Monument Valley + Antelope Canyon: Op bezoek bij de Navajo + tips!

Volledige reisgids kopen voor € 15

Monument Valley + Antelope Canyon: Op bezoek bij de Navajo + tips!

2 april 2020 in USA Westkust0 reacties

De dramatische rotsformaties van Monument Valley duiken in zoveel films en televisieprogramma’s op, dat ze uiteindelijk zelf zien een beetje surrealistisch kan aanvoelen—net alsof je zelf in een western bent getuimeld. Dit fantastische woestijnlandschap van uitgesneden vlaktes en buttes op de grens van Arizona en Utah behoort tot het Navajo-indianenreservaat.

Ook Antelope Canyon bevindt zich op Navajo-gebied, bij het stadje Page. Deze bijzondere kloof van gepolijste zandsteen is één van onze absolute hoogtepunten van het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Inhoud artikel

  1. Monument Valley bezoeken

Monument Valley ligt in het Navajo Nation Reservaat. Dicht bij het bezoekerscentrum vertrekt een lusvormige zandweg van 17 mijl (te betalen) die je doorheen de vallei brengt. Opgelet: kijk zeker goed na of je huurwagen hiervoor geschikt is.

Delen van Monument Valley, zoals Mystery Valley en Hunts Mesa, kan je alleen met een Navajo gids bezoeken, die je met een jeep naar nog meer bijzondere plekken brengt. Eigenlijk raden we aan om de vallei op deze manier te ontdekken, niet alleen voor de uitzichten, maar ook om meer te weten te komen over de cultuur en tradities van de Navajo, voor wie het toerisme de allerbelangrijkste bron van inkomsten is.

De Navajo (of Dineh, zoals ze zichzelf noemen) wonen sinds 1900 in dit gebied, nadat hun tribal lands ingenomen werden door de Europeanen. Ze zijn min om meer autonoom, want toen er in het reservaat steenkool, zilver en uranium werd gevonden, kwam het economisch beheer in handen van blanke Amerikanen die de mijnen verpachten aan grote ondernemingen.

Doorheen de vallei vind je nog enkele hogans, de traditionele woning van de Navajo. Er zijn ook Navajo’s die hun hogans verhuren om een ‘authentieke’ ervaring van hun traditionele cultuur mee te geven. Je kan de Navajo ook steunen door handwerk te kopen.

Valley Drive

Neem de wagen en rij een eindje over Valley Drive, ook gekend als Tribal Park Loop, en je zal zien dat het de moeite loont! Deze onverharde kronkelweg leidt je door een bijzonder landschap waardoor je meteen een goed beeld krijgt van dit prachtige gebied. Onderweg krijg je fenomenale uitzichten te zien! Hou er wel rekening mee dat deze weg onverhard is en je dus best een vierwielaandrijving nodig hebt, maar verder kan je deze 'loop' of lus perfect zelf rijden. Er is bovendien een zeer lage snelheidslimiet, maar dat is eigenlijk perfect, want je wil toch voldoende tijd nemen en genieten van het uitzicht!

West Mitten, East Mitten & Merrick Butte

Monument Valley staat bekend om het uitgestrekte landschap met gigantische rotsformaties. Het is dan ook erg indrukwekkend om te zien hoe de vallei gevuld is met zandstenen mesas en buttes, dat zijn hoge rotsen die ontstaan zijn door erosie dat al miljoenen jaren aan de gang is. Sommige formaties zijn tot wel 300 meter hoog, zoals de West Mitten, East Mitten en Merrick Butte. Je hebt een fantastisch uitzicht op deze drie rotsformaties wanneer je over Valley Drive rijdt, in het begin van de route.

Wildcat Trail

Zomaar in het wild door Monument Valley wandelen, is niet toegestaan. Wil je deze plek tijdens een wandeltocht verkennen, dan zal je dat met een gids moeten doen. Maar er is wel één wandelpad dat je op eigen houtje mag bewandelen! De Wildcat Trail is een tour van 3,2 mijl (5,15 km) waar je langs de West Mitten rotsformatie wandelt en spectaculaire uitzichten kan bewonderen. De route is heel goed te doen, maar trek toch je goede stapschoenen aan en vergeet geen water mee te nemen. ’s Morgens is de beste tijd om de wandeling te maken qua drukte, maar in de namiddag is het wel waanzinnig mooi dankzij het licht van de ondergaande zon. De Wildcat Trail gaat van start aan het bezoekerscentrum bij de picknickplaats.

Forrest Gump Point

Het beroemde uitzicht op Monument Valley in de film Forrest Gump is niet te missen wanneer je Monument Valley bezoekt. Deze plek vind je op slechts 20 minuten rijden van het Bezoekerscentrum. Er komen veel bezoekers langs om een foto te maken, dus eventjes geduld zal lonen als je zelf ook op de foto wil zonder dat iemand anders in beeld staat.

Tours door Monument Valley

Er zijn héél veel mogelijkheden voor georganiseerde tours. Welke de beste of meest interessante zijn, is natuurlijk volledig afhankelijk van je eigen interesses. Je kan bijvoorbeeld een tour door Monument Valley nemen aan het begin van de dag bij zonsopgang, of je boekt een dagtour, of je kiest voor een rondleiding bij zonsondergang. Daarom raden we aan om je tour op voorhand online te boeken, zodat je geen keuzestress hebt ter plaatse! Bekijk het overzicht van tours door Monument Valley.

  1. Antelope Canyon bezoeken

De prachtige Antelope Canyon bevindt zich ook op Navajo-gebied ten oosten van Page. Antelope Canyon bestaat uit 2 verschillende delen, Upper Antelope Canyon en Lower Antelope Canyon. De twee delen zijn apart te bezoeken.

Upper Antelope Canyon is het meest bezochte deel, omdat je er makkelijk kan komen (je hoeft niet te dalen). Het is ook in dit deel van de canyon dat je tussen 20 maart en 7 oktober de sterkste zonnestralen kan zien die in de kloof 'vallen' (en die menig fotograaf op de gevoelige plaats wenst vast te leggen). Tijdens de winter zijn de kleuren gedempter.

De Lower Antelope Canyon heeft vrij steile trappen bij de ingang, en is hierdoor minder gemakkelijk toegankelijk. Dit deel van de canyon wordt echter steeds populairder, zeker omdat de wandeling en route in de kloof een pak avontuurlijker is dan de Upper Canyon. Wanneer je je door de smallere delen van de canyon wringt, heb je het echt wel een Indiana Jones-gevoel. Wil je de Upper of Lower Antelope Canyon bezoeken, boek dan op voorhand je ticket, anders kom je gegarandeerd van een kale reis terug!

  1. Waar overnachten bij Monument Valley of Antelope Canyon?

Wakker worden met de zonsopgang over het prachtige Monument Valley? Dat kan in Goulding's Lodge, dat uitgebaat wordt door de Navajo. Je vind het niet mooier dan dit.

Dichtbij Antelope Canyon vind je dan weer heel wat accommodatiemogelijkheden in Page en bij Lake Powell.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Monument Valley en Antelope Canyon dankzij onze reisgids Zuidwest-USA!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist bij je bezoek aan Monument Valley en Antelope Canyon? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest-USA.

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?