Dé 10 x mooiste bezienswaardigheden in Chioggia: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 5

Dé 10 x mooiste bezienswaardigheden in Chioggia: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

6 december 2021 in Italië0 reacties

Chioggia, het kleinere Venetië

Op zoek naar een alternatief voor het drukke Venetië? Bezoek dan eens Chioggia! Want ook Chioggia ontleent haar charme aan de vele kanalen, de historische bruggen, waarvan de Ponte Vigo de meest beroemde is, en een labyrint van pittoreske straatjes en steegjes.

Wat hier allemaal te zien en beleven valt? Ontdek het in deze uitgebreide blogpost over de mooiste bezienswaardigheden in Chioggia.

Inhoud artikel

  1. Chioggia, het Klein Venetië

Chioggia is zowat het kleinere broertje van het mooie Venetië. Het kleine stadje ligt ten zuiden van z'n bekende buur, ook in de lagune van Venetië, waar de lokale bevolking vooral leeft van de visserij. Hun inkomsten worden aangevuld met het toerisme.

Chioggia is een prachtige bestemming. De bruggen zijn hier net zo mooi als in Venetië, je kan hier aangenaam rondslenteren door de smalle pittoreske steegjes en heerlijk dineren en borrelen in een van de gezellige restaurants. Daarnaast heb je al voordeel dat het hier een stuk minder druk is en de prijzen heel wat lager liggen dan in Venetië!

TIP: Op rondreis door Italië? Overweeg dan zeker eens om een bezoekje te brengen aan Chioggia. Een middagje volstaat.

Waar ligt Chioggia op de kaart?

  1. De negen bruggen van Chioggia

Chioggia wordt niet voor niets het klein Venetië genoemd. Hoewel je in Venetië veel meer bruggen vindt, kan je er in Chioggia ook wel een paar bewonderen. Hier vind je negen bruggen waarvan Ponte Vigo de beroemdste brug is. Net als in Venetië zijn ook de huizen hier gebouwd in en rond het water.

Ponte Vigo

Oorspronkelijk was de middeleeuwse Ponte Vigo, die over het Vena-kanaal loopt, van hout gemaakt. Maar omdat dit de brug zeer brandgevoelig maakte, en de vijanden daar bewust van waren, werd er in de zeventiende eeuw besloten om de brug te versterken door middel van metselwerk. Een eeuw later werden de decoraties pas toegevoegd. Zoek ze zeker eens op wanneer je Chioggia bezoekt!

  1. Aanschouw de oudste klok ter wereld

Chioggia mag dan wel relatief onbekend zijn, je vindt hier toch een heel belangrijk bouwwerk. Wat dacht je van de oudste klok ter wereld? De kerk van de Heilige Andreas werd gebouwd in de achttiende eeuw en beschikt over de oudste klok ter wereld: Torre di Sant’Andrea.

De klok zou gemaakt zijn door de beroemde klokkenmakerfamilie Dondi dall’Orologio en is zo’n 30 meter hoog. In vroegere tijden diende de klokkentoren als uitkijkpost van waaruit de haven van Chioggia goed in de gaten werd houden. In de toren is de dag van vandaag een klokkenmuseum gevestigd, verspreid over de zeven torenverdiepingen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Chioggia? Bekijk het volledige aanbod hotels in Chioggia?

  1. Slenteren over Corso del Popolo

Corso del Popolo is zowat de hoofdstraat van Chioggia. Het voetgangersgebied middenin het centrum van Chioggia, loopt over van de gezellige restaurants, terrasjes, winkeltjes en barretjes. Hier kan je even pauzeren en genieten van een kopje koffie, een glaasje wijn of een lokale specialiteit. Het fijne aan Chioggia is ook vooral dat de prijzen hier goed meevallen!

  1. Wandel langs de haven en de vismarkt

Je bent niet in Chioggia geweest als je de vismarkt of de haven niet hebt bezocht. Chioggia is namelijk een levendig vissersstadje waar visserij de belangrijkste bron van inkomsten is. Een bezoek aan de haven van Chioggia en de vismarkt Mercato ittico al minuto di Chioggia zijn dus zeker een must-see. Proef hier zeker eens van een vers gevangen vis!

