Florence in 1 dag bezoeken? Wat zeker zien en doen in 24u? Tips + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Florence in 1 dag bezoeken? Wat zeker zien en doen in 24u? Tips + tickets

5 mei 2022 in Firenze0 reacties

Wat zijn de essentials tijdens een bezoek van 1 dag aan Florence + Hoe verlies je zo min mogelijk tijd?

Wanneer je op vakantie gaat naar Toscane, mag een bezoek aan Florence of Firenze eigenlijk niet ontbreken op je lijstje. De stad heeft enorm veel mooie en beroemde bezienswaardigheden, waardoor het eigenlijk onmogelijk is om alles in één dag te zien. Wat mag je zeker niet missen wanneer je hier maar een dagje hebt voorzien? En hoe zorg je ervoor dat je geen uren staat te verspillen in de wachtrijen bij een aantal belangrijke trekpleisters?

In dit artikel geven we je alvast de essentials mee om Florence in 1 dag te bezoeken. Daarnaast krijg je ook een aantal broodnodige tips om het maximale uit je stadsbezoek te halen. Alvast een gouden tip: koop je tickets vooraf online! Dit kunnen we eigenlijk niet genoeg benadrukken.

Reserveer je tickets online en sla wachtrijen over

Florence is een zeer druk bezochte stad en veel dagjestoeristen verkijken zich op de vaak zeer lange wachttijden bij de belangrijkste monumenten. Zorg er dan ook voor dat je hoe dan ook de lange wachtrijen overslaat en boek je tickets online via de website van Tiqets of GetYourGuide. Zo zie je veel meer tijdens je dag in Florence + je kan steeds annuleren tot 1 dag voor je bezoek. Boek je toegangstickets en tours in Firenze online.

Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass voor € 78. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart.

Wil je liever de dag vullen met een gegidste rondleiding in Firenze? Bekijk hier het volledige aanbod aan tours met gids.

Inhoud artikel

 1. Bezoek de Duomo di Firenze en de omliggende gebouwen

De absolute topbezienswaardigheid in Florence is zonder twijfel het kathedraalcomplex van de Duomo Santa Maria del Fiore. Op het plein vind je meerdere monumenten bij elkaar. Je kan de kathedraal zelf bezoeken, maar ook de crypte onder de kathedraal, de Campanile klokkentoren, het Baptisterium en het museum van de Duomo. Alle gebouwen op het plein kan je met een combiticket bezoeken.

Let op: in tegenstelling tot wat je zou denken, kan je geen tickets kopen in de kathedraal zelf. Ga dus nooit zonder tickets in de wachtrij rond de kerk staan maar koop je tickets vooraf online. Je kan ter plaatse ook tickets krijgen aan de kassa van het museum, maar deze zijn in drukke periodes vaak uitverkocht voor de rest van de dag. Niet aangewezen wanneer je er maar één dag bent dus.

Veel mensen willen ook de beroemde fresco's op de koepel gaan bewonderen, deze kan je echter niet zien vanuit de kathedraal zelf. De koepel kan je apart bezoeken na voorafgaande reservatie en met aparte tickets. Ook dit doe je best een aantal dagen of zelfs weken vooraf online om zeker op jouw gewenste dag te kunnen gaan. In het hoogseizoen zijn de plaatsjes voor de koepel makkelijk voor meerdere dagen op voorhand volgeboekt.

Onze tip: Wil je graag de koepel bezoeken? Koop je tickets online vanaf € 19 en sla zo de wachtrijen over.

Hoeveel tijd moet je voorzien?

Heb je jouw online tickets bij de hand? Dan zou 1,5 uur wel moeten volstaan om de kathedraal en de doopkapel te bezoeken. Wil je de Campanile klokkentoren beklimmen? Dan kan je best een extra skip-the-line ticket kopen om niet in de rij te moeten staan. Zo neemt dit hooguit een 30-tal minuten in beslag. Voor je bezoek aan de koepel van de Duomo ben je uiteraard afhankelijk van wanneer je tijdsslot juist valt.

 1. Waar kan je de David van Michelangelo bezoeken?

Ben je net zoals veel andere reizigers naar Florence gekomen om de échte David van Michelangelo te gaan bekijken tijdens je daguitstap in de stad? Weet dan dat het enige echte standbeeld te vinden is in de Galleria dell'Accademia. Elders in de stad staan nog twee replica's, en het kan ter plaatse misschien onduidelijk zijn in welk paleis je nu net moet zijn.

Het spreekt vanzelf dat je niet de enige bent die dit wereldberoemde beeldhouwwerk wilt zien. De wachtrijen worden hier dus ook erg lang. Je boekt dus best je voorrangstoegang online.

