20 x mooiste bezienswaardigheden in havenstad Duisburg: wat zien & doen? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in havenstad Duisburg: wat zien & doen? + kaartje

26 januari 2024 in Noordrijn-Westfalen0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Duisburg + verblijftips

Eeuwenlang verbonden met de Rijn, werd Duisburg in de 14e eeuw een Hanze-stad. Veranderingen in de rivierloop en slibvorming brachten economische verschuivingen. Met centraal nog steeds een haven, was de stad in de 19de eeuw het middelpunt van industrialisatie, met veel kolen- en staalindustrie: momenteel vind je er nog steeds de grootste binnenhaven van Europa. Duisburg is de stad waar de Rijn en de Ruhr samenkomen.

De charme van Duisburg ligt nu in het contrast tussen historische monumenten en moderne winkels. Ondanks dat sommige delen een wat droevige indruk kunnen geven, heeft het centrum van Duisburg zeker heel wat hoogtepunten. Centraal liggen zowel de historische markt als de getransformeerde Innenhafen, met horeca, musea en industriële verwijzingen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Duisburg

Duur1 - 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het ongeveer 220 km, vanuit Utrecht ongeveer 170 km, reken op 2 à 3 uur rijden, koop je Umweltplakette online
Met de treinLiever met de trein naar Duisburg? Boek je treintickets hier online.
VerblijvenAan te raden verblijven in Duisburg zijn:
PakketreizenJe reis naar Duisburg als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 36)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Duisburg

 1. Het centraal station van Duisburg

Start je stadsverkenning door Duisburg bij het station Duisburg Hbf, dat niet alleen regionale maar ook internationale treinverbindingen biedt. Dit gebouw, met moderne elementen en historische details uit 1846, ondergaat momenteel een uitgebreide renovatie tot 2028, na beschadiging tijdens de Tweede Wereldoorlog en diverse vernieuwingen.

VERBLIJFTIP: In de buurt van het centraal station en op wandelafstand van het centrum, kan je overnachten in het moderne IntercityHotel Duisburg.

 1. Theater Duisburg

Het Theater Duisburg, gebouwd in 1912, is een opvallend gebouw in neoclassicistische stijl met meer dan duizend zitplaatsen. Beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het vanaf 1946 herbouwd. Als thuisbasis voor de Deutsche Oper am Rhein, het Ballett am Rhein en de Duisburger Philharmoniker, biedt het theater een gevarieerd programma.

Zonder eigen toneelgezelschap verwelkomt het regelmatig gastvoorstellingen van grote Duitstalige theaters. Op de gevel prijkt een citaat uit Friedrich Schillers "Hüldigung der Künste". Meer info en actueel programma in het Theater van Duisburg.

 1. Winkelen in de Königstraße

Duisburg is een geweldige stad voor wie graag shopt, vooral in de hoofdwinkelstraat, Königstraße, met vlak bij het overdekte winkelcentrum Forum Duisburg. Hier vind je heel wat bekende kledingwinkels. De met bomen omzoomde straat strekt zich uit van het centraal station tot aan de binnenhaven, dus er is volop keuze!

 1. Mercatorbrunnen

Mercatorbrunnen zijn gebouwd ter ere van de beroemde Vlaamse cartograaf Gerard Mercator. In 1585 publiceerde hij zijn eerste atlas in Duisburg, waarin hij onder andere zijn revolutionaire Mercatorprojectie presenteerde. Deze projectie was baanbrekend voor zeevaarders die de kortst mogelijke route wilden vinden voor hun koopvaardijschepen.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Ruhrgebied & Urbanana.
 1. Stadhuis van Duisburg

Het stadhuis van Duisburg heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In 1902 kwam een nieuw gebouw in de stijl van de renaissance. Hoewel het tijdens de Tweede Wereldoorlog aanzienlijke schade opliep, werd het stadhuis uiteindelijk met enkele wijzigingen gerestaureerd.

De Burgplatz is nog steeds het historische centrum van de stad, met verderop ook het Dreigiebelhaus, dat teruggaat tot 1525: het is het oudste nog bestaande woonhuis in Duisburg.

 1. Salvatorkirche

Die historische waarde merken we ook aan de Salvatorkirche, waarvan delen dateren uit de 9e eeuw en het dus een van de oudste gebouwen in Duisburg is. Deze laatgotische kerk staat op de plaats van een eerdere Paltskerk, en is de oude stadskerk van Duisburg.

In 1594 werd Gerard Mercator hier begraven; hij woonde en werkte in de directe omgeving van de kerk. Helaas liep de Salvatorkirche op 13 mei 1943 ernstige schade op als gevolg van een verwoestende bomaanslag. De kerk werd tot 1960 volledig herbouwd.

