Waar oesters proeven in Bassin d'Arcachon? 5 x mooiste oesterdorpen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Waar oesters proeven in Bassin d'Arcachon? 5 x mooiste oesterdorpen

6 maart 2023 in Gironde1 reactie

Kan een oester je wel eens smaken? Dan is het Bekken d'Arcachon de ideale bestemming tijdens je bezoek aan de Gironde! De oesters uit het Bekken van Arcachon werden al door de Romeinen gegeten, maar de oesterproductie kwam pas echt opgang vanaf de 19de eeuw. Tegenwoordig vind je er zo'n 26 oesterkwekerijen, en ongeveer 700 hectares aan kweekpercelen. Er bestaan veel verschillende soorten oesters, ga ze zeker proeven!

Loopt het water je al in de mond? Breng dan zeker een bezoekje aan volgende dorpjes.

Inhoud artikel

  1. Arcachon

Arcachon is een gezellige badstad én de grootste stad van het Bassin d’Arcachon. Hier vind je vooral de nodige stranden, winkelstraten, bars, restaurants, congrescentrum en een casino. De stad is ingedeeld in vier delen die genoemd zijn naar de vier seizoenen maar dat heeft wel niets te maken met de weersomstandigheden.

Slenter even rond in de stad. Echt belangrijke bezienswaardigheden vind je hier niet maar stap zeker eens binnen in de ‘Ville d’Hiver’ het Parc Mauresque. Het park is ongeveer 4 hectaren groot en bezit heel wat exotische planten en bomen, dankzij het microklimaat. Daarnaast ligt het observatorium en van daaruit heb je een mooi panorama!

Ontdek de omgeving van Arcachon aan de hand van een georganiseerde tour. Bekijk de rondleiding Baai van Arcachon met gids en geniet van gastronomische proeverijen en bezoek een oesterboerderij.

  1. Cap-Ferret

Cap Ferret is de Franse oesterhoofdstad, gelegen op een schiereiland gelegen aan de zuidwestkust van Frankrijk op ongeveer een uurtje rijden van Bordeaux. Alleen al de weg hier naartoe is een bezienswaardigheid op zich. Je passeert er onder meer langs kleine oesterdorpjes zoals Le Canon, Le Vigne, Petit Piquey en Grand Piquey.

Het dorp is niet zo heel groot, maar het kan er toch vrij druk zijn en heel wat toeristen aantrekken in het hoogseizoen. Je kan hier dan ook van alles beleven en zien. Slenter door het dorp en bewonder de mooie villa's, rijd met een gezellig treintje langs de kust, maak een fiets-of een boottocht of proef er uiteraard enkele oesters! Deze luxe badplaats wordt ook wel eens het Saint-Tropez van de Atlantische Kust genoemd.

Vuurtoren van Cap Ferret

Bezoek ook zeker de vuurtoren van Cap Ferret. Nadat je 250 treden hebt beklommen, kom je op 57 meter hoogte. Vanop dit platform wordt je beloont met een schitterend uitzicht over het schiereiland, het bekken van Arcachon, de beroemde duinen van Pilat en de oceaan. Verder vind je hier ook een vuurtoren een expositieruimte over de geschiedenis van de vuurtoren, de ontwikkeling van de zeekaart en navigatiemethoden.

Nog op zoek naar een overnachting in Cap Ferret? Verblijf in Hotel des Dunes op slechts 5 minuten lopen van de stranden van het schiereiland Le Cap Ferret. Je overnacht hier in elegante kamers die voorzien zijn van al het nodige comfort en een eigen balkonnetje of terras. Je kan ook na het verkennen van de omgeving genieten in de gratis sauna! Heerlijk verblijven in Hotel des Dunes! Meer info en boeken.

  1. Le Teich

Bij Le Teich ligt een uniek natuurpark in de monding van het gelijknamige riviertje dat in het Bassin d’Arcachon uitkomt. Parc ornithologique du Teich, is de officiële naam voor dit vogelreservaat. Hier zitten heel veel vogels waaronder ook enkele zeldzame, die je via een wandelroute van 4km kan bewonderen. Er zijn zo'n 20 observatiepunten en 4 panoramapunten waar je even kan halt houden om een vogel te spotten!

