15 x top bezienswaardigheden in Göteborg: info + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x top bezienswaardigheden in Göteborg: info + foto's

30 september 2021 in Zweden0 reacties

Göteborg is de tweede grootste stad van Zweden, gelegen aan de westkust van het land. Het is een historisch belangrijke haven geweest en een gekende toeristische bestemming. Er hangt een creatieve sfeer en je vindt er veel trendy cafés en kunstlocaties. Daarnaast heeft Göteborg ook veel historische bezienswaardigheden.

De stad is minder ontdekt dan Stockholm en ook wat goedkoper om te bezoeken, dus zeker de moeite voor een bezoekje. Onze favoriete bezienswaardigheden in Göteborg kan je hieronder lezen!

Tickets & tours voor je bezoek aan Göteborg

Göteborg bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Göteborg.

Bekijk ook zeker de Göteborg Pass, vanaf €36 kan je daarmee gebruik maken van de hop-on hop-off bussen in de stad en je hebt toegang tot meer dan 30 attracties in de stad! spaar je veel uit bij verschillende bezienswaardigheden.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. De Archipel van Göteborg

De Archipel van Göteborg is een groep van charmante eilandjes verspreid voor de kust van Göteborg. De archipel bestaat uit twee eilandgroepen, de noordelijke en de zuidelijke en ze behoren tot de favoriet van zowel locals als toeristen. De eilanden zijn relaxte toevluchtsoorden, ver van de drukte van het moderne leven waar je kan fietsen of wandelen. De zuidelijke archipel is volledig autovrij, zodat je volledig kunt ontspannen en genieten van de ongerepte natuur van de charmante dorpjes.

Het is erg makkelijk om de eilandjes te bereiken. Eén enkel tripje met de ferry brengt je in een oogwenk naar de prachtige stranden en charmante dorpjes met de typisch rode huisjes.

 1. Fort Älvsborg

Het indrukwekkende en goed bewaarde fort Älvsborg op een eiland in zee aan de monding van de Göta werd gebouwd in de middeleeuwen om het enige toegangspunt van Zweden tot de Noordzee en de Atlantische Oceaan te beschermen. De 'nieuwe' vesting is wat er vandaag nog te zien is. Het werd in de 17e eeuw gebouwd in de buurt van de ruïnes van een ouder fort.

Praktische info

 • Je kan naar het eiland geraken met een boot, deze vertrekken drie of vier keer per dag vanaf de Lilla Bommen haven.
 • Een ticketje kost gewoonlijk rond €15,50, waarbij de toegang tot het fort inbegrepen is.
 • Met een Göteborg Pass kan je gratis naar het eiland.
 1. Kathedraal van Göteborg

De kathedraal van Göteborg is de tweede grootste kathedraal van Zweden. De eerste kerk die op de huidige locatie van de kathedraal van Göteborg, in het hart van de stad, stond, werd in 1633 gewijd en in 1665 benoemd tot kathedraal. Helaas hebben 2 branden in 1721 en 1802 de vorige kerken volledig verwoest. De huidige kathedraal, de derde die op de plaats staat, werd in 1815 gewijd. Ze is klassiek van stijl en werd ontworpen door de architect Carl Wilhelm Carlberg. Hoewel de inrichting eerder sober is, zijn de hoge plafonds en de architectuur van de kerk vrij indrukwekkend.

De kathedraal is sowieso een handig herkenningspunt als je door de binnenstad van Göteborg aan het wandelen bent! Een interessant feit over de kathedraal is dat het de eerste kathedraal in Zweden was die voorzien werd van centrale verwarming, in 1852.

Praktische info

 • De kathedraal is geopend van maandag tot vrijdag, van 10 tot 18.30 uur.
 • Op zaterdag en zondag van 10 tot 16 uur.
 1. Gustav Adolfs Torg

Gustav Adolfs torg is een groot en indrukwekkend openbaar plein genoemd naar koning Gustavus Adolphus van Zweden (1594-1632), van wie een ruiterstandbeeld in 1854 werd opgericht op het plein. Je vindt er ook een aantal opmerkelijke gebouwen, waaronder het stadhuis, de uitbreiding van het gerechtshof en de beurs.

 1. Feskekôrka

Het Feskekôrka gebouw ziet er misschien uit als een kerk, maar het is eigenlijk een bekende overdekte vismarkt. De markt werd geopend in 1874 en is een vaste waarde in de stad; het is een geweldige plek om rond te wandelen of verse vis te gaan kopen. Het gebouw is ontworpen door de Zweedse architect Victor von Gegerfelt, en werd geïnspireerd op een kerk om zo een grote ruimte zonder pilaren te kunnen ontwerpen. Een broodje met garnalen is hier trouwens een echte aanrader!