 1. Archeologische Zone Oude Markt

Verder is de Archeologische Zone Oude Markt ook een absolute must-see. Deze zone onthult de geschiedenis van de stad met heel wat informatieborden. Mis de replica van de oude markthal niet: hiervoor zijn de contouren van het oude gebouw gereconstrueerd om inzicht te geven in de architectuur van die tijd.

De opgravingslocatie werd voor het eerst geopend in 1980 nadat tijdens bouwwerkzaamheden de overblijfselen van oude delen van het gebouw waren ontdekt. De archeologische zone strekt zich uit van Alter Markt tot de Burgplatz.

 1. Wandel langs de oude stadsmuur van Duisburg

Wandel ook even langs de oude stadsmuur van Duisburg, welke gebouwd werd in de 12de eeuw. Door de gunstige ligging bij de samenvloeiing van de Ruhr en de Rijn, en aan de Westfaalse Hellweg (een middeleeuwse handelsroute tussen de Rijn en de Elbe), groeide Duisburg uit tot een belangrijk handelscentrum. Deze muur moest de stad bescherming bieden, vooral na plunderingen door Vikingen in de 9e eeuw.

 1. Garten der Erinnerung

Garten der Erinnerung is een stadspark van 3 hectare op de voormalige locatie van het Spar-distributiecentrum. Na de Tweede Wereldoorlog trokken veel industrieën weg, wat de sanering van het gebied inluidde. Het park werd ontworpen door land art-kunstenaar Dani Karavan, de Israëlische kunstenaar bekend om zijn land art-werken.

Hij integreerde elementen van de binnenhaven in het park, waaronder overblijfselen van de voormalige fabriekshallen en havenbedrijven, zoals het trappenhuis van het oude graanoverslagbedrijf Ludwigsturm. Meer info op de website.

 1. Binnenhaven van Duisburg

Aan de overkant van het water zie je de grootste binnenhaven van Europa, die een cruciale rol speelde in de industriële ontwikkeling van de stad. De binnenhaven ontstond nadat het industriële centrum zijn verbinding met de Rijn verloor.

Met een oppervlakte van 89 hectare omvat het gebied nu vrachtverkeer, horeca en woon- en werkruimtes. De “voormalige broodmand van Europa” bevat heel wat oude graanmolens. Je geniet van het uitzicht ervan op een van de sfeervolle terrasjes langs het water, aan de promenade met historische en moderne architectuur en verschillende musea.

Bij de binnenhaven vind je de Buckelbrücke, een unieke voetgangers- en fietsbrug: het is 's werelds enige booghefbrug van staal die kan worden opgetild. Je kan een havenrondvaart boeken met de Weisse Flotte aan de Schwanentorbrücke, waarbij je zicht krijgt op de binnenhaven, historische pakhuizen en de kanaalarmen vanop het water zelf.

 1. Ruhrort

De historische betekenis van de scheepvaart blijft voelbaar in Ruhrort, gelegen aan de samenvloeiing van de Ruhr en de Rijn. Het is een unieke wijk met traditionele zeemanscafés, oude stoomschepen, een “Bank für Schifffahrt" en een internaat voor schipperskinderen. De imposante gevels herinneren aan de welvaart die Ruhrort ooit kende, toen rond de eeuwwisseling de wijk de toegangspoort tot het Ruhrgebied.

Voor een pauze, stop je in de vroegere Schifferbörse dat uit die tijd dateert. Nadien stond de wijk bekend als het "St. Pauli van het Westen", met meer dan 100 bars, uitgaansgelegenheden en wat louche kroegen. Je vindt er nog steeds heel wat leuke plekjes, zoals de bar Harmonie, een artistiek centrum dat in 2016 en 2017 werd bekroond met de federale kunstprijs.

TIP: Boek je begeleide wandeling door de historische haven van Ruhrort.

 1. Haven van Duisburg

De haven van Duisburg, 's werelds grootste binnenhaven en een cruciaal logistiek knooppunt voor Europa en China. Elk jaar passeren duizenden schepen en treinen de haven, goed voor maar liefst 61,1 miljoen ton vracht en 47.000 werknemers, wat bijdraagt aan een omzet van € 292,6 miljoen. Als onderdeel van het Belt and Road-infrastructuurproject is de haven een cruciale toegangspoort voor handel, waarbij ongeveer 80% van de Chinese treinen in Duisburg hun eerste Europese stop maakt.

 1. Rheinpreussen

Begin 1900 bouwde de mijn Rheinpreußen een mijnwerkersnederzetting met dezelfde naam, om buitenlandse mijnwerkers te huisvesten. Het leven in deze nederzetting stond onder streng toezicht van de mijnadministratie. Na de teleurgang van de mijnbouw in de jaren 1960 en 1970 werd de woonwijk Rheinpreußen bedreigd met sloop.

