Gifgas fietsroute 14-18 in de Westhoek

Gifgas fietsroute 14-18 in de Westhoek

10 maart 2018 in Nieuws0 reacties

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt Westtoer in samenwerking met de betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De Gifgasroute is de tweede in deze reeks. De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval het verhaal van de gemeente Langemark-Poelkapelle tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bijzondere aandacht gaat naar de gasaanval.

Fietsen langs route gifgas aanval 14-18

Gifgas fietsroute 14-18Langemark-Poelkapelle was op 22 april 1915 het decor voor het eerste grootschalige gebruik van één van de gruwelijkste wapens uit de Eerste Wereldoorlog: gas. Waar de gaswolk passeerde, was niets anders meer dan de dood. 22 april wordt aanzien als de startdatum van de chemische oorlogsvoering.

De route start aan het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle en doet een groot aantal bezienswaardigheden aan, waaronder The Brooding Soldier, Kitchener’s Wood, Carrefour des Roses, de Duitse Militaire Begraafplaats, het Monument voor Georges Guynemer en het Tank Memorial gedenkteken. Verder fiets je voorbij de Hoeve Stampkot in Steenstrate en het Halfweghehuis tussen Langemark en Poelkapelle. Deze sites zijn de twee uitersten van de ‘gaslijn’, een lijn van zes kilometer van waar gas uit ongeveer 6.000 gasflessen gelost werd tegen de Franse linies.

Langs de fietsroute staan acht getuigeniszuilen. Daar kun je de belevenissen beluisteren van soldaten, verpleegsters, burgers, die getuige of slachtoffer waren van het gasgebruik. Deze getuigenissen kunnen ook in het Engels, Frans en Duits beluisterd worden. De zuilen werken op zonne-energie en zijn zeven dagen op zeven te beluisteren.

De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. De bijhorende fietsfolder omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg.

Praktisch

  • Naam: Gifgas fietsroute 14-18
  • Soort: Thematische fietsroute in lusvorm
  • Locatie: Westhoek
  • Vertrek: Gemeentehuis Langemark-Poelkapelle
  • Afstand: 41 km
  • Bewegwijzering: Zeshoekige bordjes
  • Documentatie: Fietsfolder
  • Verdeler: Westtoer
  • Prijs: € 2,00
  • Meer informatie: www.100jaargrooteoorlog.bewww.toerismewesthoek.be

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?