De 3 x mooiste fietsroutes van België

31 januari 2022 in Reisinfo0 reacties

Een lange fietstocht ondernemen voelt altijd als een beetje vakantie, zelfs al doe je dat in eigen land. Ook in België vallen heel wat mooie en bijzondere plekjes te ontdekken.

Met de fiets kan je op eigen tempo onbekend terrein verkennen, maar ook heerlijk de tijd nemen om te pauzeren en te genieten van al het moois rondom je. Er zijn heel wat mooie en uitdagende fietsroutes in het land, maar de onderstaande drie vinden wij echte pareltjes die je niet mag missen.

Inhoud artikel

  1. Fietsen door de Bomen in Hechtel-Eksel

In de Limburgse Kempen vind je het grootste bos van Vlaanderen: Bosland. Sinds 2019 is er een prachtige attractie om ook fietsers het bos te laten verkennen, en dat vanuit een uniek oogpunt. Tussen de boomtoppen werd een fietspad gecreëerd. Het fietspad vormt een perfecte cirkel van in totaal 700 meter lang. Je fietst er op hoogtes tot tien meter, wat niet alleen een spectaculair zicht biedt, maar ook een unieke ervaring.

Het fietspad is ook toegankelijk voor joggers en wandelaars, maar is voldoende breed om vlot te kunnen fietsen. Opgelet: het pad is uitsluitend eenrichtingsverkeer!

Er zijn heel wat verschillende mooie fietsroutes die je door de Limburgse Kempen loodsen en Fietsen door de Bomen als knooppunt inplannen. Deze groene fietsroute neemt je drie uur lang op ontdekkingstocht door de groene omgeving van een prachtige streek.

  1. De IJzervlakte ontdekken via fiets en boot

Fietsen langs de kust is een aanrader, maar in de kuststreek valt nog heel wat meer te beleven en te bezichtigen. Wat meer landinwaarts vind je namelijk de Westhoek, een regio vol pure, ongerepte landschappen. Daar fietsen biedt enerzijds prachtig groene en vlakke landschappen bestipt met pittoreske kleine dorpjes, anderzijds ontdek je er een rijke geschiedenis vol interessante bezienswaardigheden.

Deze fietsroute neemt je langs de IJzervlaktes via fiets én boot. Het traject bedraagt een mooie veertig kilometer en gaat langs overwegend vlakke wegen tussen velden en open vlaktes. Dit is de ideale fietstocht voor recreatieve fietsers, gezinnen of zelfs geschiedenisfans. De landschappen dragen immers nog de sporen van de Groote Oorlog, maar tonen tegelijk de veerkracht van de natuur.

Opgelet: de boot vaart uit op vastgelegde tijdstippen. Je kan de tocht starten vanop de fiets, maar ook met de boot. De afvaart kan zowel in Nieuwpoort (om 13.30 uur) als Diksmuide (17 uur), maar vergeet niet het uur in het oog te houden zodat je de boot niet mist.

  1. Door het hart van de Belgische Ardennen

De Ardennen is een geliefde regio voor mountainbikers en wielrenners die houden van een goede klim, maar vanuit Marche-en-Famenne kan je ook met de elektrische fiets een prachtige fietstocht maken langs comfortabele verharde paden. Deze fietsroute biedt twee opties aan: naar Durbuy in het noorden of naar Rochefort in het zuiden. Je kan ze ook allebei bezoeken, voor een uitgebreide fietstocht van 101 kilometer.

De tocht volgt het RAVeL-netwerk, een netwerk vol trage wegen specifiek gericht op de trage weggebruiker. Je vindt er dus veel fietsers, maar ook wandelaars, rolschaatsers, ruiters en ook mensen in een rolstoel kunnen zich er comfortabel verplaatsen. Onderweg vallen er gezellige dorpjes, boeiende bezienswaardigheden en prachtige ongerepte natuur te verkennen.

De steden Rochefort en Durbuy zijn toeristische trekpleisters die allebei heel wat te bieden hebben, zowel voor de natuurliefhebber, de shopfanaat als de terrasjesfan.

Er vallen in België nog heel wat ontelbare kleine hoekjes en grote trekpleisters te ontdekken in bekende en minder bekende streken. Met de fiets krijg je vaak een uniek perspectief, zelfs op plekjes die je goed dacht te kennen. Eigen streek en eigen land ontdekken met de fiets is dus zeker een aanrader. Kies een fietsroute die rekening houdt met je fitheidsniveau voor een optimale ervaring die smaakt naar meer!

  1. Ontdek onze 40 GRATIS fietsroutes!

Gemotiveerd om je stalen ros van stal te halen, maar nog op zoek naar een leuke fietsroute? Reisroutes biedt heel wat GRATIS fietsroutes aan, meteen te downloaden! Download je gratis fietsroute en vertrek vandaag nog !

40 routes in 4 x fietsgidsen, gratis te downloaden !

Smeer de kuiten in, pomp de banden op en trappen maar.

Fietsgids West-Vlaanderen

Gratis fietsroutes downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?