Dankzij acties en hongerstakingen van de bewoners werd de afbraak van enkele overgebleven huizen voorkomen en kocht de stad Duisburg de nederzetting in 1979. In 1985 werd deze overgedragen aan een bewonerscoöperatie die nu het erfgoed beheert. Tegenwoordig is Rheinpreussen een monument, eigendom van de bewoners en opgenomen in de Industriële Erfgoedroute.

De straatnamen in de nederzetting weerspiegelen de geschiedenis van mijnbouwnederzettingen. Elk huis in Rheinpreußen heeft zijn eigen karakter: de donkere bakstenen huisjes, groene luiken en goed onderhouden voortuinen maken dit een erg gezellig wijkje.

De leukste verblijven in Noordrijn-Westfalen?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Noordrijn-Westfalen? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noordrijn-Westfalen
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noordrijn-Westfalen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
EuroParcs Verblijf in een vakantiepark boeken

 1. Landshaftspark Duisburg-Nord

Landshaftspark Duisburg-Nord, ook bekend als LaPaNo of LaPaDu, is een uniek openbaar park op het terrein van een voormalig hoogovencomplex van Thyssen-Krupp, dat sloot in 1985. Een bezoekje combineert industrieel erfgoed met natuur en zorgt voor een unieke ervaring, met heel wat fotomogelijkheden. De combinatie van groen en roestig staal zorgde ervoor dat The Guardian heeft het park zelfs uitgeroepen tot een van de top 10 meest pittoreske stedelijke parken ter wereld.

Hoogoven 5 en duiken in gastanken

Een van de belangrijkste attracties in het park is Hoogoven 5, waar je naar de top kan klimmen en kan genieten van een adembenemend uitzicht over Duisburg en de omgeving. Het park biedt ook mogelijkheden voor avontuur, zoals duiken in de gastank en klimroutes in de ertsbunkers. Naast die industriële overblijfselen herbergt het Landschaftspark Duisburg-Nord ook meer dan 700 plantensoorten.

Er zijn ook rondleidingen in de industriële gebouwen, in de zomer is er een buiten-bioscoop, en in de winter een lichtjesmarkt. Voor de attracties of rondleidingen boek je best ver op voorhand op de officiële website.

 1. Marxloh

Ontdek de wijk Marxloh, die vanwege zijn hechte Turkse gemeenschap de bijnaam Klein Istanbul draagt. Duitsland en Döner kebab (Turks voor “draaiend vlees") zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: de lekkerste vind je dus bij een Döner-bude in deze wijk.

 1. RheinPark

Het RheinPark in Hochfeld is een 60 hectare groot gebied dat voorheen een industriegebied was, maar is omgetoverd tot een toegankelijk openbaar park. Het park biedt verschillende sportfaciliteiten, een promenade langs de Rijn en bewaard gebleven industriële overblijfselen, waaronder ertsbunkers versierd met graffiti.

Het park heeft verschillende recreatiegebieden, skateparken, een strand met ligstoelen en het restaurant Ziegenpeter. De Hochfelder spoorbrug is opvallend: met een lengte van 950 meter verbindt ze Rheinhausen en Hochfeld over de Rijn, en biedt doorgang voor treinen, voetgangers en fietsers.

 1. Sechs-Seen-Platte

Ga ontspannen in de Sechs-Seen-Platte van Duisburg, met zes betoverende meren, perfect voor ontspannen wandelingen en picknicks: Ambachsee, Masurensee, Böllertsee, Wolfssee, Wildförstersee en Haubachsee. Dit 283 hectare grote recreatiegebied bestaat voor de helft uit water biedt heel wat activiteiten, zoals zwemmen aan het 450 meter lange zandstrand, bootverhuur en wandelen over paden met 18 kilometer aan uitgestippelde wandelingen.

Geniet van het panoramische uitzicht vanaf een 22 meter hoge metalen uitkijktoren met 102 treden aan de Wolfsberg (bekijk ligging).
 1. Tiger and Turtle Magic Mountain

In het Angerpark schittert de Tiger and Turtle Magic Mountain in Duisburg, een kunstwerk dat ontworpen in 2011 door de creatieve geesten Heike Mutter en Ulrich Genth. Dit spiraalvormige werk, vervaardigd uit verzinkt staal, vindt zijn oorsprong op een historische plek: de voormalige sintelberg Heinrich-Hildebrand-Höhe van de zinkhoogoven MHD Sudamin GmbH. De sculptuur, die ook ’s avonds te bezoeken is dankzij sfeervolle verlichting, komt vooral tot leven bij zonsondergang. Het verweeft naadloos landschapsontwerp met de industriële cultuur en kunst van Duisburg.

