12 x bezienswaardigheden in Los Picos de Europa Nationaal Park: Info, tips & foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

12 x bezienswaardigheden in Los Picos de Europa Nationaal Park: Info, tips & foto's

25 november 2022 in Noord-Spanje12 reacties

Het Nationaal park Picos de Europa is een indrukwekkend nationaal park in Spanje. Het beslaat het grootste deel van de Picos de Europa, verspreid over Asturië, Cantabrië en de provincie León. Het park heeft een oppervlakte van 64.660 ha en werd in 2003 tot biosfeerreservaat benoemd door UNESCO. Het park is een erg populaire bestemming voor wandelaars en klimmers, en als je de foto's bekijkt zal je zeker begrijpen waarom! In onderstaand artikel zetten we de leukste dingen die je gezien moet hebben in het park op een rijtje!

Tours in Los Picos de Europa

Los Picos de Europa bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in het nationale park.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Desfiladero de la Hermida

De Desfiladero de la Hermida is een indrukwekkende kloof die een prachtig decor vormt terwijl je je een weg baant naar de bergtoppen van het nationaal park. De Mirador de Santa Catalina is een bijzonder mooie plek voor foto's. Onderweg kan je ook de interessante kerk van Santa María zien en een stop maken bij het Picos de Europa Interpretation Centre.

  1. Potes

Potes ligt aan de samenvloeiing van 4 valleien in de buurt van de plaats waar de Río Quiviesa uitmondt in de Río Deva, genesteld in de schaduw van de berg Arabedes. De stad heeft een mediterraan microklimaat waardoor hier gewassen als wijnstokken en walnoten kunnen groeien. Het dorp werd gesticht in de 8e eeuw onder Alfonso I van Asturië.

Potes werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog getroffen door een brand en werd toen grotendeels in de as gelegd, maar al snel daarna werd de stad weer opgebouwd. Dorpelingen die tijdens de oorlog naar Amerika emigreerden bouwden hier later bij hun terugkeer herenhuizen. Er zijn ook nog veel oudere gebouwen over zoals de grote 15e-eeuwse Torre del Infantado en ook een aantal kerken en andere bezienswaardigheden.

  1. Fuenta Dé-kabelbaan

Vanaf Potes kan je met de Fuente Dé-kabelbaan een van de toppen in het hart van de Picos de Europa bereiken. Vanaf het basisstation op 1090 meter hoogte klim je in amper 3 minuten en 40 seconden naar maar liefst 1850 meter boven de zeespiegel. Dit is de langste éénspanslift in Europa. Het moet niet gezegd zijn dat de uitzichten bovenaan werkelijk spectaculair zijn. Vooraleer je terug naar beneden gaat, kan je eventueel nog een wandelingetje maken.

  1. Las Arenas de Cabrales

Het kleine dorp Las Arenas de Cabrales ligt genesteld aan de voet van de Picos de Europa en is het drukst van mei tot september, wanneer toeristen hun weg naar het dorpje vinden. Het hele jaar door is het een populaire bestemming voor wandelaars, klimmers en natuurliefhebbers. Het uitzicht op de bergtoppen, op slechts 6 km afstand, is adembenemend, maar ook het dorp zelf heeft veel te bieden. Er staan heel wat mooie huizen en hotels van granieten, rode, gele of witte gevels die mooie foto’s opleveren.

  1. Funicular de Bulnes

De Funicular de Bulnes is een ondergrondse kabelbaan die de dorpen Poncebos en Bulnes verbindt. Vanuit Poncebos klimt de spoorlijn over 2 km in een tunnel naar het gehucht Bulnes, dat niet toegankelijk is via wegen. Vroeger was het dorp enkel bereikbaar door een wandeltocht van wel 2 uur, maar daar biedt deze kabelbaan dus een oplossing voor!

Geen fan van kabelbanen? In de buurt van het station in Poncebos kan je met de auto ook een zeer steile en kronkelende weg omhoog nemen naar een spectaculair uitzichtpunt dat bekend staat als Mirador Del Naranjo de Bulnes, een uitstekende manier om nog meer van dit verbazingwekkende landschap in je op te nemen. De weg klimt bijna tot de top voordat je het laatste stuk te voet verder moet gaan.

TIP: Wil jij ook een rondreis maken door Noord-Spanje? Download onze route met een complete rondreis Noord-Spanje.

  1. Ruta del Cares

Net naast de kabelbaan kan je ook de Ruta del Cares (Cares Trail) nemen. Dit is een van de populairste wandelingen in de regio en als je hier komt, zal je meteen begrijpen waarom. Het pad kronkelt dichtbij de Río Cares door de indrukwekkende ‘Goddelijke Kloof'. Overal om je heen stijgen de toppen tot bijna 2000 meter boven je uit. Op het smalste gedeelte van het pad komen de wanden van de kloof bijna samen, waardoor er een adembenemend uitzicht ontstaat dat je moet zien om het te geloven.

Door een tunnelachtig stuk met grote openingen die in de rotsen zijn uitgesneden, bereik je de stuwdam van Caín waar de vallei zich begint te openen en je uitzicht hebt op het dorp Caín. Je kan dan teruggaan langs hetzelfde pad. De afstand van Poncebos tot Caín is 21,9 km. Zelfs als je geen tijd hebt om de hele weg te bewandelen, is het zeker de moeite waard om slechts een gedeelte ervan af te leggen.

