13 x mooiste bezienswaardigheden in Sheffield: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Sheffield: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Sheffield + verblijftips

Sheffield, gelegen aan rivier de Sheaf, is een industriële stad met twee gezichten - deels kijkt het terug naar zijn hoogdagen als het epicentrum van het Britse staal, deels kijkt het vooruit naar een bloeiende onafhankelijke scene en een zich steeds ontwikkelend stadscentrum en cultuur.

Dit is een verrassende stad, die veel meer te bieden heeft dan velen zich in eerste instantie voorstellen. Zowel gruizig als echt, en toch verrassend groen, met meer bomen per persoon dan welke andere stad in Europa ook. Voor snookerliefhebbers is het eind april ook de place to be voor het WK in het Crucible Theatre. Benieuwd naar meer? Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden in Sheffield.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Sheffield

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets1u25 vliegen naar Manchester Airport (MAN), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets of Momondo
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Noordwest-Engeland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Sheffield:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony of vergelijk bij WorldWidecampers
HuurautoWil je graag een rondreis maken, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Sheffield

Sheffield ligt in het noorden van Engeland, in het graafschap South Yorkshire en grenst aan het Peak District National Park. De stad ligt aan de oostelijke rand van de Pennines bergketen en wordt doorsneden door maar liefst vijf rivieren: de Don, de Sheaf, de Rivelin, de Loxley en de Porter. Wil je graag Sheffield en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Noordwest-Engeland als leidraad.

Ligging van Sheffield en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

 1. Stadhuis van Sheffield

Is het de eerste keer dat je Sheffield bezoekt? Gebruik dan zeker onze stadswandeling Sheffield, een ideale leidraad. De wandeling begint bij het stadhuis van Sheffield, bekend om zijn spectaculaire gevel. Dit gebouw, dat werd opgetrokken ter vervanging van het oude stadhuis, is het resultaat van de ontwerpen van Edward William Mountford, een Londense architect die een voorkeur had voor de renaissancestijl. De bouw duurde van 1890 tot 1897.

 1. Peace Gardens

Naast het stadhuis liggen de 'Peace Gardens', een centraal plein in Sheffield versierd met watervallen, waterfonteinen en gedenktekens. Deze "vredestuinen" werden in 1938 aangelegd op de voormalige plek van St Paul's Church en heetten oorspronkelijk St Paul's Gardens. Ze werden al snel bekend als de "Peace Gardens", ter herdenking van de ondertekening van het Verdrag van München.

 1. Kathedraalkerk van St. Peter en St. Paul

De kathedraalkerk is het oudste gebouw in Sheffield. Vroeger deed het gebouw dienst als parochiekerk van Sheffield en in 1914 kreeg het de status van kathedraal. Het is gratis toegankelijk, maar donaties zijn meer dan welkom en de vrijwilligers en het personeel zijn geweldig. Er is hier het hele jaar door altijd van alles te doen. Bij de ingang van de kathedraal vind je de 1554 Coffee & Gift Shop dat de kerk, naast de donaties, levende houdt.

 1. National Emergency Services Museum

Het National Emergency Services Museum ligt verder noordwaarts van de kathedraal, voorbij Paradise Square. In dit museum worden brandbestrijdingsobjecten en 40 voertuigen van de hulpdiensten tentoongesteld in een voormalige brandweerkazerne uit 1900. Meer info op de website.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Noordwest Engeland.

 1. Kelham Island Museum

Kelham Island Museum vertelt over het industriële verleden en de staalproductie van Sheffield en biedt bezoekers de mogelijkheid om interactieve tentoonstellingen te bekijken en ambachtslieden aan het werk te zien. Kelham Island werd in 2022 door Time Out erkend als een van de 51 beste buurten ter wereld en heeft zich ontwikkeld van een industriële krachtcentrale tot een levendige culturele wijk. Het "eiland", een van de vroegste productielocaties van de stad, herbergt nu naast het museum ook enkele onafhankelijke winkels, microbrouwerijen en kunstruimtes. Meer info op de website.

 1. Victoria Quays

Victoria Quays is een groot kanaalbekken, dichtbij het stadscentrum van Sheffield. Deze unieke plek is omgetoverd tot een echte hotspot, je vindt er verschillende bars gelegen aan het water, en een van de mooiste uitzichten in Sheffield. Maak een wandeling langs de rivier of het kanaal, of je kan ook de stad vanop het water ontdekken tijdens een romantische boottocht over de rivier. In sommige boten kan je ook overnachten zoals bij Houseboat Hotels.

 1. National Videogame Museum

Een bezoek aan het National Videogame Museum is een aanrader voor wie interesse heeft in de evolutie van games. Er worden ook interactieve tentoonstellingen gegeven waarin je games uit verschillende tijdperken kan spelen. Nostalgisch! Meer info op de website.

