Wandeling Stokkenmanroute in Kattevennen Genk + video

Bestel je gedrukte boek voor € 19,95

Wandeling Stokkenmanroute in Kattevennen Genk + video

22 december 2021 in Limburgse Kempen0 reacties

Op stap met kinderen in Genk? Wandel dan eens de Stokkenmanroute, een interactieve gezinswandeling door de mooie bossen van het natuur- en recreatiegebied Kattevennen! Een onvergetelijk avontuur met stokkenmannen, geen man, geen stok, geen boom, maar iets daar tussenin.

Wat mag je verwachten deze leuke wandeling? Lees gerust verder en ontdek alles wat je moet weten over de Stokkenmanroute.

Inhoud artikel

Stokkemanroute in Kattevennen Genk

Wanneer je eens een dagje op stap wilt met het hele gezin, is deze wandeling een absolute aanrader! De Stokkenmanroute in Kattevennen Genk is een leuke gezinswandeling van zo’n 4,2 km lang en gaat doorheen de mooie en verkoelende bossen van Kattevennen, een van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen in Genk. Met behulp van een applicatie en een spel- of verhaalboekje, kom je meer te weten over het leven van de mysterieuze Stokkenmannen in het bos van Genk.

De stokkenmanroute is de ideale activiteit voor een staycation in België!

Stokkenmanroute

Onderweg kom je langs verschillende kleine Stokkenmannen. Kijk altijd goed in welke richting de mannetjes kijken. Ze wijzen je namelijk de weg naar het volgende Stokkenmannetje! Soms zal je goed je best moeten doen om de Stokkenman te vinden. Ze kunnen zich namelijk verstoppen tussen of achter in de bomen.

De Stokkenmannen ogen niet alleen indrukwekkend, ze zijn ook nog eens mooi ingewerkt in het landschap! Je kan op deze wonderlijke wezens klauteren, lopen, klimmen, springen, afglijden … of gewoon even op zitten, rondkijken en genieten van de omgeving.

Een interactieve wandeling

Wandel je de Stokkenmanroute met kinderen? Koop dan zeker een spel- en verhaalboekje in het onthaalcentrum. In deze boekjes kunnen de kinderen de wapenschilden van de stokkenmannen rubben om zo te bewijzen dat ze alle stokkenmannentjes gevonden hebben. Verder zijn er nog een aantal leuke opdrachten die ze kunnen doen zoals zelf de Sirtaki dansen of een liedje zingen met het muzikale duo Herrie en Rommel. Of je kan ook op de gratis app die je kan downloaden in de app store ('de stokkemanroute wandeling') telkens het verhaal beluisteren.

Ontdek de 12 mysterieuze stokkenmannen

Elke Stokkenman heeft een naam en een eigen uniek verhaal om je in te verdiepen. Je leest er meer over in het leesboekje of in de app. Hieronder kom je alvast een beetje meer te weten over de bijzondere Stokkenmannen op je route:

 • De reusachtige Albrecht is de eerste stokkenman die je tegenkomt op je wandeling. Het is de archivaris arboteticum. Hij inventariseert en meet de rechtgroei van de stammen in het bos.
 • Inspectorus portaterra Roger, de chief ground control die de landingsfaciliteiten op het platform inspecteert.
 • De prachtige Souflus Reginales Cornet uit de familie van de houtblazers. Deze blaast op de Stokkenmanhoorn bij gevaar en op hoogdagen. Ze zorgen voor de veiligheid van het bos en waarschuwen wanneer er gevaar dreigt.
 • Bast regelt de interne boscommunicatie. Deze stokkenman geeft boodschappen door van kosmologische organisatorische en poëtische aard.
 • Herrie en Rommel behoren tot de kleinste soort. Dit muzikaal duo bevindt zich zelden met beide voeten op de grond, ze slingeren van boom tot boom als echte slingerapen.
 • De slapende Giganticus en Fungus. Fungus is de oudste onder de stokkenmannen en onderhoudt het ondergrondse netwerk van zwamdraden en wortels.
 • Twiggy en Trunk zorgen voor de jonge bomen en nieuwe aanplantingen, ook wel de opvoeders van het bos genoemd!
 • Geneviève beschermt en moedigt kwetsbare en zeldzame planten aan zoals de jeneverbesstruiken die je hier kan bewonderen.
 • Sir, Tak en Ki, die de sirtaki dansen. Een hele trage dans die ontstaat vanuit een plots gevoel van geluk. De dans kan maar liefst tientallen jaren duren! Dans jij mee?
 • Sommige stokkenmannen zitten goed verstopt in de bomen zoals de Krabbetak, die de stam bij jeukschors verzacht en verzorgt.
 • Uiteindelijk kom je bij de laatste stokkenmannen: Dag en Tot. Zij zijn de zogenaamde afgevaardigden van het officiële comité van begroetingen. Ze schieten te hulp wanneer afscheid nemen moeilijk is en groeten je bij deze van harte.

