19 x mooiste bezienswaardigheden in Manchester: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden in Manchester: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Manchester + verblijftips

Manchester, omsloten door de Pennines in het noordoosten, de Cheshire Plain in het zuiden en de aangrenzende stad Salford in het westen, begon als een Romeinse vestingstad rond 79 n.Chr. Aanvankelijk was het een Brigantes (Keltisch) bolwerk, maar in de Middeleeuwen bleef het een kleine herenstad. De groei van de stad versnelde dramatisch aan het begin van de 19e eeuw tijdens en na de Industriële Revolutie en bereikte de status van stad in 1853.

De stad staat vandaag de dag bekend om zijn fantastische architectuur, bloeiende culturele scene, invloedrijke muziekbands en prominente sportclubs. Benieuwd naar wat deze stad allemaal te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Manchester.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Manchester

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets1u25 vliegen naar Manchester Airport (MAN), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets of Momondo
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Noordwest-Engeland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Manchester:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag een rondreis maken, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Manchester

Manchester ligt in het noordwesten van Engeland, in het graafschap Greater Manchester. Het stadscentrum van Manchester is relatief compact en veel van de belangrijkste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar. Citytripje naar Manchester boeken? Er zijn directe vluchten beschikbaar vanuit zowel Brussels Airport (BRU) als Amsterdam Schiphol (AMS). Wil je graag meer ontdekken van Manchester en omgeving? Gebruik dan onze rondreis door Noordwest-Engeland als leidraad.

Ligging van Manchester en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. Het St. Peter's Square

Het St. Peters Square is een van de drie grote pleinen in Manchester. Het meest opvallende bouwwerk op dit plein is ongetwijfeld de bibliotheek (Central Library) met zijn opvallende koepel. De bibliotheek werd geopend in 1934 en heeft een indrukwekkende leeszaal geïnspireerd door het Pantheon in Rome. St. Peter's Square wordt daarnaast ook omringd door het oorlogsmonument, het Manchester City Council en een druk tramstation. Het is een prachtige plek om de stad te leren kennen en de lokale sfeer op te snuiven.

  1. Deansgate

Een levendige straat met verschillende architectuurstijlen, omringd door talloze trendy bars en pop-ups, dat is Deansgate. Deze kilometerslange weg loopt dwars door het centrum en is een van de bekendste straten van de stad.

De prachtige Victoriaanse gebouwen langs de straat zijn een streling voor het oog en bieden een kijkje in de rijke geschiedenis van de stad. Enkele andere bezienswaardigheden die je hier kan vinden zijn onder andere Castlefield, de Beetham Tower naast het Hilton Manchester Deansgate en de John Rylands Research Institute and Library. De mix van oud en nieuw loopt naadloos in elkaar over. Absoluut een bezoekje waard tijdens je bezoek aan Manchester.

STADSTOUR: Ontdek de architectonische pareltjes van Manchester tijdens deze privé architectuurwandeling door Manchester met lokale gids.

  1. De kathedraal van Manchester

De constructie van de huidige kathedraal van Manchester - toen nog als kerk - begon in 1215. Later in de 19de eeuw werd het Anglicaanse bisdom van Manchester opgericht en werd de kerk een kathedraal. Het bevat een kapel van het regiment van de hertog van Lancaster. Wandel de kathedraal ook even binnen en bewonder het prachtige interieur met het katern en gedetailleerde plafond, een van de beste laatmiddeleeuwse houtwerken in het noorden. Er zijn rondleidingen beschikbaar.

  1. Het stadhuis op het Albert Square

Het stadhuis van Manchester fleurt niet alleen het St. Peters Square op, maar ook het Albert Square. Albert Square is ongetwijfeld een van de mooiste plekken in de stad. Het plein wordt omringd door Victoriaanse gebouwen, verschillende cafés en restaurants en ieder jaar in de winterperiode word het omgetoverd tot een waar winterwonderland met een gezellige kerstmarkt.

