Zierikzee bezoeken? De 15 x mooiste bezienswaardigheden + reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Zierikzee bezoeken? De 15 x mooiste bezienswaardigheden + reisgids

6 juli 2020 in Zeeland12 reacties

Zierikzee is niet de hoofdstad van Schouwen-Duiveland maar wordt wel aanzien als de hoofdgemeente van het schiereiland. Het is één van de gezelligste stadjes van Zeeland, dat elk jaar een grote hoeveelheid toeristen ontvangt. Er is veel meer te zien dan je op het eerste gezicht zou denken. Het mag zeker beschouwd worden als een monumentenstad want ruim 500 monumenten liggen er verspreid.

Historische gebouwen, stadspoorten, het stadhuis, de Dikke Toren, de pakhuizen en dan hebben we de gezellige steegjes nog niet vernoemd. Echt, Zierikzee boeit?

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben in Zierikzee.

Inhoud artikel

 1. Dikke Toren of Sint Lievensmonstertoren

De Sint Lievensmonstertoren bepaalt met zijn 62 meter sinds het begin van de 16de eeuw het stadsbeeld. In de omgang wordt hij de Dikke Toren genoemd. Andries Keldermans uit Mechelen tekende mee aan de plannen. Geen toeval dus als je wat herkenningselementen linkt met de Mechelse Sint-Romboutstoren, een parel van Brabantse gotiek. Toen Zierikzee nog een van de machtige steden van de Nederlanden was, werd de bouw aangevat. De toren moest de hoogste van Nederland worden, maar te weinig geld in het laatje dwongen de bouwheren de toren minder hoog te bouwen als voorzien. In 1506 werd zelfs beslist om de toren maar te laten zoals hij er toen bijstond. De kerk zelf die kwam er wel zoals uitgetekend en bleek zo de grootste van Zeeland. Maar een brand in 1832 legde het kerkgebouw in as, alleen de toren kwam er vrijwel ongeschonden uit. Al diende die ook na de beschadiging tijdens de Tweede Wereldoorlog nog gerestaureerd te worden. Er werd besloten de kerk af te breken en ernaast een nieuwe kerk op te bouwen.

De Sint-Lievensmonstertoren is tussen Pasen en eind oktober te beklimmen (betalend). 281 treden leiden naar een mooi uitzicht over Zierikzee en omgeving. Een bezoek op het gelijkvloers van de toren is gratis. Er worden wisselende exposities gehouden.

 1. Nieuwe Kerk

De plannen voor de Nieuwe Kerk waren klaar in 1835, drie jaar na de brand van de Sint Lievensmonsterkerk. De bouw duurde tot 1848. Het is een mooi voorbeeld van een kerk in neoclassicistische stijl. In 1971 liepen de onderhoudskosten dermate op dat besloten werd om de kerk te sluiten voor vieringen. De Stichting Oude Zeeuwse kerken lieten in 10 jaar tijd de meest noodzakelijke restauratiewerken uitvoeren. Vandaag is de Nieuwe Kerk ontwijd en wordt ze multifunctioneel gebruikt: exposities, muziekevenementen.

Je herkent uiteraard de vorm van een Griekse tempel, zeker met de Dorische zuilen aan de ene zijde. De contouren van de nooit heropgebouwde Sint-Lievensmonsterkerk zijn ingebracht in het plaveisel rond de Nieuwe Kerk.

 1. Burgerweeshuis

Deze patriciërswoning bestaat uit een voorhuis (17de eeuw) en een achterhuis (16de). Zoals de naam (in vergulde letters op de voorgevel) aangeeft, is dit een opvangtehuis geweest voor weeskinderen tot halfweg vorige eeuw. Tot 2013 woonde er nog het kunstenaarsechtpaar Braat. Het is nog steeds privé bewoond door familieleden.

Enkel op aanvraag kan je de woning bezoeken en in de romantische beeldentuin wandelen. De regentenkamer, mooi aangekleed in een rococo jasje krijg je dan zeker te zien. Het goudlederen behang (van kalfsleer) dateert uit 1770. Kijk naar de plafondschildering, eenvoudige olieverf aangebracht op eikenhouten planken, maar zeer mooi. Het rijke meubilair staat er zoals het toen in de 18de eeuw erbij stond.