Daarnaast kom je onderweg nog langs de mooiste plekjes van Kattevennen. Uiteindelijk eindig je de route bij de bliksemtrap vanwaar je geniet van een fantastisch uitzicht. De wandeling en het verhaal eindigen opnieuw aan het Bezoekersonthaal.

Domein Kattevennen

Het Domein Kattevennen is één van de 9 toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. De naam doet misschien anders vermoeden, maar katten zijn hier niet het thema, wel de kosmos. In de Cosmodrome beleef je een fascinerende ontdekkingstocht in het heelal.

Leer er meer over planeten en sterren, over de onbereikbare maar intrigerende ruimte. In een observatorium kan je met een reuzetelescoop het heelal leren ontdekken. Overdag kijk je naar de zon, ’s avonds wordt er gekeken naar de maan, de sterren en de planeten. Cosmodrome is trouwens één van de zes volkssterrenwachten in Vlaanderen.

Themawandelingen

 • Heel leuk zijn ook de themawandelingen het Planetenpad en het Stenenpad.
 • Zo kan je het hele jaar door mee op een ruimtemissie door het zonnestelsel.
 • Het Planetenpad is maar 1,4 kilometer lang, maar op deze route combineer je én gezond bewegen in een prachtige natuur én een leerrijke kennismaking met de geheimen van ons zonnestelsel en de acht planeten.
 • Eveneens op het domein is het Stenenpad aangelegd. Met stenen uit Belgische steengroeven én uit het buitenland (ondermeer uit de Eifel).
 • Op het pad liggen ruim 30 unieke rotsblokken, die elk een deeltje ‘vertellen’ over de wetenschap en geschiedenis rond de aarde.
 • Bekijk hier nog meer info

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een verblijf in de buurt van Domein Kattevennen? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen online.

Tickets kopen + openingsuren

 • De route, het vertel- en spelboekje en de app zijn verkrijgbaar in het Bezoekersonthaal van Kattevennen voor 5€.
 • Je hoeft niet op voorhand te reserveren voor de Stokkenmanroute. Deze route is vrij toegankelijk.
 • Het Bezoekersonthaal van Kattevennen in Genk is geopend van maandag t.e.m. donderdag van 9u tot 17u. Vrijdag van 9u tot 16u en zaterdag van 12u tot 17u.
 • Meer info en actuele openingsuren op de website.

Praktische informatie voor je wandeling Stokkemanroute

 • De wandeling start en eindigt bij het Bezoekersonthaal van Kattevennen in Genk.
 • Met de verhalen erbij duurt de tocht van de Stokkenmanroute ongeveer een tweetal uur.
 • De Stokkenmanroute is ook toegankelijk voor buggy's en bolderkars mits deze voorzien zijn van dikke banden.
 • Er zijn geen bankjes voorzien langs de route maar je mag gerust op een Stokkenman zitten om even uit te rusten.
 • Honger en dorst gekregen? Neem even een pauze bij eetcafé Kattevenia of taverne de Krater.
 • Je kan ook je eigen picknick meebrengen en deze opeten op de voorziene picknickplaatsen.
 • Het vertelboekje en het spelboekje zijn ook verkrijgbaar aan de balie van C-Mine.
 • Op stap op een warme zomerdag? Vergeet je zonnecrème dan zeker niet!
 • Meer info op de website.

