Met je elektrische auto naar Frankrijk? Dit moet je weten

Met je elektrische auto naar Frankrijk? Dit moet je weten

29 januari 2024 in Reisinfo1 reactie

Ga je met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk? Dat is vandaag de dag heel goed mogelijk, maar het vraagt wel een andere voorbereiding in vergelijking met het reizen met een auto die op benzine, gas of diesel rijdt. Een onbezorgde autotrip naar Frankrijk is afhankelijk van de actieradius van de EV ofwel Electric Vehicle en de bestemming.

In het ene gebied in Frankrijk zijn meer oplaadpunten dan in het andere. Het is daarom verstandig om vóór vertrek onderzoek te doen naar het aantal laadpalen op de route onderweg én in de buurt van je vakantiebestemming. Frankrijk kent inmiddels een redelijk goed laadnetwerk.

Langs de diverse Franse snelwegen vind je redelijk wat stations met een snellader. Toch verschilt dat nog wel per regio. In Normandië en aan de Côte d'Azur zijn ze goed voorzien maar als je veel in het binnenland gaat reizen, kom je veel stations tegen met een niet-snellaadstekker. Er zijn verschillende routeplanners die dit aangeven.

Inhoud artikel

  1. Inventariseer het aantal laadpalen onderweg én op de vakantiebestemming

De elektrische auto is steeds vaker te zien, ook op de Franse autowegen. Daarmee neemt de behoefte toe aan een netwerk met laadpalen waar je eenvoudig je EV kunt opladen en betalen. Zo is de afstand naar de Côte d’Azur vanaf Amsterdam bijna 1300 kilometer. Zo zal je dan waarschijnlijk een stuk over de Route du Soleil rijden.

Dit kun je uiteraard niet in één dag rijden met een elektrische auto dus zo van tevoren voldoende tussenstops, het liefst hotel met laadpalen. Zo hoef je onderweg niet te stressen en kun je relaxt reizen.

  1. Factoren die van invloed zijn op de actieradius

Met een elektrische auto op vakantie gaan naar Frankrijk vraagt dus om een goede voorbereiding.

Zo zijn bepaalde factoren van invloed op de actieradius van je elektrische auto

  • Zoals de mate van belading en het parcours
  • Rijden door de bergen vraagt meer van de accu dan het rijden over vlakke wegen

Daarnaast verschillen de kosten voor het opladen van de EV per laadpunt. In de laadpalen-app van Travelcard vind je ook de tarieven van het opladen en de laadsnelheid van de laadpalen. De laadsnelheid is afhankelijk van het soort laadpaal en de hoeveelheid stroom in de accu van je elektrische auto.

  1. De goede laadkabel om de elektrische auto op te laden

De Type-2 stekker ofwel Mennekes-stekker is na jaren van wildgroei de standaard in de Europese Unie geworden. Desondanks zijn er nog landen in Europa waar een Type-3 stekker bij het laadpunt hangt, zoals dus in Frankrijk.

Dit type wordt uiteindelijk vervangen door de Type-2 stekker, maar om vervelende verrassingen te voorkomen is het handig om een Type-3 laadkabel mee te nemen. Neem voor de zekerheid ook een verlengsnoer mee voor jouw aparte stekker voor direct laden uit het stopcontact, zodat je in nood altijd en overal je elektrische auto kunt opladen.

  1. Met een elektrische auto naar Frankrijk? Een goede voorbereiding loont

Een goede voorbereiding loont bij het met een elektrische auto op vakantie gaan. Met de laadpalen-app –met een netwerk door heel Europa – weet je exact waar je een stop tijdens je vakantierit kunt inlassen om je elektrische auto op te laden.

  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Reisgids Dwars door Frankrijk

Gratis reisgids Dwars door Frankrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 december 2023 - Jan van ravestein

Duidelijk en voor iedereen begrijpbaar

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?