Wijn proeven in de Médoc + bezienswaardigheden en wijndorpjes + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wijn proeven in de Médoc + bezienswaardigheden en wijndorpjes + foto's

3 maart 2022 in Gironde0 reacties

Bij de naam Médoc denk je ongetwijfeld aan de heerlijke wijn.. en terecht is dat! De Médoc is namelijk een absolute topper van de Franse wijnstreken. Wijnen als Saint-Estèphe, Margaux zijn wereldberoemd. Maar we raden je aan om niet alleen naar de mooie wijngaarden te kijken, want er is nog zoveel meer te ontdekken in de Médoc wijnstreek. Heb je misschien al gehoord van de Basilique Notre-Dame-de-la-Fin-des-Terres? Het is Unesco Werelderfgoed, een abdijkerk die in de duinen ligt.

In dit blogartikel lees je alvast meer over de wijnstreek Médoc en wat je er allemaal kan bezichtigen!

Inhoud artikel

Tours en excursies boeken in Médoc

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in de wijnstreek Médoc bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

 1. Wijnstreek Médoc

Bordeaux heeft een aantal districten die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in gemeentes

Médoc is daar eentje van. Deze wijnstreek ligt gekneld tussen de Atlantische Oceaan en de rivier Gironde. Het grootste deel van de Médoc bestaat voornamelijk uit bossen. Alleen de hellingen langs de Gironde zijn beplant met wijnstokken.

Het gebied van de Haut-Médoc is nog niet eens zo groot, amper 4680 hectaren wijngaarden. Dankzij de zeer arme, grinderige ondergrond, de reflectie van de zon op de Gironde, af en toe een zachte regenbui, een zacht klimaat en geweldige keldermeesters krijg je hier het resultaat van een uitzonderlijke wijn. Tientallen geclassificeerde Grand Cru Châteaux als Lafite-Rotschild, Latour en Margaux komen uit de Médoc.

Men produceert hier uitsluitend rode wijn van de volgende druivensoorten: Malbec, Petit Verdot en Merlot en de Cabernet Sauvignon als belangrijkste druif. Het zijn bijna steeds geassembleerde wijnen die een houdbaarheid hebben tussen de 5 en 30 jaar! Verder zullen de monumentale, mooie châteaus in dit gebied je herinneren aan de rijkdom die eeuwenoude wijnfamilies hier kenden.

 1. Margaux

In Margaux start de Haut-Médoc. Hier krijg je meteen een befaamd wijnhuis, Château-Margaux. Het domein bestaat reeds van de 12de eeuw maar het heeft toch geduurd tot 1582 vooraleer de eerste wijngaarden werden aangeplant. Sinds het einde van de 17de eeuw bezit het domein zo’n 265 hectaren landbouwgrond waarvan ca. 85 hectaren wijngaarden.

Vanaf het begin van de 18de eeuw begint de grote bloeiperiode van de ‘Grands Vins de Bordeaux'.. tot aan de Franse Revolutie. Maar dit weerhield hen er niet van om in 1802 het huidige kasteel te bouwen. Tijdens de Tweede Wereldtentoonstelling in Parijs kregen deze wijnen opnieuw de volle aandacht waardoor een nieuwe bloeiperiode volgde. Je kan het wijnkasteel vandaag de dag bezoeken maar je dient ruimschoots op voorhand een aanvraag in te dienen via hun website.

 1. Fort Médoc

Hier was de beroemde vestingbouwer Vauban actief. Het fort Médoc is een onderdeel van een verdedigingslijn gevormd door de Citadelle van Blaye aan de overkant van de Gironde. Ze hadden als doel de Engelsen tegen te houden als ze Bordeaux zouden willen aanvallen. Je kan dit fort bezoeken tegen een kleine toegangsprijs. Geniet hier zeker van het mooi uitzichtpunt bij over de Gironde.

 • Tip: Wil je genieten van een uitzichtpunt over de Gironde maar niet betalen voor het fort? Geen probleem, geef volgende coördinaten in je gps: 45.119791, -0.706346. Let wel, dit geasfalteerd en naamloos baantje is niet geschikt voor campers.
 1. Pauillac

Pauillac bevindt zich aan de linkeroever van de Gironde en is sinds 1936 officieel als A.O.C. geclassificeerd en kent wereldberoemde châteaux, waaronder Lafite Rothschild, Mouton Rothschild en Latour. Kenmerkend voor de wijngaarden in Pauillac is het glooiende heuvellandschap met terroirs van keien en kiezels, soms vermengd met zware klei. Prachtig uitzicht gegarandeerd bij een zonsondergang.

