Mortagne-au-Perche bezoeken? Tips en bezienswaardigheden + gratis reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mortagne-au-Perche bezoeken? Tips en bezienswaardigheden + gratis reisgids

17 maart 2021 in Normandië0 reacties

Mortagne-au-Perche is een van de bekendste plekjes in de Perche en ligt op een kruispunt van enkele grote wegen in de streek van Chartres en Le Mans. Het ligt zowat tussen Normandië en de Loirestreek in. Hoewel het plaatsje niet groot is, bezit het wel heel wat historische gebouwen. Mortagne telt amper 4000 inwoners.

Het is vooral de stad van de boudin noir of bloedworst. Er is zelfs een heuse confrérie boudin noir voor opgericht en jaarlijks is er een foor in het teken van de bloedworst. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je er zeker moet gezien hebben.

Inhoud artikel

 1. Over de boudin noir of bloedworst

We kunnen het niet over Mortagne-au-Perche hebben zonder stil te staan bij de lokale delicatesse. De stad wordt in het algemeen gezien als de hoofdstad van de zwarte bloedworst. De boudin noir is een worst die wordt gemaakt met varkensbloed, varkensvet en uien. Het recept is in veel andere streken in Europa ook bekend. Ook in België en Nederland kan je bloedworst wel vinden in plaatselijke slagerijen.

Elk jaar is er in het derde weekend van maart een heel evenement rond de boudin noir. Er is een heuse bloedworstenmarkt, maar ook een internationale wedstrijd waarin de beste boudin noir bekroond wordt. Verder zijn er ook tentoonstellingen, kookworkshops en een eetwedstrijd voor wie de meeste boudin noirs binnen kan spelen.

 1. Jardin Public

Het meest opvallende bij deze publieke tuin is het paard bereden door Cupido. Het is een bronzen standbeeld gemaakt door de kunstenaar Emmanuel Frémiet (1824-1910). Het beeld is eigenlijk een samensmelting van Neptunus, de heerser over de zeeën en Cupido, het symbool van de liefde, die samen ten strijde trekken tegen Cérès, godin van de landbouw.

Deze tuin behoorde toe aan een groot herenhuis dat uitkijkt op de tuin en waar nu het stadhuis in gevestigd is. In de tuin kan je de achterzijde van het stadhuis zien dat werd opgetrokken in de 18e eeuw. Het is sinds 1838 het stadhuis van Mortagne. Daarvoor was het gebouw eigendom van een rijke handelaar.

 1. Halle aux Grains

De Halle aux Grains of Graanhal is een grondig gerestaureerde hal. Het gebouw werd neergezet in 1822 en werd uiteraard gebruikt om graan te verkopen, althans toch op het gelijkvloers. Op de eerste verdieping werd er linnen verkocht en was er ook plaats voor een theater. Later is er een cinema bijgekomen die er nu nog steeds is.

 1. Eglise Notre-Dame

Eind 15e eeuw begon de bouw van de Eglise Notre-Dame op slechts een boogscheut van een andere kerk en op de plaats van de kapel van het kasteel Fort Toussaint. De kerk werd tijdens de Honderdjarige oorlog vernield maar snel heropgebouwd. De toren die pas in 1620 werd gebouwd is 150 jaar later afgebrand.

De toren die er nu staat is veel kleiner dan de vroegere en is net voldoende om de horloge en klokken in onder te brengen. De oorspronkelijke klokken werden tijdens de Franse Revolutie gestolen en gesmolten om er kanonnen van te maken. De huidige klokken zijn er sinds de 19e eeuw. Verder heeft de kerk opvallende glasramen en schilderijen die gemaakt zijn tussen de 16e en de 20e eeuw.

 1. Porte Saint-Denis

In het gebouw van deze 16de eeuwse stadspoort, gelegen aan de eerste stadsmuur, huisvest het kleine Musée Percheron. De oudste delen van dit gebouw gaan terug tot de 13de eeuw. In het museum krijg je vooral het verhaal van de Perche en de beroemde inwoners van Mortagne te zien. Er zijn heel beperkte openingsuren in de namiddag, behalve op maandag, vanaf half juni tot half september. Informeer je bij de toeristische dienst.

 1. Maison des Comtes du Perche

Het Maison des Comtes du Perche werd gebouwd tegen de eerste vestingmuur van de stad. Er staat een standbeeld van de Franse filosoof Alain. In het Maison is er ook een museum gevestigd dat gewijd is aan Alain (1868-1951).

Op autovakantie door Normandië? Lees onze blogpost met een volledig reisschema of download onze reisgids Normandië en ontdek de mooiste plekjes van Normandië.

 1. Maison dite de Henri IV

Het Maison dite de Henri IV draagt de naam van de Franse koning Henri IV (1589-1610) die heel populair was bij het Franse volk. De koning zou hier ooit overnacht hebben in 1599. Het is nooit duidelijk geworden of dat verhaal al dan niet waar is. Maar koning Henri IV heeft wel wat met de regio. Hij is namelijk gekroond in de kathedraal van Chartres, op zo'n 80 km van Mortagne-au-Perche vandaan. Het Maison werd tegen de stadsmuur gebouwd op het einde van de 16e eeuw.

 1. Maison du Doyen de Toussaint

'Het Maison du Doyen de Toussaint is gebouwd op het einde van de 16e eeuw. Het was oorspronkelijk de woning van de decaan van de plaatselijke collegiale kerk. Doyen' betekent 'decaan' in het Frans. Het torentje voor het gebouw heeft de trap naar de verschillende verdiepingen. Zulke torentjes werden in die tijd dikwijls bijgebouwd zodat de ruimtes binnen in gebouwen maximaal benut konden worden. De grotere toren die je daar ziet is een overblijfsel van de eerste vestingmuur.

 1. Crypte Saint-André

De Crypte van Saint André is zowat het enige wat nog overblijft van een kerk die daar tot 1796 in de Franse Revolutie stond. De crypte bevindt zich vandaag onder het gerechtsgebouw van Mortagne. Je kan de crypte doorgaans bezoeken in het weekend tijdens het hoogseizoen. Als het hek gesloten is kan je bij de receptie van het gerechtsgebouw tijdens de werkuren om te zien of een bezoek mogelijk is op dat moment. De crypte dateert van de 13e eeuw en wordt nu vaak gebruikt voor evenementen en recepties.

 1. Waar overnachten in Normandië?

Op zoek naar een leuk hotel, B&B of appartement voor jouw verblijf in Normandië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Honfleur, Caen, Dieppe en Deauville. In deze steden is het aanbod aan hotels en B&B's het grootst.

Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?