WANDELING: Ontdek de verborgen plekjes van de stad aan de hand van deze zelfgeleide erfgoedwandeling door het centrum van Sheffield.

Misschien wel het belangrijkste kunstmuseum in Sheffield is Millennium Gallery. In dit moderne museum kan je naast tentoonstellingen van hedendaagse kunst en design ook het unieke erfgoed van Sheffield zien: het metaalwerk dat de stad wereldberoemd heeft gemaakt (te bekijken bij de tentoonstelling Sykes Gallery). Een andere populaire kunstcollectie die je hier kan vinden is die van de Victoriaanse kunstenaar en schrijver John Ruskin. Wist je dat de Millenium Gallery een van de meest bezochte gratis attracties in Engeland is?

Kunstliefhebbers kunnen een bezoekje plannen aan de Graves Gallery tegenover de Millennium Gallery. Achter deze art-decogevel met gepolijste koperen balustrades zit de kunstgalerij van Sheffield. Hier vind je, sinds juli 1934, indrukwekkende Britse en Europese werken van 19e- en 20e-eeuwse kunstenaars, waaronder de Britse kunstschilder Stanley Spencer maar ook Turner, Grayson Perry, Bridget Riley en nog veel meer.

 1. Weston Park Museum

Weston Park Museum is een prominente culturele en historische instelling in Sheffield. Het museum is gehuisvest in een gebouw uit 1875 in Victoriaanse stijl, oorspronkelijk ontworpen als het Sheffield City Museum. Het werd later uitgebreid en omgedoopt tot Weston Park Museum na een ingrijpende renovatie die in 2006 werd voltooid.

 • Het museum huisvest diverse tentoonstellingen en collecties: van de uitgebreide natuurhistorische collecties tot kunstvoorwerpen met bijzondere aandacht voor de archeologie van Sheffield.
 • Daarnaast onderzoekt het ook de sociale en industriële geschiedenis van Sheffield en benadrukt het de evolutie van een klein marktstadje naar een grote industriële stad die bekend staat om zijn staalproductie.
 • Na je bezoek aan het museum kan je nog even rondwandelen in het prachtige Weston Park waar het museum gelegen is.
 1. Botanische tuinen van Sheffield

De Sheffield Botanical Gardens, die voor het eerst zijn deuren opende in 1836, strekt zich nu uit over 19 hectare. De tuinen zijn oorspronkelijk ontworpen door de Schotse tuinbouwer Robert Marnock in Gardenesque-stijl en werden door English Heritage erkend als monumentale locatie van bijzonder historisch en architectonisch belang. Wandel langs de kronkelende paden, door 18 verschillende tuingebieden en bewonder de prachtige collectie planten. Verder vind je er ook een café, een educatief centrum, toiletten en glazen paviljoens. Meer info op de website.

 1. Abbeydale Industrial Hamlet

Abbeydale Industrial Hamlet, gelegen in het zuiden van de stad, doet dienst als industriemuseum waar bezoekers de historische zeis- en staalfabriek uit de jaren 1700 kunnen verkennen. Verdiep je in het industriële verleden van het inmiddels moderne Sheffield en kom meer te weten over het dagelijkse leven van vroeger. Je ziet er onder andere het Manager's House en Worker's Cottage, de voormalige werkplaatsen, een stoommachine en de laatste volledig overgebleven staaloven in Groot-Brittannië.

 1. Waar overnachten in Sheffield?

Wil je graag meerdere dagen in Sheffield vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Sheffield.

 • Vouspace @ The Bank zit gevestigd in een art-decogebouw uit de jaren dertig, stijlvol ingericht met een gezellig interieur. De appartementen liggen in het stadscentrum op wandelafstand van de kathedraal en de Victoria Quays.
 • Een oud militair wachthuis werd omgetoverd tot het charmante Garrison Hotel. Het historisch hotel ligt op een prachtige Victoriaanse binnenplaats en biedt ruime slaapkamers met een eigen badkamer. Bij de restauratie heeft men zoveel mogelijk originele kenmerken behouden, zo zie je nog steeds de torentjes en wallen op het terrein.
 • Het Rutland Hotel biedt stijlvolle, moderne kamers met een traditioneel Victoriaans karakter en gratis WiFi, op slechts een klein eindje wandelen van het stadscentrum. Er is ook een grote tuin met terras en een waterpartij.
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Noordwest-Engeland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noordwest-Engeland? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Noordwest-Engeland en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordwest-Engeland (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Noordwest Engeland hier.

Noordwest-Engeland

Gratis reisgids Noordwest Engeland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?