Wat dacht je van een begeleide stadswandeling waarin je in kleine groep alles te weten komt over de geschiedenis van Göteborg en de leukste plekjes? Boek hier bij GetYourGuide vanaf €42!

Praktische info

 • De vismarkt is van maandag tot vrijdag geopend van 10 tot 18 uur.
 • Op zaterdag is de markt open van 10 tot 15 uur.
 • Op zondag is de markt gesloten.
 1. Kopparmärra

Kopparmärra is een groot bronzen en koperen ruiterstandbeeld dat koning Karl IX (1550-1611) voorstelt, die de gemeenschap stichtte die later uitgroeide tot de stad Göteborg. Dit grote werk op de Kungportsplatsen werd in 1904 door koning Oscar II ingehuldigd. Oorspronkelijk stond het beeld op een andere locatie, maar het vermoeilijkte de doorgang van de trams en werd in de jaren 1930 verplaatst.

 1. Liseberg

Liseberg is een van de meest bezochte pretparken in Scandinavië. Het opende zijn deuren in 1923 en trekt nu ongeveer drie miljoen bezoekers per jaar. Plezier voor het hele gezin is verzekerd: als je met kinderen reist, moet je zeker overwegen om dit een bezoekje te brengen. Ook voor thrillseekers is dit een aanrader, er zijn enkele spectaculaire attracties te vinden!

Praktische info

 • Wil je graag dit pretpark bezoeken? Koop dan zeker een Göteborg Pass, hiermee kan je in het pretpark binnen, en bespaar je aanzienlijk geld uit.
 • Je hebt keuze uit verschillende soorten entreepassen, naar gelang hoe lang en hoeveel attracties je wilt doen. Voor een all-in pass voor een hele dag betaal je ongeveer €36.
 1. Trädgårdsföreningen

In de 19de eeuwse Tuinen van de Trädgårdsföreningen (Tuinbouwvereniging) vind je onder meer een rozentuin, een bosgebied en enkele beeldhouwwerken, maar ook een grote serre met palmen en een aantal exotische planten. Het is een aangename plek voor een wandeling of misschien zelfs een picknick op een zonnige dag. Ga naar het zuidwesten, en je kunt ook een wandeling maken in het aangrenzende groene gebied van Kungsparken aan de rivier.

 1. Masthuggetkerk

De Masthuggetkerk, gebouwd in 1914, is een prominent herkenningspunt van Göteborg. De kerktoren is 60 m hoog en staat op een hoge heuvel in de buurt van de stad. Het is een aangename plek voor een pauze tijdens je verkenning van de stad, vooral op lente- en zomerdagen. Je hebt er bovendien een mooi uitzicht over de omgeving. De kerk is gebouwd in de nationale romantische stijl en werd ontworpen door de plaatselijke architect Sigfrid Ericson (1879-1958).

Openingsuren

 • De kerk is normaal elke dag open van 9 tot 16 uur.
 • Dinsdag is ze nog iets later open, namelijk tot 18 uur.
 • Op donderdag sluit de kerk om 15 uur haar deuren.
 1. Botanische tuinen en Slottsskogen

Götenborg bezit een van de prominentste botanische tuinen van Europa. Deze werd ingehuldigd in 1923 toen Göteborg zijn 300ste verjaardag vierde. Met een oppervlakte van 175 hectare, waarvan het grootste deel een natuurreservaat is, vind je er veel natuurpracht zoals onder andere een Japans bos, rododendronvallei, kruidentuin en een arboretum. Met de Göteborg Pass heb je toegang tot de plantenkassen van de botanische tuin!

Slottsskogen

Het aangrenzende Slottsskogen is een groot parkgebied met een wildpark, een natuurhistorisch museum en talrijke andere attracties. Je kan hier komen wandelen, sporten of genieten van de zon. In het wildpark vind je zeer uiteenlopende bewoners, onder andere: pinguïns, zeehonden, elanden, pony’s en flamingo’s.

 1. Skansen Kronan in de Haga-wijk

Skansen Kronan is een redoute in de Haga-wijk die in de tweede helft van de 17e eeuw werd gebouwd en voorzien was van 23 kanonnen. Deze geduchte vesting heeft 4-5 meter dikke muren. Het werd een militair museum in de 20ste eeuw, maar momenteel wordt het gebruikt voor privé-functies en worden er huwelijksfeesten etc. georganiseerd.

