11 x top bezienswaardigheden langs de Costa Verde: Info, tips & foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

11 x top bezienswaardigheden langs de Costa Verde: Info, tips & foto's

10 april 2024 in Noord-Spanje1 reactie

De Costa Verde (Groene Kust) is het prachtig stukje kustlijn van de provincie Asturië waar je uitzicht hebt op de Cantabrische Zee langs de Golf van Biskaje. De naam is treffend gekozen, want deze streek is extreem groen dankzij de beboste nationale parken, biosfeerreservaten en spectaculaire bergketens. Daarnaast vind je er ook tal van prachtige baaien en stranden. In dit artikel nemen we je mee naar onze favoriete bezienswaardigheden aan deze kust, van prachtige stranden tot gezellige dorpen en zelf dinosaurusvondsten! Ga mee op ontdekking!

Tickets en tours voor je bezoek aan Noord-Spanje!

Noord-Spanje bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Noord-Spanje.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Oviedo

Oviedo, de hoofdstad van Asturië, wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste steden van Noord-Spanje. Het draagt een lange en turbulente geschiedenis met zich mee waarvan de vele gerestaureerde historische gebouwen getuigen.

TIP: Je kan deze stad makkelijk een paar dagen verkennen, maar ook in een paar uur kan je bijna alle beroemde bezienswaardigheden bezoeken. Het feit dat een groot deel van de oude wijk autovrij gemaakt is, maakt de wandeling extra aangenaam. Je verkent Oviedo dan ook het beste te voet. Zo kan je de typische warme, gele stenen gevels en de bijzondere gebouwen en pleinen helemaal in je opnemen.

Bezienswaardigheden

  • Begin je verkenningstocht bij de kathedraal, binnen de restanten van de middeleeuwse stadsmuren. De kathedraal behoort tot de oudste bouwwerken van Oviedo. De stad werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog bijna volledig verwoest, maar ambitieuze restauratiewerken wekten de historische stad weer tot leven.
  • De grootste Asturiaanse kerk is Santa María del Naranco, gelegen op een beboste helling 3 km boven de stad. Je zal opmerken dat het bouwwerk weinig lijkt op een kerk, maar dat is logisch als je weet dat het oorspronkelijk niet als een kerk is gebouwd. De constructie werd eigenlijk opgetrokken als een paleisachtig jachthuis voor koning Ramiro I (842-852) en werd pas aan het einde van die eeuw tot kerk omgebouwd.
  • Naast de kerken heeft ook La Foncalada een plekje op de UNESCO-lijst veroverd. Dit zeldzame waterleidingsysteem uit de 9e eeuw is het enige nog bestaande civiele systeem voor openbaar gebruik uit de vroege middeleeuwen.
  • Ook de Camino de Santiago komt langs deze stad! Wil je je graag even zelf een pelgrim voelen? Ga dan mee met een wandeling van een halve dag vanaf €79!
  • Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te doen in Oviedo, maar dit overzicht zal je een goed voorproefje hebben gegeven van deze geniale, verfijnde stad.
  1. Avilés

Avilés had lange tijd een nogal smerige reputatie als centrum van de zware industrie. De vervuilende industrie heeft tegenwoordig echter plaatsgemaakt voor hightech waardoor de stad zich nu, zelfs buiten de historische kern, heruitgevonden heeft als een bloeiend commercieel centrum. In het historische, kleurrijke stadscentrum van Áviles wandel je tussen bleke zandstenen gebouwen, vrolijk geschilderde huizen en zonnige pleinen. Het is een aangename plek om te vertoeven en er zijn genoeg cafés en restaurants vanwaar je het dagelijkse Asturiaanse leven kan gadeslaan.

  • Ga naar de Plaza de España en de Plaza de Mercado in het hart van de stad en bewonder de charmante 14e- en 15e-eeuwse gebouwen.
  • Het opmerkelijkste religieuze gebouw is hier de kerk van San Francisco met zijn renaissanceklooster en zijn fresco's.
  • Andere hoogtepunten zijn de kerk San Nicholas de Bari, met zijn 14e-eeuwse kapel, en de 13e-eeuwse kerk van Sabugo.

