11 x typisch gerechten op Madeira: wat zeker eten en drinken tijdens je vakantie?

Koop de volledige reisgids voor € 10

11 x typisch gerechten op Madeira: wat zeker eten en drinken tijdens je vakantie?

15 maart 2023 in Madeira1 reactie

Wat zeker eten in Madeira? Deze 11 specialiteiten en gerechten proeven in Madeira

Maak je binnenkort een rondreis door het bijzonder mooie Madeira? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven. De keuken van Madeira kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de eetcultuur en de typische gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben tijdens je vakantie op Madeira.

Inhoud artikel

Maak kennis met de keuken van Madeira

De keuken van Madeira profiteert van de rijke, vulkanische grond, het overvloedig aanwezige water, het afwisselende klimaat en de oceaan. Het eten op Madeira is altijd seizoensgebonden en zo lokaal als maar kan zijn. Naast prachtig bezienswaardigheden op Madeira kan je er eenvoudige tomaten- en uiensoepen met een gepocheerd ei en geroosterd brood eten, of wat dacht je van tonijn en de andere vissoorten zoals de blauwe haarstaart of de felgekleurde papegaaivis?

Proef ook zeker de heerlijke lokale bananen, de schaalhoorntjes, de traditionele rundvleesspiesjes 'Espetada' en 'Bolo do caco' en de smaakvolle tuinbonen die vaak geserveerd worden met knoflooksaus. Er zijn dus meer dan genoeg lokale specialiteiten om uit te proberen. Exotische vruchten, vooral passievruchten, worden verwerkt in veel desserts en lokale drankjes. Aan fruit is hier zeker geen gebrek.

  1. Limpets (Lapas)

Je kan de grote en prachtige kust van de oceaan zowat vergelijken met dé voorraadkast van Madeira. Daarom serveert men bijna overal op Madeira lekkere vis- en of zeevruchten gerechten. Madeira staat vooral bekend om 'limpets' of ook wel 'lapas' genoemd. Lapas worden gegrild en geserveerd met knoflook en boter. Nadien kan je er zelf nog een beetje citroen over persen. Lapas zijn een beetje taai maar dat is typisch voor een tweekleppig schelpdier.

Lapa's zijn ideaal als tussendoortje of als voorgerecht op een warme dag. Het is bovendien erg lekker met een lekker glaasje wijn of Coral bier en een stukje Bolo de Caco.

Weetje: Lapas zijn ook een erg populaire delicatesse op de Azoren.
  1. Proef van een glaasje Poncha

Proef zeker op Madeira de lokale drank Poncha. Poncha is een typisch alcoholisch citrusdrankje met witte Madeirense rum van suikerriet. Het is een soort cocktail van half sinaasappelsap, half citroen met daarbij de Aguardente rum en honing. Je vindt het in de meeste bars en cafés en het wordt meestal op verzoek vers bereid. Een heerlijke drankje maar ook erg sterk,.. voor je het weet heb je er al 2 op :-)

  1. Espada com banana

Banaan met vis eten? Ja hoor, het kan! En we kunnen je garanderen: het is lekkerder dan het klinkt. De Espada com Banana is dan ook een gerecht dat je nergens anders zal vinden. Espada betekent letterlijk zwarte schede (of haarstaartvis) waaruit dit gerechtje grotendeels bestaat. Verder wordt er een gebakken banaan aan toegevoegd.

Dit geheel wordt vaak geserveerd op een bedje van plakkerige rijst en een smaakvolle saus. Hoewel het in eerste instantie misschien niet heel smakelijk oogt, is het gerecht een absolute topper wanneer je op Madeira bent. Laat je zeker eens verrassen door deze bijzondere smaakcombinatie!

  1. Een heerlijk glaasje zoete Madeirawijn

Ah, niets fijner dan een lekker glaasje wijn om de dag mee af te sluiten. Madeirawijn is een populaire zoete wijn met een wat rokerige, karamelachtige smaak. Over het algemeen is deze wijn vrij sterk: het alcoholpercentage ligt vaak rond de 20% en daarom kan je deze best goed koud drinken. Alleen dan komt de échte smaak erg naar voren. Madeirawijn wordt vaak geserveerd bij het dessert en is de ideale combinatie met Bolo de Mel, een donkere honingcake.

Weetje: Men gebruikt ongeveer 20 verschillende druivensoorten om Madeira-wijn te maken. De bekendste zijn Sercial, Verdelho, Boal /Bual en Malvasia /Malmsy. Twee andere zijn Terrantez (bijna uitgestorven) en Bastardo, maar deze komen veel minder vaak voor.

Onze tip: Ben jij een echte wijnliefhebber? Dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het interactief museum Adegas de São Francisco in Funchal. Hier kan je leren hoe druivensap omgetoverd wordt tot maderawijn.

