Street-art fietstocht in Kessel-Lo (Leuven): spot de mooiste muurschilderingen + kaartje

Street-art fietstocht in Kessel-Lo (Leuven): spot de mooiste muurschilderingen + kaartje

5 oktober 2023 in Leuven0 reacties

Ontdek de mooiste muurschilderingen in Kessel-Lo: fietstocht langs de mooiste street-art werken kaartje

Op zoek naar de mooiste street-art werken tijdens je verblijf in Leuven? Trek dan eens naar de buurt achter het station; Kessel-Lo. Met onze fietsroute door Kessel-Lo kom je langs de mooiste murals en muurschilderingen van diverse (lokale) kunstenaar. Een unieke manier om deze opkomende wijk te ontdekken!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Leuven

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Leuven € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Leuven zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Leuven? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 25), TUI.nl (va. € 115) of ANWB 3-daagse (va. € 148)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de Street art fietstocht door Kessel-Lo

 1. Street art fietstocht door Kessel-Lo

 • Onze street-art fietstocht start aan het station van Leuven. Ideaal voor wie met het openbaar vervoer wil reizen. Toch liever met de wagen? Geen probleem! Vlakbij het station kan je parkeren bij de ondergrondse parking "P1 Parking Station" (betalend).
 • Fietsen kan je huren bij Velo (geopend van 7u tot 19u). Volg het logo van "Fietspunt" in de stationshal en ga via spoor 1 naar de overdekte fietsenstalling (zie locatie op de kaart ). Voor fietsverhuur van één dag betaal je 10€. Meer info en prijzen hier.
 • Na het ophalen van je fiets, tenzij je gebruik maakt van je eigen fiets, wandel je terug in het station naar de "uitgang Kessel-Lo" en kom je uit bij de Martelarenlaan (nummer 17) waar zich ook meteen het eerste street-art werk "The Three Vases" van Luis Manuel Lambrechts bevindt.
TIP: De street-art route door Kessel-Lo is in totaal 8 kilometer lang. We raden je aan om deze street-art route in Kessel-Lo met de fiets te doen. Wil je toch liever de route wandelen? Dat kan natuurlijk ook, dan doe je er wat langer over.
 1. SAS door Gijs Vanhee

Adres: Paternosterstraat 20, Leuven
Van de Martelarenlaan fiets je richting de drukkere Diestsesteenweg naar de Paternosterstraat, een rustige straat met kleurrijke gevels en bloembakken. Op nummer 20 (bekijk ligging) vind je een muurschildering dat gemaakt werd als eerbetoon aan Sas, een geliefde vrouw die hier vroeger woonde. Met dit kunstwerk, gemaakt door kunstenaar Gijs Vanhee, zorgt men ervoor dat haar ziel altijd zal voortleven in deze straat. De kinderen uit deze straat noemden haar ook wel eens "tante Sas". Wie nog meer werken van Gijs Vanhee wil zien, kan ook terug in Brugge of Mechelen.

 1. Muurschilderingen langs het Brugbergpad

Adres: Brugbergpad, Leuven
Nadien fiets je richting het Baron August de Becker Remy plein terug naar de Diestsesteenweg waar je het Brugbergpad inslaat. In 2019 organiseerde het jeugdhuis SOJO (dat ook hier te vinden is) een 3-daagse “graffiti-jam”. Drie dagen lang kregen meer dan 20 lokale street art artiesten (waaronder Warsnoes, Stina De Roeck, Art of Mau, Beireh etc.) de kans om zich creatief uit te leven op de 175 meter lange muur langs het fiets- en wandelpad.

Inmiddels zijn er al heel wat andere muurschilderingen bijgekomen en is het een kleurrijk straatje waar je ogen te kort komt. Je kan het wat vergelijken met het graffitistraatje in Gent.

 1. Provinciedomein Kessel-Lo

Adres: Katjeswilgenlaan, 3010 Leuven
Aan het uiteinde van het Brugbergpad kom je op de Eénmeilaan, een lange laan omringd aan beide kanten door bomen die zorgen voor de nodige schaduw bij warmere temperaturen. Fiets richting de Katjeswilgenlaan waar je het Provinciedomein van Kessel-Lo kan binnengaan (bekijk ligging).

