Hoe de Mount Bromo vulkaan & Kawa Ijen krater bezoeken? Alle info, tips & tours!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe de Mount Bromo vulkaan & Kawa Ijen krater bezoeken? Alle info, tips & tours!

12 mei 2023 in Bali-Lombok0 reacties

Indonesië valt binnen het gebied van de Ring van Vuur, een gordel rond de Grote Oceaan waar veel vulkanen te vinden zijn en waar regelmatig vulkaanuitbarstingen voorkomen. Binnen de Indonesische eilandengroep alleen al zijn er 127 actieve vulkanen te vinden. Gunung Bromo en Kawa Ijen zijn 2 van de bekendste vulkanen op Java en zijn ook 2 van de grootste toeristentrekkers van heel Indonesië. Bij een bezoek aan de kraters van deze vulkanen kom je oog in oog te staan met deze bijzondere natuurfenomenen.

Inhoud artikel

 1. Tours voor je bezoek aan Mount Bromo & Kawa Ijen!

Mount Bromo en Kawa Ijen bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Java.


Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

 1. Mount Bromo

Gunung Bromo is een van de vulkanen gelegen in het Tenggermassief in Oost-Java. Dit massief is gelegen in het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park en omvat nog 4 andere vulkanen. Mount Kursi, Mount Watangan en Mount Widodaren zijn net als Mount Bromo actieve vulkanen, en alleen Mount Batok is geclassificeerd als een slapende vulkaan. Verderop in het park zijn nog een aantal andere vulkanen gelegen waaronder Mount Semeru, de hoogste berg van Java met een hoogte van 3676 m.

 • Mount Bromo is de kleinste vulkaan van het Tenggermassief en reikt maar tot een hoogte van 2329 m.
 • De vulkaan ligt tussen Mount Batok en Mount Widodaren in, en ligt samen met deze 2 vulkanen binnen de Zee van Zand, een uitgestrekt gebied van 8 bij 10 km dat op een woestijn lijkt. Het gebied is gevuld met vulkanisch zand en as van eerdere uitbarstingen.
 • De naam Bromo stamt af van de Javaanse uitspraak van de Hindoe scheppingsgod Brahma. Aan de voet van de vulkaan is dan ook een hindoestaanse tempel te vinden.

Bromo is een actieve vulkaan en heeft in de afgelopen decennia meerdere uitbarstingen gehad, met de meest recente uitbarstingen in 2004, 2010, 2011 en 2015. De vulkaan wordt goed in de gaten gehouden door het Indonesische centrum voor Vulkanologie. Hou voor een bezoek altijd hun berichtgeving in de gaten.

 1. Mount Bromo vulkaan bezoeken

Mount Bromo is gelegen in Oost-Java, op zo’n 4 uur rijden afstand van de provinciale hoofdstad Surabaya. Vanuit deze stad worden tours georganiseerd die al snel een volledige dag invullen. Ook vanaf het stadje Probolinggo gaan er veel tours naar de vulkaan, maar het beste uitgangspunt is het dorpje Cemoro Lawang, dat vlak bij de vulkaan is gelegen.

 • De tours die naar Mount Bromo trekken van organisatoren als Sunrise Tours, Sea of Sand Tours of Mount Bromo Crater Tours beginnen altijd midden in de nacht.
 • Je zal rond een uur of 02:00 of 03:00 ’s nachts opgehaald worden om eerst naar een uitzichtpunt te rijden, daar zie je dan de zon opkomen boven de vulkaan.
 • Vervolgens word je naar de parkeerplaats bij de vulkaan gereden en maak je een wandeling naar de top van de vulkaan om de krater te kunnen aanschouwen.

Drukte vermijden?

Mount Bromo is 1 van de bekendste vulkanen van Java en wordt daardoor ook drukbezocht. Op de parkeerplaatsen staan vele jeeps en bij de uitkijkpunten is het met zonsopgang altijd goed druk. Na het zien opkomen van de zon trekken alle toeristen direct naar de vulkaan om deze te beklimmen. Wil je de grote groepen mensen vermijden? Wacht dan met het beklimmen van de vulkaan tot later in de ochtend of in de middag, wanneer de meeste bezoekers alweer op de terugweg zijn.

Uitzichtpunten

Er zijn verschillende uitzichtpunten die door verschillende tours worden bezocht. Het bekendste uitzichtpunt is Mount Penanjakan, vanwaar je een prachtig zicht hebt over de verschillende vulkanen, met Mount Semeru op de achtergrond. Ook de uitzichtpunten King Kong Hill en Love Hill worden drukbezocht, maar zijn rustiger dan het Penanjakan viewpoint.

