10 x tips om veel voorkomende auto problemen in de de winter te verhelpen

10 x tips om veel voorkomende auto problemen in de de winter te verhelpen

11 september 2023 in Reisinfo0 reacties

Binnenkort staat de winter voor de deur en we weten allemaal wat dat betekent! Vastgevroren ruitenwissers, dichtgevroren deuren, bedampte ruiten en misschien zelfs startproblemen.. Iedere autobestuurder komt wel eens een ongemak tegen in de winter. Vanwege de koude temperaturen heeft je auto het nu eenmaal zwaarder te verduren in de winter. Maar, veel van deze problemen zijn gelukkig eenvoudig te verhelpen.

In dit blogartikel vind je de meest voorkomende situaties in een koude winter en wat je kan doen om deze te voorkomen.

Inhoud artikel

  1. Bevroren autoruiten

Ah, je kent het wel: je komt bijna te laat op je werk, je stapt snel in de wagen en je merkt dat je autoruiten bevroren zijn.. Erg vervelend. Hoe zorg je er nu voor dat je terug goed zicht hebt en wat kan je best doen om te voorkomen dat je moet gaan krabben op een koude maandagmorgen?

Wist je dat: een automobilist verplicht is om voldoende zicht te hebben op zijn voor en zijruiten? Zo kan je een boete van €230 oplopen als je voorruit niet voldoende ijsvrij is. Ga dus niet zomaar de baan op als enkel jouw spotje ontdooid is.
  • Wat doe je best niet? Ga je autoruit niet ontdooien met warm water. Het kan er namelijk voor zorgen dat je voorruit gaat barsten door het grote temperatuurverschil.
  • Wat doe je wel? Gebruik liever een spuitbus ruitenontdooier om het ijs op je ruiten te ontdooien. Of je kan ook altijd het ijs eraf krabben met een plastiek ijskrabbertje. Een ruitontdooier is ook altijd handig om je vastgevroren ruitenwissers los te halen.

Wat kan je doen om bevroren ruiten te voorkomen? Het beste dat je kan doen is natuurlijk je wagen gewoon binnen zetten. Heb je geen garage? Dan kan je bij vorst best een antivries-deken over je voorruit hangen. Dan hoef je deze de volgende dag enkel weg te halen. Heb je thuis geen voorruithoes liggen? Koop je antivries-deken voor je wagen online.

  1. Bedampte voorruit

Ook het zicht binnen in de wagen is vaak een pijnpunt. Tijdens de donkere maanden is de vochtigheid in de lucht hoger en brengen we zelf ook vocht in de auto via natte jassen of schoenen. Omdat de warmere vochtige lucht in je auto tegen de koudere autoruit slaat, ontstaat er dus condens. En een verminderd zicht in de wagen zorgt niet alleen voor ongemak tijdens het autorijden maar het verhoogt ook het risico op ongevallen.

Zorg er daarom best voor dat de verwarmingselementen goed werken zodat niet alleen de spiegels en ramen sneller ontdooien maar ook condens snel wegtrekt. Je voorziet ook best een zeemvel of handdoek in je wagen om condens snel weg te werken. In de winter denk je niet meteen aan het gebruiken van je airco maar het aircosysteem is de beste manier om je ruiten efficiënt te ontwasemen. Ga de werking van de airco dus tijdig na om aangedampte ruiten te vermijden.

Vertrek je binnenkort op wintersport met de wagen? Lees dan ook onze uitgebreide blogpost met tips om voorbereid op reis te gaan met de wagen.
  1. Sneeuw op het dak van je wagen

Naast het verwijderen van het ijs op je autoruiten, moet je er ook voor zorgen dat je zoveel mogelijk sneeuw van je autodak kan weghalen. Sneeuw dat op een autodak blijft liggen is levensgevaarlijk voor jezelf en voor anderen. Tijdens het remmen (en soms ook zonder te remmen) kan de hele lading sneeuw namelijk gaan glijden en je zicht belemmeren. Wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

  • Wat kan je best doen? Wanneer je je wagen in de garage kan plaatsen, heb je dit probleem natuurlijk niet. Maar wanneer je wagen buiten staat, kan er dus sneeuw op je dak liggen. Je kan deze best wegvegen met een zachte bezem. Zo maak je ook geen krassen.
  1. Bevroren ruitenwissers

Bevroren ruiten, betekent vaak ook bevroren ruitenwissers.. erg vervelend. We raden je aan om je ruitenwissers uit te schakelen wanneer je auto geparkeerd staat. Zo voorkom je dat ze in een bepaalde toestand vast vriezen en op die manier de wisserbladen gaan beschadigen.

De gouden regel luidt: Eerst krabben, dan starten. Het is beter voor het milieu en voor je wagen.
  • Wat doe je best niet? Trek je wissers niet zomaar met een ruk van je raam. De kans is dan groter dat het rubber scheurt en de ruitenwissers niet meer zo goed hun werk doen.
  • Wat doe je wel? Tik je ruitenwissers voorzichtig los met je ijskrabbertje. Maak je voorruit ijsvrij en controleer of je ruitensproeiers werken. Je kan best je reservoir van je ruitensproeiervloeistof in de winter bij met een vloeistof die voorzien is van antivries.

