15 x bezienswaardigheden in het Peak District National Park bezoeken: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x bezienswaardigheden in het Peak District National Park bezoeken: wat zien & doen?

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in het Peak District National Park + verblijftips

Het Peak District werd opgericht in 1951 en is het eerste nationale park in Engeland en Wales. Het park is verdeeld in twee verschillende regio's: de Dark Peak, bekend om zijn ruige, door zandsteen gedomineerde heidevelden, en de White Peak, gekenmerkt door kalkstenen valleien en kloven.

Er zijn talloze dingen te zien en te doen in het park, van statige huizen en belangrijke historische locaties tot prachtige kleine dorpjes. Het park heeft ook verschillende natuurlijke wonderen, waaronder toegankelijke grotten en spelonken naast uitgebreide paden voor schilderachtige wandelingen. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het Peak District.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Peak District

Duur3 dagen ()
Vliegtickets1u25 vliegen naar Manchester Airport (MAN), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets of Momondo
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Noordwest-Engeland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan het Peak District:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag een rondreis maken, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in het Peak District

Peak District National Park is een berggebied dat zich uitstrekt over het zuidelijke uiteinde van de Pennines, voornamelijk in Derbyshire, met delen die zich uitstrekken in Cheshire, Greater Manchester, Staffordshire, West Yorkshire en South Yorkshire. Het Peak District ligt ten oosten van de stad Manchester en ten westen van de stad Sheffield. Je kan vanuit deze steden een daguitstap maken naar het Peak District, of ontdek het nationaal park tijdens onze uitgestippelde rondreis door Noordwest-Engeland.

Kaartje met de ligging van het Peak District National Park en de mooiste bezienswaardigheden

 1. Peak District Nationaal Park

Het Peak District, gelegen in het hart van Engeland, is het oudste nationale park van Groot-Brittannië en werd opgericht in 1951. Dit prachtige park biedt een unieke combinatie van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en diverse recreatiemogelijkheden.. kortom een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Het Peak District wordt verdeeld in twee gebieden:

 • The Dark Peak, in het noorden, gekenmerkt door uitgestrekte heidevelden, ruige hoogvlakten en indrukwekkende rotsformaties.
 • The White Peak, in het zuiden, glooiende kalksteenheuvels, charmante dorpjes en groene weilanden.

Het nationale park beschikt over vier bezoekerscentra, gelegen in Bakewell, Castleton, Derwent en Edale. Hier vind je uitgebreide informatie over de talloze wandel- en fietsroutes en bezienswaardigheden. Het Peak District biedt voor ieder wat wils: van avontuurlijke bergbeklimmingen, tot speleologie en watersport, maar even goed ontspannen wandelingen in de serene natuur of culinaire hoogstandjes in een van de vele gezellige dorpen. Er worden ook regelmatig festivals en evenementen georganiseerd. Meer info over het Peak District.

Boek hier je daguitstap naar het Peak District

 1. Bakewell

Bakewell is de grootste plaats in het nationale park en herbergt de kantoren van de National Park Authority. De stad is beroemd om zijn historische brug met vijf bogen over de rivier de Wye, die uit de 13e eeuw stamt. Het Bakewell Old House Museum, een Tudorhuis uit de tijd van Henry VIII, toont historische artefacten en organiseert verschillende tijdelijke tentoonstellingen.

Bakewell is ook geliefd om zijn unieke dessert, Bakewell pudding - een deegbodem gevuld met gezeefde jam en een laagje ei en amandelspijs, naar verluidt per ongeluk uitgevonden door een kok in de White Horse Inn, dat ondertussen gesloopt werd. Proef dit lekkere dessertje zeker eens wanneer je op bezoek bent in Bakewell.

 1. Chatsworth House

Chatsworth House is een prachtig landhuis met een uitgebreide kunstcollectie, compleet met speeltuin op het groene terrein. Het is sinds 1549 in het bezit van de familie Cavendish en ligt aan de oostelijke oever van de rivier de Derwent, met weelderige valleien van de rivieren Derwent en Wye en omringd door parkland tegen heuvels die overgaan in met heide bedekte landschappen.

