Rotterdam met kinderen: 14 x leuke activiteiten

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rotterdam met kinderen: 14 x leuke activiteiten

16 mei 2023 in Rotterdam2 reacties

Wat te doen in Rotterdam met kinderen? De leukste activiteiten

In Rotterdam zijn er heel wat activiteiten en attracties te vinden die speciaal op kinderen zijn gericht. We lijsten de leukste acitviteiten op zodat vervelen niet mogelijk is tijdens je citytrip of bezoek aan Rotterdam!

Het zijn acitivteiten die ook leuk zijn voor de ouders, dus geen indoor speelparadijs maar leuke uitjes waar we samen kunnen genieten.

Inhoud artikel

 1. De Euromast

Met haar 185 meter torent de Euromast hoog boven Rotterdam uit. De Euromast staat er al sinds 1960 en is in Nederland nog steeds de hoogste publiek toegankelijke toren. Op 32 meter hoogte bevindt zich een ingerichte scheepsbrug, waarbij iedereen zich even op een groot schip op zee kan wanen. Nog hoger, op ruim 100 meter, vind je restaurants waar je met een hapje en drankje van het uitzicht kan genieten.

Het laatste stuk kan je met de Euroscoop omhoog. Dit is een doorzichtige lift, waardoor je om je heen kan blijven kijken terwijl je de top nadert. Zo kom je terecht in de punt van de mast. Hier heb je niet alleen uitzicht over het centrum van Rotterdam, maar ook over de directe omgeving. Bij goed weer kan je zelfs nog veel verder zien. Op zo'n hoogte vertoeven is natuurlijk behoorlijk spannend voor kinderen, maar daarom juist erg leuk. Ze zullen er vast en zeker hun ogen uitkijken.

De Euromast bezoeken zonder wachtrijen + zeker zijn dat je naar de top kan? Voorkom de ontgoocheling dat je niet naar de top kan wegens volzet, boek daarom je ticket online.

Wist je dat je ticket kan annuleren tot 24u voor aanvang met geld-terug-garantie. Bekijk hier alle mogelijkheden bij GetYourGuide.

 1. Oude cruiseschip ss Rotterdam

Het oude cruiseschip SS Rotterdam is van buitenaf gezien behoorlijk impressionant, maar ook op het schip is er genoeg te zien en te doen voor jong en oud. Zo is het schip geheel gerenoveerd en ingericht in de stijl van de jaren 50, en is er de mogelijkheid om op de ss Rotterdam te overnachten. Ook kan je er heerlijk dineren in één van de twee restaurants, een drankje doen in de bar, of een rondleiding doorheen het schip volgen.

Voor kinderen is de 'Uitzwaaien en Waaien'-rondleiding alvast een goede keuze. Dit is een audiotour waarbij je meer over het schip komt te weten. Onderweg kom je overal op het schip medewerkers tegen die je meer vertellen over de geschiedenis van het schip en het leven aan boord. De kinderen krijgen bij deze tour een Kapiteinspaspoort. Hierin staan opdrachten en vragen die ze tijdens de rondleiding tot een goed einde proberen te brengen en zo kunnen ze spelenderwijs het schip leren kennen. Wanneer ze de antwoorden hebben verzameld krijgen ze een Kapiteinsdiploma en een klein aandenken.

Er worden regelmatig nog andere activiteiten op het schip georganiseerd, maar je kan evengoed na de rondleiding op het terras aan het dek gaan zitten. Als het goed weer is kunnen de kinderen zelfs terecht in het zwembad! Of combineer de rondleiding met een heerlijke high-tea waarbij de kinderen van alle zoetigheid kunnen genieten terwijl jij zelf een glaasje prosecco drinkt.

 1. De Markthal van Rotterdam

In 2009 begon de bouw van de unieke versmarkt, die uiteindelijk in 2014 werd geopend. Van buitenaf ziet het er uit als een gigantische boog waarin zich een hoop appartementen bevinden. De Markthal zelf ligt hieronder, en bij binnenkomst kijk je gegarandeerd je ogen uit. Het plafond is een gekleurd kunstwerk genaamd de 'Horn of Plenty'. Het grootste kunstwerk dat in Nederland te vinden is. Daarnaast vallen de vele kraampjes op, waardoor je niet weet waar je eerst heen moet. Er zijn ruim 100 winkels en kraampjes in de Markthal te vinden, verdeeld over de drie verdiepingen. In de kelder vind je echter voornamelijk de gekende ketens als 'Albert Heijn' en de 'Etos'.

