Halal reizen: 10 x vriendelijkste vakantielanden voor Moslims

Halal reizen: 10 x vriendelijkste vakantielanden voor Moslims

16 juli 2019 in Reisinfo0 reacties

Waar veel mensen zonder grote problemen de hele wereld over kunnen reizen, is het voor moslims niet altijd even makkelijk om een goede vakantiebestemming te vinden. Een groot deel van de wereld houdt geen rekening met de voorschriften van de Islam, waardoor het soms lastig wordt om een moslimvriendelijke vakantie te boeken.

Gelukkig zien steeds meer plekken het belang en de potentie van halal reizen in, zodat ook moslims steeds gemakkelijker op reis kunnen. Zo zijn de volgende tien landen de vriendelijkste vakantielanden voor moslims.

Inhoud artikel

Wat zijn Halal reizen precies?

  • Halal reizen betekent dat er in het hotel of bij de reisorganisatie rekening wordt gehouden met de voorschriften van de Islam.
  • Zo is het eten dat wordt aangeboden altijd halal, maar zijn er ook genoeg gebedsplekken waar moslims terecht kunnen om te bidden.
  • Ook wordt er rekening gehouden met de inrichting van accommodatie, en wordt er bijvoorbeeld een speciaal kraantje voor de rituele reiniging geplaatst in de badkamer.
  • Er wordt geen alcohol aangeboden in de minibar.
  • Er hangen bijvoorbeeld geen naaktschilderijen in zowel openbare ruimtes als kamers.

Welke hotels en luchtvaartmaatschappijen houden rekening met halal reizen?

Steeds meer accommodaties en luchtvaartmaatschappijen zien het belang in dat er rekening wordt gehouden met verschillende culturen, want niet elke cultuur heeft dezelfde wensen. Zo is GateGourmet, één van de grootste cateraars van vliegtuigmaaltijden, overgegaan op het zoveel mogelijk produceren van alleen halal maaltijden.

Ook een groot aantal vliegtuigmaatschappijen bieden steeds vaker moslimvriendelijke vluchten aan

Zo heeft Etihad Airways alleen maar halal maaltijden en hoeven moslims deze dus niet nog apart aan te vragen, en worden er ook islamitische media aangeboden aan boord. Ook tonen de schermpjes de afstand van Mekka. Ook Qatar Airways, Emirates en Virgin Atlantic bieden de gasten halal gerechten aan.

Ook Aziatische luchtvaartmaatschappijen doen meer en meer moeite om ook halal vluchten aan te bieden (Air Asia, Air India, Air China, Malaysia Airways,...) Verder ontstaan er steeds meer reiswebsites en vergelijkingswebsites die zich focussen op halal reizen.

1. Maleisië

Uit onderzoek is gebleken dat Maleisië het meest moslimvriendelijke land ter wereld is. In het onderzoek konden moslim reizigers uit 50 verschillende landen hun mening geven over belangrijke aspecten van het reizen, zoals de mogelijkheid tot halalgerechten, de aanwezigheid van gebedsfaciliteiten en de veiligheid van het land.

Maleisië kreeg hierbij een 8,3, mede doordat er bijna overal wel een gebedsruimte te vinden is. Maleisië is zelf dan ook een overwegend islamitisch land, waardoor je als moslim hier met een gerust hart naartoe kan gaan op reis. Ook het vliegveld van Kuala Lumpur wordt gezien als het meest moslimvriendelijke vliegveld ter wereld.

Daar komt nog bij dat Maleisië zelf een prachtig land is met een grote diversiteit aan stranden, steden en natuur, en het is dan ook een ideale bestemming.

2. Egypte

In dezelfde test naar moslimvriendelijke landen waarbij Maleisië op de eerste plek terecht kwam kreeg Egypte met een 6,7 de tweede plek. Er zijn dan ook erg veel goede hotels en resorts te vinden die zich aan de wensen van moslims houden, en het is ook niet lastig om een goed restaurant met te vinden dat halal gerechten aanbiedt.

Daarnaast is het land zelf overwegend islamitisch en heeft Egypte een zeer rijke cultuur en geschiedenis, waardoor het een zeer populaire reisbestemming is geworden.

Ook op reis naar Egypte? Download onze gratis reisgids Egypte en ontdek de meeste bijzondere plekken.

Waar overnachten in Egypte?

Waar kan je halal overnachten in Egypte?

Booking.com

3. Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) deelde in het onderzoek naar meest moslimvriendelijke landen een derde plek met Turkije. Beide landen scoorden een 6,6. Ook dit land is overwegend islamitisch, waardoor je zonder veel moeite een fijn hotel of lekker restaurant kan vinden.

De vliegvelden van Abu Dhabi en Dubai zijn halal en ook tijdens een overstap kan je hier goed terecht. Wel zijn de Verenigde Arabische Emiraten niet erg goedkoop, maar daarvoor krijg je wel één van de vriendelijkste landen voor moslims voor terug.

4. Turkije

Samen met de VAE staat Turkije op de derde plek van vriendelijkste vakantie landen voor moslims. Turkije is dan ook zelf deels islamitisch en gaat er ook vanuit dat bezoekers respectvol met hun cultuur omgaan. Ook helpt het mee dat het land goed te bereiken is vanuit Europa en dat je er zo binnen een paar uur al bent.

Daarnaast wordt Turkije als één van de meest gastvrije landen ter wereld gezien, en zijn er veel hotels en resorts te vinden die moslimvriendelijk zijn. Het is dan ook niet gek dat dit een zeer populaire vakantiebestemming is voor moslims.

Waar overnachten in Turkije?

