Ieperboog fietsroute 14-18, fietsroutes in de Westhoek

Ieperboog fietsroute 14-18, fietsroutes in de Westhoek

9 maart 2018 in Nieuws1 reactie

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelde Westtoer in samenwerking met de betrokken gemeenten 12 nieuwe fietsroutes in de Westhoek. De routes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen. Het 36 kilometer lange traject start op de Grote Markt van Ieper en vervolgt langs het Kanaal Ieper-IJzer dat tijdens de oorlog een standvastige frontlijn was.

Fietsroute langs Ieperboog

Ieperboog fietsrouteOp het einde van de Eerste Slag bij Ieper slingerden zich kilometers loopgraven in een wijde boog rond Ieper, vanaf het Kanaal Ieper-IJzer in Steenstrate tot Mesen. Na de eerste gasaanval van 22 april 1915 en de daaropvolgende Tweede Slag bij Ieper, kromp de geallieerde lijn in elkaar en de Duitsers kozen positie op de hellingen en heuvels ten noorden, oosten en zuiden van de stad. Zo ontstond de ‘Kleine Ieperboog’ op slechts 3,5 tot 4,5 kilometer van het stadscentrum. Deze frontlijn hield stand tot de Derde Slag bij Ieper die losbarstte vanaf 31 juli 1917. De strijd om de Ieperboog in de Eerste Wereldoorlog kostte het leven aan duizenden burgers en meer dan 500.000 soldaten van over de hele wereld.

Onderweg komen we voorbij aan Essex Farm Cemetery, beter bekend als de site John Mc Crae. Het traject loopt verder via de Franse herdenkingsplaats Carrefour des Roses. Na het instappunt Ieperboog Noord in de Hoeve Klein Zwaanhof, doorkruist de route verschillende keren het Niemandsland tussen de Duitse en geallieerde frontlinies. Onderweg zien we verschillende kleine begraafplaatsen die het oorlogslandschap van de Ieperboog markeren. Naast het Hooge Crater Museum werd het Instappunt Ieperboog Oost ingericht.

Het traject vervolgt ten zuiden van de Meenseweg naar Hill 62 met een Canadees parkmonument op de heuveltop en een prachtig panorama op Ieper. De volgende stop is Hill 60 en de Caterpillar, die tot de best bewaarde oorlogslandschappen van de Westhoek behoren. De route doorkruist het provinciaal domein De Palingbeek met het nieuwe Zuidelijke instappunt Ieperboog. Het traject komt nog voorbij de mijnkrater van Sint-Elooi en via de Oude Vaart Ieper-Komen wordt de route afgesloten op de Markt van Ieper.

De viertalige fietsbrochure, in de specifieke huisstijl van Westtoer, omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde de praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De 14-18 fietsroute ‘Ieperboog/Ypres Salient’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de stad Ieper.

Praktisch

  • Naam: Ieperboog/Ypres Salient fietsroute 14-18
  • Soort: Lusvormige themafietsroute
  • Locatie: Westhoek
  • Vertrek: Ieper
  • Afstand: 36 km
  • Bewegwijzering: Zeshoekige borden
  • Documentatie: fietsfolder
  • Verdeler: Westtoer
  • Prijs: € 2,00
  • Meer informatie: www.flandersfields.be en www.fietsen-wandelen.be

Geschreven door

Patrick Vanrysselberghe

- 11 oktober 2018 - Stijn Thijs

Ik was op zoek naar de plaatsen die je tijdens deze fietstocht tegenkwam, dus dit heeft me goed verder geholpen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?