Filmpje: wandeling Stokkenmanroute Kattevennen Genk

Benieuwd naar hoe de Stokkenmannen in Genk eruit ziet? In deze video nemen we je mee langs de Stokkenmanroute. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Genk moeten afreizen.

Extra: wat zien en doen in de buurt van Genk?

Trek je er graag een paar dagen of weekendje op uit? Dat kan natuurlijk ook, er is meer dan genoeg te zien en te doen in de omgeving van Genk. Hieronder vind je alvast een paar niet te missen adressen in de buurt van de bruisende wereldstad Genk:

Bezoek het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Op een halfuurtje rijden van Genk, vind je het Gallo-Romeins Museum. Het is ongetwijfeld een van dé belangrijkste bezienswaardigheden in Tongeren. Het moderne museum brengt de herinneringen aan het Romeinse tijdperk van Tongeren weer helemaal tot leven aan de hand van multimediale technieken, animaties, educatieve films, prachtige maquettes en levensechte figuren. Er worden zowel interactieve als permanente en tijdelijke exposities georganiseerd.

Onze tip: Boek je tickets voor een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren online. Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

Japanse Tuin in Hasselt

Maar één van de echte trekpleisters in Hasselt om te bezoeken is de Japanse Tuin. Een tuin vol symboliek vlakbij het centrum en de grootste Japanse tuin van Europa (maand oktober). Een uitgelezen plaats waar je meer te weten komt over de Japanse cultuur en natuur. De tuin heeft de ambitie om je als bezoeker de oorspronkelijke bedoeling van een Japanse tuin te laten ontdekken, een plaats voor bezinning, rust en meditatie. Ervaar zelf of ze hier in geslaagd zijn.

Waar overnachten in Genk?

VERBLIJFTIP: Voor je bezoek aan Genk, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Genk online bekijken.

M Hotel

Verblijf tijdens je bezoek aan Genk in het M Hotel dat deel uitmaakt van Different Hotels. Dit hotel ligt op een prachtig domein vlakbij het Molenvijverpark. De kamers zijn voorzien van een mooi decor en beschikken over alle faciliteiten die je nodig hebt. En ’s Morgens kan je in het restaurant genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet op de klanken van live gespeelde muziek. Meer info en boeken.

Hotel ZUID

In hotel ZUID voel je meteen de warme gastvrijheid, geen twijfels mogelijk dat dit door de Zuiderse roots van de gastvrouw- en heer te maken heeft! Kom binnen, geniet van een heerlijke Italiaanse espresso in de ochtend of een heerlijke Zuiderse gerechten in de avond.

Daarna overnacht je in kamers die gezellig zijn ingericht en voorzien zijn van een comfortabele badkamer met een walk in douche! Een aangenaam verblijf gelegen aan het Nationale Park de Hoge Kempen, ideale ligging voor je bezoek aan Genk. Meer info en boeken.

Twinstone Lodge

Twinstone Lodge is gelegen op het domein Kattevennen op 6 km van C-Mine en biedt unieke accommodatie met een aangename tuin en terras. Je hebt meteen toegang tot een Turks bad en een sauna. In de omgeving kan je uitstekend fietsen en het vakantiehuis kan fietsverhuur regelen indien je dit wenst. Meer info en boeken.

Haal je wandelschoenen uit de kast en download GRATIS wandelroutes!

Ben je net als ons enthousiast geworden voor een volgend wandelavontuur? Zoek je nog wat inspiratie? Download dan één van onze vele GRATIS wandelroutes of stadswandelingen!

2 gratis wandelboeken met meer dan 40 wandelingen

Trek je wandelschoenen en wandelsokken aan en ga stevig stappen !

Wandelboek 2

Gratis wandelgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?