De fijnste halal hotels in Turkije, die ontdek je hieronder:

Booking.com

5. Marokko

Marokko is als grotendeels islamitisch land een zeer goede bestemming voor moslims. Er zijn veel gebedsvoorzieningen te vinden en halal gerechten kan je gemakkelijk krijgen. Ook is de ligging van het land erg fijn en ben je binnen een paar uur vliegen al op je bestemming.

Daarnaast heeft Marokko een zeer vriendelijke en gastvrije bevolking, en ook het land zelf heeft allerlei prachtige natuurgebieden en bijzondere steden te bieden. Je kan dus gemakkelijk hier gaan genieten van een lekker kopje muntthee en een wandeling door de oude médina van de steden maken. Bekijk zeker onze 5 favoriete Riads in Marrakesh, ga uniek overnachten.

Onze tip: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze gids voor Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Halal hotels in Marokko

Deze halal hotels in Marokko zijn aanraders:

Booking.com

6. Spanje

Een klein deel van de bevolking van Spanje is islamitisch, maar het land heeft wel een lange geschiedenis met de islamitische cultuur. Het land werd ooit veroverd door de Arabieren (Moren), die vele moskeeën door het land heen bouwden en ook in de architectuur, vooral in Andalusië, de Spaanse cultuur en de Spaanse keuken hun sporen nalieten.

Spanje is dan ook perfect als je meer de geschiedenis van de islam in wilt duiken, want er zijn heel wat nagelaten moskeeën terug te vinden en prachtige paleizen die versierd zijn in de oude Moorse stijlen. Dit is vooral nog in Andalusië merkbaar, maar doordat steeds meer moslims voor Spanje kiezen als hun vakantiebestemming wordt er door de hotels en restaurants steeds beter op ingespeeld.

Wil je zelf graag zelf Spanje verkennen? Download onze gratis routes in Spanje en verken het land op eigen tempo.

Halal overnachten in Spanje

Hier kan je halal overnachten en verblijven in Spanje:

Booking.com

7. Thailand

Thailand klinkt misschien wat meer als een verassing, maar ondanks dat de meeste inwoners vooral het boeddhisme volgen is de Islam ook een grote religie. Vooral in de zuidelijke regio’s vind je veel moslimgroepen, waardoor je hier goed heen kan met een halal reis. Je vind hier naast de boeddhistische tempels ook her en der prachtige moskeeën, en ook halal maaltijden hoef je niet ver te zoeken.

Daarnaast is Thailand zeer goedkoop en hoeft een vakantie ver weg dus niet erg duur te zijn.

Halal verblijven in Thailand

In deze hotels bieden ze ook een halal verblijf aan in Thailand:

Booking.com

8. Indonesië

Ook Indonesië wordt steeds populairder voor halal reizen. Vooral het eiland Lombok is een zeer vriendelijke vakantiebestemming voor moslims. Hier is op elke straathoek een moskee te vinden, en het eiland heeft dan ook de bijnaam ‘het eiland van duizend moskeeën’.

Veel hotels op het eiland bieden kopieën van de Koran aan op de kamer en verkopen voornamelijk mocktails aan in plaats van de originele, alcoholische versies. Daarnaast wordt Lombok een stuk minder bezocht door toeristen dan eilanden als Java en Bali, waardoor je in alle rust van de prachtige koraalriffen en mooie natuurgebieden op het eiland kan genieten.

9. Brunei

Brunei is een eigen onafhankelijke staat dat helemaal omringd wordt door Maleisië. Niet verwonderlijk dus dat het land zeer vriendelijk naar moslims toe. De bewoners van de staat zijn grotendeels moslim, en gebedsvoorzieningen zijn dan ook zeer goed te vinden. Ook bieden de meeste restaurants halal maaltijden aan als ze al niet geheel halal zijn.

Daarnaast is het land zeer populair onder mensen die op zoek zijn naar een rustige bestemming waar ze alsnog van de prachtige omgeving kunnen genieten. Brunei wordt dan ook vaak overgeslagen voor het bekendere Maleisië, en in Brunei vind je dan ook een zeer relaxte en schone levensstijl.

10. Taiwan

Taiwan is hard op weg om één van de vriendelijkste vakantielanden voor moslims te worden. Zij zagen de groei in het islamitisch toerisme een paar jaar geleden en besloten hier op in te gaan spelen. Het land is dan ook druk bezig met een moslimvriendelijk beleid waarbij er steeds meer halal gecertificeerde locaties bij komen.

Ook krijgen restaurants en hotels steeds vaker een speciaal certificaat van het Taiwanese Toerisme Bureau en de Chinese Moslim Associatie.Tot nu toe komen de meeste moslimreizigers uit buurlanden, maar het land probeert steeds meer reizigers uit het Midden-Oosten en de westerse landen te trekken.

Steeds meer landen doen aan halal reizen

Gelukkig wordt het steeds gemakkelijker om als moslim op reis te gaan. Steeds meer landen zien het belang van halal reizen in en doen er dan ook veel aan om het land zo vriendelijk mogelijk voor moslims te maken. Zo is Oman ook erg hard bezig om één van de meest moslimvriendelijke bestemmingen te worden, maar ook steeds meer westerse landen doen hun best om genoeg opties voor moslims aan te bieden.

Zo zijn er in landen als Nieuw-Zeeland en Canada ook steeds meer halalrestaurants en goede hotels te vinden die de voorschriften van de islam volgen, en ook zijn er in dergelijke landen ook steeds meer moskeeën te vinden. Zelfs landen die niet meegenomen zijn in de bovenstaande lijst van 10 meest vriendelijke landen voor moslims kunnen dus steeds vaker goed bezocht worden door moslims.

Inpaklijst + reisapotheek

Gratis inpaklijst downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?