15 typisch Poolse gerechten die je moet proeven op reis in Polen

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 typisch Poolse gerechten die je moet proeven op reis in Polen

13 maart 2024 in Polen0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Polen? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Polen

Ben je van plan om binnenkort naar Polen op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Poolse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Poolse eetcultuur en de Poolse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Pierogi

Pierogi is de eerste die in je opkomt als je het hebt over typische gerechten uit Polen. Pierogi bestaat uit dun deeg gevuld met verschillende vullingen, die hartig of zoet kunnen zijn, en het is een van de meest populaire gerechten.

Hartige vullingen zijn onder meer vlees, spinazie, champignons, boekweit en aardappelen in combinatie met gebakken uien en kwark. Zoete vullingen zijn zoete kwark met rozijnen en seizoensfruit (bosbessen, aardbeien en kersen). Ze worden traditioneel gekookt, maar ze kunnen ook gebakken of gefrituurd worden. Je kan het gerecht wat vergelijken met de Italiaanse ravioli en de Chinese dumplings.

Ben je op stedentrip in Warschau? Wandel dan even het charmante Zachcianek restaurant binnen aan het oude stadsplein. Een geliefde plek in de stad waar je kan proeven van de handgemaakte pierogi met een traditionele vulling.

WORKSHOP: Ben je nog op zoek naar een leuke activiteit tijdens je vakantie? Dan kan je altijd een workshop traditionele Pierogi maken volgen. Bekijk hier het volledige aanbod.

  1. Pączki

Als het gaat om typisch Poolse desserts, mag Pączki zeker niet ontbreken! Pączki zijn krokante donuts gevuld met jam. De jam wordt meestal gemaakt van pruimen en het deeg wordt gerold tot ballen en vervolgens gefrituurd tot ze goudbruin zijn. Traditioneel gezien worden ze na het afkoelen bestrooid met wat poedersuiker of royal icing (hard glazuur).

De dag van vandaag vind je echter ook Pączki gevuld met citroen- of frambozenjam en er zijn zelfs chocoladeversies. Je kan ze makkelijk vinden in zoetwarenwinkels en het is een ideale snack voor onderweg.

Weetje: Traditioneel werden Pączki gegeten op "Dikke Donderdag" (Tłusty Czwartek), de donderdag vóór de vastentijd, maar tegenwoordig zijn ze het hele jaar door populair als zoete traktatie.
  1. Wódka

Een van de eerste dingen waar je aan denkt bij specialiteiten uit Polen, is ongetwijfeld Wódka. Wodka maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van de Poolse cultuur. Het is de meest populaire alcoholische drank in Polen en de lokale bevolking is er dol op. Het alcoholische drankje wordt gedistilleerd uit granen, aardappelen, fruit of melasse en het heeft een alcoholpercentage van 40%. Żubrówka, ook wel bekend als Bison Grass Vodka is een van de populairste wodka's in Polen.

Poolse wodka staat wereldwijd bekend om zijn hoge kwaliteit en smaak. De traditionele Poolse methode van distilleren, die bekend staat als "pot still" distillatie. Je kan het alcoholische drankje puur drinken in een shotglaasje of in cocktails zoals bij een Bloody Mary, Moscow Mule en Cosmopolitan.

Weetje over Poolse wodka is dat het volgens de Poolse wetgeving alleen wodka mag worden genoemd als het een alcoholgehalte heeft van minimaal 40%. Poolse wodka is ook beschermd als een geografische aanduiding onder de Europese Unie, wat betekent dat alleen wodka die in Polen is geproduceerd en aan specifieke vereisten voldoet, deze naam mag dragen.

TIP: Wil je graag meer te weten komen over de Poolse wodka? Dan raden we een bezoek aan in het Poolse wodkamuseum in Krakau. Hier leer je meer over de geschiedenis en het productieproces. De rondleiding sluit je natuurlijk af met een proeverij. Boek je tickets voor het Poolse wodkamuseum en ga voor een totaalbeleving.