 1. Oude Vismijn

Het kleine Sint-Jacobshofje (nu privé) is de plek waar vanaf 1804 de vismarkt en veiling doorging. Onder de overkapping op de linkerzijde werd de vis schoongemaakt. Vooral haring, kabeljauw, zalm, haring en ook oesters werden aangevoerd. Op de gevel van de overkapping staat een doordenkertje geschilderd. Het groene huisje achterin is het afslagershuisje. De veilingmeester veilde er de vis. Waar nu de witte kleine huisjes staan, bevond zich vroeger één groot huis, het gildehuis van de lokale schippersgilde Sint-Jacobs. In de witte huisjes woonden vissersweduwen. Concurrentie met grotere vissteden deden de vismarkt van Zierikzee geen goed. De ooit bloeiende vishandel ging dan snel achteruit. De locatie is bewaard gebleven, de vismarkt helaas niet meer.

 1. Zuidhavenpoort

De Zuidhavenpoort valt op door de vier hoektorentjes die de rijzige toren als het ware ‘omarmen’. Begin van de 14de eeuw is de toren gebouwd. Hij telt drie verdiepingen. In het open torentje bovenaan hangen twaalf klokken. Omdat deze halfweg de 16de eeuw zijn gegoten, is deze carillon de oudste van Nederland. Aan de zijde van de toren staat een muur die een reconstructie is van de stadsmuur uit de middeleeuwen.

Het bronzen vrouwenstandbeeld is een herinnering aan de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Op de sokkel lees je af ‘Beproefd maar niet gebroken’. Kunstenaar Ad Braat maakte het beeld.

 1. Noordhavenpoort

De originele stadspoort dateerde ook uit de 14de eeuw maar het uitzicht veranderde drastisch bij verbouwingen tijdens de 16de eeuw. Het is een dubbele poort. Doorheen de poort vind je een binnenpleintje. De reden van het binnenplein was ook om de vijand te misleiden. Hij of zij die dacht meteen in de stad te zijn, kwam bedrogen uit. Je kan wel raden dat de soldaten toen ze het pleintje hadden bereikt flink beschoten werden. De gevel aan de stadszijde ziet er ‘rijker’ uit dan de andere kant. Dat komt omdat die in de 17de eeuw werd aangepast naar de toen geldende renaissancestijl

 1. Oude Haven en Havenplein

Wat je hier aan mooie huizen ziet staan, geeft een goed voorbeeld van de rijkere buurt van Zierikzee. Althans van vroeger tijdens de bloeiperiode toen Zierikzee bekend stond als welvarende handelsstad.
Kijk eens naar de vele grote ramen. De regel gold toen, hoe meer je ramen in je huis had, hoe rijker je geacht werd. Het was dus een toonbare uiting van rijkdom. Nadeel (?) was wel dat belastingen geïnd werden indertijd op het aantal vierkante meter glas … Het waren dus geen sukkelaars die hier woonden maar welgestelde handelaren, reders, notabelen. Er zijn ook heel wat sierlijke details te vinden op de gevels of boven de deuren.

Als je dit voor het jaar 1871 bezoeken dan zou het water veel verder gekomen zijn. Dat jaar werd de oude haven grotendeels gedempt. Hierdoor ontstond kunstmatig het Havenplein en het Havenpark. Maar het was al vanaf de 16de eeuw dat hier geen grote schepen meer aanmeerden omdat de havenactiviteiten toen verhuisden buiten de stadsmuren. Het Havenplein vormt het hart van Zierikzee. Tijdens de lente- en zomermaanden staan hier de terrasjes buiten. Geregeld vinden ook evenementen plaats op het plein. De kiosk die je in het Havenpark ziet opgesteld kwam er naar aanleiding van het bezoek van koniningin Wilhelmina en prins Hendrik (september 1907).

Wat overbleef van de oude haven is nu de Museumhaven. Die bestaat uit twee locaties. Bij de Oude Haven waar een verzameling historische schepen te zien zijn. Op loopafstand ligt op de Vissersdijk de Stads- en commerciewerf. Men restaureert er schepen, vanaf de loopbrug kan je de werkzaamheden volgen.

 1. Gasthuiskerk en Beurs

Op het Havenplein staat de Gasthuiskerk. Handel en geloof gaan of eerder gingen samen hand in hand in de Gasthuiskerk. Dit kerkgebouw is een uitbreiding van een kapel uit de 14de eeuw die toebehoorde aan een gasthuis voor armen, zieken en reizigers. Merk op centraal op de gevel dat het stadswapen wordt ondersteund door een zeemeermin en een zeemeerman.