TIP: Wil jij ook een rondreis maken door Noord-Spanje? Download onze route met een complete rondreis Noord-Spanje.

  1. Cabo de Peñas

Het prachtige schiereiland Cabo de Peñas is een van de mooiste delen van de Asturiaanse kustlijn. Het is een bijzonder stuk land dat uitsteekt in de Cantabrische Zee en een beschermde status kreeg. De kustlijn is hier omzoomd met vissersdorpjes en uitstekende stranden en op het noordelijkste punt domineren kliffen van meer dan 100 meter hoog de oceaan eronder. Als je je naar het einde van het schiereiland begeeft, zal je een vuurtoren zien staan die in 1852 werd gebouwd. Vanaf hier kan je genieten van een werkelijk adembenemend uitzicht.

  1. Luanco

Luanco is een van de interessantste stadjes op het schiereiland. Het heeft namelijk niet alleen mooie stranden in de aanbieding, maar ook een oude kern met een aantal historische gebouwen. Er staan hier talrijke paleizen en herenhuizen, meestal uit de 18e eeuw, en er is een charmante oude vissershaven en een romantische promenade.

Deze plaats staat bekend als de tonijnhoofdstad van Asturië en er worden hier het hele jaar door een aantal evenementen in dat thema gehouden. Je kan ook het maritiem museum van Asturië bezoeken, zeker de moeite waard om er even binnen te springen als je er tijd voor hebt.

  1. Gijón

Gijón is de grootste stad in deze provincie en is uitgerust met een bloeiende haven. Ook al staat Gijón vooral bekend om zijn industrie en moest een groot deel van de stad na de burgeroorlog worden herbouwd, toch valt er ook voor toeristen heel wat te beleven. Er staan misschien wat minder historische constructies op je te wachten, maar het levendige karakter van de stad maakt dat zeker goed.

  • De stad verspreidt zich in 2 richtingen vanaf een rotsachtige landtong die bekend staat als Cimadevilla.
  • In het oosten ligt een mooie, moderne jachthaven en nog even verder een stadsstrand.
  • Hoewel Cimadevilla geen historische bezienswaardigheden meer heeft, is het de moeite waard om de helling te beklimmen om daarna in het grassige parklandschap te genieten van een fantastisch uitzicht op de Cantabrische Zee.
  • Het is ook de moeite waard om te kijken of er leuke evenementen plaatsvinden tijdens je bezoek, want de stad vormt het hele jaar door het decor van tal van interessante evenementen.
  1. Jurassic Museum van Asturië

In het fascinerende Jurassic Museum van Asturië worden tentoonstellingen en collecties tentoongesteld die 3500 miljoen jaar geschiedenis beslaan. Het museum richt zich op de tijdsperiodes Trias, Jura en het Krijt, maar ook andere periodes voor en na worden er vertegenwoordigd. Er zijn ook tal van andere echte dinosaurusoverblijfselen te zien waaronder voetafdrukken en fossielen.

Vooral kinderen zullen de gangen met meer dan 20 dinosaurus-replica's van meer dan 12 meter hoog zeker leuk vinden. Dit museum wordt geprezen als de meest informatieve en representatieve verzameling dinosaurusresten ter wereld.

  1. Mirador del Fitu

Mirador del Fitu is een schilderachtig uitzichtpunt op een bergweggetje waar je met verstomming geslagen zal worden. Verwacht je aan de beste uitzichten van dit gebied. Er is hier een café en een souvenirwinkel, maar de belangrijkste attracties zijn vanzelfsprekend de uitzichten zelf. Parkeer de auto en maak de korte wandeling naar het uitkijkplatform voor een verbazingwekkend uitzicht over de bergen en de zee.