  1. Covadonga

In Covadonga wonen slechts 58 mensen, maar elk jaar komen langs dit bekende bedevaartsoord een veelvoud aan bezoekers. Pelgrims stoppen hier vaak voor de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Covadonga en ter herdenking van de Slag bij Covadonga, die in 722 plaatsvond.

Slag bij Covadonga

  • De slag van Covadonga was de eerste christelijke overwinning in Spanje op de Arabieren en Berbers die vanuit Noord-Afrika waren binnengevallen.
  • Het wordt vaak beschouwd als het prille begin van de eeuwenlange poging om moslimleiders uit het Iberisch schiereiland te verdrijven tijdens de Reconquista.
  • Hier bevindt zich het Heiligdom van Covadonga, dat naast een 19e-eeuwse basiliek ook een heilige grot omvat.
  • Je vindt in het heiligdom ook nog de overblijfselen van de Asturiaanse koningen Pelagius en Alfonso I en een 16e-eeuwse collegiale kerk.
In de bergen boven Covadonga liggen 2 meren, Enol en Ercina. De dramatische weg die naar de meren leidt, wordt steevast afgelegd in de wielerronde Vuelta a España.
  1. Cangas de Onís

De stad Cangas de Onís staat vooral bekend om zijn Romeinse brug. Deze brug bestaat uit 5 bogen, waarvan er 3 een spitse punt hebben. In het midden van de brug hangt een reproductie van het Victoriakruis.

  • Naast de brug staat Cangas de Onís ook bekend om de kluizenaarshut en Romeinse kapel van Santa Cruz die in het jaar 437 boven op een oude dolmen – een prehistorisch graf - werd gebouwd en in 737 werd herbouwd.
  • Na de Burgeroorlog werden de dolmen, die dateren uit 3000 voor Christus, herontdekt.
  • Er zijn nog andere historische bezienswaardigheden zoals de kapel van San Antonio, die dateert uit de 16e eeuw, het renaissancistische Cortez-paleis en het 19e-eeuwse stadhuis.
  1. Desfiladero de los Beyos

De indrukwekkende bergweg Desfiladero de los Beyos loopt door de lange Beyos-canyon. Door de canyon stroomt de Sella-rivier doorheen die de kloof zijn spectaculaire vorm heeft gegeven. Als je door de dramatische kloof rijdt, kom je in de Sajambre-vallei terecht. Je wordt omringd door weelderig groen en steile rotsen wanneer je hoog in de bergen stijgt. Zeker de moeite!

  1. Oseja de Sajambre

Het mooie dorp Oseja de Sajambre ligt genesteld temidden van de met bomen begroeide hellingen en steile toppen van de hooggelegen Sajambre-vallei. Vaak is het dorpje gehuld in een mysterieuze mistlaag. Het is een rustgevende plek waar je je, als je meer tijd hebt, helemaal kan uitleven met tal van prachtige wandelingen die uitgestippeld werden in de omgeving. Iets buiten het dorp vind je de Mirador de Oseja de Sajambre waar je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht over de omgeving.

  1. Puerto del Pontón

De bergpas van Puerto del Pontón voert je naar een hoogte van 1280 meter boven de zeespiegel. Ook hier heb je prachtige uitzichten op de bergen wanneer je met de auto klimt naar het hoogste punt en vervolgens afdaalt via diezelfde pas om de stad Riaño te bereiken.

  1. Riaño

Het nieuwe dorp Riaño werd gebouwd toen het oude dorp met dezelfde naam werd ondergedompeld in het waterreservoir dat in de jaren 80 van de vorige eeuw werd aangelegd in het kader van een hydro-elektrisch energieproject. Een deel van de gebouwen werd steen voor steen verplaatst van het oorspronkelijke dorpje naar het nieuwe. Vanuit Riaño kijk je uit op de Monte Gilbo en andere indrukwekkende bergpieken. Geniet van het adembenemende uitzicht op de bergen, die weerspiegeld worden in het water.

  1. Filmpje: ontdek Los Picos de Europa!

Ben je benieuwd naar de Picos de Europa in Noord-Spanje? Droom alvast weg bij deze indrukwekkende beelden! Om zelf de ultieme ervaring te hebben zal je natuurlijk moeten afreizen naar Noord-Spanje!

  1. Waar overnachten in Noord-Spanje (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in het noorden van Spanje? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

  1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 december 2023 - Aerts

Was heel intresante info met leuke tips,uitleg en foto's heb er van genoten. Een aanrader voor andere reizen

- 1 mei 2023 - Danny Goderis

Hartelijk dank voor de interessante info omtrent de te bezoeken plaatsen, we hadden er absoluut iets aan.

- 4 september 2022 - conny

Heel veel informatie hier uit kunnen halen voor onze volgende reis

- 17 juni 2022 - Wil Robbe

Geweldig mooie Picos met leuke dorpen en goeie tips en bezienswaardigheden

- 3 april 2022 - Van Nevel Luc

Praktisch dingetje en goede hulp bij het plannen van een trip

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?