Het provinciedomein is een groen recreatiepark waar vanalles te beleven valt: je vindt er diverse speeltuinen, een openluchtzwembad, een verkeerspark, een minigolf en een rolschaatspiste. Je kan hier ook met pedalo's of roeiboten een tochtje maken op het water. In het bijenhuis kan je een kleine maar boeiende tentoonstelling bijwonen waar je meer te weten komt over de bijen, honing en bijenwas (enkel op afspraak). Stap hier even van de fiets en wandel een stukje door de groene bossen, maar geniet vooral van de prachtige omgeving! Je kan ook gewoon naar het volgende street-art werk fietsen langs het Provinciedomein, indien je geen interesse hebt in het park zelf.

 1. Opgewaardeerde elektriciteitskastjes van Treepack

Adres: Beemdenstraat 60 en Leopold Ruelensstraat
Wanneer je het provinciedomein buiten komt, kom je meteen in de Beemderstraat. Fiets de berg op richting de Leopold Ruelensstraat en houdt onderweg je ogen goed open! Er zijn namelijk verschillende elektriciteitskastjes in deze straat die opgefleurd werden met leuke schilderingen.

Deze elektriciteitskastjes maken deel uit van Tour Elentrik - nationale stadsvernieuwingsprojecten waarbij oude en lelijke nutsvoorzieningskasten worden opgewaardeerd door lokale creatieve talenten en professionele artiesten uit het Treepack-netwerk (meer info hierover).

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een leuk verblijf tijdens je bezoek aan Leuven? Wat dacht je van een overnachting in het Martin's Klooster? Deze viersterrenaccommodatie ligt op slechts 280 meter van de Oude Markt in de historische binnenstad van Leuven. Meer info en boeken.

 1. Vlucht van de eenden door Tuzq

Adres: Leopold Ruelensstraat 1, Leuven
Op het einde van de Leopold Ruelensstraat, nummer 1, vind je het prachtige werk "Vlucht van de eenden" gemaakt door Tuzq. Waar deze kunstenaar zijn inspiratie haalde? In het provinciaal domein waar heel wat eenden te vinden zijn.

 1. Brouwerij De Coureur

Adres: Borstelsstraat 20/bus 1, Leuven
Volgende stop? Brouwerij De Coureur in de Borstelsstraat (zie ligging hier). Je zal de kleurrijke poort van de brouwerij meteen opmerken. "Brouwerij de Fietser (Brouwerij de Coureur)" is een muurschildering gemaakt door Nupstr voor de microbrouwerij met tapkamer die verborgen zit achter de poort. De hop en tarwe verwijzen naar de ingrediënten van bier, terwijl de fiets en versnellingen verwijzen naar de naam van de brouwerij.

De kleuren blauw, rood, zwart, geel en groen zijn dezelfde kleuren als op de regenboogshirts van de wereldkampioen wielrenners. En het hele schilderij is bedekt met bubbels, net als de bubbels in een vers pintje bier! Is de brouwerij geopend wanneer je er passeert met de fiets? Ga dan zeker eens proeven van het lokaal gebouwen biertje. Meer info op de website.

 1. Street-art in het Heuvelhofpark

Adres: Heuvelhof, Leuven
Na je bezoek aan de microbrouwerij fiets je verder naar het Heuvelhofpark. Dit kleine maar gezellige parkje ontstond in de 19de eeuw als een private tuin van een klein kasteeltje. In 1937 kocht de toenmalige gemeente Kessel-Lo het domein en stelde het park open voor iedereen. Een ander bijzonder gebouw dat vandaag nog steeds in het park te vinden is, is het koetshuis. Wanneer je door het park wandelt, zal je al snel een volledig beschilderde muur zien. Deze 50 meter lange muur werd voorzien van een kleurrijke muurschildering dankzij Luis Manuel Lambrechts.

 1. The Dancing Couple in het Heuvelhofpark

Adres: Rustoordlaan 3, 3010 Leuven
Wanneer je voorbij de 50 meter lange muur wandelt, kom je bij het Woonzorgcentrum Ter Vlierbeke (zie ligging hier). Op de muur van dit woonzorgcentrum vind je de prachtige muurschildering van ‘het dansende koppel’. Deze mural toont een aanstekelijk vreugdemoment tussen twee oudere mensen dat vandaag de dag nog steeds herkenbaar is in de woonzorgcentra.

 1. Skatepark met street-art van Bisser

Adres: Marie-Elisabeth Belpairestraat, 3010 Leuven
Fiets van het Heuvelhofpark verder naar het Skatepark van Kessel-Lo (zie ligging hier). Hiervoor steek je alweer de Diestesteenweg over. Het skateparkt trekt vooral veel jongeren. Je vindt er een street-art werk van Bisser, een bekende artiest uit het Leuvense. Van hieruit wandel je verder naar het Sportpleinpad waar je het kunstwerk "Creature" van dezelfde artiest tegenkomt.

