Beste fietsdrager 2020: welke fietsendrager kopen voor op de auto?

Beste fietsdrager 2020: welke fietsendrager kopen voor op de auto?

19 juli 2020 in Reisinfo0 reacties

Het maakt niet uit of je nu een lange fietsvakantie wil beleven in Frankrijk of Italië of als je gewoon op reis of op weekend in eigen land een stukje wilt gaan fietsen: je moet op de een of andere manier je fiets mee zien te krijgen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel goede fietsdragers voor de auto, al zit er tussen de verschillende dragers wel wat verschil. Bij de aanschaf van een fietsdrager zijn dan ook zeker een aantal zaken waar je goed over na moet denken.

Inhoud artikel

 1. Waar de fietsdrager op de auto plaatsen?

Op de auto zijn er 3 verschillende plekken waar de fietsdrager terecht kan, namelijk:

 • op het dak
 • aan de achterklep
 • of op de trekhaak

Voor elk van deze plaatsen zijn er andere soorten fietsdragers beschikbaar. De locatie van de fietsdrager is zeker belangrijk om mee te nemen in je beslissing, aangezien de bijbehorende fietsdragers zowel voor- als nadelen hebben.

Zo is een trekhaakdrager uiteraard niet mogelijk wanneer de auto geen trekhaak heeft, maar moet je voor een dakdrager ook weer goed letten op het gewicht dat het dak aan kan. Je moet dus goed kijken wat er mogelijk is bij de auto waar de drager op gemonteerd moet worden.

 1. Trekhaakdrager

De trekhaakdragers zijn de meest populaire fietsendragers. Dit komt omdat deze dragers makkelijk in het gebruik zijn aangezien je de fietsen er gemakkelijk op kan zetten doordat de drager laag boven de grond hangt. Met een dakdrager moet je de fietsen al behoorlijk gaan tillen.

Er zijn echter wel een aantal zaken waar je met een trekhaakdrager rekening mee moet houden. Zo wordt de achterklep van de auto geblokkeerd door de fietsendrager, waardoor je niet meer bij de spullen in de achterbak kan.

Kantelbare fietsdrager voor trekhaak

Tegenwoordig zijn er kantelbare fietsdragers beschikbaar waarbij je de drager en de fietsen op de drager naar achteren kan kantelen zodat je alsnog bij de achterklep kan. Echter is dit niet het geval bij elke trekhaakdrager, en bij de dragers die wel te kantelen zijn zit er nog een verschil in het gemak waarmee je de drager kan kantelen.

Daarnaast moet je bij een trekhaakdrager rekening houden met de maximale kogeldruk. Dit is de maximale verticale last die de trekhaak kan hebben en staat aangegeven op de trekhaak zelf met ‘max vertical load’. Wanneer je een fietsendrager op de trekhaak zet en vervolgens 1 of 2 fietsen wordt de maximale kogeldruk snel bereikt.

Het is dus van belang dat je voor het aanschaffen van een trekhaakdrager eerst de fietsen die je in de drager zou willen plaatsen weegt en vervolgens naar een fietsdrager kijkt die nog binnen de maximale last past. Wanneer je bijvoorbeeld een maximale kogeldruk van 55 kg hebt en de 2 fietsen die je op een fietsendrager wilt plaatsen wegen allebei 20 kg, dan kan je een fietsendrager van maximaal 15 kg aanschaffen. Met een fietsendrager van 17 kg zou je dan weer de maximale kogeldruk overschrijden.

Achterlicht en kentekenplaat

Verder moet je bij een trekhaakdrager ook rekening houden met het achterlicht van de auto en de kentekenplaat. Deze worden over het algemeen geblokkeerd door de fietsdrager, waardoor je aan de drager verlichting en ruimte voor een kentekenplaat moet hebben. Bij de meeste trekhaakdragers is dat tegenwoordig ook het geval, maar er zit wel een verschil in de stroomvoorziening van de dragers.

Zo hebben sommige fietsdragers een 7-polige aansluiting, terwijl andere een 13-polige aansluiting hebben.

 • Een drager met een 7-polige aansluiting heeft op de drager alleen achterlichten, knipperlichten en remlichten.
 • Een 13-polige aansluiting zorgt daarnaast ook voor achteruitrijlichten en een mistlamp.

Je moet hierbij goed opletten wat de aansluiting van de auto is. Moderne auto’s met een trekhaak hebben bijna altijd een 13-polige aansluiting, maar oudere ouders hebben nog wel eens een 7-polige aansluiting.

Let op de wetgeving voor autoverlichting tussen landen

Ook tussen de trekhaakdragers zit hier een verschil in, al hebben de meeste een 13-polige aansluiting of zelfs beide aansluitingen. Een verschil in aansluiting tussen de auto en de drager hoeft echter geen groot probleem te zijn, aangezien er ook verloopstekkers te verkrijgen zijn.