 • Tiger and Turtle Magic Mountain is niet zomaar een blikvanger: je kan de achtbaanachtige structuur 24 uur per dag beklimmen.
 • Een korte wandeling van 700 meter vanaf parkeerplaatsen, tram- of bushalte brengt je naar de voet van het.
 • Beklim de 220 meter lange trap naar de top, 78 meter boven zeeniveau. Het uitzicht vanaf dit punt biedt een intrigerende kijk op het kunstwerk en de omgeving, ook voor fotografen.
 • De trap is afgezet met leuningen, waardoor ook kinderen vanaf 3 jaar veilig naar boven kunnen.
LEESTIP: Download hier je reisgids Ruhrgebied & Urbanana en mis niets tijdens je verblijf.
 1. Stadtwerketurm Duisburg

De Stadtwerketurm in Duisburg, vooral bekend 's nachts door zijn groene verlichting, staat aan de rand van het stadscentrum en is een opvallende schoorsteentoren. De vier buizen van de toren schijnen 's nachts groen en bij speciale gelegenheden veranderen ze van kleur.

 1. Bezoek een van de vele musea in Duisburg

Het Lehmbruck Museum

Het Lehmbruck Museum toont fantastische beeldhouwwerken uit de 20e en 21e eeuw, waaronder werken van de moderne beeldhouwer Wilhelm Lehmbruck. Ontworpen door zijn zoon, architect Manfred Lehmbruck, opende het museum in 1964 met een opvallende glazen hal.

Naast sculpturen van René Magritte en Käthe Kollwitz, vind je er ook de opvallende VW Kever "Sky Car" van Geoffrey Hendricks. Vergeet niet het Immanuel Kant-park te bezoeken, waar je gratis toegang hebt tot extra werken. Meer info op de website.

Museum DKM

Ontdek op vijf verdiepingen van 2700 vierkante meter de tentoonstelling "Lijnen van stille schoonheid" in het DKM Museum. Sinds 2009 onthult deze tentoonstelling de privécollectie van DKM met meer dan 5000 jaar kunst, cultuur en mystiek uit Oost-Azië, Gandhara, Iran en het oude Egypte. Het museum brengt ook moderne kunst sinds de jaren 1960 en klassieke en hedendaagse fotografie tot leven. Meer info op de website.

Kultur- und Stadthistorisches Museum Duisburg

Ontdek Duisburgs geschiedenis in het Cultuur- en Stadshistorisch Museum, met de Mercatorschatkamer, archeologische vondsten, en Köhler-Osbahr's munten- en antiekverzameling. In een voormalige graanmolen aan de binnenhaven biedt het museum doorlopende presentaties en speciale tentoonstellingen.

Leer meer over de cartograaf in de Mercatorschatkamer, inclusief zijn beroemde kaarten en globepaar. Het Museum Stad Königsberg, in hetzelfde gebouw, werpt licht op kunst, geschiedenis, wetenschap, en literatuur in Königsberg – nu kaliningrad in Rusland, dat een stedenpartnerschap heeft. Meer info op de website.

Museum Küppersmühle für Moderne Kunst (MKM)

Breng ook eens een bezoekje aan het Museum Küppersmühle für Moderne Kunst (MKM) in een voormalige graansilo voor een unieke kunstervaring, met een mix van industriële cultuur en modern minimalisme. In het levendige hart van de binnenhaven biedt het museum, na een uitbreiding in 2021 door Zwitsere architecten Herzog & de Meuron, een gevarieerd tentoonstellingsprogramma en ongeveer 300 werken vanaf de jaren '50.

De opvallende rode bakstenen gevel, historische silo's, trappentorens, en kleurrijke kunstwerken in een strak wit interieur maken het een speciaal bezoek. Meer info op de website.

Museum der Deutschen Binnenschifffahrt

Ontdek de geschiedenis van die Duitse binnenvaart in het Museum der Deutschen Binnenschifffahrt, gevestigd in een voormalig zwembadcomplex in art-nouveaustijl. Je vindt er de grootste collectie over scheepvaart en wisselende tentoonstellingen over maritieme kunst, havens en industrieel erfgoed. Het museum ligt aan de oevers van de Rijn en de Ruhr, waar je kan wandelen of deelnemen aan een cruise door de haven van Duisburg. Vergeet ook niet een kijkje te nemen op de museumboot de Oscar Huber, een voormalige trekboot die andere schepen over de Rijn trok. Meer info op de website.

Haniel Museum

Het Haniel Museum is gevestigd in het oudste gebouw van het Ruhrgebied en toont hoe het familiebedrijf Haniel internationaal groeide. Je bekijkt er originele documenten, historisch meubilair en gerestaureerde ruimtes uit 1756, en leert er over lokale economie. Vergeet niet het historische pakhuis met de oude houten kraan te bekijken!

 1. Waar overnachten in Duisburg?

Wil je graag meerdere dagen in Duisburg vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Duisburg.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhrgebied & Urbanana downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?