 1. A tale of two foxes door Dzia

Adres: Lindensestraat 25, Leuven
In 2019 hielpen buurtbewoners van Kessel-Lo mee aan de realisatie van ruim 9 muurschilderingen in Leuven. Eén van die negen muurschilderingen vind je vandaag de dag in de karakteristieke Lindensestraat in Kessel-Lo. De gevel van nummer 25 wordt gesierd door twee prachtige vossen, geschilderd door kunstenaar Dzia. De buurtbewoners legden zelf de laatste hand aan het kunstwerk door een roos tussen de twee vossen aan de muur te planten. Dzia ken je misschien ook van de Pelikaan in Mechelen? Wie nog meer Dzia in Leuven wil zien, ga op zoek naar de Woodpecker of de Peacock.

 1. No Destinies Ordained door Nean

Adres: Patroonschapstraat 5, 3010 Leuven
Wanneer je de Lindensestraat uit fietst, ga je snel nog even naar rechts, de Patroonschapstraat in. In deze straat bevindt zich de basisschool de Mozaiëk waar je nog een prachtige, kleurrijke muurschildering kan bewonderen (zie ligging hier). Samen met de buren en curator Bjorn Van Poucke van The Crystal Ship werd gezocht naar een kunstenaar die het verhaal van de school in één beeld kon vatten. Uiteindelijk werd gekozen voor het project van kunstenaar Nean.

TIP: bezoek je de school bij sluitingsuur? Dan kan je – indien mogelijk – een kijkje nemen op de speelplaats van het schooltje. Hier bevindt zich namelijk nog een kleurrijk werkje van Digo Diego genaamd The Key.
 1. Wesh Wesh Painture Fraîche bij Hal 5

Adres: Diestsesteenweg 104, 3010 Leuven
Wesh Wesh Painture Fraîche” is wat kunstenaar Hans Geyens in grote roze letters schilderde op de gevel van een oud warenhuis (zie ligging hier). Achter dit warenhuis, vind je Hal 5; de hotspot van Kessel-Lo. Met Hal 5 wilt men nieuw leven blazen in de oude spoorwegwerkplaats van Kessel-Lo. Vroeger werd deze plek gebruikt om treinwagons schoon te maken en te onderhouden. Vandaag zijn deze leegstaande historische spoorweghallen een boeiende plek waar zowel jong als oud samen komen en waar verschillende activiteiten, concertjes en andere georganiseerd worden. Je kan er ook gezellig iets drinken. Meer info op de website.

 1. Street-art in de Rondestraat en oude spoor-rails

Adres: Rondestraat 29 en 38, Leuven
Na je een drankje of een rondleiding door Hal 5, ga je verder richting de Rondestraat. Op nummer 29 en 38 vind je twee prachtige werken. Op 38 vind je een andere mural van Bisser Jenny the bee en wat verder Woodpecker van Dzia.

Als je de straat uit fiets, sla je linksaf richting het station van Leuven. Je staat nu met je gezicht naar het station van Leuven, achter jou ligt de Locomotievenstraat (bekijk ligging). Hier zie je nog enkele oude treinsporen van in de tijd dat er nog treinen naar Hal 5 reden.

 1. Verschillende muurschilderingen in de Ernest Solvaystraat

Adres: Ernest Solvaystraat, Leuven
De street-art route loopt bijna op z'n einde, je bevindt je nu ook terug aan het station van Leuven maar je slaat nog even de Ernest Solvaystraat in waar nog enkele mooie muurschilderingen verborgen zijn. Op de hoek van de straat kom je meteen het eerste werk tegen: Spring van MauMau. Op de gevel van dit huis werd een tak met kersenbloesem en veel kleurrijke vlinders geschilderd.

Wat verder in de straat is een voorgevel opgefleurd met mooie opvallende bloemen en op nummer 36 vind je het kunstwerk "Langharige vrouw" van Stina De Roeck.

 1. Waar overnachten in Leuven? (unieke tips)

Onze tip: Ga je voor een meerdaagse citytrip naar Leuven? Bekijk een ruim aanbod aan B&B's en hotels in het centrum. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk)
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Leuven

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Leuven? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete stadswandeling door Leuven uitgewerkt langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden. Download je stadswandeling Leuven hier.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?