekende vissers- en jachthaven. Hier kan je onder meer languit luieren aan het strand, heerlijk surfen en zeilen. Een bestemming in Landes aan de Atlantische kust die erg geliefd is voor zijn acht zandstranden en gezellige sfeer.

Aan de ingang van de haven, vind je een lange houten steiger, het symbool van de havenstad, dat zo geliefd is bij de wandelaars als bij de vissers. Een ideale plek om even bij te komen met een briesje op je gezicht. Tegenover de steiger en de oceaan ligt het centrum Aquacéo, een waterfitnesscentrum met binnen- en buitenbaden, hot tub's, zwanenhalsstralen, sauna, hammam en Spa schoonheidsmassages. De ideale plek als je even écht wil ontspannen!

Nog op zoek naar een verblijf in deze badplaats? Bekijk het volledige aanbod mooie hotels in Capbreton.

  1. Sauveterre-de-Béarn

Sauveterre-de-Béarn, een gezellig middeleeuws stadje. Dit stadje bezit niet alleen een opmerkelijk onroerend erfgoed, het ligt ook nog eens in een prachtige natuurlijke omgeving! Vooral als je op de Pont de Légende staat krijg je een schilderachtig beeld met de kerk en de restanten van de verdedigingswallen.

In de naam kan je reeds uitmaken dat het een toevluchtsoord was bij rumoerige tijden. Maar ook de bedevaarders die van Vézelay naar Santiago de Compostela trokken hebben de stad aanzien en rijkdom bezorgd. Als toevluchtsoord kreeg het indrukwekkende stadswallen en verdedigingstorens. Maar in de 16de eeuw waren deze muren niet meer voldoende. Het stadje werd platgelopen door de Spanjaarden en de godsdienstoorlogen maakten de vernietiging compleet.

Het verhaal van Sancie

Toch blijft er nog voldoende over om de sfeer van de middeleeuwen terug tot leven te brengen. Op de Pont de Légende zal elke gids je het verhaal vertellen van Sancie die hier in de Gave d’Oloron werd gegooid. De legende speelt zich af in 1170. Toen de burggraaf Gaston V de Béarn dood was, werd zijn weduwe Sancie, ervan beschuldigd haar pasgeboren zoon en erfgenaam te hebben vermoord. Het was de broer van Sancie, koning Sancho IV van Navarra, die vond dat alleen een test met het water haar onschuld kon bewijzen.

De test bestond erin dat Sancie, vastgebonden aan handen en voeten, van de brug in het water werd gegooid. Als ze dit zou overleven was ze onschuldig. Op dat ogenblik was het water heel wild maar wonder bij wonder bleef haar hoofd boven water en spoelde ze wat verder aan op de oever. Volgens haar was dit mogelijk doordat ze de hulp van Onze-Lieve-Vrouw had ingeroepen. De talrijke toeschouwers aanbaden Sancie. Zij heeft op haar beurt een rijkelijk beklede mantel geborduurd voor de O.L.Vrouw van Rocamadour.

Eglise Saint-André

Breng ook zeker een bezoek aan de kerk, Eglise Saint-André. Deze kerk dateert uit de 12de eeuw en aan de buitenkant kan je meteen merken dat ze in feite een onderdeel was van de verdediging van de stad. Deze kerk is nu volledig gerestaureerd en behoort tot de lijst van nationale monumenten in Frankrijk.

  1. Salies-de-Béarn

Salies-de-Béarn, 'de Zoutstad' bekend om haar kuuroord. De prachtig bloeiende straatjes, de oude schilderachtige gebouwen en huizen op palen aan de oever van de Saleys maken dit ongetwijfeld een charmante bestemming. In deze stad staat het 'everzwijn' centraal en dat zal je merken op het plein van Bayaà. Hier vind je namelijk de Everzwijnfontein. Waarom een everzwijn het symbool van de stad is, vraagt toch wat verklaring, hiervoor moeten we terug naar de middeleeuwen.

Een legende vertelt dat jagers een everzwijn aantroffen in de moerassen. Het dier was gewond geraakt tijdens de jacht en gevlucht in het moeras. Bijzonder was dat het bedekt was met zoutkristallen. Vooraleer het everzwijn stierf zou het gezegd hebben aan de jagers ‘Als ik hier niet was gestorven, zou er niemand wonen’. Toen heeft men ontdekt dat dit water zout bevatte en dat was op zijn beurt goed voor allerlei kwalen te genezen en nog veel meer. Zo werd het kuuroord geboren.

