Middelburg bezoeken? De 10 x mooiste bezienswaardigheden + reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Middelburg bezoeken? De 10 x mooiste bezienswaardigheden + reisgids

28 december 2018 in Zeeland7 reacties

Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, bevat veel meer bezienswaardigheden dan je zou denken. De mooiste historische gebouwen liggen overigens op een zakdoek bij elkaar zodat je ze makkelijk samen kan bezoeken. Bedenk tijdens je bezoek aan Middelburg dat veel van de historische pracht fel te lijden had onder de verminking van de bombardementen van het Duitse leger op 1 mei 1940. Daarom, helaas, is vaak wat je ziet niet meer de originele bouw. Het siert dan ook de manier hoe men bij de reconstructie erin geslaagd is om Middelburg opnieuw dat ‘middeleeuwse jasje’ te bezorgen.

Het zijn er bijna 1100, het aantal monumenten in Middelburg. Hier kan je alvast een overzicht vinden van onze favoriete bezienswaardigheden van Middelburg.

Inhoud artikel

 1. Markt en Stadhuis

De Markt van Middelburg heeft een oppervlakte van 7800 m², één van de grootste in Nederland. Het stadhuis pakt meteen alle aandacht. Op deze plek stond echter in de beginjaren van de 12de eeuw nog de Westmonsterkerk. Het stadhuis stond er pas halfweg de 15de eeuw. Toen de kerk werd afgebroken in 1575 werd de markt vergroot. In 1998 kreeg die een herinrichting. De markt vormt letterlijk het centrale punt van de stad.

Het stadhuis van Middelburg behoort tot één der mooiste historische gebouwen van Nederland. De laatgotische brede gevel oogt indrukwekkend. Halfweg de 15de eeuw werd de eerste steen gelegd. Een Vlaams broederpaar Andries en Mattheus Keldermans uit Mechelen tekenden de plannen. Eind 15de eeuw kreeg de onderbouw met onder meer de Vleeshal (links) een uitbreiding met de lakenhal. De achtzijdige toren die uit het midden oprijst, kreeg in 1511 een spits die op de hoeken versierd is met kleinere torentjes. Pas in 1560 werd het dak toegevoegd, dat wat doet denken aan een helm.

 1. Vleeshal

De Vleeshal is een ruimte die tegenwoordig gebruikt wordt door De Stichting Beeldende Kunst Middelburg (SBKM) voor exposities rond beeldende kunst, maar lange tijd was deze hal in het stadhuis de plaats waar vlees werd aangeboden, gekeurd en verhandeld. Het dambord effect van de vloer met de witgeschilderde muren en de gotische architectuur zorgen voor een open heldere ruimte. Ook in een bijhuis van de Vleeshal in de Zusterstraat worden regelmatig tentoonstellingen opgezet.

 1. Abdij van Middelburg

De abdij is ca. 1100 opgericht door norbertijnen monniken uit Antwerpen. De Witheren in hun lange witte pijen verbleven er tot 1574. Ten gevolge van het Beleg van Middelburg moesten opkrassen. Het Abdijcomplex is een geheel van gebouwen rond een mooi aangelegd plein met bomen en grijze looplijnen op de grond. Aan de verschillende bouwstijlen te zien is het complex steeds verder uitgebreid.

Rond de abdij verzamelde zich stilaan een woonkern en zo ontstond geleidelijk het middeleeuwse beeld van Middelburg. Ook dit complex moest na de bommenschade van 17 mei 1940 een fikse restauratie ondergaan.

 1. Abdijkerken

Na de oprichting van de abdij bouwde men eerst een romaanse kerk (12de eeuw). Deze werd al snel te klein waarna een grotere kwam in romaans gotische stijl, de Koorkerk, oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Koning Willem II (sterfjaar 1256) ligt hier begraven in een nis van het koor. Het langgerekte koor met de typische hoge gotische ramen dat je vandaag ziet, oogt heel sober. Vanaf 1597 is het geloof er protestants.

De Nieuwe Kerk valt vooral op door haar hoge spitsramen. De kerk kreeg een grondige renovatie na een brand in 1568. Sedert 1577 na godsdienstomwenteling, katholicisme omgeruild voor protestantisme.

De Tussenkerk of Wandelkerk, vormt letterlijk de overgang tussen beide kerken, je vindt er een grafmonument van de broeders Evertsen gesneuveld in een zeeslag 1666.

 1. Lange Jan

Met 90,5 meter rijst deze krasse ‘ouderling’, want uit de 14de eeuw, boven alles uit. Het is de vroegere abdijtoren. Lange Jan staat tussen de Nieuwe Kerk en de Koorkerk in. Op twee na de hoogste toren in Nederland. Als je 207 treden hebt beklommen (niet gratis) krijg je van op een plateau (ongeveer halfweg) een schitterend panorama over Walcheren, bij helder weer kan je de Zeeuwse eilanden zien.