Manchester Town Hall werd in 1877 opgetrokken in Victoriaanse, neo-gotische stijl. Dit prachtige gebouw, met zijn 87 meter hoge klokkentoren, is niet alleen van buitenaf erg indrukwekkend, ook het interieur met zijn gewelfde plafonds, kroonluchters, muurschilderingen en mozaïekenvloeren met het bijensymbool is absoluut de moeite. Je kan het stadhuis gratis bezoeken, al dan niet tijdens een rondleiding.

  1. Bezoek de vele musea en galerijen in Manchester

Manchester's Science and Industry Museum

Manchester's Science and Industry Museum (MOSI) is gewijd aan de ontwikkeling van wetenschap, technologie en industrie en in het bijzonder de invloeden van de stad hierop. Er komen verschillende thema's aan bod, voornamelijk transport, energie maar ook verschillende technologieën en de textielindustrie van Manchester.

In de Revolution Manchester Gallery zie je onder andere de voorloper van de moderne computer tot een van de eerste Rolls-Royce-auto's, ontdek je in de Textielgalerij hoe de stad verweven is met de katoenindustrie en kom je meer te weten over de wetenschap in de interactieve galerij. Het museum bevindt zich op de terreinen van het oudste nog bestaande spoorwegstation ter wereld (het Liverpool Road railway station). Meer info op de website.

People's History Museum

Het People's History Museum, gevestigd in een voormalig Edwardiaans pompstation, heeft boeiende displays over het lokale en nationale leven van de arbeidersklasse. Het is een must om te bezoeken vanwege de tentoonstellingen over de geschiedenis van de democratie in Engeland. Het museum is gratis toegankelijk en doet zijn best om de geschiedenis zo boeiend mogelijk te maken door duidelijke informatie en definities te geven van belangrijke gebeurtenissen die onze moderne wereld hebben gevormd. Meer info op de website.

National Football Museum

Als je een voetbalfanaat bent, mag een bezoekje aan het National Football Museum niet ontbreken. In dit museum duik je in de wereld van het voetbal. Er zijn verschillende displays die wat meer inzicht geven over de voetbalclubs en de historie, memorabilia uit het verleden van het Engelse voetbal (bv. de trofee die Engeland in 1966 heeft gewonnen), verdiep je in de drama en emoties van beroemde wedstrijden, interactieve spellen, rondleidingen en workshops. Meer info op de website.

Boek hier je tickets voor het National Football Museum

Manchester Art Gallery

Kunstliefhebbers vinden hun creatief toevluchtsoord in de Manchester Art Gallery, met een uitgebreide collectie die zes eeuwen omspant. Het heeft een exclusieve mix van historische en hedendaagse tentoonstellingen en gezinsvriendelijke evenementen. De galerij huisvest een uitgebreide collectie Victoriaanse kunst, decoratieve kunstvoorwerpen (keramiek, glas, meubels, etc.), schilderijen en sculpturen. Je kan de galerij gratis bezichtigen,

  1. De bibliotheek van John Ryland

Je hoeft geen boekenwurm te zijn om de John Rylands Library te bezoeken. De bibliotheek werd in 1890 opgericht door Enriqueta Augustina Rylands ter nagedachtenis aan haar echtgenoot, John Rylands, een rijke textielhandelaar uit Manchester. Tien jaar later werd het prachtige bouwwerk geopend voor publiek.

De bibliotheek staat onder meer bekend om zijn verbluffende neogotische architectuur, ontworpen door architect Basil Champneys. Het beschikt over imposante stenen beelden, glas-in-loodramen en een groots interieur dat je kan vergelijken met een kathedraal.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de uitgebreide en diverse collectie zeldzame boeken en manuscripten die je hier kan vinden. De bibliotheek herbergt namelijk enkele middeleeuwse verluchte manuscripten, vroeg gedrukte boeken (wiegendruk) en opmerkelijke documenten zoals de Gutenbergbijbel en het oudst bekende fragment uit het Nieuwe Testament (de Rylands Library Papyrus P52). Je kan er boeken lezen in de prachtige leeszaal met hoge plafonds of een rondleiding volgen.