  1. Kotlet Schabowy

Kotlet Schabowy is een ander typisch Pools gerecht dat je zeker eens moet proberen tijdens je rondreis door Polen! Het is een gepaneerde en gefrituurde varkenskotelet geserveerd met gekookte aardappelen en bieten of gehakte wortelen met erwten. Je kan het vergelijken met een Wiener Schnitzel uit Wenen maar dan dikker. Dit is een recept dat dateert uit de 19e eeuw en het heeft de tand des tijds doorstaan omdat het eenvoudig en tegelijkertijd ook heerlijk is. Je zal het gerecht op zo goed als elke menukaart terugvinden.

  1. Bajaderki

Bajaderki is een traditioneel dessert dat bestaat uit kleine, vierkante chocoladetruffels. Ze zijn gemaakt van gemalen koekjes, gemalen amandelen, boter, cacao, suiker en soms ook rum. De ingrediënten worden gemengd tot een gladde massa en vervolgens in kleine vierkante stukjes gesneden. Elk stukje wordt dan bedekt met gesmolten chocolade en kan worden versierd met gehakte noten, kokosnoot of een andere topping naar keuze.

RONDREIS: Proef deze specialiteit zeker eens tijdens je vakantie in Polen. Nog op zoek naar inspiratie? Bekijk dan zeker onze rondreis door Polen.

  1. Kluski Slaskie

Als je van knoedels houdt, probeer dan zeker eens de Kluski Slaskie, wat zich vertaalt naar Silezische knoedels. Dit is een eenvoudig recept omdat de knoedels gemaakt worden met aardappelpuree, eieren en bloem. Ze zijn knapperig en lekker en worden meestal geserveerd met gebakken runderrollades, jus en gekookte rode kool.

WORKSHOP: Leer zelf traditionele Poolse knoedels maken tijdens deze kookles in Warschau.

  1. Sękacz

Sękacz is een soort gebak dat gemaakt wordt van laagjes van dunne, gerolde cakes met daarop een vulling van honing, suiker, noten, rozijnen en soms ook gedroogd fruit. Het deeg wordt in een houten vorm gegoten die bekend staat als "sękaczka" en wordt vervolgens gebakken boven open vuur of in een speciale oven. Tijdens het bakken worden de laagjes op elkaar geperst en ontstaat er een dichte, taartachtige structuur.

Sękacz heeft een rijke, zoete smaak en wordt vaak geserveerd als dessert bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en kerstfeesten. Het is vooral populair in het noorden van Polen, maar wordt tegenwoordig in het hele land gegeten.

  1. Grzaniec

Grzaniec is een warme drank uit Polen die vooral in de winter gedronken wordt. Je kan het vergelijken met de bekende Glühwein die in de winterperiode geserveerd wordt. Het wordt gemaakt van rode wijn of bier en er worden suiker en verschillende kruiden aan toegevoegd, zoals kruidnagel, kaneel en steranijs. De drank wordt langzaam verwarmd waardoor de smaken van de kruiden tot hun recht komen. Je kan het vooral vinden op kerstmarkten, op straat en in bars en restaurants in de wintermaanden.

  1. Placki Ziemniaczane

Authentieker dan Placki Ziemniaczane wordt het niet! Deze Poolse aardappelpannenkoekjes worden gezien als traditioneel comfortvoedsel dat in het hele land wordt gegeten. Iedereen heeft zijn eigen familierecept maar de basis is altijd aardappelen, geraspte uien, eieren en bloem, platgedrukt en gebakken tot hartige pannenkoeken. Placki Ziemniaczane worden vaak geserveerd als bijgerecht bij maaltijden, bijvoorbeeld met zure room, gehakte bieslook of gebakken champignons.

Mis niets tijdens je vakantie met onze reisgids Polen.
  1. Szarlotka

Liefhebbers van appeltaart moeten de Poolse versie, Szarlotka eens proberen. De taart is gemaakt van geraspte appels vermengd met suiker en kaneel en bestrooid met kruimels en poedersuiker. Tussen de appelvulling en de topping zit ook nog een laagje zachte meringue. Deze Poolse appeltaart is erg vullend en is het lekkerst warm en met een bolletje ijs.