  1. Espetada da Madeira

Espetada Regional of Espetada Madeirense kom je ongetwijfeld overal tegen! Het is dan ook een traditioneel gerecht op het eiland. Espetada is eigenlijk een vleesspies, maar dan wel een bijzondere. Het rundvlees wordt gespiesd op lauriertakken, waardoor het een eigen smaak krijgt. Maar niet alleen de spies is bijzonder, maar ook de manier hoe men het serveert! Je kan deze spies het best eten met een Bolo de Caco met lookboter, een salade of kleine aardappelen. Daarnaast maakt een goed glas rode wijn het gerechtje volledig af.

Weetje: Geen wonder dat ze laurier verwerken in dit gerecht. Op Madeira vind je het oudste laurierbos ter wereld. Wil jij ook graag het bekende Laurisilva in het Madeira Natural Park bezoeken? Bekijk de tours en boek online vanaf € 35.
  1. Alles met passievrucht

Madeira kent een subtropisch klimaat, dat de groei van tropisch fruit in de regio bevordert. Passievrucht of Maracuja, is hier dan ook een van de meest populaire vruchten! Passievrucht staat vooral bekend om zijn uitzonderlijke smaak je kan het op verschillende manieren toepassen. Het kan worden opengesneden, uitgelepeld opgegeten of bijvoorbeeld in Poncha worden gebruikt. Maar het is vooral het ingredient voor het dessertje Pudim de Maracuja of de passievruchtenpudding. Je kan dit dessert in verschillende restaurants terugvinden.

Wie houdt van passievrucht kan het ook bij het hoofdgerecht eten, wat dacht je van vis met een passievrucht sausje erover?

  1. Bolo de Mel

Bolo de Mel is een lekkere honing cake, en een van Madeira's meest klassieke lekkernijen. De cake wordt vaak met kerst gegeten, maar het is inmiddels zo populair geworden dat je deze het hele jaar door kan verkrijgen. Voor de cake wordt geen gewone honing gebruikt, maar suikerriet honing. Verder wordt de cake nog gekruid met kaneel, anijs en kruidnagel. Erg lekker met een glaasje poncha en noten.

Graag een rondreis maken op Madeira? Ontdek onze 8-daagse rondreis op Madeira en haal zoveel mogelijk uit je verblijf.

  1. Bolo do Caco

Bolo do Caco is een typisch broodje uit Madeira. De naam kan misschien wat verwarring brengen want 'bolo' betekent eigenlijk 'taartje'. De enige overeenkomst met een taart is echter de ronde vorm van dit broodje. Bolo do Caco is een plat stukje brood dat traditioneel wordt gebakken op een caco (een vlakke plaat van basalt). Het deeg van het broodje bevat ook zoete aardappel en is heerlijk met knoflook en olie. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht of als bijgerecht. Ga zeker eens een Bolo do Caco eten in het populaire Casa do Bolo do Caco in Funchal.

Tip: Wanneer je een van de mooiste wandelingen op Madeira maakt, kan je dit brood meenemen en onderweg proeven!
  1. Carne de vinha d'alhos

Ben jij een vleesliefhebber? Dan moet je absoluut een geproefd hebben vanCarne de vinha d'alhos. Het is een kruidig varkensvlees dat klaargemaakt wordt op de grill. Verder wordt er witte wijn, azijn, knoflook, laurierblaadjes, zout en peper aan toegevoegd. Nadien wordt het vlees (vaak) geserveerd met verse salades, vers brood of met andere traditionele bijgerechten zoals Milho Frito (gefrituurde maïsblokjes). Om je vingers bij af te likken!

  1. Milho Frito

Milho Frito (gefrituurde maisblokjes) is een vaak geserveerd bijgerecht dat je krijgt als je gaat tafelen op restaurant in Madeira. De blokjes worden gemaakt van maïs, knoflook, tijm (of oregano), olie en water. Dit was een lekkere ontdekking toen we op reis waren in Madeira.

  1. Lokale drankjes

Brisa, lokale frisdrank

Op Madeira drink je geen Fanta of Coca-Cola maar de lokale frisdrank: Brisa. Je hebt deze in verschillende smaken zoals ananas, cola, appel, passievrucht (maracujá) of sinaasappel. Het drankje wordt op Madeira zelf gemaakt door Empresa de Cervejas da Madeira. Ben je ook fan van Brisa en hun 36cl flesjes? Volg ze hier op hun Facebook pagina.

Sorte Cora lokaal bier

Madeira is wereldberoemd voor zijn lekkere wijnen, maar ook bierliefhebbers zitten op Madeira goed. Proef tijdens je vakantie zeker eens het lokale biertje Sorte Coral. Dit verfrissende biertje wordt gemaakt in een brouwerij op Madeira (opgericht in 1872) en wordt gebrouwen met de beste moutsoorten. Het bier heeft een heldere lichtgouden kleur en is zeer aromatisch. Door de frisse smaak past het heel goed bij de lokale visgerechten. Niets beter dan even afkoelen met een koud biertje en de prachtige omgeving rondom jou te bewonderen.

  1. Download onze gratis reisgids Madeira

Ontdek Madeira met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis op Madeira en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids Madeira met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Madeira.

Madeira

Gratis reisgids Madeira downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 juni 2023 - Mady Maerckaert

Lapas, espada, espetada en bolo de miel. Heerlijk om te smullen!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?