Op Babymoon gaan? 12 x tips voor reizen tijdens de zwangerschap

Op Babymoon gaan? 12 x tips voor reizen tijdens de zwangerschap

10 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

Als aankomende ouder heb je al heel wat nieuwe termen voorbij horen komen, maar misschien is de term ‘babymoon’ nog wat onbekend. Het idee van de babymoon is ontstaan in de Verenigde Staten en langzaam aan het overwaaien naar het Europese vasteland. De term is afgeleid van de ‘honeymoon’, de huwelijksreis.

Wat is een babymoon?

De babymoon is eenvoudig gezegd de laatste vakantie die koppels zonder hun baby maken. Het is dus reizen tijdens de zwangerschap. Veel partners zien dat als het perfecte moment om nog even samen te genieten en tot rust te komen voor de echte drukte rondom de baby gaat beginnen na de geboorte.

In de eerste levensjaren is je kindje er vaak nog niet klaar voor om al overal naartoe te reizen. Daardoor zal je als ouder dus een paar jaar kindvriendelijke reizen gaan uitzoeken. Om die reden lassen toekomstige ouders graag vooraf nog even een babyreis in om één van hun droombestemmingen van de bucket list te kunnen halen. Daarna zal het een tijdje wat moeilijker worden om zomaar te reizen naar waar je wil.

Een babymoon boek je echter niet zomaar. Het vergt wat voorbereiding.

Enkele reisaabieders van babymoon reizen:

Inhoud artikel

Wij hebben 12 tips om de beste babymoon te boeken voor je op een rijtje gezet:

  1. Kies de juiste tijd om te reizen tijdens de zwangerschap

De beste periode voor een babymoon is tijdens het 2 de trimester van de zwangerschap: tussen de 14de en de 27ste week.

  • In deze periode zijn de meeste vrouwen voorbij het punt van zwangerschapskwaaltjes, maar je buik is ook nog niet te dik om goed rond te kunnen wandelen.
  • Daarnaast mag je in deze periode met de meeste luchtvaartmaatschappijen nog de lucht in.
  • Check vooral tot wanneer je nog mag vliegen bij de luchtvaartmaatschappijen, maar overleg ook met je gynaecoloog.
  1. Zorg voor niet te veel stress tijdens je babymoon

Mogelijk heb je nog heel wat spannende dingen op je verlanglijstje staan, zoals duiken bij het Great Barrier Reef in Australië, een rondreis door zuidoost-Azië of een lange roadtrip door de Verenigde Staten. Voor je babymoon is het echter aan te raden om het rustig te houden. Tijdens je zwangerschap kan je beter geen risico’s nemen. Wat je wel wil doen is dat laatste moment van rust pakken.

Ga dus eerder een weekje naar een Grieks eiland om daar rustig op het strand te liggen, of trek naar een rustige plek midden in de bossen zodat je van de natuur kan genieten.

Daarnaast wil je ook niet te ver weg tijdens je babymoon

Wanneer je met het vliegtuig reist is het aan te raden om het bij één enkele vlucht te houden zodat je geen extra stress hebt van het overstappen naar een volgend vliegtuig. Verder is een korte vlucht naar een andere plek in Europa een stuk minder vermoeiend dan een langere vlucht naar Azië of Amerika.

Ga je met de auto? Dan wil je liever niet meerdere dagen onderweg zijn voor je eenmaal op je bestemming bent, want door het vele stoppen om naar het toilet te gaan en de benen te strekken ben je ook al snel langer onderweg dan je had gehoopt.

  1. Las rustmomenten in tijdens je babyreis

Kijk vooral of je op je bestemming actieve dagen af kan wisselen met momenten van rust. Misschien hou je van wandelen en zou je graag dagelijks een stuk door de omgeving gaan lopen, maar las dan bijvoorbeeld ook een dagje in het zwembad in of maak gebruik van de wellness faciliteiten in het hotel.

Ga je de stad in? Vergeet dan ook niet om even een park in te lopen en op een bankje te gaan zitten, of bezoek even rustig een museum.

  1. Zorg dat je makkelijk medische hulp kan krijgen

Voor je gemoedsrust is het leuk meegenomen dat je tijden je babymoon vlot de beschikking tot medische hulp hebt als je het nodig zou zijn tijdens je vakantie. Je hoopt natuurlijk altijd van niet, maar je weet maar nooit.