Wat kan je doen om te voorkomen dat je ruitenwissers aan je voorruit vastvriezen? Om te voorkomen dat de ruitenwissers vastvriezen op de ruiten, is het goed om ze los te zetten van de ruiten. Je kan ook best een antivries-deken op je ruiten leggen en daar de ruitenwissers op zetten.

  1. Vastgevroren deuren

Door de vorst kan het voorkomen dat verschillende onderdelen van je auto vastvriezen. Vastgevroren deuren is dan ook een veelvoorkomend probleem. In combinatie met vocht hoeft het nog niet eens heel koud te zijn of je rubbers zijn al vastgevroren.

  • Wat doe je best niet? Trek niet zomaar je deur in één snok open. Zo kan je de rubbers scheuren.
  • Wat doe je wel? Verstandig is om aan de randen van de deur te drukken, zodat het ijs breekt en de deur wel opent. Je kan ook een ontdooier of föhn gebruiken om het ijs te doen smelten waarna je de deur makkelijker kan openen.

Wat kan je doen om vastgevroren deuren te voorkomen? Uit voorzorg kan je de rubbers eventueel insmeren met een siliconenspray of zuurvrije vaseline.

Vastgevroren slot

Heb je naast vastgevroren deuren ook last van een vastgevroren slot? Spuit het slot dan even in met kruipolie/slot-ontdooier of gebruik ook hier een föhn om je sloten te verwarmen.

Wanneer je gebruik maakt van een haardroger, is het aangeraden om deze niet op de ramen te richten. Ook hier kan het temperatuurverschil te groot zijn waardoor je ramen kunnen barsten. Gebruik hem dus ook niet op de allerhoogste stand.

  1. Een vastgevroren handrem

Ook je handrem kan vastvriezen tijdens de koude winterdagen. Er is eigenlijk maar één oorzaak als de handrem blijft hangen. Bij vriezend weer kan het voorkomen dat de bedieningskabels vastvriezen in de buitenkabels. Als er dan natte sneeuw of regen valt, kunnen de bedieningskabels van de handrem bevriezen.

  • Wat doe je bij een vastgevroren handrem? Om de handrem los te krijgen, kan je proberen het ijs te breken door de handrem nog eens hard aan te trekken. Werkt het niet? Dan kan je de verwarming zo hoog mogelijk zetten en hopen dat je handrem na een kwartiertje ontdooid.

Wat kan je doen om een vastgevroren handrem te voorkomen? Voorkom het vastvriezen van de handrem door deze niet te gebruiken en de auto in de eerste versnelling te laten staan.

  1. Problemen bij het starten van de motor

Een veel voorkomend probleem in de winter is dat de auto niet wil starten. Dit is voornamelijk het gevolg van een kapotte startmotor of een lege accu. Want ook de batterij van je wagen krijgt het in de winter zwaar te verduren. Veel batterijen zijn dan ook te zwak en beschikken over onvoldoende reserves om bij koud weer de motor probleemloos te starten.

En het is best vervelend wanneer je motor je op een onverwacht moment in de steek laat. Hoe krijg je je wagen alsnog aan de praat en wat kan je doen om te voorkomen dat je auto je in de kou laat staan?

  • Wat kan je best doen? Als de motor niet vlot wilt starten, doe je beter enkele korte startpogingen na elkaar dan één lange. Wanneer je wagen maar niet wilt starten, kan je voor alle zekerheid de Wegenwacht bellen. Wil je het liever zelf proberen? Dan dien je in bezit te zijn van startkabels.

Wat kan je zelf doen om startproblemen te voorkomen? Laat je accu preventief controleren voordat de winter begint. Rijd ook niet teveel korte afstanden: dan heeft de accu niet genoeg tijd om bij te laden en raakt hij steeds een beetje leger.

Vul de koelvloeistof op tijd aan

Koelvloeistof is een essentieel onderdeel voor het onderhoud van een voertuig, het voorkomt dat je motor bevriest en niet oververhit geraakt. Je wacht best tot je motor afgekoeld is voor je hieraan komt. Nadien draai je de dop van het reservoir open en kijk je of de vloeistof onder het minimum gezakt is. Zo ja, vul het dan aan met koelvloeistof of water met antivries.

  1. Defecte autoverlichting

Je auto verlichting gaat in de winter niet per se kapot, maar omdat het vroeger donker wordt, gebruik je de verlichting wel intensiever dan anders. En door het intensievere gebruik, kan het het zijn dat je verlichting sneller kapot gaat en dat je daardoor zonder licht komt te zitten.