  1. Castlefield

Castlefield, het industriële en Romeinse hart van Manchester, speelde een cruciale rol tijdens de Industriële Revolutie. Het was een belangrijk knooppunt voor het kanaal- en spoorwegnetwerk, met het Bridgewater Canal (1761) als een van de eerste kunstmatige waterwegen van Groot-Brittannië. Vandaag de dag is Castlefield nog steeds doorweven met een netwerk van romantische kanalen, welke omringd worden door prachtige pakhuizen, oude bruggen en sluiscomplexen die het industriële erfgoed van het gebied illustreren.

Je vindt er ook een restanten van het Romeinse fort Mamucium, dat rond 79 na Christus werd gebouwd, en een stadsmuur. Dit fort vormde de basis voor de latere ontwikkeling van Manchester. Het Castlefield bevindt zich aan de zuidwestkant van Deansgate (bekijk ligging).

  1. Manchester Craft and Design Centre

Op zoek naar een leuke, creatieve hotspot? Dan is Manchester Craft and Design Centre een aanrader. Al meer dan 40 jaar biedt het cultuurcentrum onderdak aan enkele van de meest getalenteerde ontwerpers uit de regio. Je vindt er verschillende (kunstenaars)ateliers waar je hedendaagse sieraden, keramiek, glaswerk en kunst kan kopen. Je kan er ook leuke workshops volgen waarbij je zelf leert sieraden maken, pottenbakken of schilderen (bekijk hier de workshops).

Het cultuurcentrum zit bovendien gehuisvest in een voormalige Victoriaanse vis- en gevogeltemarkt in het hart van het Northern Quarter. Alleen al voor het prachtige gebouw is het Manchester Craft and Design Centre een bezoekje waard.

  1. Shambles Square

Vlak naast de kathedraal van Manchester, ligt het Shambles Square. Dit historisch en sfeervolle plein omringd door karakteristieke vakwerkhuizen en enkele van de grootste pubs in de stad: Crown & Anchor, The Old Wellington, Sinclairs Oyster Bar en The Mitre Hotel. Wandel zeker even naar deze charmante plek, neem plaats op een van de terrasjes en geniet van de gezellige ambiance.

Weetje: De term 'shambles' stamt af van het oud-Engelse woord 'shamel', wat stalletje betekent. Historisch gezien waren shambles straten waar vlees werd verkocht.
  1. Manchester United & Manchester City

Manchester is niet alleen bekend om zijn industriële erfgoed, het is ook de thuisbasis van twee van de grootste voetbalclubs van het land: Manchester United en Manchester City. Zoals hierboven beschreven, kan je een bezoekje brengen aan het National Football Museum en je verdiepen in de geschiedenis van de sport maar wat nog leuker zou zijn is live een wedstrijd van Manchester City of Manchester United bijwonen.

Zijn er geen spannende wedstrijden wanneer jij de stad bezoekt, dan kan je ook gewoon zo een bezoekje brengen aan de iconische stadions Old Trafford (Manchester United, zie ligging hier) en Etihad Stadium (Manchester City, zie ligging hier). Er worden namelijk verschillende rondleidingen georganiseerd waarbij je een kijkje kan nemen in de kleedkamers en als een echte voetbalspeler door de tunnel het voetbalveld kan opwandelen.

  1. Whitworth

Het Whitworth maakt indruk met zijn opvallende architectuur, vooral na een miljoenenpond kostende renovatie. In deze ruime galerie worden tentoonstellingen gehouden en herbergt een uitgebreide en eclectische collectie van meer dan 60.000 kunstwerken, textiel en behang. Na je bezoek aan de galerij kan je nog even nagenieten in het charmante, glazen café met uitzicht op het Whitworth Park.

Ontdek de mooiste plekjes van Manchester en omgeving tijdens een georganiseerde tour

  1. Elizabeth Gaskell's House

Elizabeth Gaskell's House, is de voormalige woning van de beroemde Engelse romanschrijver. Het huis, waar Gaskell haar verhalen schreef, is zorgvuldig gerestaureerd en de kamers uit het Victoriaanse tijdperk zijn ingericht met meubels uit die tijd. Er zijn vrijwilligers die staan te popelen om je wat meer uitleg te geven over de schrijfster haar succesvolle carrière en privéleven. Er is ook een tearoom en cadeauwinkel ter plekke.