 • Het is aan te raden om iets verder door te lopen om een plekje waar minder mensen staan op te zoeken.
 • Bezoekers worden zo dicht mogelijk bij de ingang naar het uitzichtpunt afgezet, maar gezien er veel tours naar Mount Bromo gaan kunnen de parkeerplaatsen aardig vol raken en kan het soms zijn dat je iets verder moet wandelen.
 • Vanaf de ingang blijf je het pad volgen naar de verschillende uitzichtpunten.
 • Aangezien de zon nog niet op is wanneer je deze wandeling maakt is het aan te raden om een zaklamp of hoofdlamp mee te nemen om je pad enigszins te verlichten.

Beklimming van de vulkaan

Vervolgens stap je weer in de jeep en trek je door de Zee van Zand naar de voet van de vulkaan, waar je weer op een parkeerterrein afgezet wordt. Vanaf hier is het nog zo’n 45 min tot 1 uur wandelen naar de top van de vulkaan, vanwaar je uitkijkt over de krater.

De ondergrond van de vulkaan bestaat veelal uit zand en as, waardoor er veel stof opwaait tijdens de wandeling naar de top. Het is aan te raden om een bandana, sjaal of masker te dragen om je mond en neus te beschermen, en ook een zonnebril is geen overbodige luxe. Eenmaal bovenaan komen de zwavelluchten je tegemoet en kan je de krater van de vulkaan inkijken.

TIP: Op de parkeerplaats worden ook ritten te paard naar boven aangeboden, die je tot aan de laatste trap naar de top brengen. Zo’n ritten zijn eigenlijk af te raden, de dieren worden vaak niet goed behandeld, hebben niet de juiste conditie om de bezoekers naar boven te brengen en krijgen al zweepslagen wanneer ze zich verstappen. Daarentegen is de wandeling naar boven ook helemaal niet zwaar en ook prima te doen voor de minder ervaren wandelaars.
 1. Zonder tour Mount Bromo bezoeken?

Wanneer je op eigen houtje de vulkaan wilt bezoeken ga je naar de lokale toegang van het park aan de rechterzijde achter het Cemara Indah hotel in Cemoro Lawang. Dit pad loopt door de Zee van Zand naar de krater van de vulkaan. Je zal ongeveer een uur onderweg zijn naar de vulkaan. Onderweg kom je langs de Hindoetempel. Passeer deze aan de linkerkant, vanwaar je het pad de vulkaan op kan zien.

 • Voor de zonsopgang kan je naar de verschillende uitzichtpunten die de tours aan doen. Ondanks de drukte zijn dit wel de mooiste punten om de zon op te zien komen boven de vulkanen. Ook kan je vanaf het Cemara Indah hotel de weg de berg op volgen naar het Seruni uitzichtpunt. Ook hier komen veel toeristen, en een aantal locals verkopen hier eten en drinken in de uurtjes voor de zonsopkomst.
 • Het is aan te raden om niet later dan 03:00 te vertrekken om op tijd te zijn voor het opkomen van de zon en om nog een mooi plekje te kunnen vinden.
 • Wil je toch deze drukte vermijden, dan kan je er ook voor kiezen om tegen zonsondergang 1 van de uitzichtpunten op te zoeken.
 • Hou er rekening mee dat je voor Cemoro Lewang toegang dient te betalen van 10.000 IDR (zo’n €0,6).
 • Ook voor het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park, en dus voor Mount Bromo, dien je toegang te betalen. Dit is 220.000 IDR (zo’n €13) op weekdagen en 320.000 IDR (zo’n €19) in het weekend en tijdens feestdagen. ’s Middags wordt er echter niet vaak gecontroleerd bij de toegang, doordat de meeste bezoekers in de ochtend arriveren, en kan het voorkomen dat je zonder entree te betalen door kan lopen.
 1. Kawah Ijen

Kawah Ijen ligt nog wat oostelijker dan Mount Bromo. Hierbij gaat het om een complex van stratovulkanen die gelegen zijn binnen een caldera van maar liefst 20 km breed. De hoogste vulkaan is Mount Merapi, die 2800 m hoog is. Ten westen van deze vulkaan ligt Kawah Ijen, een vulkaan van 2250 m hoog met een turquoise meer met een diameter van 1 kilometer in de krater. Dit meer is 1 van de zuurste meren ter wereld, en rond het meer stijgen constant zwaveldampen op.

Mijnwerkers

 • Aan de rand van het meer zijn ook zwavelmijnen te vinden, waarbij de zwavelgassen via keramieken pijpen worden geleid waarbij de zwavel stolt tot 9 blokken.
 • Mijnwerkers breken het afgekoelde materiaal in stukken en brengen dit vervolgens in rieten manden naar beneden, waarbij ze zo’n 75 tot 90 kilo zwavel eerst nog 300 m naar de top van de kraterrand moeten dragen voor ze een wandeling van 3 km naar beneden maken om de zwavel af te leveren.
 • De meeste mijnwerkers maken deze wandeling gemiddeld 2 keer per dag.
 • Het is niet alleen zwaar werk, maar ook gevaarlijk doordat de mijnwerkers constant in aanraking kunnen komen met giftige gassen waar ze geen bescherming voor hebben.

