Stadswandeling Sarajevo: Ontdek het historische centrum

Volledige reisgids kopen voor € 10

Stadswandeling Sarajevo: Ontdek het historische centrum

 • Startpunt: Sarajevo City Hall
 • Eindpunt: Ashkenazi-synagoge
 • Type: Stadswandeling
 • Afstand: 3,0 km
 • Duur: 4 uur
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Sarajevo is een relatief moderne stad vergeleken met andere hoofdsteden op de Balkan. De stad werd gesticht in 1462 toen de Ottomaanse gouverneur van Bosnië een karavanserai bouwde in wat vandaag de historische wijk Baščaršija is. In de straten is dat oorspronkelijke oosterse charme nog steeds aanwezig, en dat in het hart van Europa. Het is precies wat de meeste reizigers aantrekt.

Sarajevo wordt ook wel het Europese Jeruzalem genoemd, vanwege de belangrijke gebedshuizen van moslims, christenen en joden. Sarajevo is altijd een multiculturele stad geweest.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Sarajevo stadswandeling langs de topbezienswaardigheden

Sarajevo is de hoofdstad en grootste stad van Bosnië en Herzegovina. Is het de eerste keer dat je deze stad bezoekt? Dan is onze stadswandeling de ideale leidraad. Wij brengen je langs de mooiste plekjes en bekende (maar ook minder bekende) bezienswaardigheden van de stad. De stadswandeling is ongeveer 3 kilometer lang en begint bij stadhuis of Vijećnica, meteen een van de indrukwekkendste gebouwen van de stad.

Na een bezoekje aan het stadhuis wandel je verder naar Baščaršija, de meest herkenbare wijk van Sarajevo. In de 15e eeuw was dit het commerciële hart van de stad (Weetje: Baş çarşı betekent “de belangrijkste winkelstraat” in het Turks.) De wijk ligt aan de oever van de rivier Miljacka en is een overblijfsel uit de tijd toen kleine ambachtelijke winkeltjes moskeeën omringden. Die zijn vandaag bewaard gebleven als religieuze en historische monumenten. Verdwaal in het sfeervolle doolhof van smalle steegjes en plof neer op een terrasje om een traditionele zwarte koffie te drinken in een van de plaatselijke cafés.

Tijdens onze stadswandeling kom je ook nog langs:

 • De sebilj-fontein, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Baščaršija. Hij werd in 1913 gebouwd op dezelfde plek waar oudere versies van de fontein stonden, maar die werden door de eeuwen heen gesloopt or door verschillende branden verwoest.
 • Moskee Ghazi Husrev Beg, een van belangrijkste Ottomaanse gebouwen op de Balkan. Ghazi Husrev Beg was een Ottomaanse gouverneur die 20 jaar lang over Bosnië regeerde. Bij de moskee bezoek je ook de klokkentoren van Sarajevo.
 • In sommige straten van Sarajevo kom je de Sarajevo rozen tegen, een gedenkteken aan de impact van de oorlog op de stad. Elke mortier staat voor een specifieke locatie waar een mortiergranaat insloeg en slachtoffers maakte..
 • Boeiende musea zoals het War Childhood Museum, museum Galerija 11/07/95 en Museum Sarajevo 1878-1918 bij de Latijnse brug.
 • Nog meer zien van de stad? Ontdek hier dé mooiste bezienswaardigheden in Sarajevo.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een gezellig appartement in de stad? Apartments Magaza ligt op een steenworp afstand van het plein van Baščaršija, de historische wijk met tal van traditionele bars en oriëntaalse restaurants. Meer info en boeken.

Bosnië en Herzegovina

Gratis stadswandeling Sarajevo downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Bosnië en Herzegovina

Ontdek het Balkan land Bosnië en Herzegovina via een complete reisgids en 13 wandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

Route op de kaart

Bekijk ook deze routes


Geschreven door

Wouter Coppens

Gratis stadswandeling Sarajevo downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?