De wijnen van Pauillac resulteren in een krachtige rode Bordeaux wijn met finesse en fruitige en florale aroma's. Wil jij deze ook graag proeven? Bekijk de tours en excursies in Pauillac op GetYourGuide en laat je verrassen!

 1. Château Mouton Rothschild

In Pauillac vind je ook het indrukwekkende Château Mouton Rothschild. Het domein Mouton Rothschild gaat terug tot 1853, het jaar dat Baron Nathaniel de Rothschild het kasteel Brane-Mouton kocht. Niet zozeer omdat het in zijn wijngaarden ligt maar wel om zijn bekende en rijke gasten op een gepaste manier te ontvangen.

Pas in 1924 zal de wijn gebotteld worden in het kasteeldomein, een voorwaarde om ‘Château’ op de wijnfles te mogen plaatsen. Het is Baron Philippe de Rothschild die in dat jaar de touwtjes in handen neemt en de commercialisering van de wijn startte. Hij bracht het merk tot een zeer hoog niveau en wist hoe het merk in de kijker te zetten. In 1973 slaagt hij erin om Château Mouton Rothschild tot de exclusieve wijnen Premier Cru Classé te doen behoren.

 • Wist je dat zes magnums van 1945 van dit domein verkocht werden in 2006 voor 285.000 euro of 47.500 euro per fles?
 • Je kan beide kastelen alleen bezoeken mits reservatie via de website, liefst een week tot twee weken vooraf.
 1. Saint-Estèphe

Saint-Estèphe is de meest noordelijke gemeente van de Haut-Médoc en heeft zo’n 1200 hectaren wijngaarden en natuurlijk heel wat wijnhuizen. Saint-Estèphe staat vooral bekend om zijn rode wijn uit traditionele druivenrassen. Kwaliteitsdruiven op deze bodems produceren bij benadering zo'n 59 000 hectoliter rode wijn per jaar.

Maar het is ook een mooie plaats, tussen de wijngaarden, om te bezoeken. Je kan hier nog genieten van een wijntje, een bezoek aan de wijngaarden en een flesje of twee kopen als souvenir.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Saint-Estèphe? Overnacht in La Maison d'Estournel! Dit hotel gevestigd in een landhuis biedt kamers die uitkijken op de imposante plataan op de binnenplaats. Verder zijn de kamers stijlvol ingericht en voorzien van al het nodig comfort. Geniet na het verkennen van de omgeving van een heerlijk diner in het restaurant met een aangenaam wijntje. Of je kan ook altijd wijn proeven in de wijnkelder van het hotel. Meer info en boeken.

 1. Soulac-sur-Mer

Soulac-sur-Mer bevindt zich in de regio tussen de Atlantische kust en de Gironde. Hier kan je genieten van de prachtige villa's uit de 19e eeuw in Belle Epoquestijl. Maar ga zeker ook eens kijken naar de basiliek. Schrik echter niet als je de basiliek ziet. Je zal al snel denken ‘Wat een lelijk gebouw’ maar aan de achterzijde oogt ze net iets mooier.

Basilique Notre-Dame de la Fin des Terres

Het is een romaanse kerk die dateert van de 12de eeuw. Toen konden ze nog geen grote ramen in gebouwen plaatsen omwille van de stabiliteit, dus zie je hier kleine ramen en krijg je een donker en somber interieur. De basiliek kreeg de naam Notre-Dame de la Fin des Terres, O.L.Vrouw van het einde van de wereld. En om deze basiliek nog meer bijzonder te maken beweert men dat er onder het gebouw nog een kerk en priorij ligt.

In de middeleeuwen en later kwamen de Engelse bedevaarders naar Santiago de Compostela hier aan land. Bij deze basiliek begonnen ze hun bedevaart, daardoor werd deze kerk ook een basiliek.

 1. Ontdek Bordeaux met onze stadswandeling

Download onze gratis wandeling door Bordeaux die je langs de mooiste plekjes van de stad Bordeaux brengt. Kom alles te weten over de Bordeaux wijnen, en zie de meest merkwaardige bezienswaardigheden van de stad. Nog meer zien van Zuidwest-Frankrijk? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk en mis niets van deze bijzondere regio.

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest-Frankrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?