Wandeling in het Thorpark - Waterschei, Genk: Nationaal Park Hoge Kempen

Bestel je gedrukte boek voor € 19,95

Wandeling in het Thorpark - Waterschei, Genk: Nationaal Park Hoge Kempen

11 januari 2022 in Limburgse Kempen8 reacties

Graag een dagje door brengen in de natuur? Tussen Maasmechelen en Genk ligt het Nationaal Park Hoge Kempen, een prachtig stukje landschap in België. Daarnaast vind je hier ook het Thorpark, een gebied van 10 km² achter de voormalige mijn van Waterschei. Je kan er prachtige wandelingen maken en even lekker uitrusten en ontspannen!

Benieuwd naar je bezoek aan het Thorpark? Lees dan zeker verder en ontdek wat er allemaal te zien en te doen valt!

Inhoud artikel

  1. Nationaal Park Hoge Kempen

Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen en ook hier kan je in het Nationaal Park Hoge Kempen een mooie wandeling maken over vlonderpaden. Nationaal Park Hoge Kempen beslaat 12.000 hectare en ligt verspreid over 10 gemeenten: As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal. Dennenbossen, heide in die mooie paarse kleuren, waterplassen, vele soorten dieren, meer dan 440 kilometer bewegwijzerde wandelpaden, … je vindt het hier allemaal.

Maar naast deze natuurpracht, kan je er ook een duikje nemen in de geschiedenis. Zo vind je aan de uithoeken van het nationaal park een paar oude mijnschachten zoals de Waterschei en Winterslag. Deze mijnschachten worden omgeven door terrils of mijnsteenbergen te midden van heide en dennenbossen, mooie beekvalleien, jeneverbessen en landduinen. Ontdek ook onze wandeling in het Thorpark in Genk

  1. Wandelgebied: het Thorpark

Het Thorpark Waterschei is een toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen en behoort ook sinds januari 2020 bij het Nationaal park. Dit mijnterrein van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei werd omgetoverd tot het huidige Thorpark waar je tal van mooie wandelroutes kan doen. Het vormt een prachtig decor voor allerlei vormen van ontspanning.

Het wandelgebied heeft een oppervlakte van zo’n 10 vierkante kilometer met een bijzonder landschap van mijnsteenbergen ten midden van heidevelden en dennenbossen, duizenden jeneverbessen en een indrukwekkend mijnpatrimonium. Trek die wandelschoenen al maar aan en stappen maar!

WANDELTIP: Verken net als ons het Thorpark met een wandeling en beklim op het einde een mijnterril.

  1. Thor Central, een prachtig oud historisch gebouw

Thor Central ligt centraal in het Thorpark en is het voormalige hoofdgebouw van de mijn maar werd gelukkig een mooi gerenoveerd. Het gebouw doet vandaag de dag dienst als business- en evenementencentrum. Je kan er ook rondleidingen volgen en een hapje en een drankje consumeren in een prachtig historisch kader. Ga zeker eens een kijkje binnenin nemen want ook dat zou de moeite waard zijn. De vroegere identiteit ademt nog steeds door de ruimtes met dank aan de materiaalkeuze, de afwerking, en het bewaren van erfgoedelementen.

Voor het gebouw vind je vijver met twee fonteinen en ligt er een technologie- en wetenschapspark van 93 ha. Het gebouw wordt letterlijk omringd door kennis en expertise in duurzame energietechnieken, technologie en innovatie. Daarnaast is Thor Central het startpunt van verschillende wandelroutes. Je zal het gebouw meteen opmerken. Meer informatie over Thor Central op de website.

  1. Terril van Waterschei

In het wandelgebied Thorpark vind je onder meer de terril van Waterschei, een oude steenberg die getuigt van het rijke mijnverleden van Genk. De stenen die je hier ziet, komen uit de omliggende lagen van de steenkooladers.

Deze terril is sinds 1999 beschermd, maar je mag hem wel beklimmen. Eenmaal je de top bereikt hebt, word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht op het indrukwekkende mijnterrein en het voetbalstadion van KRC Genk.