Aanvankelijk werd hier in het Frans gepredikt want nadat de katholieken verdreven waren kregen leden van de Waalse Gereformeerde kerk het gebouw in gebruik. Vanaf 1613, aanvankelijk nog in het Nederduits, later in het Nederlands, houdt de Hervormde Kerk hier op zondag zijn samenkomsten (het woord viering wordt niet gebruikt in de schoot van de Hervormde Kerk).

De kerk bleek te klein zodat er een uitbreiding volgde met een beurs en daarboven een galerij. Op het gelijkvloers dreven kooplieden handel in de galerij (ook Beurs of lokaal Beuze genoemd).

 1. Gravensteen

De bouw van het Gravensteen was klaar in 1526. De natuursteen in de voorgevel komt uit omgeving Brussel. De ankers in de muur zijn van Mechelse makelij. Dit was in de 16de eeuw een stenen huis van de graaf. Hier woonde de rentmeester die de gelden beheerde, belastingen inde, optrad als openbare aanklager enz. De graaf had er zijn bestuurlijke zetel. Op de eerste verdieping zijn de ramen voorzien van traliewerk. De ruimten erachter werden gebruikt als gevangenis. Ook op de zolder waren er cellen. Het is de oudst bewaard gebleven gevangenis van Zeeland. Er zijn nog inscripties (jaartallen, namen, afbeeldingen) te zien van honderden gevangenen.

 1. Stadhuismuseum

Dit 16de eeuws gebouw in typische renaissance stijl oogt heel erg fraai. Dat komt omdat het vrijwel ongeschonden door de eeuwen is gekomen. Het werd voltooid in 1554. De onderbouw van de toren is evenwel ouder want deze vroeger Vleeshal werd in de bouw van het stadhuis geïntegreerd. Zierikzee heeft altijd op zichzelf bestaan tot in 1997. Toen ging het op in de gemeente Schouwen-Duiveland. Vanaf dan was de rol als stadhuis dus uitgespeeld. Sinds 2012 is het de locatie van het Stadhuismuseum.

De toren bevat een 8-hoekig platform met daarboven nog een breder uitlopende peervormige constructie. Helemaal bovenaan prijkt de vergulde Neptunus, de Romeinse zeegod, als bindteken van Zierikzee met het water. Een kopie, enkel de drietand is origineel. Het originele is nog te zien binnenin het Stadhuismuseum. Op de gevel is ook een afbeelding te zien van Keizer Karel V en zijn zoon Filips II. De gevel onderging nog enkele veranderingen na 1775. Daarna kwam het interieur aan de beurt. Laatste renovatie dateert van 2012.

Binnenin is dus het Stadhuismuseum gevestigd. In drie thema’s wordt het verhaal van Zierikzee verteld: de stad, het water en het land. Wat je zeker moet gezien hebben is een mooie grisaille in de Raadkamer. Verder zijn schilderijen, scheepsmodellen, oude zeekaarten, zilverwerk en andere curiosa te bezichtigen. Bij die curiosa hoort zeker een kajak waarin een Eskimopop je vriendelijk toezwaait. Men vermoedt dat dit de oudste kajak ter wereld is. Hij zou ergens tussenin de 17de en 18de eeuw zijn meegebracht uit Groenland.

 1. Huis De Haene

Het Huis De Haene dateert uit de eerste helft van de 14de eeuw. De trap is gemaakt naar de Brugse trend, zo lees je op een bordje op de gevel. In de spitsbogen onder het centrale raam waar de scheiding van zandsteen met baksteen ligt, kan je (maar je moet goed kijken) nog min of meer de contouren zien van een hanenkop. Daarvan is ook de naam afgeleid.

 1. Het Maarplein

Wanneer je in de buurt bent, kan je even stoppen bij het gezellige Maarplein. Hier vind je een fontein waar je even kan zitten, uitrusten en naar de mensen kijken. Je vindt hier ook een leuk terrasje om iets te drinken. 's Zomers kan je er kunst komen bekijken op een marktje vol plaatselijke kunstenaars, dan wordt het plein omgedoopt in 'plein Montmaertre'. Je kan vanaf het Maarplein ook mooie foto's maken van de toren van het oude stadhuis. Kortom een gezellige plek in Zierikzee waar je zeker even halt moet houden.

