Mons en Lumières - Lichtfestival Bergen 2024 bezoeken? Alle info + praktische tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mons en Lumières - Lichtfestival Bergen 2024 bezoeken? Alle info + praktische tips

26 februari 2024 in Mons - Bergen1 reactie

Bezoek het gratis lichtfestival in Bergen, Mons en Lumières 2024, met tips voor parking en wachtrijen vermijden.

Mons en Lumières 2024 mag je gerust hét lichtfestival van Wallonië noemen. Gedurende 8 avonden kan je genieten van zo’n 25-tal lichtinstallaties op een parcours van zo’n 3 km in het centrum van Mons.
Spektakel en verrassing gegarandeerd met heel veel afwisseling, van 25 tot 28 januari en van 1 tot 4 februari 2024. Animaties starten vanaf 18u30 tot middernacht.

Wij hebben voor je hieronder de top 3 van de kunstwerken beschreven die je niet mag missen. We geven je tips hoe je wachtrijen kan vermijden en waar je voordelig én dichtbij kan parkeren.

Inhoud artikel

 1. Praktische tips

Alles is zeer goed georganiseerd, niets is aan het toeval overgelaten. Hieronder heel wat praktische tips.

 • Het parcours start aan het gloednieuwe treinstation van Mons (Place Léopold), vanaf 18u30.
 • De dichtstbijzijnde parking is ‘Parking Mons Gare P2’, Avenue Mélina Mercouri (GPS 50.456462, 3.942938). Waze en Google Maps kennen deze parking al maar veel bezoekers niet. Het is een nieuwe ondergrondse parking waar je voordelig kan parkeren aan ca. 1 € / uur en max. 4 € / dag in het weekend). Bij het verlaten van de parking moet je de passerelle nemen over de perrons en je bent zo aan het startpunt.
 • Andere parkings zijn: Parking Mons Expo (Av. Thomas Edison 2), Parking Saint-Fiacre (langs de N90, Chaussée de Binche). Vanaf deze parkings kan je te voet naar het station, respectievelijk 1 en 2 km. De P+R is ‘Grand Large’, er is een shuttle elke 15 minuten.
 • Er is een verplichte wandelrichting welke zeer goed is aangegeven. Bij de eerste installaties aan het station kan je een plannetje krijgen met alle installaties op.
 • Bij elke installatie is er een informatiepaneel met uitleg over het kunstwerk in het Nederlands.
 • Alhoewel het parcours slechts 3 km lang is moet je 3 à 4 uur voorzien, zonder horecastop.
 • Langs het parcours zijn er pop-up bars en kleine horecazaken, een massa horeca bij het stadhuis (laatste deel van het parcours).
 • Er zijn op diverse plaatsen openbare toiletten, informeer je bij de infostands langs het parcours.
 1. Hoe wachtrijen vermijden

Bij twee installaties is het aantal bezoekers beperkt

Dat zijn de installaties in het park van het belfort en deze in de collegiale kerk Sainte-Waudru. Het probleem is dat deze installaties op het einde van het parcours liggen en net na deze van het stadhuis. Het lichtspektakel aan het stadhuis is periodiek, na de voorstelling vertrekt een massa naar het volgende … het belfort. Daardoor zijn de wachttijden lang.

Deze wachttijden kan je vermijden door deze 2 installaties eerst te bezoeken, liefst voor 19u30. Vanaf het station is het slechts 500 meter wandelen. Geef in Google Maps in 'Collégiale Sainte-Waudru’ voor de installatie in de kerk en ‘Rpe du Château’ voor de installatie in het park van het belfort (Parc du Château). Wandel daarna terug naar het station en start vanaf daar het parcours. Het zal je minstens 1 uur besparen.

Twee installaties zijn niet doorlopend: de nummers 17 (kunstacademie) en 23 (stadhuis). Tussen elke voorstelling is er ongeveer een pauze van 10 minuten. Bij de kunstacademie is dit een binnenplaats waar er voldoende ruimte is om veel bezoekers te ontvangen. Voor het stadhuis is er natuurlijk plaats genoeg op het marktplein. Bij deze installaties verlies je dus amper tijd. De andere zijn allemaal doorlopend.