Hoeveel tijd moet je voorzien?

De meeste toeristen bekijken eerder vluchtig de galerij en lopen vrij snel door naar de David. Hetzelfde geldt voor de gegidste rondleidingen. Op 1 à 1,5 uur kan je het hier wel voor bekeken houden.

 1. Het kunstmuseum van Uffizi

Wil je zo veel mogelijk beroemde kunstwerken gaan aanschouwen tijdens je dag in Florence? Weet dan dat het de facto onmogelijk is om alle grote musea en galerijen zoals de eerder genoemde Galleria dell' Accademia of het Palazzo Vecchio, Bargello of Palazzo Strozzi en nog meer te gaan doen. Je zal er dus sowieso één museum moeten uitkiezen (of twee wanneer je echt quasi de volledige dag de musea in wilt duiken).

En dan raden we je aan om de Galleria degli Uffizi zeker te bezoeken. Hier vind je talloze werken van grote historische kunstenaars zoals Da Vinci, Caravaggio, Botticelli, Rafaël, Giotto, een aantal Vlaamse Meesters en nog vele andere. Als je zo veel mogelijk kunst wilt ontdekken in zo weinig mogelijk tijd, is dit eigenlijk het meest rijkelijke kunstmuseum van Firenze.

Je hebt het intussen wel door: ook hier zijn lange wachtrijen dagelijkse kost. Maar met vooraf gereserveerde online tickets of een gegidste tour mag je vrij snel naar binnen.

Mis zeker deze hoogtepunten niet:

 • De geboorte van Venus - Botticelli
 • La Primavera - Botticelli
 • Venus van Urbino - Titiaan
 • Het hoofd van Medusa - Caravaggio
 • Bacchus - Caravaggio
 • Portret van Battista Sforza en Federico da Montefeltro - Piero della Francesca
 • De Tribuna degli Uffizi (een kleine achthoekige zaal met meerdere werken, waaronder de Venus de Medici)
 • Portret van een Jonge Senator - Giovanni Bellini
 • Beeld van Laocoön en zijn zonen - Bandinelli

Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor Galleria degli Uffizi online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden en kan je meteen het museum bezoeken bij aankomst. Er zijn verschillende tickets die je kan boeken, in combinatie met gids of andere bezienswaardigheden in Firenze.

Bestel je tickets voor het Galleria degli Uffizi en geniet van snelle toegang. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Hoeveel tijd voorzien?

Dit is sterk afhankelijk van hoeveel je hier precies wilt zien en hoe lang je overal blijft staan om de vele zalen te ontdekken. Eigenlijk kan je hier gemakkelijk ruim een halve dag vullen. Liever wat tijd winnen en vooral de highlights gaan bekijken? De meeste van de beroemde werken bevinden zich op de tweede verdieping. Zo lukt het je wel om in 2 à 3 uur redelijk veel uit je bezoek te halen.

 1. Florence Pass: snelle toegang voor Uffizi, de David en de Koepel van de Duomo

Zijn de voorgaande drie bezienswaardigheden sowieso jouw must-sees voor je dag in Florence? Dan kan je best voor een Florence Pass gaan. Hiermee krijg je skip-the-line toegang voor het Uffizi-museum, skip-the-line toegang voor de David én reservatie voor de koepel van de Duomo. Koop een Florence Pass voor € 99

 1. Giardino di Boboli: breng wat rust in je dag

Heb je het na een lange voormiddag en vroege namiddag wel een beetje gehad met de drukte in de stad? Dan hebben we een aanrader om het even wat rustiger aan te doen. Steek de rivier over en verlaat het toeristische centrum even om de bekende tuinen van Boboli te gaan bezoeken bij het Palazzo Pitti. Het paleis zelf is overigens ook toegankelijk, maar misschien wil je dat hier net even overslaan.

Er loopt hier ook wel wat volk rond in het hoogseizoen, maar dat wordt eigenlijk ruimschoots gecompenseerd door de enorme omvang van de tuinen. Je loopt hier dus altijd wel relatief op je gemak rond. De tuin is bezaaid met beelden, waterpartijen en veel groen.

Ben je fan van Dan Brown? Dan kan je hier volop zoeken naar locaties uit het boek "Inferno" zoals het Isolotto met het beeld van Perseus op zijn paard, de fontein van Neptunus en de geheime deur bij de Grotta del Buontalenti.

 1. Waar kan je best de Ponte Vecchio fotograferen + kaartje?

De Ponte Vecchio is de iconische brug over de Arno in Firenze. De volgebouwde brug is eigenlijk een heuse winkelstraat. Op de brug zelf is het steevast druk. Wil je graag een foto nemen van de beroemde brug? Dan kan je best vanop de Ponte Santa Trinita je foto nemen.