 1. De Melkmarkt

De Melkmarkt is een leuk zijstraatje van het Maarplein en loont ook de moeite om eens door te wandelen. Wil je ondertussen een hapje eten? Ga dan naar de Zeeuwse Hemel, het (h)eerlijke restaurantje gelegen in dee leuke straat! Een eindje verder in de Melkmarkt is er ook nog een winkel met een hoop lekkers, dus je kan ook gewoon hier je inkopen doen en vervolgens een gezellig plekje uitzoeken en gaan picknicken.

 1. Vaartocht Nationale Park Oosterschelde

Heb je wat meer tijd in Zierikzee, dan kan je een vaartocht maken in het Nationale Park Oosterschelde. Heb je thuis een verrekijker, neem die dan zeker mee, want tijdens je vaartocht ga je op zoek naar zeehonden! Je weet natuurlijk nooit of je zeehondjes zal tegenkomen, maar de kans is toch wel heel groot. Erg schattig om de zeehonden in hun natuurlijke habitat te zien zonnen of ronddobberen. De Nederlandse dolfijn 'de bruinvis' kan je soms ook ontmoeten in het park. Het is aan te raden om je boottrip op voorhand te reserveren. Dat kan via de officiële website van het Nationale Park Oosterschelde. Daar vind je ook meer informatie.

 1. Terrasjes aan de Nieuwe Haven

Schijnt het zonnetje, dan zal je wellicht al snel hunkeren naar een gezellig terrasje! Aan de Nieuwe Haven vind je aan allebei de kanten verschillende leuke terrasjes waar je zowel iets kan drinken al een lekker hapje eten. Deze locatie is eigenlijk zelfs vrij uniek, want er is bijvoorbeeld een restaurant dat gebouwd is over het water waar de getijden sterk verschillen en het water afwisselend hoog en laag staat (Grand Café de Werf). Verder kijk je hier ook nog je ogen uit naar de boten en jachten. Perfect om eventjes uit te rusten!

 1. Tip: parkeren in Zierikzee

Parkeren in Zierikzee zelf is niet aan te raden. Ten eerste kan je in het kleine centrum al niet parkeren als je geen vergunning hebt en ten tweede is het ook moeilijk om Zierikzee uit te rijden als je de weg niet goed weet. Onze tip: parkeer je gewoon buiten de poorten van Zierikzee. Op veel plaatsen is dit zelfs gratis. Er zijn een aantal ruime gratis parkeerterreinen:

 • Haringvlietstraat P1, Scheldestraat P2 en Hoofdpoortstraat P3: deze parkings zijn makkelijk te bereiken.
 • Havenpoort P1: dit parkeerterrein is gelegen ten noorden van Zierikzee. Je kan vanaf hier gewoon te voet naar Zierikzee en wandelt binnen langs de Zuidhavenpoort.
 1. Waar overnachten in Zeeland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zeeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Breskens, Middelburg en Vlissingen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 juli 2021 - ingeborg

Goede ,duidelijke en omvangrijke gids . Ik heb meteen ook andere gidsen aangekocht voor mijn uitstappen !

- 5 juli 2021 - Letta

Leuke gids. Ik ga zeker een bezoek brengen aan Zierikzee.

- 1 juni 2021 - Jan Teunissen

Geachte, heb zojuist uw website en dan met name de 15 mooiste bezienswaardigheden bekeken. Erg jammer dat daar de Potstraat met de mooie huizen, winkeltjes en ook Galerie Het Moment niet is genoemd. Ik verneem graag uw reactie of u daarin iets kunt veranderen. Met dank en vriendelijke groeten. Jan Teunissen

- 18 december 2020 - J Boot

volg de looproute, maar kijk ook verder naar wat je zie en onderzoek dat, wij vonden een plaats, waar vroeger vee dat weggelopen was werd opgevangen en als men het terug wilde hebben moest er stalgeld voor betaald worden in gebruik geweest tot 1953

- 10 oktober 2020 - Peggy

de beschrijving van de wandeling in Zierikzee is zeer goed, de wandelroute is zeer duidelijk eigenlijk mocht de wandeling wat langer duren, het is leuk om door Zierikzee te slenteren, tussen de typische huisjes

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?