7 x tips hybride of elektrische wagen opladen bij koude temperaturen in de winter?

7 x tips hybride of elektrische wagen opladen bij koude temperaturen in de winter?

10 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

Hybride of elektrische wagen opladen bij koude temperaturen in de winter?

Tijdens de winter met elektrische wagen of plug-in hybride op de baan? Waarmee moet je rekeningen houden als je je elektrische wagen of hybride wil gaan opladen bij koude temperaturen in de winter? Onze tips uit eigen ervaring om sneller je wagen op te laden, verder met je wagen te rijden en vervelende problemen te vermijden.

Inhoud artikel

  1. Verminderde actieradius van je wagen

Rij je met een elektrische wagen of plugin-hybride dan zal je het al gemerkt hebben, zodra de temperaturen het nulpunt naderen slinkt de actieradius van je wagen met een 20 à 30%.

Hiervoor zijn er 2 belangrijke redenen

  • Ten eerste ligt de optimale temperatuur voor de lithium-ionbatterij van een elektrische auto tussen de 15 en 35 graden Celsius. Wanneer de temperatuur lager wordt, vertragen de lithiumionen en kunnen ze niet zoveel stroom leveren als normaal.
  • Een andere belangrijke oorzaak is dat in de winter de verwarming van elektrische wagen met een groot deel van de energie aan de haal gaat. Het ontdooien van de ruiten, zetelverwarming, de spiegelverwarming, … vragen veel energie van een batterij.
  1. Plan je ritjes nog meer dan ooit tevoren

Als het winter is, is het aan te raden om nog meer dan ooit je ritten met je elektrische wagen of plugin-hybride goed te plannen. Zorg dat je nooit vertrekt met minder dan 20% laadniveau in je batterij. Idealiter laad je de wagen elke dag op zodat je steeds over een volle accu beschikt. Om op te laden in de barre kou, heeft je auto een reserve aan vermogen nodig om op te warmen en klaar te zijn.

Een andere reden waarom het goed is je ritten extra te plannen is het regeneratief remmen. Bij koud weer werkt deze manier van opladen minder goed, om deze te verbeteren plan je best een oplaadsessie voor vertrek zodat je batterij opwarmt. Dit kan ook helpen om regeneratief remmen beter te laten werken.

  1. Parkeer je wagen binnen

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn lithium-ionbatterijen gevoelig voor lage temperaturen. Het is daarom aan te raden om je wagen – inden mogelijk – binnen op te laden. Het laden zal dan alvast een pak sneller gaan, nadien zal je wagen ook minder energie moeten onttrekken aan je batterij om op te warmen. Dubbele winst dus.

  1. Buiten opladen? Kies voor de juist oplader en oplaadkabel

Je wagen toch buiten opladen, zorg er dan voor dat je oplader ontworpen is om ook bij lage temperaturen en barre weersomstandigheden op te laden. De lader moet immers ontworpen zijn om ook bij temperaturen onder 0°C op een veilige manier op te laden.

Nog op zoek naar een betrouwbare laadkabel, hier kan je een oplaadkabel kiezen voor je wagen, zodat je je elektrische wagen of plugin-hybride ook kan opladen in de sneeuw. Gebruik nooit een verlengkabel of een stekkerdoos met meerdere stopcontacten, niet in de laatste plaats omdat ze meestal niet waterdicht zijn en een risico op een elektrische schok vormen bij gebruik in de sneeuw.

  1. Controleer je banden regelmatig

Weet dat de lucht in je banden krimpt of uitzet bij lage / warme temperaturen. Dit zorgt ervoor dat je bandendruk gaat dalen of stijgen. Op zich niet zo erg denk je, weet dat uit studies is gebleken dat een ideale bandendruk er bij elektrische wagens voor zorgt dat je het volledige potentieel van hun batterijbereik wordt benut als ze een optimale luchtdruk behouden.

  1. Pas je rijstijl aan

Bij lage temperaturen is het aan te raden om ook je rijgedrag aan te passen. Niet alleen omdat het je veiligheid bevordert ook zorgt het ervoor dat je vermogen zal besparen. Tracht om zoveel mogelijk bruusk remmen of krachtig accelereren te vermijden. Ga voor een smooth en soepele rijstijl, waarbij je je laat uitbollen en proactief gaat rijden.

Met een rustigere rijstijl zal je zien dat je al snel een heel eind verder zal kunnen rijden, hoge snelheden leiden immers tot een hogere lucht- en rolweerstand, wat weer leidt tot een hoger energieverbruik. Geen zin om er zelf op te letten? Schakel je wagen in het eco-driving-programma, zo zal je EV als de nodige inspanningen leveren voor jou.

  1. Gebruik stoelverwarming

De stoelverwarming en het verwarmde stuurwiel van een elektrische auto verbruiken veel minder energie dan de ventilator of airconditioning. Daarom is het aan te raden om niet zozeer je AC op een hoge temperatuur te zetten, maar wel je zetelverwarming en je stuurverwarming in te schakelen en de binnentemperatuur op 18 of 19°C te houden. Je zal zien dat al snel je actieradius met ettelijke tientallen kilometers zal vergroten.

Bronnen van informatie:

  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Gratis reisgids inpaklijst downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?