Verder zijn er op de bovenste twee verdiepingen onder andere een Chinese supermarkt, kaas-, vis- en notenkraampjes, maar ook meer gespecialiseerde zaken die bijvoorbeeld Churros verkopen of verschillende kruiden en specerijen aanbieden. Ook hier kan je heerlijk tafelen of op een terrasje uitkijkend op de begane grond even van het dynamische zicht genieten. Door de verschillende geuren, de vele kleuren en de drukte zullen ook de kinderen hier niet snel op uitgekeken zijn, en laat ze ook vooral van alles proeven waar dit mogelijk is.

 1. Dierentuin Diergaarde Blijdorp

De dierentuin van Rotterdam, diergaarde Blijdorp, is één van de oudste van Nederland. Hier kan je met de kinderen een brede waaier aan dieren spotten, van olifanten en giraffes tot apen en tijgers. Daarnaast kan er hier via een tunnel door een aquarium gelopen worden en is er een grote vlindertuin.

Diergaarde Blijdorp is een educatief centrum. De kinderen kunnen hier naast het bekijken van alle dieren ook interactief bijleren over de dierenwereld. Er zijn kindvriendelijke rondleidingen en ze kunnen er zelf op speurtocht gaan.

TIP: Koop je tickets voor Blijdorp voordelig online + zo kan je binnen zonder wachten.

 1. Het Maritiem Museum

Rotterdam is natuurlijk een grote havenstad, en om meer te leren over alles wat daarbij komt kijken is een bezoek aan het Maritiem Museum zeker aan te raden. In dit museum vind je naast tentoonstellingen over de haven ook verschillende schepen en kranen, waarbij je de mogelijkheid hebt om twee schepen te betreden en van binnenuit te bekijken. Daarnaast loopt er door het museum een speurtocht en is er een deel speciaal voor kinderen ingericht. Hier kunnen ze spelenderwijs over de haven bijleren. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld zelf een brand blussen met de blusboot en helpen met het laden en lossen van de schepen. Voor de oudere kinderen is er de Offshore Experience, waarbij ze gekleed in een veiligheidsvest en gele helm, via allerlei activiteiten kunnen leren over het leven op een platform op zee door middel van een 360 graden projectie en special effects.

 1. Naar het centrum met de watertaxi

Met het openbaar vervoer gaan is altijd leuk voor kinderen, maar in een stad als Rotterdam willen ze ongetwijfeld het water betreden. Neem daarom eens de watertaxi of waterbus. Zo kan je vanaf verschillende plekken in het centrum over het water naar bijvoorbeeld de Erasmusbrug of de SS Rotterdam. De tochtjes duren misschien niet erg lang, maar het is en blijft een unieke ervaring die je kinderen zeker en vast bij zal blijven.

 1. Zelf varen in de Kids Marina

Bij de Kids Marina is er in een oude gracht de mogelijkheid voor kinderen om zelf even de kapiteinspet op te zetten. Er liggen meerdere bootjes klaar waar je met vier personen op kan en even een kwartiertje mee kan varen. Zo ligt er onder andere een politieboot, een watertaxi en een brandweerboot aan de kade. De bootjes kunnen simpel zelf bestuurd worden, wat voor de kinderen natuurlijk fantastisch is. Daarnaast gaan ze tijdens het varen op een speurtocht waarbij ze van alles over de haven kunnen leren.

 1. Alles in het klein in Miniworld

Zoals de naam misschien al suggereert is Miniworld een miniatuurmuseum. Je vindt hier in een overdekte hal Rotterdam in het klein, waardoor je de hele haven grondig kan bestuderen, maar ook de omgeving van Rotterdam met bijvoorbeeld de Kinderdijk kan zien. Elke 24 minuten wordt het nacht in deze miniversie van Rotterdam en gaan er allerlei lampjes aan in het minilandschap, waarna de kleine stad na een paar minuten weer tot leven komt. Daarnaast kan er met een speurtocht op zoek worden gegaan naar kleine details die je kinderen helpen om Rotterdam beter te leren kennen.

 1. Extra: Download je gratis ebook met spelletjes en puzzels

Wil je ook onze leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor in de wagen? Dan hebben wij het ideale e-book voor jou. Je ontvangt meer dan 25 leuke kleurplaten, raadsels en puzzels voor op de achterbank. Samen met tal van tips en bijzondere spelletjes. Download je gratis spelletjesboek voor in de wagen.

 1. Kinderen baas in Villa Zebra

Villa Zebra is een speciaal kindermuseum, waar kinderen spelenderwijs kennis kunnen maken met de kunstwereld. Ze kunnen een tentoonstelling bekijken en hierbij allerlei vragen en opdrachten maken, maar er worden ook wekelijks verschillende workshops en activiteiten georganiseerd, waarbij de kinderen zelf aan de slag kunnen met beeldende kunst. Zo kunnen ze zich uitleven met verf, of maken ze een sponsbeestje.