 1. Basilica Santa Croce

Alle kerken van Firenze bezoeken is niet te doen in één dag. Als je naast de befaamde kathedraal nog een andere écht moet gezien hebben, dan is het wel de Basilica Santa Croce. Dit is een van de grootste kerken in de stad en bevat het meest rijkelijke interieur van allemaal met tal van religieuze kunstwerken. Highlights zijn onder andere een reliëf van de Annunciatie van Donatello en de Cappella Baroncelli met fresco's van Gaddi. Er is ook heel wat werk van Giotto te zien.

Daarnaast vind je er ook grafmonumenten van notabele historische figuren. Hier liggen onder andere:

 • Kunstenaar Michelangelo, uiteraard bekend van de David en heel veel andere beroemde werken
 • Astronoom Galileo Galilei: de uitvinder van de telescoop en grondlegger van de moderne astronomie
 • filosoof Machiavelli: bekend van het boek "Il Principe"
 • historicus Leonardo Bruni: bekend van "De Geschiedenis van het Florentijnse Volk"
 1. Cappella de Pazzi

Vanuit de Basiliek van Santa Croce kan je jezelf een weg banen naar de nabijgelegen kloostertuin. Hier vind je de kapel van Pazzi die is gedecoreerd door Brunelleschi. Die ken je ook reeds als de artiest die achter de fresco's in de Duomo-koepel zit. De Cappella de Pazzi wordt algemeen beschouwd als een absoluut meesterwerk uit de Renaissance. Vooral dankzij het ingenieuze spel van natuurlijke lichtinval via de koepel en de medaillons van de 12 apostelen en de 4 evangelisten. Zeker het doorlopen even waard dus.

 1. Piazzale Michelangelo & uitzichtpunt

Bij het uitzichtpunt op het Piazzale Michelangelo krijg je een bijzonder mooi panoramazicht over Firenze. Bij mooi weer is het absoluut aan te raden om de klim even te doen. Het beeld, de David van Michelangelo, dat je hier ziet, is een kopie. De echte staat in de Galleria del Accademia.

Op het pleintje kan je even uitblazen en vooral genieten van het prachtige uitzicht. Hier nemen heel wat toeristen uitgebreid de tijd voor een fotomomentje. Je zal ongetwijfeld ook je fotocamera bovenhalen.

 1. Meer bezienswaardigheden in Florence

Zoals we al aangaven is het onmogelijk om Firenze volledig te zien in één dag. Met het voorgaande overzicht heb je in ieder geval een reeks suggesties die haalbaar moeten zijn om te bezoeken tijdens een daguitstap. Maar er is uiteraard nog veel meer te zien en te doen. Zo hebben we het helemaal nog niet gehad over Pallazzo Strozzi, Palazzo del Bargello, de Basiliek van San Lorenzo, het museum in het Palazzo Medici-Ricardi en noem maar op.

Wil je jouw dag in Florence toch op een ietwat andere manier inkleuren? Laat je dan gerust verder inspireren door ons artikel met de 25 mooiste bezienswaardigheden van Firenze.

 1. Is het echt zo erg met die wachtrijen in Firenze?

We hebben de lange wachtrijen al een paar keer aangehaald. En omdat een verwittigd man of vrouw er twee waard is, benadrukken we het nog eens. Wanneer je post gaat vatten in de reguliere wachtrijen ga je letterlijk uren verliezen in de bakkende zon aan één bezienswaardigheid.

De lange rijen worden veroorzaakt doordat de populairste musea en paleizen maar een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd binnen laten om overrompelingen te vermijden. Er kan dus pas iemand anders naar binnen wanneer er anderen buiten gaan. Daar komt dan nog eens bij dat gereserveerde rondleidingen, stadspassen en online tickets ook nog eens voorrang krijgen op de andere wachtenden.

Op die manier kan de wachtrij aan het Uffizi bijvoorbeeld oplopen tot wel 5 uur! Bekijk de onderstaande foto's: daar wil je écht niet tussen gaan staan...

Sla de lange wachtrijen over en boek je tickets online via Tiqets of GetYourGuide. Zo kan je veel meer doen op één dag in Florence. Je kan bovendien tot 24 uur vooraf annuleren wanneer je er uiteindelijk toch niet zou geraken. Boek je toegangstickets en tours in Firenze online.

De grootste bezienswaardigheden in Firenze bezoeken zonder te wachten? Koop een Florence Pass voor € 99.

 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Toscane met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?