13 x mooiste natuurplekken in Mecklenburg-Vorpommern: wandelen in de natuur + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste natuurplekken in Mecklenburg-Vorpommern: wandelen in de natuur + kaartje

Overzicht met de mooiste natuurgebieden in Mecklenburg-Voor-Pommern: waar wandelen & fietsen? + kaartje

Mecklenburg-Vorpommern is een prachtige deelstaat in het noorden van Duitsland, niet alleen bekend om zijn gezellige Hanzesteden maar ook om zijn natuurlijke landschappen, schilderachtige kustlijnen, uitgestrekte meren en bossen. Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste natuurgebieden en plekjes in Mecklenburg-Vorpommern.

Inhoud artikel

  1. Het beschermde natuurgebied Rostocker Heide

Het 6000 hectare groot beschermde natuurgebied Rostocker Heide was ooit een oerbos, dat zich uitstrekte van Nederland tot Pommeren. Momenteel kan je tussen Markgrafenheide en Graal-Müritz genieten van meer dan 60 kilometer bewegwijzerde fiets- en wandelpaden. Pauzeren doe je in de historische hoeve Waldcafé & BiergartenMeyers Hausstelle. De streek is er prachtig, en je wandelt en fietst tussen velden, heide, berkenbossen en stranden.

  1. Waterpret op het Teterower See

Drie grote meren zijn deel van het Mecklenburgse Zwitserland: het grote Kummerower-see in het oosten, het middelgrote Malchiner See in het zuiden, en een klein meer in het westen: de Teterower See. De Teterower See is heeft een oppervlakte van 3,36 vierkante kilometer en is een populaire bestemming bij toeristen. Er is een klein zandstrandje en je kan er heerlijk zwemmen, zonnen en vissen.

Midden het meer van Teterow ligt het Burgwallinsel, een Slavische nederzetting op een eiland dat UNESCO Werelderfgoed is sinds 2010. Je bereikt het eiland met de veerboot Regulus (meer info). Na een gezellige dag met het gezin aan de Teterow See, kan je overnachten in Teterower, het naburige dorpje met een historisch stadscentrum en prachtige gebouwen in baksteengotiek.

  1. Varen op de Amazone van het Noorden

De Amazone van het Noorden, is hoe de rivier de Peene hier genoemd wordt. Het Naturpark Flusslandschaft Peenetal is met zijn meer dan 300 km² één van de grootste moerasgebieden van Europa. Je vindt er bevers, otters, zeldzame planten en een Europees vogelreservaat met verschillende soorten adelaars.

De beste manier om dit natuurpark te ontdekken? Vanop het water, in een kayak natuurlijk! Van kleine tochtjes met retour, dagtochten tot een 5-daags peddelavontuur: vanuit Demmin start je zo. Een trip via een boot op zonne-energie kan ook. Meer info op de website.

De leukste verblijven in Mecklenburg-Vorpommern?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Mecklenburg-Vorpommern? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Mecklenburg-Vorpommern
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Mecklenburg-Vorpommern
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
LandalLandal GreenParks Beach Park Travemünde

  1. Bezoek de Ivenack-eiken

Vlak bij het stadscentrum van Stavenhagen vind je één van de oudste en grootste eikenbossen van Europa. De Ivenack-eiken zijn tot 1000 jaar oud met een omtrek van meer dan 11 meter. Je ontdekt alles over het bos op het boomkroonpad, dat onderdeel is van de dierentuin: 600 meter lang wandel je tot op het uitzichtplatform 40 meter hoog tussen de bomen (bekijk ligging), en leer je op 14 informatiebordjes over deze bijzondere plek.

Het Hutewald ligt aan het Ivenacker See: je kan er zwemmen aan het strand, of van aan de parking 5,5km rond het meer wandelen met zicht op de eiken en het kasteelcomplex. Want naast het natuurlijke erfgoed in de bossen, vind je in Ivenacker ook een barok 16e-eeuws kasteel met stallen, kerk en oranjerie – die wordt verbouwd als café en toekomstig toeristisch infocentrum.

  1. Kummerowmeer, grootste meer van de Mecklenburgische Schweiz

Het Kummerowmeer is het grootste meer van de drie in de buurt: 10 km lang en ongeveer 3 km breed. Het meer ligt aan de noordelijke rand van de Mecklenburgische Schweiz in de driehoek Teterow, Malchin en Demmin. Het barokke Kasteel Kummerow ligt aan de zuidelijke oever van het meer, en is nu een publiek toegankelijke kunstgalerie, met een museum voor hedendaagse fotografie.

  1. Nossentiner/Schwinzer Heide

Naast het historische centrum van Krakow am See, ligt het Natuurpark Nossentiner/Schwinzer Heide. Dit natuurpark heeft heel wat uitgestrekte bossen, heidevelden en moerassen, perfect voor wandel- en fietstochten. De streek bewonder je in vogelperspectief vanop de Aussichtsturm auf dem Jörnberg (bekijk ligging).

Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je verblijf? Download dan zeker onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern.
  1. Nationaal Park Müritz

De oostelijk oever van het meer van Müritz maakt deel uit van het Nationaal Park Müritz: dit is na het Bodenmeer het grootste van Duitsland. Het Nationaal Park Müritz is meer dan 300 km² groot en staat bekend om zijn uitgestrekte bossen, talloze meren, heidevelden en moerassen.

Het park bestaat uit twee afzonderlijke delen: Müritz en Serrahn.

In Serrahn vind je oude beukenbomen die deel uitmaken van UNESCO Werelderfgoed. Maar kijk zeker ook uit naar edelherten, die hier talrijk aanwezig zijn. Er zijn meer dan 250 soorten vogels.

