Premium

Stadswandeling Deventer: mooie route langs alle bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Stadswandeling Deventer: mooie route langs alle bezienswaardigheden

 • Startpunt: Brink, Deventer
 • Eindpunt: Broederenkerk, Deventer
 • Type: Stadswandeling
 • Afstand: 2,5 km
 • Duur: 4 uur
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Deventer is een gastvrije Hanzestad aan de oever van de Ijssel. De stad is veel minder bekend dan andere Hanzesteden als Amsterdam en Rotterdam, maar toch was Deventer al veel vroeger een bruisende havenstad. De gunstige ligging aan de IJssel maakte de stad een belangrijk handelsknooppunt in de middeleeuwen.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Deze wandeling laat je alle must-sees van de stad zien

Deventer werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd, hoewel je dat vandaag de dag niet meer zou vermoeden als je door de historische straten wandelt. Houd er tijdens je stadswandeling echter rekening mee dat slechts ongeveer een kwart van de historische gebouwen hier de bombardementen heeft overleefd. Ondanks de oorlogsschade is Deventer een charmante plaats met veel geplaveide straten, schilderachtige pleinen, zuilengalerijen en rustige groene binnenplaatsen. Lees verder om te ontdekken wat deze stad te bieden heeft.

Tijdens je wandeling door deze Hanzestad kom je onder meer langs..

 • Het levendige plein Brink waar je zeker de bekende lokale honingstaart moet geproefd hebben! Een van de charmante oude straatjes aan het plein, is de Bergstraat. Van hieruit heb je het beste zicht op de tweelingtorens van de romaanse Sint-Nicolaaskerk.
 • Ook de Waag, het oude weeghuis is een belangrijke bezienswaardigheid. Hier is tegenwoordig het Deventer Stadsmuseum in gehuisvest waar je alles te weten komt over de geschiedenis. Waar kan dat beter dan in zo'n prachtgebouw!
 • Het stadhuis van Deventer is dan weer een interessant voorbeeld van hoe oud en nieuw elkaar ontmoeten in de stad.
 • Verder bezoek je nog enkele kerken als de Lebuinuskerk en de Broederenkerk.
 • En voor de kinderen is er natuurlijk het Speelgoedmuseum.
Noord-Nederland

Gratis preview reisgids downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Noord-Nederland

Ontdek Noord-Nederland via een compleet uitgewerkte rondreis + 5 stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet.
Volledige reisgids kopen voor € 10

Route op de kaart


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 augustus 2023 - Teun

Super, ga zo door!

- 22 mei 2023 - charles meyers

Wij verbleven in Ommen voor te fietsen. Maar door het koude weer hebben wij de fietsen langs de kant gezet en zijn wij twee steden gaan bezoeken, nl Deventer en Giethoorn. Met de stadswandeling van deze twee steden hebben wij ten volle kunnen genieten. Perfect in orde en geen enkele opmerking. Terug volledig geslaagd. Met dank.

- 12 juni 2022 - Christel

Met reisroutes heb je altijd de mooiste en belangrijkste dingen gezien in een stad.Ik gebruik de reisgids steeds als leidraad.De parkeerplaatsen worden ook vermeld en een kaartje met de wandeling.Top!

- 28 november 2021 - Sandy Braem

Het was heerlijk wandelen door Deventer. Door de wandelroute bezochten we niet enkel het marktplein, wat anders waarschijnlijk wel het geval was. Persoonlijk heb ik soms problemen als er in windrichtingen wordt gesproken. Ik ben niet zo handig hiermee. Ik weet ter plekke niet wat er bv bedoeld wordt met zuidelijke richting. Maar blijf enorme fan van Reisroutes en heb hier al veel reclame voor gemaakt. Groeten, Sandy

Gratis preview reisgids downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?