BESPAAR TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de stad? Dan is de Visit Manchester Pass misschien iets voor jou. Met deze stadspas geniet je van toegang tot meerdere bezienswaardigheden waaronder het Elizabeth Gaskell's House, een Hop-on-hop-off-bustour en 50% korting op bepaalde attracties. Boek hier je citycard Manchester.

  1. De bijen van Manchester

Wanneer je door de straten van Manchester wandelt, zal je hier en daar wel eens een muurschildering of sculptuur van een bij tegenkomen. Niet zo gek als je weet dat de bij symbool staat voor deze Noord-Engelse stad. Manchester heeft altijd een belangrijk knooppunt geweest voor de textielindustrie. Het werd ook wel eens de Cottonpolis genoemd vanwege de uitgebreide katoenfabrieken die hier prominent aanwezig waren. De zogenaamde “werkbijen” vertegenwoordigen de hardwerkende textielarbeiders uit de industriële revolutie.

De werkbij werd in 1842 officieel opgenomen in het stadswapen van Manchester. Na de terroristische aanslag op de Manchester Arena in 2017 tijdens het concert van Ariane Grande groeide het verder uit tot het symbool van verbondenheid en veerkracht.

De bijen komen overal voor, is het niet als muurschildering op de gevels van gebouwen dan is het wel als sculptuur ergens middenin een park of als tekening op de merchandise die je in de souvenirshops kan vinden. Nog leuker zijn de bijenkorven bovenop de daken van bv. de kathedraal en de Manchester Art Gallery.

  1. Een rondvaart langs het scheepskanaal van Manchester

Wat dacht je van een mooie rondvaart door Manchester? Vaar door het historische scheepskanaal van Manchester en de rivier de Irwell en bewonder de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad vanop het water. Je vaart onder andere langs de thuisbasis van Manchester United, de historische spoorbrug van Stephenson uit 1830 en het contrasterende Ordsall Chord. Tijdens je rondvaart kom je ook meer te weten over de gebouwen waar je langs vaart en het industriële verleden van de stad. Een leuk alternatief om Manchester, het industriële hart van Noord-Engeland te leren kennen.

  1. Victoria Baths, voormalige badhuizen

De Victoria Baths werden geopend in 1906 en waren een van de meest luxueuze openbare badhuizen van hun tijd in Engeland. Ze werden ontworpen door de eerste stadsarchitect Henry Price en werden gezien als een toonbeeld van Victoriaanse grandeur en gemeentelijke trots. Vandaag de dag kan je hier jammer genoeg niet meer baden, maar het complex wordt wel nog gebruikt als venue voor evenementen.

Het badencomplex zit gevestigd in een prachtig gebouw ontworpen in de stijl van de jugendstil (Art Nouveau). Bekijk het veelkleurig metselwerk en terracotta-versiering, de geglazuurde tegels, glas-in-loodramen en mozaïeken vloeren. Je kan de baden terugvinden in het zuiden van de stad (bekijk ligging). Meer info op de website.

  1. Gay Village

Gay Village, een levendig en cultureel gebied, is tegenwoordig niet alleen populair onder de LGBTQ+ gemeenschap maar ook bij de toeristen. Er hangt hier namelijk een erg gezellig sfeertje in de lucht. Gay Village begon zich in de jaren 1980 en 1990 te ontwikkelen als een veilige én gastvrije plek voor de LGBTQ+ gemeenschap.

Vandaag de dag is het een aangename plek rondom Canal Street in het centrum van Manchester (bekijk ligging). Overdag is het hier gezellig druk, kan je plaatsnemen op een van de terrasjes langs het kanaal terwijl het 's avonds en in het weekend verandert in een bruisend uitgaansgebied met een scala aan bars en clubs waar je onder andere drag shows kan bijwonen.

Een van de grootste en meest bekende evenementen in de Gay Village is de jaarlijkse Manchester Pride. Dit festival, dat meestal eind augustus plaatsvindt, trekt duizenden bezoekers van over de hele wereld en omvat een parade, live optredens, feesten en andere evenementen die de LGBTQ+ cultuur vieren.
  1. Zoek de rust en natuur op in de parken van Manchester

Even ontsnappen aan de drukte van de stad, zoek dan een van de vele parken op en dompel jezelf onder in de schoonheid van de natuur. Manchester heeft zowel uitgestrekte parken als verborgen tuinen. Hieronder ontdek je alvast welke zeker de moeite waard zijn.

