8 x mooiste bezienswaardigheden in Cahors: wat zien & doen in deze charmante stad?

Koop de volledige reisgids voor € 10

8 x mooiste bezienswaardigheden in Cahors: wat zien & doen in deze charmante stad?

24 juli 2023 in Occitanië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Cahors + verblijftips

Cahors is een betoverend stadje in het hart van de regio Lot. Van de iconische Pont Valentré tot de majestueuze Cathédrale Saint-Étienne, in Cahors prijken enkele architecturale meesterwerken. Verken de geplaveide straten, proef de heerlijke lokale wijnen en krijg een kijkje in het leven van de locals op de sfeervolle markt Les Halles de Cahors.

Of je nu een liefhebber bent van kunst, geschiedenis, natuur of lekker eten, Cahors heeft voor elk wat wils. Hieronder geven we je tips voor je bezoek aan het verrassende Cahors.

Inhoud artikel

  1. Cahors: de parel van de Lot

Cahors is een stad gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, in de regio Occitanië. Het is de hoofdstad van het departement Lot en is prachtig gelegen aan de oevers van de gelijknamige rivier. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid en heeft een indrukwekkend historisch en architectonisch erfgoed. De bekendste monumenten die getuigen van al die roem zijn de beroemde brug Pont Valentré en de kathedraal van Saint-Étienne.

Cahors combineert al die geschiedenis en cultuur echter ook met natuur en gastronomie. De stad is de ideale uitvalsbasis om de glooiende heuvels, valleien en wijngaarden van de Lot te verkennen. Sportievelingen kunnen hier uitstekend wandelen, fietsen en kanoën. Ook de lokale lekkernijen moet je absoluut proeven. Die zijn tot ver buiten de landsgrenzen bekend.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf in Cahors met onze reisgids Occitanië.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Cahors

  1. Pont Valentré

De brug van Cahors wordt beschouwd als een meesterwerk van middeleeuwse architectuur. De bouw van de brug begon in 1308 en duurde ongeveer 70 jaar. Het doel van de brug was enerzijds om Cahors te verbinden met de oostelijke oever van de Lot, maar anderzijds diende het ook als onderdeel van de stadsmuren en versterkingen van Cahors.

Wat de Pont Valentré zo bijzonder maakt, zijn dan ook de drie versterkte torens die op de brug zijn gebouwd. Die zijn uitgerust met kantelen en schietgaten. Ze zijn bekend als de Tour du Moulin, Tour des Pendus en Tour de l'Inquisition. Die staan bovenop zes bogen die de rivier overspannen. Elke boog heeft een verschillende grootte en vorm. Het vormt een bijzonder geheel, zoveel is zeker.

Een van de meest populaire legendes over de brug is dat de bouwers een pact met de duivel zouden hebben gesloten om de brug te voltooien. Om het pact te verbreken, werd er een beeldhouwwerk van een duivel toegevoegd aan de brug. Het beeldhouwwerk, genaamd "Le diable de Cahors" (de duivel van Cahors), is te zien aan de zuidkant van de brug. De Pont Valentré is erkend als UNESCO-werelderfgoed en is een belangrijk symbool geworden van zowel Cahors als de regio Lot.

  1. Cathédrale Saint-Étienne de Cahors

Deze kathedraal is een meesterwerk van gotische architectuur en een ander belangrijk herkenningspunt van Cahors. De bouw van de kathedraal begon in de 11e eeuw, maar het duurde tot de 14e eeuw voordat de constructie voltooid was. De kathedraal vertoont daardoor kenmerken van zowel romaanse als gotische architectuur. Langs buiten zie je imposante torens, gotische bogen en gebeeldhouwde versieringen. De westelijke gevel is uitgerust met een grote roosvenster, maar het opvallendst is de 53 meter hoge klokkentoren, die je vanuit bijna heel Cahors kan zien.

Binnenin zie je rijkelijk versierde kapitelen, uitgebreid glas-in-loodwerk en een opvallend altaarstuk. Mis ook zeker het schilderij "Descente de Croix" niet, een meesterwerk van de 16e-eeuwse Vlaamse schilder Gérard David.

  1. Musée Henri-Martin

Het Musée Henri-Martin is gehuisvest in een voormalig bisschoppelijk paleis en is vernoemd naar de beroemde kunstenaar Henri Martin, geboren in Cahors. Naast de werken van Henri Martin bevat het museum ook andere kunstwerken uit verschillende periodes en stijlen. Je kan werken van regionale kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw ontdekken, evenals werken van bekende kunstenaars zoals Pierre Bonnard, Raoul Dufy en Kees van Dongen.