Hou er ook wel rekening mee dat er tussen landen ook een verschil zit in welke verlichting een fietsdrager moet hebben. Wanneer je naar verschillende andere landen wilt gaan is het dan ook aan te raden om voor een drager met een 13-polige aansluiting te zorgen.

 1. Dakdrager

Wanneer jouw auto geen trekhaak heeft is een dakdrager erg handig. Deze fietsdragers zijn simpel te installeren en zijn over het algemeen ook wat goedkoper dan trekhaakdragers. Ook hoef je je hierbij geen zorgen te maken over de lichtbalk of kentekenplaat, aangezien deze gewoon goed zichtbaar blijven.

Echter zijn de dragers voor op autodaken vaak maar geschikt voor een enkele fiets, al is het mogelijk om meerdere dragers naast elkaar te installeren. Ook moet je voor de meeste dakdragers eerst twee dwarsbalken op het dak van de auto installeren waarop je vervolgens de drager kan monteren.

Let op: e-bikes zijn doorgaans te zwaar voor het dak!

Daarnaast is het zwaar om een fiets op het dak te tillen, en is het zwaar voor het dak van de auto zelf. Sommige autodaken kunnen grote gewichten niet aan. Zo zijn dakdragers niet geschikt voor de meeste e-bikes. Dit soort fietsen zijn een stuk zwaarder dan stadsfietsen of sportfietsen en zijn vaak te zwaar voor het autodak.

Daarnaast zijn ze voor velen ook wat te zwaar om op het dak te kunnen tillen. Ook moet je er rekening mee houden dat wanneer je veel gewicht op het dak van de auto plaatst het dak een beetje in kan zakken, wat oncomfortabel kan zijn voor lange mensen in de auto.

 1. Achterklepdrager

De derde locatie voor een fietsdrager is op de achterklep. Hierbij wordt de drager aan de achterklep bevestigd, wat handig kan zijn wanneer je geen trekhaak hebt. Ook is het handig wanneer de fietsen op een trekhaakdrager verder achter de auto uitsteken dan volgens de wet mag.

Op een achterklepdrager worden de fietsen namelijk aan het frame vastgehouden en zweven de wielen als het ware vrij rond. De wielen kan je dan ook eventueel van de fiets halen zonder dat je hiermee de grip veranderd die de drager op de fiets heeft.

De dragers voor op de achterklep zijn net als de dakdragers over het algemeen goedkoper dan de trekhaakdragers. Daartegenover staat wel weer dat ze niet op alle auto’s passen en dat de drager niet heel veel gewicht kan dragen. Hierdoor zijn ze ook niet geschikt voor elektrische fietsen. De maximale belasting is vaak maar 15 kg, wat inhoudt dat deze dragers doorgaans alleen geschikt zijn voor lichte sportfietsen.

Verder moet je er ook rekening mee houden dat wanneer de drager geïnstalleerd is de achterklep van de auto niet meer open kan. Ook heb je bij een achterklepdrager soms een extra lichtbalk nodig en een witte kentekenplaat, al is dat niet altijd het geval.

 1. Hoeveel fietsen en welke soort fietsen?

De fietsen die op de drager geplaatst moeten worden zijn ook zeer belangrijk om mee te nemen in je beslissing. Zo zijn de meeste fietsendragers bedoeld voor 2 fietsen, maar er zijn ook dragers waar je 1 fiets of zelfs 3 fietsen op kan plaatsen.

Wanneer je maar 1 fiets hebt die meegenomen moet worden is een drager voor een enkele fiets natuurlijk prima en is het niet nodig om een grotere drager aan te schaffen, maar wanneer je met de hele familie er op uit gaat wil je misschien juist een drager voor 3 fietsen.

Gewicht van de fietsen

We hebben het al eerder aangehaald: het gewicht van de fietsen is erg belangrijk. Elke fietsendrager kan maar een maximaal gewicht houden en wanneer je meer gewicht hier op plaatst kan dit gevaarlijk worden op de weg.

 • Zo is het met veel dragers niet mogelijk om 2 zware e-bikes naast elkaar te plaatsen omdat deze vaak te zwaar zijn. Daarnaast zijn dakdragers en achterklepdragers vaak niet sterk genoeg voor elektrische fietsen.
 • Sportfietsen zoals racefietsen en mountainbikes zijn daarentegen juist relatief licht en kunnen op vrijwel elke fietsendrager geplaatst worden.

Tip: maak je fiets lichter

E-bikes zijn mogelijk wel lichter te maken door de accu van de fiets te halen. Sowieso moeten losse onderdelen bij het plaatsen van de fiets op een drager van de fiets gehaald worden, dus meet het gewicht altijd zonder fietscomputers, pompen en eventueel kinderzitjes en fietsentassen. Kijk dus ook zeker of het mogelijk is om de accu van de elektrische fiets te halen.