 1. De Ontdekhoek voor de curieuzeneuzen

Wat Villa Zebra doet met kunst, doet de Ontdekhoek met simpele wetenschap. Hier kunnen jonge kinderen zelf allerlei proefjes doen. Er zijn ruim 30 proefjes die ze kunnen uitvoeren. Deze variëren van het zelf maken van chips tot foto’s ontwikkelen in een donkere kamer. Je komt hier al snel tijd te kort en indien de wetenschap niet aanslaat, kunnen ze buiten in de speeltuin terecht.

 1. Plaswijckpark

Plaswijckpark ligt iets buiten Rotterdam maar is voor de kinderen een superleuk uitje. Het park is opgedeeld in drie gebieden: in de Wandelwijck kan heerlijk gewandeld worden door verschillende tuinen, zoals de Picknickweide en de Engelse Tuin. In de Dierenwijck leven heel wat dieren van over de hele wereld, zoals apen en uilen. Het derde deel, de Speelwijck, is eigenlijk één grote speeltuin. Hier kunnen de kinderen de regels van het verkeer leren in de Verkeerstuin. Bij warm weer is Havenspeeltuin dan weer de populairste spot want hier kan men in en rond het water terecht. Sportievelingen mogen natuurlijk ook gewoon gaan klimmen in de Apenspeeltuin. Wanneer het weer slechter is, zijn de kinderen steeds welkom in het Huis in de Heuvel, waar ze op bedden kunnen springen, badschuim kunnen spuiten en door geheime gangen kunnen klimmen. Tot slot is er nog een avonturenpad en ligt er een restaurant in het park waar je even met een hapje en een drankje tot rust kan komen.

 1. Kapitein ahoy met Spido

In het Maritiem District kun je Spido vinden. Spido is een bedrijf dat rondvaarten en themacruises in Rotterdam organiseert. Zo kan je hier dagelijks met de boot een rondvaart maken door de haven van Rotterdam, waarbij je niet alleen langs verschillende containerhavens komt, maar ook langs de Euromast, de SS Rotterdam en Hotel New York vaart.

Zo kunnen de kinderen deze bezienswaardigheden ook vanaf het water bekijken. Daarnaast gaan er verschillende dagtochten verder de haven in, waarbij je naar de tweede Maasvlakte kan of naar Willemstad. Een aanrader is de avondtocht waarmee je de stad in een ander licht zal zien. Koop je tickets alvast online, zo ben je zeker van je plekje.

 1. Onthaasten in Buitenplaats Trompenburg

Buitenplaats Trompenburg is de laatste buitenplaats die in Rotterdam te vinden is en het is daarmee een perfecte plek om bij goed weer tussen allerlei activiteiten door even de rust op te zoeken van de natuur. Zeker gedurende het bloeiseizoenen is dit een prachtige plek met mooie bomen, planten en bloemen waar de kinderen heen en weer kunnen rennen, of op het podiumpje hun energie kwijt kunnen door op te treden. En vergeet vooral niet even zelf tot rust te komen buiten de drukte van Rotterdam.

 1. De trossen los tijdens de Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen worden maar eens per jaar tijdens het eerste weekend van september georganiseerd, en dat zorgt voor een fantastisch evenement waar de kinderen niet alleen van alles kunnen zien, maar ook mee kunnen doen aan verschillende activiteiten. Er worden tijdens dit weekend demonstraties gehouden, waarbij niet alleen de schepen aan bod komen, maar ook hulpdiensten laten zien waar zij voor staan. Verschillende schepen kunnen bezocht worden, helikopters mag men van dichtbij bekijken, en het is mogelijk om op een politiemotor of in een ambulance te zitten. Nog niet voldaan? Dan zijn er nog verschillende excursies en activiteiten. De Wereldhavendagen zijn een uitstekende gelegenheid om een weekendje Rotterdam in te gaan, want ook in de rest van de stad worden allerlei activiteiten georganiseerd.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Rotterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip of stedentrip Rotterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. We stelden een complete stadswandeling samen langs alle highlights van de stad. Download je gratis reisgids Rotterdam. Wil je graag nog meer zien van Zuid-Holland, koop dan onze reisgids Zuid-Holland met een complete rondreis.

Zuid-Holland

Gratis wandeling Rotterdam downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 augustus 2020 - Gesa

Ga zeker een keer wat uitproberen

- 20 juni 2019 - riet verheyen

met heel veel dank aan de bruikbare tips

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?