De Lange Jan telt acht hoeken, op de toren prijkt een kroon, naar een model van een keizerskroon van Maximiliaan van Oostenrijk vaak is die kleurrijk versierd.

 1. Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum maakt deel uit van het abdijcomplex. Na 1570 heeft het functie gehad als prinsenlogement, gastenverblijf voor koninklijke bezoekers en ambtswoning gouverneur commissaris van de koning. Per uitzondering, dit deel kwam bij wonder bijna ongeschonden uit de bommenregen op 17 mei 1940. Je kijkt er naar schilderijen, porselein, lokale klederdracht, gebruiksvoorwerpen, portretten.

Uniek is de reeks van zes Vlaamse wandtapijten die de heldendaden van het Zeeuwse leger tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog vastlegden. Ze werden vervaardigd tussen 1595 en 1604, als tastbare herinnering aan het uitroepen van de onafhankelijkheid van Staten van Zeeland in 1588.

Enkele ruimtes op de bovenverdieping zijn gevuld met kabinetten, elk met een eigen thema. Achter glas staan honderden voorwerpen uitgestald uit Zeeland maar ook exotische uit Azië, Afrika en Z-Amerika. Naast de permanente zijn er ook tijdelijke kunsttentoonstellingen.

 1. Van de Perrehuis

De naam paleis zou beter passen dan ‘huis’ bij het Van de Perrehuis. Het is in de Lodewijk XV-stijl gebouwd in 1765. Het is genoemd naar de opdrachtgever Johan Adriaan van de Perre.
Het huis had al diverse functies: als gerechtshof, als Zeeuwse arrondissementsrechtbank. Sinds 2000 biedt het Van de Perrehuis plaats aan het Zeeuws archief. De rijke geschiedenis van Zeeland in woord en beeld met wisselende exposities.

 1. Bolwerken en Molens

Rond de stad werd eind 16de eeuw een aarden verstevigingswal aangelegd. Er werden 13 bastions op gebouwd en 8 poorten gaven toegang tot de stadskern. Het had de vorm van een ster. Nu is zowat de helft weggeknipt. Op de overgebleven wal, Bolwerken genoemd, ligt nu een wandelpad in een groene strook met twee windmolens. Hierop kom je ondermeer de Seismolen tegen.

De Seismolen is een korenmolen met bouwjaar 1728, en is de nog oudst bewaarde molen van Middelburg. Lange tijd werd deze molen verwaarloosd, maar in 1955 werd er begonnen met het herstel ervan. De molen is terug maalvaardig sinds 2001.

 1. Kloveniersdoelen

De Kloveniersdoelen is gebouwd in late Vlaamse renaissancestijl en is een schuttershuis uit 1611.
Het is gebruikt als huisvesting voor de kloveniers, één van de drie schuttersclubs in Middelburg maar ook eigenlijk de ‘vroegere’ politie want deze schutters stonden in voor de ordehandhaving in de stad. Zij hadden in de tuin hun schietstanden (geweer, geen pijl en boog). In 1787 werd de schuttersclub ontbonden. Uit de tijd van Napoleon tot 1940 was dit nog een militair hospitaal. Nu een brasserie, café, cinemazaal maar op de bovenzaal wordt nog steeds geschoten

 1. Stadsschuur

Het gebouw van de Stadsschuur stamt uit 1585. Het is een mix van een Hollandse renaissancestijl en typisch Vlaamse stijl. De naam verwijst naar het gebruik tot 1998, als opslagplaats van gereedschappen en werkmateriaal van de stadsdiensten. Aan de andere kant kanl je op de zuidgevel een houten zonnewijzer zien (1682). Achter de stadsschuur in de richting van de sluisdeuren (18de eeuw) staat een wit gebouw, de Getijdenwatermolen. In 1850 werd Middelburg afgesloten van de zee waarna de molen niet langer meer in werking was. Tegen de gevel zie je een waterrad als suggestieve verwijzing naar de Getijdenwatermolen.

 1. Waar overnachten in Zeeland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zeeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Breskens, Middelburg en Vlissingen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 september 2021 - Bernard Sablain

Middelburg / Zeeland is voor ons dichtbij. De reisgids echter is ideaal om "hidden treasures" te ontdekken !

- 3 oktober 2019 - Annick Lambert

Hebben Middelburg bezocht ad hand vd gids. Mooi en gezellige stad.

- 18 september 2019 - Tony Nijs

Ziet er goed uit. Vertrek pas volgende week. Nogmaals bedankt

- 10 september 2019 - Jan van Schaick

De reisgids aangevraagd om mij voor te bereiden op ons bezoek aan Zeeland. Paar plaatsen uitgezocht en deze waren echt leuk en mooi. Gaan weer snel Zeeland verder ontdekken, top.

- 8 september 2019 - Dirk Desouter

mooi overzicht maar graag nog meer foto's van de bezienswaardigheden en centrum van steden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?