Het museum heeft ook een afdeling gewijd aan archeologische vondsten die de prehistorie en de Gallo-Romeinse periode van de regio Lot belichten. Je kan er oude artefacten bewonderen en leert er bij over de geschiedenis van Cahors. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Hôtel Terminus is een schitterend art-decohotel tegenover het treinstation van Cahors en op wandelafstand van de mooiste bezienswaardigheden in het stadscentrum. Men is erin geslaagd om de charme van het oude gebouw te behouden en een familiale hotelservice te combineren. Meer info en boeken.

  1. Place François-Mitterrand

Place François-Mitterrand is het belangrijkste plein van Cahors, omringd door charmante middeleeuwse gebouwen. Hier vind je ook het Hôtel de Ville (stadhuis) en de beroemde fontein van Cahors, Fontaine des Chartreux. Wandel hier even rond, plof neer op een terrasje in de buurt en proef een van de lokale delicatessen.

  1. Rue du Château du Roi

Deze historische straat in het oude centrum van Cahors (bekijk ligging) staat vol met pittoreske vakwerkhuizen. De straat leidde oorspronkelijk naar het koninklijke kasteel, maar van dat bouwwerk blijft helaas niets meer over. Wat wel nog overeind staat: prachtige, historische gebouwen met karakteristieke houten balken en versierde gevels. Daarnaast zijn er verschillende restaurants, cafés en boetiekjes langs de Rue du Château du Roi. Het is een aangename plek om te wandelen en te genieten van al het moois dat Cahors te bieden heeft.

RONDREIS: Ontdek deze mooie historische stad tijdens onze rondreis door Occitanië.

  1. Les Halles de Cahors

Deze overdekte markt bevindt zich in een historisch gebouw dat dateert uit de 19e eeuw. Het is een architectonisch juweel met een metalen structuur en een glazen dak, een leuke afwisseling met de rest van Cahors. Je kan hier verse groenten en fruit, vleeswaren, kaas, vis, brood en andere lokale lekkernijen proeven en kopen. Het is een geweldige plek om de rijke gastronomische tradities van de regio Lot te ontdekken. Je vindt er daarnaast ook nog kraampjes met bloemen, planten, ambachtelijke producten en lokale kunstwerken.

Les Halles de Cahors is niet alleen een plek om boodschappen te doen, maar ook een sociale ontmoetingsplaats en voor toeristen de ideale plek om een idee te krijgen van hoe het dagelijkse leven in Cahors eruitziet. De markt is doorgaans geopend van dinsdag tot en met zondag, maar het is er het drukst op zaterdagochtend.

  1. Proef de lokale lekkernijen in Cahors

De culinaire tradities van de regio Lot zijn sterk aanwezig in Cahors. Het is dan ook de perfecte plek om te genieten van heerlijke streekgerechten. Proef specialiteiten zoals confit de canard (gekonfijte eend), foie gras en truffels.

Cahors staat ook bekend om zijn wijnen. De regio is beroemd om zijn dieprode wijn gemaakt van de Malbec-druif, die lokaal bekend staat als Cahors-wijn. Wijnliefhebbers kunnen hier ook enkele wijngaarden bezoeken.

  1. Hoe bereik je Cahors?

  • Kom je met het vliegtuig? Dan is de dichtstbijzijnde luchthaven die van Toulouse-Blagnac (TLS).
  • Vanuit Brussel kan je een rechtstreekse vlucht nemen naar Toulouse en vervolgens verder reizen naar Cahors met de trein, bus of huurauto (reserveer deze hier).
  • Wil je het milieuvriendelijker houden en treinen? Dan kan je een trein nemen van Brussel naar Toulouse, een reis die maximaal zeven uren duurt. In Toulouse kan je dan de trein naar Cahors nemen, wat anderhalf uur duurt.
  • Kom je liever gewoon met je eigen auto? Dan moet je rekenen op een ritje van 950 kilometer vanuit Brussel.
TIP: Kom je graag met de auto naar Cahors? Bekijk dan zeker onze rondreis door Occitanië en ontdek nog meer pareltjes als Cahors in deze regio.
  1. Waar overnachten in Cahors?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in het charmante Cahors? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Cahors.

  • Hôtel Terminus: dit mooie art-decohotel ligt tegenover het treinstation van Cahors en op wandelafstand van het stadscentrum. Een uitstekende keuze voor wie in Cahors verblijft.
  • Brit Hotel Cahors- Le Valentré: dit budgethotel biedt comfortabele kamers en kan uitpakken met een eigen restaurant, altijd handig! Het ligt op een korte afstand van het historische centrum van Cahors en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
  • Hôtel Jean XXII: dit hotel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw en ligt vlakbij enkele van de beroemdste trekpleisters van de stad. Gasten prijzen vooral de centrale locatie, de stijlvolle kamers en het lekkere ontbijt.
  1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?