Voerstreek Bronnenwandeling langs wandelknooppunten

Voerstreek Bronnenwandeling langs wandelknooppunten

  • Startpunt: Veltmanshuis, Kwinten 7, Voeren
  • Eindpunt: Veltmanshuis, Kwinten 7, Voeren
  • Type: Wandelroute
  • Afstand: 8,3 km
  • Duur: 2,5 uur
  • Wegdek: Gedeeltelijk verhard
  • Bewegwijzering: Wandelknooppunten
  • Rolwagens: Niet toegankelijk
  • Toerisme Voerstreek

Volg route op kaart met GPS-tracker

Bronnenwandeling in Voeren langs vakwerkhuizen, wijngaarden en een kasteel.

Deze wandeling in Voeren brengt je niet alleen langs bronnen maar ook langs wijngaarden, prachtige vergezichten, vakwerkhuizen, een uniek kasteel met forellenkwekerij en twee Voerense dorpen: Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren.

In 2012 werd deze Bronnenwandeling verkozen tot de ‘Mooiste wandelroute van Vlaanderen Vakantieland’. Terecht want het is een wandeling die nooit zal vervelen omdat het landschap en het wandelpad steeds wisselt. Elke bocht brengt je bij een nieuw verrassend zicht.

TIP: Wil je graag meer dan 1 dag in de Voerstreek doorbrengen? Bekijk onze selectie met verblijven in de Voeren.

Voeren + Drielandenpunt

Gratis reisgids Voeren downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-track van deze wandeling: we hebben de GPS-tracks (GPX) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Hotels boeken met hoge korting (beperkt aanbod)

Booking.com

Voeren is een faciliteitengemeente die bestuurlijk deel uitmaakt van de Belgische provincie Limburg in het Vlaams Gewest. Het gebied staat ook bekend als de Voerstreek. Het is iets meer dan 5000 hectare groot, wordt aan drie zijden omgeven door de provincie Luik, en in het noorden begrensd door Nederlands-Limburg. De Voerstreek staat gekend voor z'n heuvelachtig landschap. De Voerstreek omvat 6 dorpen: Moelingen, ’s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren liggen aan de rivier Voer, terwijl Teuven en Remersdaal aan de Gulp zijn gelegen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gaven de Duitse bezetters opdracht tot aanleg van een spoorlijn tussen Aken en Tongeren. Het meest opvallende bouwwerk op dat traject is dit spoorwegviaduct met een lengte van 250 m, net buiten de dorpskern van Sint-Martens-Voeren, dat 18 tot 23 meter boven het landschap uitsteekt.

Tot dezelfde spoorlijn hoort een 2 km lange tunnel in het gehucht Veurs. Op dit spoortraject reden vroeger zowel goederen- als passagierstreinen, maar sinds 1958 is de spoorlijn niet meer in gebruik.

Niets missen tijdens je bezoek aan de Voeren? Download onze gratis reisgids in de Voerstreek.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

74 ervaringen

- 24 maart 2024 - Joke polfliet

Ik kan alleen maar zeggen dat het jammer is dat we deze bijzondere uitgebreide en zeer veelzijdige site niet eerder ontdekt hebben. We komen al jaren ieder voorjaar, zomer en najaar naar deze streek om te wandelen en fietsen en komen nu zoveel nieuwe ideeën en tips tegen dat we aan het aftellen zijn dat we weer kunnen gaan. Nog vier weekjes geduld……….

- 11 maart 2024 - Hubert Vanmaldeghem

Zeer voldaan over de beschikbare informatie. Een uitnodiging om snel op verkenning te gaan.

- 20 februari 2024 - Ludo Achten

Niet de bronnenwandeling gedaan omwille van het natte weer. Maar wel de wandeling van 10,3 km. Aangeraden door de toeristische dienst. Dit was een prachtige wandeling.

- 10 oktober 2023 - marleen casteleyn

Mooie tips om een keer te proberen

- 1 oktober 2023 - Carine

Een hele mooie wandeling. Wij hebben heel veel gehaald uit de reisgids bij ons bezoek aan de Voerstreek. Bedankt om die informatie met ons te delen

Gratis reisgids Voeren downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?