Blauwe vlammen

De zwavelgassen die omhoogkomen in de krater veroorzaken ook de zogenaamde Blauwe Vlammen, blauw vuur dat in het donker de krater oplicht. Deze vlammen worden veroorzaakt doordat de zwavelgassen ontbranden wanneer de gassen naar buiten ontsnappen met temperaturen tot wel 600 graden. De vlammen reiken soms tot wel 5 m hoog.

 1. Kawah Ijen bezoeken

Net als voor Mount Bromo vertrekken de tours naar Kawah Ijen diep in de nacht, maar hierbij is dat niet voor de zonsopkomst (al is dat wel mooi meegenomen) maar om de Blauwe Vlammen te kunnen aanschouwen.

 • Je zal zo rond 23:00 worden opgehaald, zodat je rond een uur of 01:00 bij de parkeerplaats aan de voet van de vulkaan bent.
 • De klim omhoog duurt zo’n 2 uur, waarna je nog eens een half uur tot 45 min de krater in klimt naar de oevers van het zuurmeer.
 • Deze wandeling vergt wat meer inspanning dan de beklimming van Mount Bromo maar is door de vele mogelijkheden om te pauzeren nog steeds goed te doen.
 • Onderweg zijn er verschillende gelegenheden om even te stoppen, en halverwege is er zelfs een hutje te vinden waar je eten en drinken kan halen.
 • Ook is er de mogelijkheid om gasmaskers te huren, wanneer deze niet in je tour zijn inbegrepen. Deze dien je namelijk op te doen op het moment dat je vanaf de kraterrand richting het meer loopt. De gasmaskers beschermen je longen van de zwavelgassen, en zonder deze maskers wordt het ademen in de krater een stuk ongemakkelijker.
 • Eenmaal bij het meer aangekomen kan je het blauwe vuur aanschouwen. Vervolgens komt de zon op en kan je het meer ook aanschouwen bij daglicht. De Blauwe Vlammen maken plaats voor het turquoise blauw van het meer en de gele zwavelrotsen.
Blijf wel op afstand van het meer: de hoge zuurgraad van het meer ontbindt de menselijke huid na een contact van 15 seconden. Onder begeleiding van een gids is het wel mogelijk om je hand enkele seconden in het zuur te houden. Tot 15 seconden heeft het namelijk nog geen effect.
 1. Zonder tour Kawah Ijen bezoeken?

Kawah Ijen bereiken is wat lastiger dan Mount Bromo gezien er geen dorpje vlakbij de vulkaan is gelegen. De beste startplaatsen zijn Banyuwangi en Bondowoso, vanwaar je met de auto naar de voet van Kawah Ijen kan. Zorg zeker dat je bij de hut halverwege de klim gasmaskers huurt. Wanneer je vanaf de rand van de krater voorzichtig doet om naar beneden te gaan is het mogelijk om deze klim zonder tour te bereiken.

We raden je eigenlijk wel eerder aan om met een gids de tour te doen. Aan de ene kant voor de veiligheid, omdat de gids de beste weg naar het kratermeer weet zonder dat je uitglijdt of te dichtbij het meer komt. Aan de andere kant zijn de meeste gidsen ex-mijnwerkers, waardoor je onderweg ook meer informatie kan krijgen over de zwavelmijnen rondom het meer en het werk dat de mijnwerkers uitvoeren.

 1. Combineer je bezoek aan Mount Bromo en Kawah Ijen

Beide Mount Bromo en Kawah Ijen liggen relatief dicht bij elkaar in het oosten van Java en zijn goed in 1 trip te bezoeken.