  1. Zrazy

Poolse Zrazy is een traditioneel Pools gerecht dat bestaat uit dun gesneden rundvlees of varkensvlees, dat plat wordt gestampt en vervolgens wordt opgerold met een vulling van gekruide champignons, uien en soms spek of worst. Deze worden vervolgens bedekt met paneermeel en in de pan gebakken tot ze krokant zijn. Zrazy kan zowel warm als koud worden geserveerd met gekookte aardappelen en zuurkool of augurken.

  1. Żurek

Een heerlijke Poolse soep is "Żurek", een zure roggesoep met verschillende ingrediënten zoals aardappelen, worstjes, hardgekookte eieren en soms ook champignons of spekjes. Om Żurek te maken, wordt een bouillon getrokken van gerookt spek, vlees of worst. Nadien wordt er dan roggebloem of zuurdesem aan toegevoegd om het zijn karakteristieke zure smaak te geven.

Daarna worden de overige ingrediënten toegevoegd en wordt de soep op smaak gebracht met zout, peper en soms ook knoflook en peterselie. Deze soep is ideaal voor de winter en vult als een hoofdgerecht. Als je het als een local wilt eten, eet het dan in een eetbare broodkom (soort pistolet).

  1. Zapiekanka

Zin in een tussendoortje? Probeer dan eens het ultieme Poolse streetfood Zapiekanka. Zapiekanka is een groot stuk stokbrood dat doormidden gesneden is en vervolgens belegd wordt met verschillende ingrediënten zoals champignons en uien. De belegde broodjes worden vervolgens in de oven gebakken of gegrild totdat de kaas gesmolten is en het broodje lekker knapperig is.

Geen fan van champignons of uien? Niet erg, tegenwoordig kan je namelijk je eigen toppings en sauzen kiezen. Je kan deze lekkere snack kopen op verschillende marktjes en eetkraampjes in de straten.

CULINAIRE TOUR: Wil je graag zoveel mogelijk van de Poolse keuken proeven? Dan kan je ook altijd een culinaire wandeltocht boeken. Tijdens deze georganiseerde wandeltochten bekijk je de historische oude binnenstad én geniet je van de traditionele gerechten. Win-win! Bekijk hier de culinaire wandeltochten in Polen.

  1. Poolse Kielbasa

Poolse Kielbasa is een rookworst gemaakt van gemalen varkensvlees, op smaak gebracht met knoflook, zout, peper en andere kruiden. De worst wordt vervolgens gerookt om hem een uitgesproken rooksmaak te geven en wordt vaak gegrild, gekookt of gebakken geserveerd. Kielbasa is een erg populair gerecht uit de Poolse keuken, bijna elke regio van Polen heeft zijn eigen variant. De Poolse Kielbasa wordt meestal gegeten als tussendoortje.

  1. Proef een Pools biertje

Niet alleen wodka is enorm populair in Polen, ook bier! Zelfs als je niet van bier houdt, is het aangeraden om toch eens van een Pools bier te proeven. Polen houden zo veel van hun bier dat ze zelfs het record van 2018 voor bierconsumptie hebben verbroken. Je kan er dus zeker van zijn dat ze enkele goede biertjes hebben. Van lichte pilseners tot donkere porters en stouts, er is voor elk wat wils.

Een van de bekendste Poolse biermerken is Zywiec, dat wordt geproduceerd in de stad Zywiec in het zuiden van Polen. Andere populaire biermerken zijn Tyskie, Okocim, Lech, Warka en Żywiec Porter. Je zou ze eigenlijk allemaal eens moeten uitproberen!

Geniet tijdens je verblijf van een Poolse bierproeverij

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Polen?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Polen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Polen met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Polen.

Polen

Gratis reisgids Polen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?