New Town bezoeken in Edinburgh: wat zien & doen in deze elegante wijk? Alle info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

New Town bezoeken in Edinburgh: wat zien & doen in deze elegante wijk? Alle info & tips

9 februari 2023 in Schotland0 reacties

Wat zien en doen in New Town? De mooiste plekjes & bezienswaardigheden + tips

New Town is het mooiste deeltje van Edinburgh. De wijk werd ontworpen aan het einde van de 18e eeuw in rastervorm nadat het oude stadscentrum te klein was geworden. Je wandelt er rond in de drukste winkelstraten van de stad, over prachtige pleinen en langs bekende bouwwerken. En er zijn ook 2 prestigieuze kunstmusea in New Town in Edinburgh te vinden.

New Town bezoeken in Edinburgh? We geven je onze beste tips.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van New Town in Edinburgh

New Town is een knap staaltje Schots planwerk. Deze wijk werd namelijk ontworpen en in de late 18e eeuw en vroege 19e eeuw aangelegd. Vandaar de naam New Town. Het oude gedeelte van Edinburgh was namelijk te klein geworden. Er was niet genoeg handelsruimte, het was er veel te druk en de woonkwaliteit ging er naar beneden.

Daarom schreef het stadsbestuur in 1766 een ontwerpwedstrijd uit. Niet voor een nieuw museum of een monument, zoals toen wel gangbaar was, maar voor een hele nieuwe wijk. De winnaar was James Craig. Zijn plan, een rastervormige wijk vol pleinen en imposante bouwwerken, haalde het uiteindelijk. En het resultaat mag er zeker wezen.

Met onze stadswandeling door Edinburgh kom je alvast langs New Town en tal van andere plekjes en topbezienswaardigheden.
  1. New Town in Edinburgh bezoeken

New Town in Edinburg is misschien wel het mooiste gedeelte van de stad. Alle gebouwen zijn er namelijk opgetrokken in dezelfde stijl en er hangt een harmonieuze sfeer. Er valt ook ontzettend veel te bewonderen. We gidsen je in deze blogpost alvast langs de beroemdste plekjes van New Town in Edinburgh.

  1. Princes Street

Princes Street is een van de grootste winkelstraten van de stad Edinburgh. Het is het drukste gedeelte van New Town. Langs de winkelstraat vind je veel kledingwinkels, voor elk budget, en het ondergrondse winkelcentrum met dezelfde naam. Daarnaast zal je ook enkele souvenirwinkeltjes zien en het Scott Monument, waarover hieronder meer.

Mis zeker het warenhuis Jenners. Een supermarkt lijkt misschien geen noemenswaardige bezienswaardigheid, maar je zal ongetwijfeld begrijpen waarom we Jenners hier vermelden wanneer je binnen wandelt. Dit warenhuis staat er al sinds 1838, het gebouw werd gerenoveerd in 1895. En het ziet er gewoon fantastisch uit.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in deze elegante wijk? Verblijf dan in het Tigerlily Hotel, een bekroond boetiekhotel met prachtige kamers, een elegante bar en een sfeervol restaurant. Meer info en boeken.

  1. Scott Monument

Dit monument uit 1844 werd hier neergepoot ter ere van de Schotse schrijver Sir Walter Scott. Hij is een lokale held die beroemde werken neerpende. Zijn standbeeld staat onder een vierpotige toren van meer dan 60 meter hoog. Je kan de toren beklimmen voor het beste uitzicht op Edinburgh.

  1. George Street

George Street werd vernoemd naar koning George III en verbindt Princes Street met Charlotte Square (zie hieronder). Vandaag is George Street het culinaire hart van New Town in Edinburgh. Je vindt er naast hotels talloze restaurants, opvallende koffiebars en ook designerwinkels. Het wordt ook wel eens het hipste stukje van New Town genoemd.

  1. Charlotte Square

Charlotte Square is groen plein vlakbij George Street. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en in het midden zie je een standbeeld van prins Albert op een paard. Op de achtergrond zie je het West Register House opduiken.

REISGIDS: Op rondreis door Schotland? Download dan zeker onze reisgids Schotland met een compleet uitgewerkte route, met meer dan 150 bezienswaardigheden !

  1. Georgian House

The Georgian House kijkt uit op Charlotte Square in New Town. Het is een gerestaureerd, 18e-eeuwse woning die vandaag dienst doet als museum. De hele woning werd namelijk aangekleed met oorspronkelijke meubels, kostuums en kunstwerken uit die tijd. Vooral de eetruimte is bijzonder indrukwekkend. Het weelderige 18-eeuwse Schotland is hier nog springlevend. Meer info op de website.

Bestel je toegangstickets hier

De Scottish National Gallery is een absolute must voor iedereen die ook maar een beetje in kunst geïnteresseerd is. En zeker voor Belgen en Nederlanders, want hier hangt een grote collectie schilderijen van Nederlandse grootmeesters als Jan Steen en Johannes Vermeer.

Het museum is ondergebracht in een gebouw ontworpen door Wiliam Henry Playfair. Het dateert uit 1859 en werd speciaal als kunstmuseum uitgetekend. Het museum staat bovenop de Mound, een kunstmatige heuvel die bestaat uit alle ‘restgrond’ die ontstond tijdens het bouwen van New Town.

Ook het geprezen Scottish National Portrait Gallery mag je niet missen. Dit museum huist, zoals de naam doet vermoeden, portretten van Schotten of gemaakt in Schotland. Het museum is ondergebracht in een opvallend bouwwerk, de vreemde eend in de bijt in New Town. Er kwam behoorlijk wat kritiek op de constructie.

  1. St. Mary's Metropolitan Cathedral

We sluiten het rijtje af met de St. Mary’s Cathedral, een Anglicaanse kerk die tevens dienst doet als de bisschopszetel van het bisdom Edinburgh. De kathedraal is vrij recent en dateert uit het einde van de 19e eeuw. Vooral de twee torenspitsen vallen op, ze kregen de namen Barbara en Mary en ze dateren uit 1913 en 1917.

  1. Hoe bereik je New town in Edinburg?

New town in Edinburg is een bekend stuk van Edinburg en behoort tot het toeristische centrum. De kans is zelfs groot dat je in New Town verblijft. Geen behoefte aan een wegbeschrijving dus. Wandel naar Princes Street en bewonder alle bezienswaardigheden die we hierboven hebben opgenoemd.

TIP: Wil je al die beroemde plekken vanuit een ander perspectief zien? Dan kan je de hop-on-hop-off bus door Edinburg overwegen. Die bus brengt je van hoogtepunt naar hoogtepunt en je rijdt dwars door New Town. Boek je tickets voor de hop-on-hop-off bus in Edinburgh hier online.

  1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

  • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
  • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?