  1. Mijndepot Waterschei

Het voormalige magazijn van de Koolmijn van Waterschei werd omgetoverd tot een museum door de oud mijnwerkers van het vzw Het Mijn-Verleden. De dag van vandaag wordt hier duidelijk een overzicht gegeven van de geschiedenis en hoe men in deze koolmijn werkte. Neem zelf eens een kijkje of boek je rondleiding met een “echte” mijnwerker. Nadien kan je in het mijndepot café kan je terecht voor een drankje. Meer informatie op de website.

  1. De Stiemerbeekvallei

Na het beklimmen van de mijnterril kan je de wandeling verder zetten richting het natuurgebied van de de Stiemerbeekvallei. Het gebied bevata moerassige ruigten, met een aantal kruiden. Prominent aanwezig zijn de wederik, kattenstaart en kale jonker. Zweefvliegen en boktorren zijn te zien wanneer zij nectar zoeken op de schermen van de berenklauw en de engelwortel. Verder zijn er soorten vlinders, libellen, lieveheersbeestjes en amfibieën te vinden.

  1. Op stap met kinderen? Volg het Steenmannetjespad

Het Steenmannetjespad is zo’n 2 km lang en wijst je de weg naar de top van de terril van Waterschei. Steenmannetjes worden in het Westen al een tijdje gebruikt als een soort navigatiemethode. Sinds 2021 zou dit pad vernieuwd zijn en zou je kleine en grote steenmannetjes tegen komen. Bij de start van de blauwe wandeling kan je ook zelf een steenmannetje maken. Leuke extra!

Aan het einde van de wandeling, wacht je een adembenemend uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen. Eenmaal je boven bent, kan je op adem komen en genieten van het prachtige groen en uitzicht over het mijnterrein. Op je route ontdek je nog een aantal diersoorten die in het Nationaal Park wonen.

Leuke extra: Draag je steentje bij aan de steenstapels of maak je eigen steenmannetje!

Interactieve wandeling

Liever op een originele manier naar de terril wandelen? Je kan het Steenmannetjespad ook bewandelen met behulp van een app. ‘Steentje’, een fictief Steenmannetje, maakt je wandeling een stuk boeiender en leuker! Steentje kent alles over het erfgoed en de natuur in de omgeving en vertelt je alles wat je maar moet weten inclusief tips en weetjes. Download hier de ErfgoedApp.

  1. Praktische informatie voor je bezoek aan het Thorpark

  • Ben je met de wagen? Je kan gratis parkeren aan het Thor Park
  • Er zijn leuke (overdekte) picknickplaatsen voorzien.
  • Honger? Je kan altijd terecht voor een hapje en een drankje in het Restaurant Partaasch, Brasserie Lampada en het Mijndepot.
  • Honden zijn toegelaten maar moeten aan de leiband.
  • Je draagt best comfortabele wandelschoenen. Goede wandelschoenen is voor iedere wandeling een must.
  • De wandelpaden zijn over het algemeen onverhard. Hier en daar zal het wat klimwerk vragen.
  • Er zijn ook bankjes voorzien langs de wandelpaden.
  • Op wandel op een warme zomerdag? Zorg dan dat je een goede zonnecrème op zak hebt.
  • Toiletten zijn beschikbaar in het Thor Central.
  • Van plan om het Thor Park te bezoeken? Bekijk alle mogelijke wandelingen op het kaartje.
  1. Filmpje: wandeling door het Thorpark in Genk

Benieuwd naar hoe het Thorpark eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige stad in Genk/Waterschei. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Genk moeten afreizen.

  1. In de buurt van het Thorpark

Trek je er graag een weekendje op uit? Dat kan natuurlijk ook! Er is meer dan genoeg te zien en te doen in de buurt van het Thorpark. Een namiddagje doorbrengen in het nationaal park van de Hoge Kempen of de omgeving verkennen. Hieronder vind je alvast een paar adresjes in de buurt van het Thor Park:

Alden Biesen en een bezoekje aan Hasselt

De landcommanderij van Alden Biesen in Bilzen, een prachtig kasteeldomein met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13de eeuw en de kruistochten. Het is één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio. Hier kan je prachtige wandelingen maken. Het kasteel een prachtig park van 43 hectare met strakke, symmetrische perken, een oranjerie en een Engels geïnspireerde tuin. Nadien kan je nog even doorrijden naar Hasselt, met onze stadswandeling door centrum van Hasselt kom je alvast langs de mooiste bezienswaardigheden.