In het huis zijn belangrijke collecties schilderijen, meubels, tekeningen van oude meesters, neoklassieke beeldhouwwerken en zeldzame boeken te zien. Tussen 2011 en 2012 werd een restauratie van 14 miljoen pond voltooid.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Noordwest-Engeland.

 1. Haddon Hall

Haddon Hall aan de rivier de Wye, in de buurt van Bakewell, behoorde ooit toe aan de hertogen van Rutland. De fundering dateert uit de 11e eeuw, met opeenvolgende toevoegingen van de 13e tot en met de 17e eeuw, voornamelijk in Tudorstijl. De hal was te zien in talloze films, beroemd om zijn grootse Tudorzaal en prachtig onderhouden Elizabethaanse tuinen.

 1. Eyam

Het historische dorp Eyam, uitgesproken als 'eem', staat bekend om z’n antwoord op de Zwarte Dood in 1665 en 1666. Hoewel het een somber verhaal is, wordt het herdacht vanwege het besluit van de dorpelingen om zichzelf in quarantaine te plaatsen, waardoor de verspreiding van de ziekte werd voorkomen.

Opmerkelijk genoeg was een deel van de bevolking van Eyam genetisch immuun voor de pest, een eigenschap die is doorgegeven aan de huidige bewoners. Naast het historische belang is Eyam een centrum voor de productie van vloeispaat, een mineraal dat van cruciaal belang is bij het smelten van metalen.

Het dorp heeft een ambachtscentrum dat is gehuisvest in een Jacobean herenhuis en het Eyam Museum, dat gedetailleerde verslagen van de pest presenteert. Bezoekers kunnen ook historische plekken in het dorp bezoeken die met de pest te maken hebben.

 1. Castleton

Castleton ligt in het district High Peak in Derbyshire aan de westelijke rand van de Hope Valley, langs het Peakshole Water, een zijrivier van de rivier de Noe. Dit dorp wordt omringd door de Dark Peak in het noorden en de White Peak in het zuiden. Het dient als startpunt voor verschillende populaire wandelroutes en uitgebreide wandelpaden die de schitterende omgeving intrekken.

Peveril Castle en Cave Dale

Peveril Castle domineert de zuidelijke skyline van Castleton en is een historisch herkenningspunt. Het kasteel werd opgericht door Peverel na de Normandische Verovering tussen 1066 en werd voor het eerst gedocumenteerd in de Domesday Survey van 1086 en biedt een weids uitzicht over het dorp eronder. Hoewel het kasteel al voor de 17e eeuw een ruïne werd, werd het literaire bekend doordat het werd opgenomen in de 19e-eeuwse roman 'Peveril of the Peak' van Sir Walter Scott.

Bezoekers kunnen naar de overblijfselen van het kasteel lopen en de rotsachtige paden van Cave Dale beklimmen voor een prachtig uitzicht over het kasteel en de Hope Valley. Hoewel deze wandeling uitdagend is, worden avonturiers beloond met adembenemende panorama's.

Winnats Pass

Een van de mooiste wandelingen die je vanuit Castleton kan maken, is naar de Winnats Pass, kortweg de "Winnats" genoemd. Deze heuvelachtige bergpas is vooral bekend om zijn steile, kronkelende weg die door een smalle kalksteenkloof slingert. Parkeer je wagen in het centrum van Castleton bij het startpunt van de wandelroute (bekijk ligging). Zet koers richting de bergpas en geniet onderweg van de adembenemende uitzichten. Bekijk de wandelroute hier. Geen zin om te wandelen? Dan kan je er ook gewoon doorrijden.