  • Wil je dit vogelreservaat graag bezoeken? Voor dit park betaal je een kleine toegangsprijs.
  • Houd rekening met ongeveer 3 uur als je alles grondig en rustig wilt bezoeken en observeren.
  • En vergeet ook je verrekijker zeker niet!

  1. Gujan-Mestras

Gujan-Mestras bezit een grote oesterhaven, deze mag dus zeker niet ontbreken op het lijstje! Hier liggen alle hoogtepunten allemaal op een boogscheut van elkaar. Als je interesse hebt in het verhaal van de oester dan moet je zeker het Maison de l’Huitre bezoeken. In die omgeving, aan de havenkaaien zijn er heel wat eetgelegenheden en degustatieplaatsen. De kaaien tegenover het Maison de l’Huitre is dé oesterhaven van het Bassin d’Arcachon.

Wil je graag nog meer zien van Gironde? Download onze autoroute door Gironde en kom langs mooie plekjes als Bordeaux en Saint-Emilion.

  1. Dune du Pilat

Dune du Pilat, ook wel bekend als Dune du Pyla of Dune de Pla, is de allerhoogste duin van Europa en daarmee is deze grote zandduin dan ook een van de meest bezochte toeristische attracties in het zuidwesten van Frankrijk. De duin is zo'n 107 meter hoog en heeft een lengte van maar liefst 3 kilometer. Hier kan je dus heerlijk wandelen!

Een beetje geschiedenis

Deze bijzondere duin heeft niet altijd op de huidige locatie bestaan. Veel zand van de duinen zou pas in de laatste eeuwen neergedaald zijn. Zo was dit oorspronkelijk een veel kleinere duin. De enorme hoeveelheid aan zand zou wel afkomstig zijn uit de Sahara. Vanwege de gunstige geografische ligging zou het zand door de wind op deze locatie zijn neergestreken en werd in 1978 aangemerkt als een belangrijke nationale toeristische locatie.

Bezoek de indrukwekkende zandduin

Vandaag de dag wordt deze indrukwekkende duin door heel wat mensen bezocht. Zo voelt het op warme zomerdagen alsof je in de Sahara aan het rondlopen bent.

  • Wil je deze duinen graag bezoeken?
  • De duin is het hele jaar vrij toegankelijk.
  • Er zijn wel betaalde parkeerplaatsen, voor de bezoekers die met de auto komen.
  • Ook een populaire plek om te paragliden.
  • Je kan er ook zwemmen dankzij de zwemmogelijkheden die aanwezig zijn.
  1. Arès

Arès ligt in het noorden van het prachtige Bassin d’Arcachon, op slechts een halfuurtje rijden van Cap Ferret. Je hebt hier prachtige stranden waar de hoge golven van de Atlantische Oceaan op de uitgestrekte stranden rollen. Een geweldige plek om een duik te nemen of om even te surfen. Arès is ook ideaal voor een vakantie met kinderen want er zijn ook kindvriendelijke en ondiepe strandjes te vinden.

  1. L'île aux Oiseaux

Ook l'île aux Oiseaux moet je zeker gezien hebben! Men kent het ook wel van de twee Tchanquées-hutten, wat je vaak terugziet op ansichtkaarten. Wat iets minder bekend is, is dat het zo'n vijftig hutten herbergt, waarvan sommige tijdens de vakantie bewoond worden.

Uiteraard zijn deze hutjes niet makkelijk bereikbaar en er is hier ook geen drinkwater of elektriciteit voorzien. Ook de dichtstbijzijnde kruidenierswinkel is met de boot enkele kilometers te bereiken als het tij gunstig is! Dat maakt het net allemaal zo bijzonder. Over het algemeen zijn we van één ding toch wel zeker: dit is een stukje paradijs in de baai van Arcachon!

Niet alleen een paradijs voor toeristen maar ook voor vogels!

De naam van dit eiland is niet zomaar, het is namelijk heel toepasselijk. Zo heeft het een belangrijke ornithologische rijkdom die bestaat uit nestvogels of overwinteraars. 150 soorten vogels kunnen hier het hele jaar door op de site worden waargenomen.

Er zijn 300.000 tot 400.000 individuen die rusten of overwinteren. En ook de flora is niet te overtreffen. Het grootste deel van het eiland bestaat uit wetlands waar veel plantensoorten verborgen zijn. Het zijn de enige kwelders aan de Atlantische kust die onaangetast zijn door menselijk ingrijpen. Île aux Oiseaux biedt je tijdens je bezoek uitzonderlijke natuurlijke schatten en biodiversiteit.