Bezoek het zoutmuseum

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de stad? Bezoek dan zeker het Zoutmuseum. Dit museum is niet alleen gewijd aan de geschiedenis van Salies-de-Béarn, maar ook aan zijn rijke verleden door de aanwezigheid van zout in de grond.

Daarnaast moet je ook zeker een van de Thermen in Moorse stijl bezoeken in de kuurwijk. De ideale gelegenheid om jezelf te trakteren op een moment van ontspanning en te genieten van een heerlijke behandeling in de spa thermen!

  • Bezoek je deze stad in september? Ieder jaar wordt er in die periode een zoutfeest gehouden, met een pekelvleesmarkt, inhuldigingsceremonie, traditionele dansen en liedjes, praalwagenoptocht en geanimeerd banket. Dit brengt dus zeker een meerwaarde aan je bezoek!
  1. Dax

Alleen al bij aankomst merk je dat dit een kuuroord is van een heel ander kaliber dan de vorige stad, Salies-de-Béarn. Met 12 thermen en meer dan 50.000 patiënten, is het Landes kuuroord van Dax de meest bezochte thermenstad van Frankrijk. Hier gaat het ontstaan van het kuuroord terug tot het begin van onze jaartelling. De Romeinen hadden toen al de geneeskrachtige modder van Dax ontdekt. Nu nog steeds kan je in de talrijke thermen allerlei modderbehandelingen ondergaan. Het heeft vooral zijn nut bewezen bij reumatische aandoeningen.

Wat moet je zeker zien in Dax?

  • De Gallo-Romeinse stadswallen zijn uniek omdat ze van de 4de eeuw dateren. Ze zijn 4 meter dik en 10 meter hoog.
  • De warmwaterbron is heel groot en omgeven door arcaden en hét symbool van het kuuroord Dax. Het is ook een onderdeel van de thermale behandelingen. Het recept van de thermische modder van Dax? Dit water van 64 graden vermengen ze met algen en het slib van de rivier Adour die langs de stad stroomt.
  • De kathedraal Notre-Dame is gebouwd in neo-Griekse stijl. Voorheen stond er hier een gotische kerk uit de 13de eeuw, slechts een paar elementen zijn bewaard gebleven. Ga zeker even binnen in de kerk voor zijn schilderijen. Zo kan je er het schilderij ‘Jezus en zijn leerlingen’ van Honthorst bewonderen, een schilder van de Vlaamse School in de 17de eeuw.
  • Het Borda museum met zijn verzameling archeologische vondsten uit de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijd en de middeleeuwen, maar ook decoratieve kunst en lokale- en buiten-Europese etnologie.
  • Ieder jaar is het rond 15 augustus feest in de stad, ter gelegenheid van de Feria van Dax. Dan wordt er vijf dagen en vijf nachten lang gefeest met stierengevechten, fanfares (bandas), vuurwerk, exposities en nog veel meer activiteiten!
  1. Mimizan

Aan de kust van de Landes ligt het plaatsje Mimizan. Een leuke stadje tussen de Atlantische oceaan en het bos van Les Landes de Gascogne waar heel wat badgasten en surfers op af komen. Terecht, want het stadje heeft een uitgestrekt strand van zo’n 10 kilometer lang is. Hier kan je volledig tot rust kunt komen of verschillende sportactiviteiten uitoefenen. De charmante, knusse badplaats wordt ook wel eens de 'parel van de Zilveren Kust' genoemd.

  1. Parc Naturel régional des Landes de Gascogne

Het regionaal Natuurpark Les Landes de Gascogne ligt ten oosten van de Atlantische kust en de oevers van het bekken van Arcachon, en strekt zich uit over niet minder dan 315.000 hectares. Hiermee is het het grootste aangeplante bos van Europa! Vroeger bestond dit gebied voornamelijk uit moerasgebieden en zandvlaktes, maar sinds de 19e eeuw zijn hier reeds verschillende bomen geplant. Loop je door dit gebied, dan zal je kunnen genieten van schitterende dennenbomen, pijnbomen en eikenbomen.