 1. Bezoek de grotten bij Castleton

Een van de meest fascinerende aspecten van het Peak District is het uitgebreide grottenstelsel. In het gebied bij Castleton vind je vier intrigerende grotten: Blue John Cavern, Peak Cavern, Treak Cliff Cavern en Speedwell Cavern, waar je een ondergrondse boottocht kunnen maken. Het hele jaar door blijft ten minste een van deze attracties open.

 • Peak Cavern is bekend om de grootste grotingang in het Verenigd Koninkrijk, waar je een rondleiding kunt krijgen door de ingewikkelde formaties van de grot (bekijk ligging).
 • Speedwell Cavern biedt boottochten door de 18e-eeuwse loodmijntunnels, die eindigen bij een groot ondergronds meer (bekijk ligging).
 • Treak Cliff Cavern staat bekend om zijn afzettingen van zeldzame Blue John-steen en de aanwezigheid van stalactieten (bekijk ligging), terwijl Blue John Cavern verlichte kalksteengrotten vol mariene fossielen en minerale afzettingen laat zien, aangevuld met een ambachtelijke winkel (bekijk ligging).
 1. Mam Tor

Bij het verlaten van Castleton is de ooit toegankelijke westelijke weg die over Mam Tor liep, plaatselijk bekend als de "Bibberende Berg" vanwege de onstabiele samenstelling van de leisteen, gesloten vanwege frequente aardverschuivingen. De enige afslag van Castleton naar het westen is nu via de steile en smalle Winnats Pass, die niet geschikt is voor grote voertuigen. Voorzichtigheid is geboden op deze route.

Voor degenen die op zoek zijn naar een verfrissende wandeling is het beklimmen van Mam Tor een mooie keuze met zijn historische betekenis als heuvelfort uit de Bronstijd en uitgestrekte uitzichten.

 1. Chapel-en-le-Frith

Chapel-en-le-Frith staat bekend als de "Hoofdstad van de Peak" en ligt in het historisch belangrijke hooglandgebied dat ooit het Saksische en Vikinggebied scheidde. Deze stad ontstond in de 12e eeuw als een Normandisch jachtslot in het uitgestrekte Forest of High Peak.

De kerk van St Thomas Becket, die het hoogste punt van de stad domineert, dateert voornamelijk uit de 18e eeuw, maar staat op de fundering van een vroegere kapel. Onder deze kerk ligt een crypte uit 1225. In het stadscentrum ligt een historisch marktplein met een marktkruis dat dateert uit 1636, wat suggereert dat het misschien nog ouder is. De traditionele marktdagen worden elke donderdag gehouden. Naast dit plein liggen de 18e-eeuwse voorraden van de stad. Vlakbij is een gedenkplaats die beweert de plek te markeren waar Will Scarlet, de beroemde compagnon van Robin Hood, in 1283 zou zijn gestorven.

 1. Crich Tramway Village

Crich Tramway Village, in het dorpje Crich is een toeristisch dorpje dat zich richt op de geschiedenis van trams en het openbaar vervoer. Het dorp en museum worden sinds 1959 beheerd door de Tramway Museum Society en biedt bezoekers een unieke kans om terug te stappen in de tijd en te ervaren hoe het tramvervoer zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Naast boeiende exposities en tentoonstellingen, beschikt het museumdorp ook nog over een authentieke pub en ouderwetse winkels.

Het museum beschikt over een uitgebreide collectie van meer dan 60 vintage trams, waarvan vele gerestaureerd zijn. De collectie omvat trams uit verschillende periodes en steden, zowel uit het Verenigd Koninkrijk als ver daarbuiten. Een aantal van deze oude trams rijden door het dorp en stoppen bij historische tramhaltes. Bij sommige trams kan je aan boord stappen en een mooie rit maken langs een 1,6 km lange gereconstrueerde tramlijn door het dorp en omliggende gebieden. In de nabije omgeving is er ook de Woodland Walk en Sculpture Trail om het historische landschap te verkennen. Meer info op de website.