Genk

Genk is een geweldige stad in Limburg. De natuur is prachtig en er zijn een heleboel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wat dacht je van een wandeling door het openluchtmuseum van Bokrijk? Nadien nog even fietsen door het water, om je dag uiteindelijk weer af te sluiten aan het Nationaal Park Hoge Kempen door een bezoekje te brengen aan C-mine en/of domein Kattevennen.

Maastricht

Steek de grens over en bezoek een van de meest geliefde Nederlandse steden voor een daguitstap: Maastricht. Op een klein halfuurtje rijden bereik je de stad al. Je kan hier een hele dag shoppen of genieten van de bezienswaardigheden. Breng een bezoekje aan de een van de historische kerken, interessante musea en monumenten in de stad. Nadien kan je nog even uitrusten op een van de terrasjes van de gezellige cafés.

  1. Waar overnachten in de buurt van het Thorpark?

VERBLIJFTIP: Een weekendje naar Genk en nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Wij hebben alvast onze favoriete hieronder voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in de buurt van het Nationaal park Hoge Kempen online bekijken.

Hotel De Venne

Hotel de Venne is een rustig gelegen hotel, net buiten het stadscentrum van Genk en op een boogscheut van Limburgse bezienswaardigheden. Alle kamers kregen een moderne inrichting en zijn voorzien van alle luxe en comfort. Meer info en boeken.

B&B Woods and Wine

Woods and Wine is een aangename B&B op een 4 hectare groot privé domein, op de grens van het Nationaal Park Hoge Kempen. Tijdens je verblijf geniet je van alle rust en comfort in de volledig gerenoveerde kamers van dit historisch pand. Het is een perfecte uitvalbasis voor levensgenieters die graag fietsen, wandelen of culinair genieten van wat de streek te bieden heeft. Meer info en boeken.

B&B 't Solveldje

B&B 't Solveldje is gelegen in Bilzen en biedt eenvoudig ingerichte kamers met een eigen badkamer. Op een zonnige dag kan je terecht in de aangename tuin waar je een frisse duik kan nemen in de zwemvijver en na een dagje verkennen van de omgeving kan je nog even nagenieten in de ontspanningsruimte, inclusief sauna. Meer info en boeken.

  1. Haal je wandelschoenen uit de kast en download GRATIS wandelroutes!

Ben je net als ons enthousiast geworden bij al die redenen? Zoek je nog inspiratie voor je volgende wandelavontuur? Download dan één van onze vele GRATIS wandelroutes of stadswandelingen!

2 gratis wandelboeken met meer dan 35 wandelingen

Trek je wandelschoenen aan en ga stevig stappen !

Wandelboek 2

Gratis wandelgids 2 downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 januari 2022 - julien Dierck

Goed overzicht van de mogelijkheden voor verblijf en bezoek.

- 14 januari 2022 - Jos Swinnen

Al de wandeling zijn toppers op super lokaties. Wandelen in deze gebieden is een droom. Telkens anders maar aangenaam verrassend. Neer dan toppers.👍👍. Vijfsterren wandelingen met de gepaste uitleg bij. Jos

- 12 januari 2022 - Luc Meert

Zeer veel bruikbare info zowel over de omgeving als de routes. Ook de persoonlijke tips van mindere en betere ideeën over een route zijn handig. Wij hebben op basis van jullie info een mooie trip gemaakt door de champagne streek. Wij hebben ook veel bijgeleerd over het fenomeen "champagne". Bijkomende tip voor de champagne streek: de organisatie(s) die begeleide fietstrips door de wijngaarden organiseren.

- 12 januari 2022 - Van den brande Marylou

Bijzonder knap en heel veel goede tips. Mooi uitgewerkt. Heb er al 1 wandeling uit gedaan en zal de volgende maanden er nog meer maken want zo leer je heel wat over de natuur op die verschillende plekken. Bedankt voor al die mooie wandelingen.

- 11 januari 2022 - Marc Franken

Geen opmerkingen wegens zeer tevreden!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?