Zorg er daarom voor dat je weet waar de medische hulp zit waar je terecht kan tijdens je babymoon en weet hoe je er het makkelijkst komt. Het is dan ook aan te raden om op babymoon te reizen naar een land waarvan je de taal spreekt, zodat je gemakkelijk kan communiceren in geval van nood.

  • Vraag aan je verblijfplaats of zij in contact staan met een dokter die voor problemen snel ter plekke kan zijn
  • Zoek de telefoonnummers op van dokters en ziekenhuizen rondom je bestemming.
  • Overleg hier ook met je gynaecoloog over en zorg dat je zijn of haar telefoonnummer hebt.
  • Zorg ook dat je de verzekeringen vlot kan contacteren.
  1. Ga niet op cruise tijdens je zwangerschap

Het klinkt misschien heel leuk tijdens je babymoon op cruise te gaan, maar het wordt veelal afgeraden. Dat heeft onder andere te maken met de kans op zeeziekte waar je liever geen last van krijgt tijdens je babymoon. Maar er zijn nog meer medische redenen om dat niet te doen:

  • Kleine cruises hebben over het algemeen geen medisch personeel aan boord, en het medisch personeel bij grotere cruises is meestal niet gericht op zwangerschappen.
  • De medische voorzieningen op het cruiseschip beperken zich veelal tot het behandelen van mensen kleine verwondingen en andere kleine incidenten of kwaaltjes die tijdens een cruise zouden voorkomen.
  • Als er iets ergers aan de hand is, ben je dus niet direct bij de medische hulp op het vasteland.
  1. Overleg met je gynaecoloog

Natuurlijk wil je de hele babymoon graag met z’n tweeën regelen, maar zorg er ook voor dat de verloskundige weet wat jullie van plan zijn. Overleg de reisplannen altijd. Mogelijk is de dokter het niet eens met jouw plannen in verband met jouw conditie, en ziet die jou liever dichter bij huis zodat je gemakkelijker geholpen kan worden in geval van nood.

Luister naar wat de verloskundige heeft te zeggen en neem diens mening mee in jouw beslissing

Uiteindelijk ben jij het alsnog die de babymoon regelt, maar als de dokter het idee heeft dat jij beter in West-Europa kan blijven in plaats van een safari door Zuid-Afrika te maken, moet je hier zeker over nadenken voor je gaat boeken.

Daarnaast kan de verloskundige je ook helpen met het regelen van handige telefoonnummers en contacten en kan je uitzoeken of je vaccinaties nodig hebt of niet.

  1. Neem je prenatale papieren mee op reis

De lijst met documenten die je altijd mee moet nemen is al behoorlijk lang, maar tijdens een babymoon komt daar nog een document bij dat je zeker niet moet vergeten mee te nemen op reis. Breng altijd je prenatale papieren mee. Op die manier kan de medische hulp ter plaatse in geval van nood beter weten hoe je zwangerschap tot nu toe verlopen is en wat er mogelijk aan de hand is.

Hou verder ook je ziektekostenverzekering bij de hand, evenals je reisverzekering wanneer je in het buitenland bent.

  1. Kies een passende hotelkamer of ander verblijf

  • Zorg dat je bij het boeken van je accommodatie een geschikte kamer kiest. Slapen met een zwangere buik is thuis al een stuk lastiger dan normaal. Dan wil je op vakantie echt niet terecht komen in een kamer met een veel te klein bed of een kamer naast de drukste ruimtes van het hotel.
  • Kies bijvoorbeeld voor een king-size bed of vraag of er extra kussens bij mogen zodat je gemakkelijker je lichaam kan ondersteunen, en vraag vooraf na welke kamer het rustigst is.
  • In grote hotels is het handig om op één van de eerste verdiepingen te verbijven. Zo ben je vlak bij de receptie en de faciliteiten en hoef je niet iedere keer van de andere kant van het hotel naar het restaurant of de uitgang te wandelen.
  • Zoek je ideale hotel online en selecteer je gewenste voorkeuren.
  1. Blijf bewegen tijdens het reizen

Ongeacht je bestemming en je manier van reizen is het belangrijk dat je blijft bewegen om je bloedcirculatie te helpen. Op de bestemming zelf zal dit niet een heel groot probleem zijn, maar let hier vooral op tijdens het reizen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet voor lange tijd met de benen over elkaar blijft zitten, stap vaak genoeg uit de auto om even je benen te strekken en zorg in het vliegtuig ervoor dat je aan het gangpad zit zodat je af en toe heen en weer kan lopen door het vliegtuig.