 1. Matlock Bath

Hoewel dit dorpje net buiten het Peak District ligt, mag het toch zeker niet ontbreken op deze lijst. Het charmante dorpje heeft een rijke geschiedenis en is vooral beroemd om zijn thermale bronnen, die het sinds de 18e eeuw tot een populaire kuuroordbestemming hebben gemaakt.

In de oude kern van het dorpje vind je gezellige theesalons, traditionele winkels en het Peak District Mining Museum waar je meer te weten komt over de lokale mijnbouwgeschiedenis. Maar het hoogtepunt van je bezoek aan Matlock Bath is misschien wel een wandeling langs de rivier. Matlock Bath ligt namelijk in een smalle vallei langs de rivier de Derwent, omringd door steile kalksteenheuvels.

De stad komt helemaal tot leven tijdens het jaarlijkse Matlock Bath Illuminations evenement. Tijdens dit evenement, dat meestal in de herfst plaatsvindt, vaart er een parade van verlichte boten op de rivier de Derwent, gevolgd door een indrukwekkende lichtshow, die het dorp een magische sfeer geeft.

Heights of Abraham

Voor avontuurlijke bezoekers is Matlock Bath de thuisbasis van de Heights of Abraham, een heuvelpark dat bereikbaar is met een kabelbaan en adembenemende uitzichten op het omliggende platteland biedt. Het heuveltoppark heeft zijn naam ontleent aan de legendarische Abraham Flint, een mijnwerker die volgens de lokale folklore de eerste ontdekker zou zijn geweest van de kalksteengrotten op deze locatie.

Er zijn meerdere wandelpaden uitgestippeld doorheen het park, waaronder het schilderachtige pad naar de beroemde Lovers' Walks. Meer info op de website.

 1. Bamford Edge

Bamford is een klein dorpje gelegen in Hope Valley, aan de oevers van de rivier de Derwent en onder de indrukwekkende rotsformaties van de Bamford Edge. Bamford Edge biedt adembenemende uitzichten over de omliggende landschappen en is een populaire bestemming voor wandelaars.

Vanaf Bamford Edge heb je een prachtig uitzicht op het Ladybower Reservoir, de Derwent Valley, en de omliggende heuvels. Op heldere dagen reikt het zicht zelfs tot aan de stad Sheffield in het oosten.

Het Ladybower-reservoir

Vanuit het dorpje kan je een wandelroute volgen (gemiddeld niveau) die je naar de dam brengt en de rotsformaties brengt. Vanaf de rots heb je een panoramisch uitzicht op de dam, het Ashopton Viaduct en de prachtige omgeving. Wees aandachtig en voorzichtig want de rotsen kunnen glad zijn. De kans is groot dat je ook enkele klimmers aan het werk zal zien, wist je dat de Britse rotsklimmer Johnny Dawes (bekend om zijn dynamische klimstijl) hier ook ooit geklommen heeft? Bekijk hier de wandelroute.

OVERNACHTINGSTIP: Op 5 minuten wandelen van het Ladybower-reservoir kan je overnachten in het Yorkshire Bridge Inn.

 1. Monsal Trail, fietsroute over voormalige spoorweg

Een van de leukste fietstochten die je in het Peak District kan maken is de Monsal Trail. Deze fietsroute volgt het traject van de voormalige spoorlijn Manchester-Londen Midland en biedt prachtige uitzichten op de omgeving. Je rijdt over bruggen, door indrukwekkende tunnels en spectaculaire kloven, langs verlaten stationnetjes. Je zal hier geen auto's tegenkomen, wel enkele wandelaars. De Monsal Trail kan zowel te voet gedaan worden als met de fiets.

 • De Monsal Trail is ongeveer 13 kilometer lang en loopt van Bakewell naar Blackwell Mill, nabij Buxton.
 • De oude stations van Bakewell, Hassop en Millers Dale hebben betaalde parkeerplaatsen en bieden gemakkelijke toegang tot de Trail.
 • Sommige stations zijn ook voorzien van cafés en toiletten.
 • Fietsen kan je huren bij Monsal Trail-fietsverhuur in het Hassop Station (bekijk ligging).