  • De Piccadilly Gardens (bekijk ligging) in het hart van Manchester. Volg de kronkelende paden langs moderne kunstwerken en fonteinen. Het park is omgeven door cafés en winkels.
  • Heaton Park (bekijk ligging), ligt net iets buiten het stadscentrum van Manchester en is een van de grootste gemeentelijke parken in Europa. Hier kan je gerust enkele uren verblijven: je vindt er een dierentuin, golfbanen, een meer met roeiboten, tuinen en een historische herenhuis.
  • RHS Garden Bridgewater (bekijk ligging), biedt 154 hectare aan prachtige tuinen in het historische landschap van Salford. Tickets voor RHS Garden Bridgewater bestel je hier.
  • Castlefield Urban Heritage Park (bekijk ligging) combineert geschiedenis en natuur. Hier wandel je langs eeuwenoude kanalen, oude bruggen, en ruïnes van Romeinse forten.
  1. Maak een daguitstap naar het Peak District National Park

Een van de mooiste daguitstappen die je vanuit Manchester kan maken, is ongetwijfeld naar het Peak District. Dit nationaal park werd opgericht in 1951 en is het eerste nationale park in Engeland en Wales. Dit berggebied strekt zich uit over het zuidelijke uiteinde van de Pennines, voornamelijk in Derbyshire, met delen die zich uitstrekken in Cheshire, Greater Manchester, Staffordshire, West Yorkshire en South Yorkshire.

Het park is verdeeld in twee verschillende regio's:

  • De Dark Peak, bekend om zijn ruige, door zandsteen gedomineerde heidevelden,
  • En de White Peak, gekenmerkt door kalkstenen valleien en kloven.
  • De Dark Peak omsluit het noorden, oosten en westen, terwijl de White Peak de centrale en zuidelijke delen beslaat.

Er zijn talloze dingen te zien en te doen in het park, van statige huizen en belangrijke historische locaties tot prachtige kleine dorpjes. Het park heeft ook verschillende natuurlijke wonderen, waaronder toegankelijke grotten en spelonken naast uitgebreide paden voor schilderachtige wandelingen.

DAGTOUR: Je kan ook een georganiseerde tour boeken naar het Peak District vanuit Manchester. Deze dagtours brengen je langs dé highlights van het Peak District en zijn omgeving.

  1. Waar overnachten in Manchester?

Wil je graag meerdere dagen in Manchester vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? In het stadscentrum van Manchester - vooral in de buurt van Deansgate - vind je talloze hotels, van luxe tot goedkoop. In de noordelijke wijk van de stad vind je voornamelijk pakhuizen die door de jaren heen zijn omgetoverd tot hippe hotels.

Wie liever net buiten het stadscentrum verblijft, kan overnachten in Didsbury, een buitenwijk dat meer lijkt op een Engels dorpje. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Manchester.

  • The Mitre, aan de voet van de kathedraal, dateert uit 1815 en is een van de oudste hotels in het centrum van Manchester. Het driesterrenhotel beschikt over een modern interieur, een prachtig uitzicht op de kathedraal, een eigen restaurant en een goed ontbijt.
  • PH Hostel Manchester NQ1, een budgetvriendelijk verblijf, midden in de levendige wijk Northern Quarter. Mogelijkheid tot het boeken van een privékamer of een bed in een gedeelde slaapzaal. Ontbijt kan je bijboeken.
  • Didsbury House is gevestigd in een prachtig gerenoveerd Georgisch herenhuis, te midden van de rustige straten van Didsbury. Dit boetiekhotel combineert tijdloze elegantie met eigentijdse charme. Er is gratis parking en iedere ochtend een heerlijk ontbijt.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Noordwest-Engeland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noordwest-Engeland? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Noordwest-Engeland en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordwest-Engeland (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Noordwest Engeland hier.

Noordwest-Engeland

Gratis reisgids Noordwest Engeland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?