Haga

De Haga-wijk is momenteel een van de hipste wijken van Göteborg. Ooit was deze wijk in het zuidwesten van de stad een buurt met een slechte reputatie, maar tegenwoordig bestaat de wijk uit geplaveide straatjes die omringd zijn door bakstenen pakhuizen en negentiende-eeuwse huizen. Het was de bevolking zelf die in de jaren 70 streed voor het behoud van het karakter van de wijk. Je vindt er veel gezellige cafés, restaurants en winkels.

 1. Maritiman Museum

Het Maritiman museum neemt je mee in de maritieme geschiedenis van de stad. In het centrum van de stad zijn 15 erfgoedschepen aangemeerd, waaronder een torpedobootjager en een onderzeeër. Samen vormen de schepen een museum, en je zal er leren hoe de zeevaart Göteborg heeft gemaakt tot de stad die ze vandaag is.

Praktische info

 • Een entree voor een volwassene kost in de zomermaanden €13, de rest van het jaar €11,5.
 • Kinderen tussen 5 en 15 jaar betalen in de zomer €7,5, de rest van het jaar €6,5.
 • Kinderen onder 5 jaar mogen gratis binnen.
 • Je entreekaartje is na je bezoek ook voor de rest van het seizoen geldig, je kan dus nog eens terugkeren als je dat wilt.
 • In de zomermaanden van juni tot augustus is het museum open van 10 tot 18 uur.
 • In de wintermaanden is het open van 11 tot 16 uur.
 1. Göteborg Stadsmuseum

Het elegante en niet te missen gebouw van het Göteborg Stadsmuseum dateert uit het midden van de 18e eeuw, en is gevestigd in het voormalige pakhuis van de Zweedse Oost-Indische Compagnie. Je vindt er een indrukwekkende collectie artefacten en documenten die je meenemen in de 12.000 jaar oude geschiedenis van de stad en de omgeving.

Praktische info

 • Het museum is open van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur.
 • Op woensdag is het later open, namelijk tot 20 uur.
 • Maandag is het museum gesloten.
 • Voor een ticketje betaal je zo’n €5,5, in een Göteborg Pass zit je entree al inbegrepen.
 • Bezoekers onder de 25 jaar mogen gratis binnen.
 1. Universeum

Universeum opende in 2001 en is het grootste wetenschapscentrum en -museum van de Scandinavische regio. Dit moderne gebouw heeft vele wetenschapsattracties en trekt elk jaar veel bezoekers naar de 7 verdiepingen met interactieve ervaringen. Elke verdieping heeft een eigen thema, zo zijn er tentoonstellingen over het regenwoud, gezondheid, de ruimte,… Een aanrader als je met kinderen op stap bent!

Praktische info

 • Het museum is elke dag open van 10 tot 18 uur.
 • Een entree voor een volwassene kost €20.
 • Kinderen tussen 3 en 16 jaar betalen €16.
 1. Kunstmuseum van Göteborg

Het Kunstmuseum van Göteborg herbergt 's werelds mooiste collectie van laat 19e-eeuwse Scandinavische kunst. Je kan hier makkelijk een halve dag spenderen en ook indrukwekkende collecties van internationale kunstenaars zoals Picasso, Rembrandt,… bekijken. Net als zoveel andere musea is dit museum in 1923 opgericht om het 300-jarig jubileum van de stad te vieren. Het is gebouwd in de neoklassieke stijl in typische gele 'Göteborgse' baksteen.

Praktische info

 • Het museum is open op dinsdag en donderdag tussen 11 en 18 uur.
 • Op wonesdag blijft het langer open tot 20 uur.
 • Op vrijdag en in het weekend is het open van 11 tot 17 uur.
 • Het museum is gesloten op maandag.
 • Een entree kost ongeveer €5,5.
 • Bezoekers onder 25 jaar mogen gratis binnen.
 1. Filmpje: ontdek Göteborg!

Benieuwd naar de Zweedse stad Göteborg? In dit filmpje nemen we je mee naar de highlights van de stad! Als je zelf Göteborg wilt leren kennen zal je natuurlijk naar Zweden moeten afreizen!

 1. Mis niets van Zweden met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zweden? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Zweden met een volledige uitgestippelde rondreis door Zweden, en meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zweden.

Zuid-Zweden

Gratis reisgids Zweden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?