 1. Thema en kunstenaar

Tussen poëzie en surrealisme

Dit is het centraal thema voor 2024 is omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat surrealisme is ontstaan. Om dit thema in lichtinstallaties om te zetten heeft men gekozen voor de Britse kunstenaar Robert Montgomery. Hij is bekend om zijn poëtische werk onder de vorm van billboards, lichtinstallaties en andere. De eerste twee installaties bij het station zetten meteen de toon. Nummer 1 werd bij de opening in brand gestoken, nog zo'n kenmerk van de werken van deze kunstenaar. Waar mogelijk kan je de vertaling van de gedichten in het Nederlands lezen. Robert Montgomery is niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft de UK al vertegenwoordigd op twee Internationale kunstbiënnales en heeft kunstwerken in bekende musea in heel de wereld.

 1. Niet te missen: Place Louise, nummer 3

Zeg het met bloemen!

Als je start bij het station dan kom je op een pleintje met een groots opgezet lichtspektakel (nr. 3) dat je doet wegdromen. ‘Dites-le avec des fleurs’ van Spectaculaires neemt de hele Place Louise in beslag. Muziek- en lichteffecten in combinatie met de reusachtige bloemen maken het meeslepend, romantisch en doen je meteen wegdromen. De sfeer is direct gezet voor de rest van het parcours.

 1. Niet te missen: Carré des Arts, nummer 17

Exo-Cortex 3.0

Om de tien minuten start een voorstelling op de binnenplaats van de kunstacademie Arts². ‘Exo-Cortex 3.0’ is een realisatie van de kunstenaars Jeremy Oury en Rencontres Audiovisuelles (nr. 17). Het is een voorstelling in 360° met abstracte en minimalistische vormen ontleend aan de architectuur. Dit alles gecombineerd met muziek maakt er een surrealistische projectie van.

 1. Niet te missen: Grand Place, nummer 23

De grenzen van de verbeelding!

Je nadert het einde van het parcours en je had zich misschien al afgevraagd waar is dat stadhuis? Het stond in de sterren geschreven dat je hier een groots muziek- en lichtspektakel mocht verwachten. ‘Les Frontières de l’Imaginaire’ is geprojecteerd door het kunstenaarscollectief Electroson Studio (nr. 23). Zij nodigen je uit om een surrealistische wereld te verkennen door de gevel van het stadhuis te transformeren in een droomlandschap.

 1. Video met impressies van een 10-tal installaties

In onderstaande video nemen we je mee langs het parcours en krijg je een impressie van de lichtinstallaties en de sfeer.

 1. Waar overnachten in Mons/Bergen?

Je kunt er ook voor kiezen om ergens buiten het park te overnachten. Als je een weekendje naar Pairi Daiza wilt, kun je bijvoorbeeld overnachten in Mons/Bergen. Zo kun je op zaterdag een bezoek brengen aan de dierentuin en op zondag nog de tijd nemen om de stad in te gaan, voor je weer naar huis rijdt. Bekijk alle mogelijkheden online.

 1. Wat is de ligging van Mons/Bergen op de kaart?

 1. Download onze stadswandeling

Inclusief een 10-tal street art-werken

Onze stadswandeling in Mons brengt je niet enkel langs de hoogtepunten van de stad, zoals het stadhuis, belfort en musea. Wist je dat Mons ook heel wat prachtige street art-gevels heeft? Onze wandelroute Mons brengt je langs de mooiste street art-werken (10-tal). Deze wandelroute kan je gratis downloaden en is een onderdeel van onze complete reisgids van Henegouwen.


Mons stadswandeling

Gratis wandeling Mons downloaden


Geschreven door

Geert Van de Voorde

- 18 februari 2024 - Martine Van Der Straeten

Een zeer informatieve gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?