Niets gevaarlijker dan rijden in het donker zonder lichten. Je hebt zelf weinig tot geen zicht op de baan en je tegenliggers zien je minder snel afkomen. Check deze dus best eens vooraleer je de straat op trekt. Als de autoverlichting niet goed werkt, kan de politie je namelijk aan de kant zetten en in het slechtste geval een boete geven.

  1. De juiste banden zorgen voor een betere grip

In België zijn winterbanden niet verplicht, maar ze zorgen natuurlijk wel voor extra grip. Hierdoor kan je vlotter wegrijden, stoppen en draaien. Wanneer moet je winterbanden wisselen? Dit doe je wanneer de temperatuur onder de 7°C zakt. In België is dit meestal in de periode november tot eind maart.

Als je winterbanden gebruikt bij een temperatuur van:

  • Bij 0° C vermindert de remafstand met 6%.
  • Bij -5° C verkleint deze afstand met 12%.
  • Bij -10° C sta je 20% eerder stil.

Winterbanden zijn speciaal ontworpen om zo goed mogelijk te presteren bij lagere temperaturen en in winterse omstandigheden. De banden zijn gemaakt van een zachtere rubbersoort en voorzien van zogeheten lamellen. Hierdoor hebben ze meer grip op natte, besneeuwde of bevroren wegen. Maar, gebruik je winterbanden best niet het hele jaar door. Wanneer de temperatuur terug stijgt, worden de winterbanden minder efficiënt en zullen ze ook sneller slijten. Ga je naar sneeuwgebieden in Frankrijk, Oostenrijk of Duitsland, lees dan zeker ook onze blogpost over sneeuwkettingen.

  1. Hoe je auto voorbereiden voor de winter?

Je wilt je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op de winter. Er is niets vervelender dan ’s morgens voor een vastgevroren auto te staan in de koude. Bovenstaande tips zullen je zeker op weg helpen. Hieronder hebben we nog de belangrijkste tips bij elkaar verzameld om je auto winterklaar te maken:

  • Parkeer, indien mogelijk, overdekt. Niets is fijner voor jou en de auto dan wanneer hij overdekt staat in een garage of onder een carport. Zo blijft de auto warmer en hoef je geen sneeuw of ijs te verwijderen als je wilt vertrekken.
  • Zorg dat je batterij in goede staat is.
  • Kijk of je nog over voldoende koelvloeistof beschikt zodat de motor beschermt is tegen bevriezing.
  • Controleer ook je ruitenwisservloeistof (met antivries).
  • Kies voor winterbanden.
  • Zorg dat je altijd een plastieken ijskrabber en ruitenontdooier in de wagen liggen hebt. Zorg dat je voor de zekerheid ook thuis een reserve liggen hebt. Zo ben je zeker dat je altijd eentje in de buurt hebt, wanneer het gevroren heeft.
  • Bereid niet alleen je auto voor op de winter, maar ook jezelf. Leg gerust een extra deken, warme winterhandschoenen of een dikke winterjas in de wagen.
  • Haal de belangrijkste spullen uit je wagen. Het klinkt misschien logisch, maar toch durft men het al eens te vergeten. Zorg ervoor dat je alle waardevolle spullen meeneemt uit je auto.
  1. Waarmee rekening houden bij autorijden in de winter?

Koude winters kunnen voor verraderlijke, gladde wegen zorgen. Autorijden bij winterse omstandigheden vraagt dan ook om een aangepaste rijstijl en een goede voorbereiding.

Met onderstaande tips kan je alvast veilig de baan op:

  • Allereerst, houd in je achterhoofd dat je autorit langer kan duren door de weersomstandigheden. Vertrekt dus tijdig, zodat je voorzichtig kan rijden.
  • Maak je auto eerst ijsvrij zodat je goed zicht hebt op de baan.
  • Geef niet te veel gas wanneer je vertrekt.
  • Pas je snelheid aan.
  • Gebruik de juiste verlichting zodat je goed zichtbaar bent op de weg. Is er mist? Gebruik dan zeker je mistlichten.
  • Houd voldoende afstand zodat je kan anticiperen op (onverwachte) hindernissen, bochten en verkeerslichten.
  • Vermijd bruuske manoeuvres en rem ook niet te bruusk. Het is aan te raden om te remmen op de motor.
  • Wees extra voorzichtig op bruggen, op- en afritten, in tunnels en onder bomen. Ook op plaatsen waar veel wind of schaduw is ben je best alert.
  • Gaat het mis en raak je in een slip? Dan is het belangrijk dat je kalm blijft. Laat het gaspedaal los, rem niet en maak geen bruuske beweging met het stuur!
  • Zorg dat je altijd een extra pull of jas in de wagen liggen hebt. Ook winterhandschoenen kunnen van pas komen als je onverwachts aan de kant moet gaan staan.
  • Sneeuwkettingen zijn niet per se nodig in België of Nederland. Maar ga je in de bergen rijden? Dan kunnen sneeuwkettingen zeker van pas komen en zelfs verplicht zijn. Lees hier meer over sneeuwkettingen.
  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!

Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden

Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Gratis Inpaklijst downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?