OVERNACHTINGSTIP: Je kan er niet alleen fietsen huren, je kan er ook overnachten. Het Hassop Station rooms on the Monsal Trail biedt ruime kamers voorzien van alle comfort en 's ochtends geniet je eerst nog van een continentaal ontbijt alvorens je aan de fietsroute begint.

 1. Dovedale

Dovedale is een schilderachtige vallei in het Peak District National Park, meer bepaald in White Peak. Het gebied staat bekend om zijn opvallende kalksteenformaties en de rustgevende rivier de Dove die er doorheen stroomt. De Thorpe Cloud, een prominente heuvel, markeert de ingang van Dovedale en biedt een uitdagende maar lonende klim met een prachtig uitzicht over de vallei. Ook de Dovedale stepping stones die gebruikt worden om de rivier over te steken en de opvallende kalksteenformaties zoals de Ilam Rock zijn de moeite om te bezoeken.

 1. Buxton

Het charmante kuuroord Buxton is, met zijn natuurlijke thermale warmwaterbronnen, misschien wel een van de meest stijlvolle plekken in het Peak District. De stad werd vooral populair tijdens de 18de eeuw, toen het bekend stond als "The Bath of the North".

Bekijk prachtige gebouwen als het luxueuze Crescent Hotel, breng een bezoekje aan de botanische tuinen van Pavilion Garden en bewonder de prachtige Victoriaanse en Georgische architectuur in de stad. In het Buxton Museum & Art Gallery kom je meer te weten over de archeologie, kunst en geschiedenis van het Peak District. Vanaf de Solomon's Temple (bekijk ligging) heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

 1. Leuke hotspots in het Peak District

Van souvenirwinkels en wijngaarden tot landhuizen met prachtige tuinen

 • Amber Valley Vineyards, een kleine, door een familie gerunde wijngaard in het dorpje Wessington, aan de rand van het Peak District (bekijk ligging).
 • The Hartington Cheese Shop in het gelijknamige dorpje Hartington (bekijk ligging).
 • The Old Original Bakewell Pudding Shop (bekijk ligging).
 • Thornbridge Hall, een monumentaal landhuis, gelegen tussen de glooiende heuvels van het Peak District (bekijk ligging). Hier kan je prachtig wandelen en proeven van de zelfgemaakte cake in het Quackers Café.
 • White Peak Distillery, de eerste grootschalige, ambachtelijke distilleerderij in de Peak District-regio (bekijk ligging).
 1. Waar overnachten in het Peak District?

Wil je graag meerdere dagen verblijven in het Peak District en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? In het nationale park vind je accommodaties voor iedereen: van romantische boetiekhotels en grandioze landhuizen, tot knusse B&B's. Sheffield, Manchester en Derby liggen vlakbij en zijn een ideale uitvalbasis.

Je kan er ook voor kiezen om in een van de charmante dorpjes zoals Bakewell en Buxton te overnachten. Of misschien verblijf je liever midden in de natuur? Verspreid over het park zijn er talloze lodges, glampings en zelfs boomhutten. Ontdek hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijfplaatsen of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in het Peak District.

 • Old Hall Hotel ligt in het centrum van het pittoreske Buxton en biedt royale kamers, een klassiek restaurant, een wijnbar en gratis WiFi.
 • Devonshire Arms, gevestigd in charmant landhuishotel in de schilderachtige omgeving van het dorpje Hartington.
 • The Swan Inn bevindt zich in Highpeak Junction en biedt stijlvol ingerichte kamers, een heerlijk ontbijt en mogelijkheid tot gratis parkeren.
 • Mag het iets meer luxe zijn? Dan raden we het Wildhive Callow Hall in Ashbourne aan.
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Noordwest-Engeland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noordwest-Engeland? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Noordwest-Engeland en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordwest-Engeland (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Noordwest Engeland hier.

Noordwest-Engeland

Gratis reisgids Noordwest-Engeland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?