 1. Bevestiging fietsen op fietsdrager

Het is ook aan te raden om te kijken naar de manier waarop de fietsen op de drager bevestigd worden. Zo worden fietsen op achterklepdragers vaak bij het frame bevestigd en niet bij de wielen.

Dat zou beschadigingen achter kunnen laten op het zachte carbon materiaal waar veel racefietsen en mountainbikes van gemaakt zijn. Voor normale aluminium of stalen fietsen is dit echter geen probleem.

 1. Heeft de fietsdrager een slot?

Nog iets waar je op kan letten is of de fietsdrager op slot kan en op welke manier. Niet alle fietsdragers kunnen op slot. Dan is de drager vaak makkelijk door iedereen te demonteren en mee te nemen.

Bij sommige dragers is het echter mogelijk om de aansluiting op de trekhaak op slot te zetten of de drager op een andere manier te vergrendelen zodat de fietsen bijvoorbeeld alleen met de sleutel van de auto afgehaald kunnen worden.

Daarnaast zijn er ook fietsdragers waarbij het mogelijk is om de klemmen van het frame op slot te zetten, waardoor je ook de fiets vergrendeld. Hiermee bescherm je dus ook de fietsen op de drager tegen diefstal. Hou er wel rekening mee dat je hierbij vaak alsnog een kabelslot nodig hebt om de fietswielen op slot te zetten om dure wielen tegen diefstal te beschermen.

 1. Fietsdragers die kunnen kantelen

Wanneer je een trekhaakdrager aanschaft en deze installeert is het vaak niet meer mogelijk om de achterklep van de auto te openen wanneer de fietsen op de drager staan. Er zijn tegenwoordig echter ook fietsdragers te verkrijgen die te kantelen zijn wanneer de fietsen erop geplaatst zijn.

Deze dragers zijn dan met een hendel of knop te kantelen waardoor je alsnog bij je spullen in de achterbak kan. Echter zijn deze fietsendragers wel wat duurder doordat er een extra mechanisme in de drager verwerkt zit. Verder zit er een verschil in het mechanisme en zijn sommige dragers makkelijker te kantelen dan anderen.

 1. Opvouwbare fietsdragers

Een fietsdrager neemt veel ruimte in beslag, maar tegenwoordig zijn er ook veel dragers te vinden die na gebruik op te vouwen zijn. Hierdoor kan je de drager makkelijk compact maken en neemt de drager minder ruimte in beslag bij het opbergen.

Je zou de drager dan gewoon in de bijkeuken of op zolder kunnen bewaren in plaats van ergens in een stalling. Wel zijn de opvouwbare dragers een stukje duurder dan de standaard fietsdragers. Daarnaast zijn sommige dragers uitgerust met wieltjes waardoor je ze na het opvouwen gemakkelijk kan verplaatsen.

 1. Lift of hulpstukken om de fiets te tillen

Een lichte fiets is natuurlijk gemakkelijk op een fietsdrager te tillen, maar een zwaardere fiets kost al wat meer moeite. Sommige fietsendragers komen echter met een lifthulp, bijvoorbeeld een rijgoot waarmee je de fiets gemakkelijk op de drager zet. Wanneer dit niet het geval is kan je echter vaak alsnog een lifthulp los aanschaffen.

 1. Welk merk fietsdrager best kopen?

Er zijn veel verschillende merken fietsendragers. Het merk van de drager is op zich niet van heel groot belang, maar er zit vaak wel wat verschil in de kwaliteit tussen grotere bekende merken en kleine goedkope aanbieders.

Zo is het Zweedse Thule als grootste aanbieder van fietsendragers redelijk prijzig, maar de modellen van dit merk zijn makkelijk in gebruik en de modellen zijn in vergelijking met andere dragers superlicht. Ook het merk Pro User heeft stevige prijzen, maar daarvoor krijg je ook een stevige fietsendrager.

Hieronder zetten we enkele suggesties voor fietsdragers op een rij waar we zelf goede ervaringen mee hebben.

 1. Thule Easyfold XT 2 933

De Thule Easyfold XT 933 is een zeer kwalitatieve fietsdrager voor 2 fietsen. Deze fietsendrager is echter wel redelijk zwaar, namelijk 17,9 kg. Ook zit er geen oprijgoot bij, maar deze is los te verkrijgen, net als andere accessoires.