Blijf je even rustig zitten? Hou dan je voeten hoog om zwellingen en kramp te voorkomen. Leg je voeten bijvoorbeeld even op het dashboard van de auto, of leg je benen in het vliegtuig even over de schoot van je partner.

  1. Drink genoeg water

Het is altijd belangrijk dat je genoeg blijft drinken, maar dat geldt al helemaal voor zwangere reizigers. Door genoeg water te blijven drinken kan je een hoop zwangerschapskwaaltjes verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Zo ga je dehydratie tegen, maar ook bloedingen, blaasinfecties en constipatie.

Er wordt aanbevolen om ongeveer tien glazen water per dag te drinken. Natuurlijk is het prima ook af en toe andere vloeistoffen te drinken, zoals sappen en thee, maar probeer alsnog het bij zoveel mogelijk water te houden. Hou bijvoorbeeld een fles water bij je die je minstens twee keer per dag leeg moet drinken.

  1. Zorg dat je altijd eten bij je hebt

Het wordt vaak genoeg gezegd, maar we herhalen het nog een keer: als je zwanger bent, eet je voor twee. Dat betekent niet dat je extra grote porties moet eten bij de lunch en het avondeten, maar blijf naar je lichaam luisteren en eet wanneer je het idee krijgt dat je weer trek hebt.

Eet wat voordat je er op uit gaat tijdens je babymoon, maar zorg ook dat je genoeg snacks bij je hebt voor onderweg. Denk aan fruit, noten, granola repen, kaas of wat groenten met hummus, maar laat zo veel mogelijk zoute snacks zoals chips achterwege om dehydratie tegen te gaan.

  1. Kies de juiste bestemming voor je babymoon

Mogelijk heb jij al de perfecte bestemming in gedachten, of dat nu redelijk in de buurt is of een lekkere tropische vakantie. Zorg er echter voor dat jullie het allebei eens zijn met de bestemming, want je wil wel allebei kunnen genieten van de tijd met z’n tweeën.

Wil de een aan het strand liggen maar de ander de stad in? Kies dan een bestemming waar je gemakkelijk allebei de locaties kan bereiken. Kijk rond naar de faciliteiten in de buurt, van activiteiten naar of er genoeg verschillende restaurants in de buurt zijn. Let ook op waar je gaat eten, een voedselvergiftiging wil je ten allen tijde vermijden. Ga je zonnebaden neem altijd zonnecrème mee zodat je geen zonneslag of zonnebrand oploopt.

Wat zijn goede bestemmingen voor een babymoon?

Er zijn genoeg bestemmingen die perfect zijn voor een babymoon. We zetten er enkele op een rijtje:

12.1 Zeeland

Wat dacht je bijvoorbeeld van het dichtbij gelegen Zeeland? De regio is zeer rustgevend, er is genoeg accommodatie beschikbaar, en je kan lange wandelingen maken over het strand maar ook gemakkelijk de steden induiken. Bekijk hier onze rondreizen in Zeeland

12.2 Parijs

Parijs is daarnaast ook een leuke bestemming. Het is natuurlijk dé stad van de romantiek, en je kan hier allerlei soorten activiteiten vinden, van het beklimmen van de Eiffeltoren en urenlang rondlopen door het Louvre naar heerlijk shoppen en eten in de lekkerste restaurants. Hier vind je verschillende goede stadswandelingen in Parijs.

12.3 Barcelona

Dit geldt natuurlijk ook voor een stad als Barcelona, waar het al in de lente lekker warm kan zijn en je van zowel de cultuur als van het strandleven kan gaan genieten. Daarnaast is het ook maar twee uur vliegen. Ontdek hier wat Barcelona je te bieden heeft

12.4 Zwitserland

Zwitserland is misschien een locatie waar je in eerste instantie niet echt aan zou denken voor een babymoon, maar het land is gemakkelijk te bereiken en je vindt er naast prachtige natuur en bijzondere steden ook de gezonde berglucht, de meest relaxte wellness-centra en zeer goede medische voorzieningen. Bekijk hier onze reisroutes in Zwitserland

12.5 Sicilië

Sicilië is ook een mooie locatie die maar op een paar uur vliegen ligt. Ook hier is het al vanaf de lente lekker warm, waarnaast je er goed van de lokale cultuur en van de prachtige natuurgebieden kan gaan genieten. En wie komt er nou niet tot rust met een bord van de lekkerste pastas ter wereld. Ontdek hier onze reisroute in Sicilië

  1. Aanbieders van babymoon reizen

Enkele reisaabieders van babymoon reizen:

  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Vertrek zorgeloos op reis: handige inpaklijst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?