Dit is een ideale bestemming voor fietsliefhebbers en wandelaars. Zo zijn er reeds verschillende fietspaden en wandelpaden aangelegd waar je heerlijk kan fietsen en in de schaduw van de bomen kan genieten van de prachtige natuur.


  1. Parc attractions Aquatic Landes Labenne

Op enkele minuten rijden van Hossegor en Biarritz, vind je het Aquatic Landes park. Het grootste waterpark in het hart van het bos van Les Landes, een ware oase van vrije tijd en ontspanning. Wil je graag wat ontspanning? Dompel jezelf dan onder in een paradijselijke omgeving die rijk is aan 3 grote universums. Het Family-universum bestaat uit een lagune van wit zand om te ontspannen met het gezin, een golfslagbad en de snelle rivier met een boei. Verder heb je hier ook nog enkele spannende glijbanen. Vervelen zal je hier alleszins niet, een ideale daguitstap voor jou en je gezin!


  1. Mont-de-Marsan

Mont-de-Marsan is de hoofdstad van het departement Landes. Een stad met maar liefst drie rivieren en een ideale geografische ligging aan het Landaise bos, tussen de Atlantische oceaan en de Pyreneeën. Vandaag de dag is Mont-de-Marsan een erg leuk plaatsje om te bezoeken.

De beeldhouwstad zal vooral in de smaak vallen bij liefhebbers van moderne- en eigentijdse kunst met zijn opmerkelijke Despiau-Wlérick museum, gewijd aan de figuratieve beeldhouwkunst uit de 20ste eeuw. Dit museum is gevestigd in een oude romaanse kapel en de indrukwekkende middeleeuwse burchttoren Lacataye, laat vooral de werken zien van de twee beeldhouwers uit de stad, Charles Despiau en Robert Wlérick.

Verder is het ook zeker de moeite waard om ook de oude binnenstad te bezoeken. Hier slenter je door de verschillende oude straatjes met gezellige winkeltjes. De wandelliefhebbers kunnen dan weer hun tijd doorbrengen in het charmante park Jean-Rameau,. Een groen gebied van 6 hectare waar je opmerkelijke planten, beelden van Charles Despiau, een kinderspeeltuin, maar ook Japanse tuinen, varens, hortensia's en grasachtige soorten kan tegenkomen.

  1. Waar overnachten in Landes?

Tijdens je bezoek aan de mooie plekken in Landes heb je natuurlijk ook een aangenaam hotel of verblijf nodig. Onderstaande hotels zijn alvast onze favorieten! Of bekijk ook het volledige aanbod hotels in Landes.

Hotel & Spa Vacances Bleues Le Splendid

Het Splendid Hotel ligt in het hart van Dax in de regio Aquitaine en beschikt over kamers met een art-decostijl. Hier geniet je alleen maar van luxe! Zo heeft het hotel een fitnesscentrum en een 1800 m2 grote spa met een thermaal zwembad en Cinq Mondes producten. Verder kan je ook genieten van de rust in de tuin met een terras. Ook voor heerlijke diners, ben je hier aan het goede adres. Zo geniet je van gastronomische en creatieve gerechten met regionale producten. Meer info en boeken.

Le Renaissance

Ook dit 3-sterrenhotel op 700 meter van het dierenpark Mont-de-Marsan is een aanrader. Le Renaissance biedt moderne accommodatie aan en beschikt over een seizoensgebonden buitenzwembad. Verder wordt er een continentaal ontbijt geserveerd in de eetkamer of in het comfort van je eigen kamer. Meer info en boeken.

Hôtel Les Hortensias du Lac

Het Hortensias du Lac ligt aan de oevers van het meer Hossegor en op slechts 400 m van de prachtige surfstranden en zandduinen van de Atlantische Oceaan. Een heerlijke omgeving dus! Daarnaast biedt deze luxe accommodatie, ontworpen voor ultiem comfort, moderne kamers die elegant zijn ingericht. 's Ochtends begin je de dag met een heerlijk ontbijtbuffet en ontspannen in het prachtig verwarmde buitenzwembad en een spa. Meer info en boeken.

  1. Mis niets met onze reisgids Zuidwest-Frankrijk

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Zuidwest-Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Gironde en Zuidwest-Frankrijk om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest-Frankrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?