Combinatietours

 • Ga bijvoorbeeld mee met een driedaagse uitstap naar beide vulkanen vanaf €313. Accommodatie bij Bromo en Ijen is inbegrepen, evenals privévervoer met airconditioning en de toegangskosten tot de vulkanen. Deze tour wordt vanuit Bali georganiseerd en je keert ook terug naar Bali, waardoor deze tour perfect is als je verder niet van plan was Java te bezoeken. De veerbootkosten zijn ook inbegrepen. Lunch en avondeten dien je wel zelf te regelen.
 • Een zelfde soort tour is ook te boeken vanuit Surabaya vanaf €396. Ook hierbij zit het vervoer, de accommodatie bij Bromo en Ijen en toegangskosten inbegrepen in de prijs, evenals een lokaal ontbijt. Lunch en avondeten dien je zelf te regelen. Onderweg bezoek je ook nog de waterval van Madakaripura.
 • Wanneer slechts 1 van de vulkanen wilt bezoeken kan je een privé-ervaring vanuit Surabaya naar Bromo boeken vanaf €109. Hierbij vertrek je rond middernacht naar Cemoro Lawang, waar je eerst naar het uitzichtpunt gaat voor de zonsopgang, om vervolgens naar de top van Mount Bromo te klimmen. Na je klim kan je genieten van een ontbijt in een plaatselijk restaurant, waarna je weer terugkeert naar Surabaya.
 • Vanuit Banyuwangi kan je vanaf €59 mee met een tour naar de krater van Kawah Ijen. Ook voor deze tour vertrek je rond middernacht, waarna je naar boven wandelt om het Blauwe Vuur te aanschouwen. Je geniet van de zonsopgang boven het zuurmeer en op de terugweg kan je ook de mijnwerkers aanschouwen. Eenmaal beneden breng je nog een bezoek aan een koffie- en kruidnagelplantage voor je weer teruggaat naar je accommodatie.
 • Een overzicht van alle beschikbare tours kan je hier bekijken bij GetYourGuide!

Zelf Mount Bromo & Kawah Iljen combineren

 • Als je niet met een georganiseerde tour mee gaat kan je met de trein van Probolinggo naar Banyuwangi wanneer je eerst Mount Bromo bezoekt en vervolgens naar Kawa Ijen reist of van Banyuwangi naar Probolinggo wanneer je vanuit Bali naar Java komt.
 • Vanaf Probolinggo kan je een lokale bus, een bemo, nemen naar Cemoro Lawang.
 • Hou hierbij rekening dat deze bussen meerdere keren per dag rijden maar pas vertrekken als de bus vol zit. In de ochtend rijden ze hierdoor vaker, maar in de middag kan het soms voordeliger zijn om de andere zetels in de bus ook op te kopen zodat je eenmaal kan vertrekken.
 • Vanuit Banyuwangi is het aan te raden om met een tour naar Kawa Ijen te gaan, maar het is ook mogelijk om met een taxi naar de voet van de vulkaan gebracht te worden. Dit laatste is wel voordeliger wanneer je met meerdere mensen een bezoek aan Kawa Ijen gaat brengen.
 1. Praktische tips voor je bezoek!

 • In de vroege ochtend en op hoger gelegen locaties kan het erg koud zijn, dus trek laagjes aan en neem een warme jas of trui mee. Handschoenen, een muts en sjaal kunnen ook van pas komen.
 • Goede wandelschoenen zijn aangeraden. Mount Bromo bevindt zich in zanderig gebied en met goede wandelschoenen loop je een stuk makkelijker over deze ondergrond, en de wandeling naar de Kawa Ijen krater gaat over losse stenen. Bekijk hier onze tips voor een goede wandeluitrusting!
 • Zand en stof waait op tijdens het wandelen naar de krater, dus draag een zonnebril om je ogen te beschermen en een sjaal, bandana of masker om je mond en neus te beschermen. Vergeet ook niet om zonnecrème te smeren als je een gevoelige huid hebt.
 • Neem een zaklamp of hoofdlamp mee voor de wandeling in het donker.
 • Het weer is niet te voorspellen, en het is mogelijk dat de opkomende zon niet te zien is door en dik wolkendek of mist.
 • Neem een dagrugzak mee wanneer je Mount Bromo en Kawa Ijen gaat beklimmen en breng genoeg drinkwater en snacks mee voor onderweg.
 • Aangezien Mount Bromo en Kawa Ijen 2 van de grootste trekpleisters zijn van Indonesië is het er vaak druk. Het is dan ook zeker aan te raden om de weekenden en lokale feestdagen te vermijden.
 • Het bezoek aan Kawa Ijen is veilig, maar houd je aan de regels en maak gebruik van het gasmasker. Als je medische problemen hebt, vooral ademhalingsproblemen, is het aan te raden om vooraf met je dokter te overleggen of het verstandig is om deze vulkaan te bezoeken.
 • Wanneer je met een tour meegaat is het aan te raden om een foto te maken van de nummerplaat van de jeep, zodat je deze weet terug te vinden tussen de tientallen andere jeeps op de parkeerplaatsen.
 1. Filmpje: ontdek Mount Bromo!

Benieuwd naar Mount Bromo? Bij onderstaande beelden kan je alvast een beetje wegdromen! Als je zelf deze prachtige vulkaan wilt bezoeken, zal je natuurlijk moeten afreizen naar Java!

 1. Mis niets tijdens je verblijf op Bali-Lombok met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis op Bali? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Bali-Lombok met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Bali-Lombok.

Bali-Lombok

Gratis reisgids Bali-Lombok downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?