In het park zijn heel wat wandel- en fietspaden, die je ontdekt in het Müritzeum. Een uitgestippelde fietsroute doorheen de beukenbossen in het oosten vind je verder, bij Neustrelitz. Er zijn verschillende campings in het park waar je kan genieten van een verblijf in de natuur.

VERBLIJFTIP: Kuhnle-Tours Hafendorf Müritz biedt goed uitgeruste woonboten aan het meer van Müritz. Boek hier je bootovernachting.

  1. Natuurpark Feldberger Seenlandschaft

Het Natuurpark Feldberger Seenlandschaft beslaat een groot deel van het gebied rondom Feldberg. Het biedt uitgebreide wandel- en fietspaden door de uitgestrekte bossen en langs meren. Er zijn zeven grote meren in de regio - de Haussee (waar je heen moet om te waterskiën), de Lütte See, Zansen, Dreetzsee en Carwitzer See, de Schmale en de Breite Luzin. In elk dorp rond de meren huur je een eigen (woon)boot, boek je een 40 km lange Ijstijd kayaktocht, peddel je op je SUP of boek je een rondvaart.

  1. Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Het schiereiland Fischland-Darss-Zingst bestaat grotendeels uit het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft, gevormd door ‘bodden’: ondiepe lagunes of baaien die zich vormen tussen het vasteland en de barrière-eilanden langs de Oostzeekust. Het park van meer dan 800 km² bevindt zich tussen de dorpen Ahrenshoop en Barth, en delen van de eilanden Hiddensee en de westkust van Rügen. Het is het op twee na grootste Nationaal Park in Duitsland.

Bodden worden gekenmerkt door ondiep water, vaak met veel plantengroei, en bieden een belangrijk leefgebied voor vogels, vissen en andere dieren. Ga daarom zeker op zeesafari om de zeehondenkolonies of zeearenden te spotten. MS Ostseebad Prerow vertrekt vanaf Prerow voor boottochten van 2 uur. Meer info.

  1. Boomkroonpad Naturerbe Zentrum Rügen

Het Naturerbe Zentrum Rügen ligt tussenin Binz en Prora. Het centrum heeft interactieve displays over de natuur en de geschiedenis van Rügen. Het hoogtepunt van het centrum is – letterlijk – de 40 meter hoge uitkijktoren van het Baumwipfelpfad, van waaruit je een panoramisch uitzicht hebt over het omliggende landschap, inclusief de nabijgelegen krijtrotsen en het oerbos. Wist je dat je van de top van uitkijktoren met een 50 meter lange glijbaan naar beneden kan glijden.

De totale route is ongeveer 2 kilometer lang. Het is tevens rolstoeltoegankelijk, dus voor iedereen een must-see bezienswaardigheid. Meer info op de website.

  1. Hexenwald Krüppelbuchen

In Lietzow ligt een bizar bos. Het Hexenwald Krüppelbuchen ligt vlak bij het privé-kasteel Semper, en een ruïne van de watertoren. Het bos bestaat vooral uit kreupele beuken, die werden aangeplant in 1920, en is een leuke wandeling tussen het rijden door.

  1. Jasmund Nationaal Park

In Mecklenburg-Voor-Pommeren liggen de restanten van voorhistorische beukenbossen in 2 nationale parken. Jasmund Nationaal Park op Rügen is het kleinste nationaal park van Duitsland, en is een ongerept natuurgebied dat bekend staat om zijn spectaculaire kliffen, uitgestrekte schilderachtige wandelpaden langs verschillende mren en zijn oerbeukenbos.

UNESCO Werelderfgoed

Sinds 2011 zijn de bossen uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed Voorhistorische beukenbossen: ze hebben de grootste, hoogste en oudste beuken ter wereld. Dit komt onder andere door de steile kliffen, die bosbouw praktisch onmogelijk maakte. Het park herbergt daarnaast een verscheidenheid aan zeldzame planten en dieren, waaronder de iconische witte arend, die hier zijn thuis heeft.

Königsstuhl Nationaal Park

Eén van de hoogtepunten is het aparte Königsstuhl Nationaal Park, genoemd naar dezelfde 118 meter hoge krijtrots die uitsteekt boven de Oostzee. Deze ligt in een gebied dat de Grote Stubbenkammer heet, met krijtrotsen die tot wel 160 meter hoog reiken en een spectaculair uitzicht bieden op de Oostzee. Het pad naar de top van de Königsstuhl-rots is zeker een optie: sinds april 2023 ligt hier ook een nieuwe skywalk, de King’s Way. De entree voor het park is wel betalend.

Uitzichtpunt Victoria-sicht

Of trek naar het uitzichtpunt Victoria-sicht (bekijk ligging), vanwaar je de rots perfect kan bekijken – momenteel nog zonder entree te betalen. Vanaf de parking in Hagen is het 3 km fietsen, wandelen of met de pendelbus naar het Nationale Park - centrum. Daarna wandel je 300 meter tot op het uitzichtplatform. Je kan ook één van onderstaande wandelingen maken, waardoor je gratis de krijtrotsen, bossen en het strand kan bewonderen. Let wel op aan de rand van de kliffen.

TIP: Bekijk onze rondreis door Mecklenburg-Vorpommern en gebruik deze alvast als leidraad voor je volgende vakantie.

  1. Download je reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Mecklenburg-Vorpommern.

Mecklenburg-Vorpommern

Gratis reisgids Mecklenburg-Vorpommern downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?