10 x typisch Arabische gerechten die je moet proeven op reis in Dubai

10 x typisch Arabische gerechten die je moet proeven op reis in Dubai

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Dubai? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Dubai

Ben je van plan om binnenkort naar Dubai op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de Arabische specialiteiten proeven! De Finse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Arabische eetcultuur en de lekkerste gerechten in Dubai die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Majboos

Majboos is een traditioneel rijstgerecht met verschillende soorten vlees en is een van de typische gerechten in Dubai. Het gerechtje wordt op smaak gebracht met een typische Arabische kruidenmix en groenten. Hoewel het meestal met kip wordt bereid, kan je variaties met lamsvlees en zeevruchten vinden.

LEESTIP: Proef deze lekkernijen tijdens je vakantie in de Verenigde Arabische Emiraten
  1. Kunafa

Kunafa of Kanafeh is een populair Arabisch dessert gemaakt van geraspte filodeeg, vaak gevuld met roomkaas en gedrenkt in een zoete siroop. Het filodeeg wordt meestal in lagen in een pan gelegd, met een laag kaas (of een andere vulling afhankelijk van de regio) in het midden en dan nog een laag filodeeg erop. Vervolgens wordt het goudbruin en krokant gebakken en gedrenkt in een suikersiroop. Ten slotte wordt de kunafa vaak gegarneerd met kleine stukjes noten of andere toppings.

  1. Karak Chai

Karak (ook wel gespeld als "Qarak" of "Qirrak") is een geliefd theedrankje die geconsumeerd in veel landen in het Midden-Oosten, met name in de Golfregio. De naam vertaalt zich ruwweg naar 'sterke thee'. Het is gemaakt van zwarte thee, melk en kruiden zoals kardemom, kaneel en gember. De karamelkleurige thee wordt vaak omschreven als een romige, zoete en licht kruidige thee.

  1. Margoogat

Margoogat is een rijk en stevig stoofpotje op basis van groenten, kip of lamsvlees en een mix van typische Arabische keuken. Om Margoogat te maken, wordt het vlees (meestal lamsvlees of kip) eerst bruin gebakken in een pan met uien en knoflook. Vervolgens wordt een verscheidenheid aan gehakte groenten, zoals tomaten, aardappelen, wortelen en paprika's, samen met water of bouillon aan de pot toegevoegd. Het mengsel wordt gestoofd tot de groenten zacht zijn en de smaken zijn versmolten. Nadien wordt het gerechtje gekruid met komijn, koriander, kurkuma en zwarte peper.

  1. Luqaimat

Luqaimat doen je qua smaak en textuur denken aan kleine oliebollen. Deze knapperige goudbruine knoedels zijn de perfecte snack als je na een leuke excursie in Dubai zin hebt in iets zoets. Ze zijn vaak besprenkeld met dadelstroop en bestrooid met sesamzaadjes! Proef deze gefrituurde lekkernijen zeker eens met een lekker kopje traditionele Arabische koffie.

KOOKCURSUS: Wil je graag zelf leren hoe je deze lekkernij kan maken? Volg dan deze workshop in het Al Khayma Heritage House in Dubai en leer zelf hoe je typische Emirati-gerechten kan maken.

  1. Chebab

Chebab wordt ook wel eens de "Emirati pannenkoeken" genoemd. De kleine pannenkoeken, vergelijkbaar met de Amerikaanse pannenkoeken, worden gemaakt van bloem, gist, melk en suiker en gekruid met saffraan en kardemom. Soms wordt ook rozenwater toegevoegd voor extra smaak. De pannenkoeken worden meestal geserveerd met boter, honing of siroop, en soms ook met kaas of dadels. Het ideale tussendoortje of vieruurtje na je stadstour door Dubai.

  1. Samboosa

Samboosa of Samosa zijn warme driehoekige banketbakkershapjes. Sommige zijn gevuld met vlees, groenten en kruiden, maar de meest populaire lokale versie is gevuld met drie soorten kaas. De sambusa's worden gefrituurd tot ze goudbruin en krokant van buiten zijn, terwijl de vulling van binnen zacht en smaakvol blijft. Sambusa's worden vaak warm geserveerd met yoghurt of een dipsaus (chutney).

  1. Camel food & drinks

Het lijkt misschien vreemd, maar kamelenvlees is erg populair in Dubai. Het vlees heeft een sterke smaak en textuur, en wordt vaak gebruikt in traditionele gerechten en drankjes. Een van de meest populaire gerechten met kamelenvlees is "Camel Meat Machboos", een soort pilaf of biryani gemaakt van rijst, groenten en gekruid kamelenvlees. Het wordt vaak geserveerd met een bijgerecht van yoghurt of raita. Proef ook zeker eens van de kamelenmelk.

  1. Al Harees

Al Harees (ook gespeld "Jareesh") is een eenpansmaaltijd bereid met tarwe en vlees (meestal lamsvlees of kip). Om Al Harees te maken, wordt de gebroken tarwe enkele uren of een nacht in water geweekt en vervolgens met het vlees en de kruiden gestoofd tot een dikke en romige pap. Het gerecht wordt vaak op smaak gebracht met aromatische kruiden zoals kaneel, kardemom en komijn, en kan ook uien en knoflook bevatten voor extra smaak.

TIP: Proef de authentieke smaak van de traditionele Emirati-keuken en boek je traditionele Emirati-maaltijd.

  1. Proef de Arabische koffie

Arabische koffie (ook wel bekend als "Gahwa") is een kenmerkende koffie over de hele wereld. De koffiebrouwers in Dubai worden niet voor niets beschouwd als een van de beste ter wereld. De Arabische koffies hebben een sterke en intense smaak en wordt meestal geserveerd in kleine kopjes. Om de koffie nog wat extra smaak te geven, worden er kruiden als kardemom, saffraan of kaneel toegevoegd.

Zo'n Arabische koffie gaat bovendien goed samen met lekkere zoete dadels. Enkele gezellige plekken om de Arabische koffie te proeven zijn Khan Murjan in de gelijknamige Souk, het Koffiemuseum en het populaire Café Bateel.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Dubai met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Dubai? In de gratis reisgids Dubai kan je een rondreis vinden, met tal daguitstappen en inspiratie voor excursies in Dubai en Abu Dhabi.

Dubai

Gratis reisgids Dubai downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?