  1. Llanes

Llanes is niet alleen één van de bekendste badplaatsen langs de Costa Verde in Asturië, maar wordt geprezen als een van de mooiste kuststadjes van Spanje. Llanes ligt zorgvuldig genesteld tussen enerzijds de bergen van de Pico Europa en een bijzonder stuk kustlijn vol idyllische baaien, stranden en rotsen.

  • Er zijn genoeg stranden om uit te kiezen, maar wij raden je het strand van Cuevas del Mar aan, waar je kan zonnebaden tussen spectaculaire rotsformaties.
  • Llanes zelf heeft een mooie oude stad met middeleeuwse muren en een aantal interessante en indrukwekkende historische gebouwen.
  • Op de stadsmuren zal je al snel de ronde toren opmerken waar tegenwoordig het toerismekantoor gevestigd is.
  • Ook de basiliek van Santa María del Concejo en de renaissancepaleizen van Casa del Cercau, de Duques de Estrada en het Palacio de Gastañaga mogen zeker niet ontbreken op je route.
  • Er zijn ook enkele modernistische juweeltjes, gebouwd door rijke Asturianen die terug naar hun moederland verhuisden nadat ze hun fortuin hadden gemaakt in Amerika.
  • Ook de eigenzinnige haven, bekend om de kleurrijke betonnen kubussen die door kunstenaar Augustín Ibarrola gemaakt werden, verdient een bezoekje.
  1. Cudillero

Cudillero wordt vaak genoemd als een van de mooiste dorpen van Spanje. Het is een pittoresk vissersdorpje aan de Costa Verde en, hoewel veel toeristen hier elk jaar komen, hangt er nog steeds een authentieke sfeer. De huizen die zich hier vastklampen aan de hellingen rond de halfronde baai zijn geschilderd in een charmant kleurenpalet.

  • Op het geplaveide plein naast de haven heb je een ruime keuze aan bars en restaurants om van de lokale keuken te genieten terwijl je uitkijkt op de boten die hun vangst binnenhalen.
  • Verken zeker te voet het dorpje en overweeg ook de wandeling naar de plaatselijke vuurtoren.
  • In het centrum mogen de kerk van Santa María en het oude pastoriehuis ernaast niet ontbreken op je route. In het pastoriehuis is tegenwoordig een museum gevestigd waar beeldhouwwerken en religieuze schatten zijn ondergebracht.
  • Andere aanraders zijn het paleis en het landgoed van Quinta de Selgas dat dateert uit de 19de eeuw. Het ligt op ongeveer 2 km afstand, in El Pito.
  1. Cabo Vidio

De uitzichten bij Cabo Vidio, een ruig schiereiland, zijn werkelijk onklopbaar. Stop hier zeker om te genieten van de adembenemende vergezichten op de Mirador de Cueva en ga dan naar de vuurtoren op het einde van het schiereiland. De Faro Cabo Vidio is nu een museum. Als je wat langer kan blijven, liggen er ook een aantal mooie stranden en wandelingen op je te wachten in de buurt.

  1. Luarca

De haven van Luarca, een van de charmantste steden van de provincie, behoort zonder twijfel tot de mooiste van Spanje. De haven is beschut, ligt bezaaid met kleine vissersbootjes en wordt omgeven door statige, historische gebouwen.

  • Het strand is een geweldige plek om te zonnebaden in de zomer, in een decor van hoge kliffen.
  • De Río Negro slingert zich door de stad en wordt door 7 bruggen overspannen.
  • Boven de stad ligt een interessante begraafplaats met een prachtig uitzicht en er prijkt ook een kluiskapel en even verderop staat een vuurtoren. Het is een populaire tussenstop op de Camino del Norte die elk jaar veel pelgrims ziet passeren.
  1. Waar overnachten in Noord-Spanje (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in het noorden van Spanje? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

  1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 juni 2021 - martine seghers

duidelijk en praktisch zodat we onze goed kunnen voorbereiden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?