 • Deze trekhaakdrager is zeer gebruiksvriendelijk en is bijvoorbeeld simpel te monteren.
 • De drager heeft een laadvermogen van 60 kg, waardoor deze fietsdrager ook geschikt is voor 2 elektrische fietsen. De drager is dan ook ontworpen met elektrische fietsen in het achterhoofd.
 • Daarnaast heeft de drager ook brede wielgoten voor fietsen met dikke banden. Deze drager is daardoor voor vrijwel elke fiets geschikt.
 • De Thule Easyfold XT 933 is kantelbaar, waardoor je zelfs met de fietsen op de drager alsnog bij de kofferbak kan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een handig voetpedaal.
 • Ook is de fietsendrager opvouwbaar tot een compact pakketje waardoor de drager gemakkelijk op te bergen is en hierbij weinig ruimte inneemt.
 • Zowel de drager zelf als de fietsen op de drager kunnen op slot.
 • Er is een maximale aandraaikracht in de framehouder om zo schade aan het frame te voorkomen maar toch de fiets stevig vast te kunnen zetten.
 • De Thule Easyfold heeft een 13-polige aansluiting maar kan met een verloopstekker ook gebruikt worden met een 7-polige aansluiting.

De prijs bedraagt €599 en daar krijg je wel uitstekende kwaliteit voor terug.

 1. Uebler i21

De Uebler i21 is de kleinste en lichtste fietsdrager van Uebler voor 2 fietsen. De drager zelf is maar 13 kg en is hierdoor perfect voor wanneer de kogeldruk laag licht.

 • Desondanks kan de drager zelf tot 60 kg gewicht aan, waardoor de drager zelf geschikt is voor 2 e-bikes.
 • Ook is deze trekhaakdrager kantelbaar waardoor je bij het gebruik van de drager toch bij de achterbak van de auto kan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een voetpedaal.
 • Daarnaast is deze drager makkelijk te bevestigen, al moet er wel worden opgelet dat de kabel niet tussen de drager geklemd komt te zitten.
 • De fietsdrager is opvouwbaar en kan dus compact verborgen worden. Een oprijgoot of transporttas zijn niet inbegrepen maar kunnen wel apart besteld worden.

De prijs bedraagt € 645, maar daarvoor krijg je wel een van de beste dragers voor terug.

 1. Pro-User Diamant

De Pro-User Diamant is net als de Thule Easyfold en de Uebler i21 een stevige fietsendrager met een draaggewicht van 60 kg, maar is in tegenstelling tot de eerder genoemde fietsen een stuk goedkoper.

 • Zo is de Diamant simpel te monteren en stevig genoeg voor 2 elektrische fietsen.
 • De Diamant is te kantelen om zo de kofferbak toegankelijk te houden wanneer de fietsen al op de drager zijn gezet. Hierbij wordt echter wel gebruik gemaakt van een handel die op een minder handige plek zit waardoor je er niet altijd even makkelijk bij kan.
 • De drager is daarnaast ook in te klappen en daardoor makkelijk op te bergen. Een opberghoes is meegeleverd, net als spanbanden en extra frameklemmen.
 • Een oprijgoot zou wel apart besteld moeten worden.

Met een prijs van €375 is dit dan ook een goedkoper alternatief voor een fietsendrager die nog steeds alle belangrijke gemakken heeft.

 1. Yakima Frontloader

De Yakima Frontloader is een handige fietsdrager voor op het dak. De fietsdrager is makkelijk op het dak van de auto te bevestigen.

 • De drager is geschikt voor een enkele fiets maar het is mogelijk om meerdere dragers op het dak te bevestigen.
 • De fiets wordt aan het voorwiel vastgezet waardoor het frame niet aangeraakt wordt. Hierdoor is deze drager perfect voor fietsen met een kwetsbaar frame.
 • De maximale wielbreedte is hierbij 29 inch.
 • De drager is niet geschikt voor elektrische fietsen.
 • De Frontloader komt met een sluiting om de drager op de dakdragers vast te zetten en een kabelslot om de fiets op de drager vast te zetten. De drager moet wel worden gemonteerd op een voorgemonteerde dakdrager.

De Frontloader is een relatief goedkope drager met een prijs van €144.

 1. Thule ClipOn 9103

Om de fietsen aan de achterklep te kunnen bevestigen is de Thule ClipOn 9103 aan te raden. Deze drager is ontworpen voor stationcars en hatchbacks en kan 3 fietsen vervoeren in plaats van 2. Wel bedraagt het laadvermogen maar 45 kg.

 • De fietsdrager is makkelijk te bevestigen op de achterklep door middel van een kliksysteem.
 • Hierbij zijn de delen die de auto en de fietsen raken bekleed met rubber voor extra bescherming van de lak.
 • De fietsdrager is na gebruik op te vouwen om zo compact op te kunnen bergen.

Deze fietsendrager kost €159,95.

Fietsgids Antwerpen

Gratis fietsgids Antwerpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?