  1. Aan boord bij oesterkwekers

De allerleukste plek om oesters te proeven is natuurlijk tijdens een cruise door het Bekken van Arcachon, tijdens een zonsondergang! Wil je graag zelf eens ervaren hoe het is om oesters te vangen? Bat’express organiseert hier al 15 jaar boottochten met verschillende thema’s. Maar ook een handvol vissers en oesterkwekers nemen je graag mee op een van hun boten voor een onvergetelijke ervaring van een vistocht. Vooraleer je terug aan wal gaat, kan je dan ook eens proeven van je vangst!

  1. Maak een fietstocht rond Bassin d'Arcachon

Laat je auto achter en fiets naar de verschillende oesterdorpjes! Rond het Bekken vind je talloze verhuurders die hun fietsen ter beschikking stellen. De fietspaden in de Gironde is bij de beste in Frankrijk, dus daar hoef je al niet mee in te zitten.

Je fietst langs verschillende stranden en voorbij enkele kleine havens. Maak ook zeker een tussenstop bij de Dune du Pyla en geniet hier van het mooie uitzicht. Ook een bezoek aan het uitgestrekte vogelpark van Le Teich met meer dan 250 vogelsoorten is zeker aangeraden. Een leuke activiteit voor het hele gezin!

Tip: Je kan vanuit Arcachon bijvoorbeeld naar het Dune de Pyla fietsen. Gegarandeerd een mooie dagtocht! Maar doe dit beter niet wanneer het enorm warm is want dan is het bovenop het Dune de Pyla bijna niet uit te houden. Vergeet dus ook zeker je zonnecrème niet bij warme zomerdagen!

  1. Waar overnachten in de oesterdorpen?

Tijdens je bezoek aan de oesterdorpen van het Bekken van Arcachon heb je natuurlijk ook een aangenaam hotel of verblijf nodig. Onderstaande hotels zijn alvast onze favorieten! Of bekijk ook het volledige aanbod hotels in de baai van Arcachon.

Hotel La Co(o)rniche

Verblijf in het luxe 5-sterrenhotel La Co(o)rniche dat omgeven wordt door een bos. Hier zal je je geen spijt krijgen van je verblijf! Het hotel heeft namelijk een overloopzwembad met een panoramisch uitzicht op de Dune du Pyla, de oceaan en de Banc d'Arguin. Hoeven we nog verder te gaan of volstaat dit al? Je overnacht in stijlvol ingericht kamers met pastelkleuren, met elk een balkon of privéterras met een vrij uitzicht. Meer info en boeken.

T Boutique Hotel, Ascend Hotel Collection

Het driesterren T Boutique Hotel, Ascend Hotel Collection is ideaal gelegen naast de haven in het centrum van Arcachon, op slechts 50 m van het strand. Je verblijft hier in moderne kamers die voorzien zijn van een HD-tv, een Nespresso-apparaat en een eigen badkamer met haardroger en gratis toiletartikelen. Sommige kamers hebben ook een balkon. Meer info en boeken.

L'Anderenis Boutique Hôtel

Verblijf in het L'Anderenis Boutique Hôtel in Andernos-les-Bains. Dit viersterrenhotel heeft een seizoensgebonden buitenzwembad, een bar, een gemeenschappelijke lounge en een tuin. De kamers zijn stijlvol ingericht en zijn uitgerust met airconditioning, een flatscreen-tv met satellietzenders enzovoort. 's Ochtends geniet je van een continentaal ontbijt of een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

  1. Ontdek Bordeaux met onze stadswandeling

Download onze gratis wandeling door Bordeaux die je langs de mooiste plekjes van de stad Bordeaux brengt. Kom alles te weten over de Bordeaux wijnen, en zie de meest merkwaardige bezienswaardigheden van de stad. Nog meer zien van Zuidwest-Frankrijk? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk en mis niets van deze bijzondere regio.

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 12 maart 2023 - Petrus Saman

In juni gaan we voor een week naar Le Teich. We hebben daar fietsen ter beschikking en gaan zoveel mogelijk gaan bezichtigen en uiteraard fruits de mer en oesters proeven. We verheugen ons er al op en uiteraard weten we dat een week te kort zal zijn, maar dan kunnen we ook nog terugkomen om de rest te gaan bezichtigen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?