Käthe Kollwitz fietsroute 14-18 in de Westhoek

Käthe Kollwitz fietsroute 14-18 in de Westhoek

8 maart 2018 in Nieuws1 reactie

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelde Westtoer in samenwerking met de betrokken gemeenten 12 nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de WOI als rode draad.

De achtste fietsroute ‘Käthe Kollwitz’ werd in Koekelare ingereden.


Fietsroute 14-18 Käthe Kollwitz

Käthe Kollwitz fietsroute 14-18De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in het geval van Koekelare rond de figuur van Käthe Kollwitz en de rol die bezet Koekelare speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door de stellingenoorlog aan de IJzer werd Koekelare, met zijn nabije en centrale ligging achter het front, een belangrijke locatie voor de Duitsers. Koekelare lag aanvankelijk buiten het bereik van de artillerie van de geallieerden en werd hierdoor een uitgelezen plaats om soldaten in te kwartieren. Hier kwamen de soldaten niet alleen terug op kracht, maar ze werden er ook getraind. Tijdens de bezetting leefden dubbel zoveel mensen samen in Koekelare. De Duitsers troffen vanaf het begin van de oorlog voorzieningen om stellingenmateriaal te produceren voor het front. Toen de Lange Max, het voormalige grootste Duitse kanon, in 1917 actief werd, was Koekelare niet langer die relatief veilige locatie. De bombardementen en beschietingen namen vanaf dan intensief toe.

Verschillende relicten herinneren nog aan deze periode en zijn nu bezienswaardigheden waar deze 42,5 lange fietsroute voorbij komt: het Käthe Kollwitz museum, de Lange Max site, de Duitse militaire begraafplaats en het Praatbos in Vladslo.

Westtoer is al een tijdje bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes te vernieuwen en uit te breiden. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy.

In de brochure vind je op de ene zijde een gedetailleerde fietskaart met het ingetekend traject en icoontjes voor de rustpunten, horeca en bezienswaardigheden. Op de ommezijde staat praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg in vier talen.

De brochure is verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Koekelare, Westtoer en Tolhuis. De 14-18 fietsroute ‘Käthe Kollwitz’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeente Koekelare.

Praktisch

  • Naam: Käthe Kollwitz 14-18 fietsroute
  • Soort: Lusvormige themaroute
  • Locatie: Westhoek
  • Vertrek: Koekelare
  • Afstand: 42,5 km
  • Bewegwijzering: Zeshoekige bordjes
  • Documentatie: Fietsfolder
  • Verdeler: Westtoer
  • Prijs: €2,00
  • Meer informatie: www.100jaargrooteoorlog.bewww.toerismewesthoek.be

Geschreven door

Patrick Vanrysselberghe

- 8 augustus 2018 - Tania

Mooie fietstocht langs rustige wegen. Voldoende stopplaatsen. Jammer van de slechte stukken wegen die je moet trotseren.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?