  1. Kathedraal Santa Maria Assunta

Ga ook zeker eens een kijkje nemen in de Santa Maria Assunta kathedraal, vlak bij de Porta Garibaldi. Tot het begin van de 17de eeuw stond hier een middeleeuwse kerk, maar door een hevige brand werd deze jammer genoeg bijna compleet verwoest. Zo zijn er enkel nog de overblijfselen van een sarcofaag uit 1474 in de kathedraal die je herinneren aan zijn middeleeuwse voorganger.

Na de brand besloten de bewoners van Chioggia om een nieuwe kathedraal te bouwen. Het ontwerp kwam van architect Longhena, die zich duidelijk had laten inspireren door niemand minder dan Palladio, die in de 16de eeuw een groot aantal villa’s en gebouwen in de regio Veneto had ontworpen, gebaseerd op de klassieke Romeinse bouwkunst.

  1. Chiesa di San Domenico

Een ander historisch gebouw dat je kan bezoeken is Chiesa di San Domenico welke gelegen is op haar eigen eilandje. De Chiesa di San Domenico is vooral bekend vanwege de oudste houten crucifix ter wereld. Het veertiende-eeuwse kruisbeeld dat hier wordt bewaard, wordt dan ook zeer vereerd door de lokale burgers.

Op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht in de gezellige B&B Casa Sansera. Hier begin je de dag met een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.

  1. Proef eens van de Chioggia biet

Chioggia is natuurlijk dé plek waar je lekkere vis kan eten! Maar heb je al eens gehoord van de Barbietola rossa di Chioggia? Een lokale specialiteit die je ongetwijfeld in iedere lokale keuken zal tegenkomen. Proef zeker eens van de Chioggia-biet tijdens je verblijf!

Lees ook onze uitgebreide blogpost met de lekkerste Italiaanse gerechten.
  1. Luieren op het strand van Sottomarina

Liever een namiddagje luieren op het strand? Een historische brug verbindt Chioggia met het schiereiland Sottomarina waar je even heerlijk kan relaxen op het strand. Sottomarina is trouwens ook de plek waar je met de vaporetto naar Venetië kan.

  1. Porta Garibaldi, de toegangspoort tot Chioggia

De Porta Garibaldi staat aan het begin van de hoofdstraat van Chioggia, Corso del Popolo en is de bekendste poort van de stad. Het was oorspronkelijk ook de enige toegangspoort tot de renaissancestad. Als je goed kijkt, merk je bovenop de boogvormige poort de Venetiaanse leeuw op.

  1. Waar overnachten in Chioggia?

Chioggia is de ideale bestemming voor een leuke daguitstap vanuit Venetië maar je kan natuurlijk ook altijd een nachtje of twee in Chioggia verblijven. Het stadje komt echter ’s avonds pas écht tot leven. En dat zou je niet willen missen, toch? Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven. Of bekijk hetvolledige aanbod hotels in Chioggia.

Barbara's Room

Achter de opvallende blauwe gevel in het centrum van Chioggia vind je Barbara’s Rooms, waar eigenares Barbara een sfeervolle bed & breakfast open houdt met stijlvol ingerichte kamers en houten balkenplafonds. Iedere ochtend word je bij het ontbijt verwend door Barbara’s zelfgebakken lekkernijen, een goed begin om de dag te starten. Meer info en boeken.

Kibò Urban Lodge

Verblijf in het pension van Kibò Urban Lodge. De appartementen zijn voorzien van een volledige uitgeruste keuken en een zithoek waar je gezellig bij elkaar kan kruipen. Daarnaast bieden de kamers uitzicht op het prachtige stadje. De appartementen zijn gelegen op een rustige locatie, op een kwartiertje wandelen van het centrum van Chioggia en dicht bij het strand. Meer info en boeken.

Maison du Flâneur

Of verblijf in de appartementen Maison du Flâneur. Maison du Flâneur op een kilometer van het Sottomarina strand. De appartementen zijn modern ingericht en zijn voorzien van een eigen balkonnetje. Daarnaast zijn er gratis fietsen ter beschikking om de omgeving te verkennen. Meer info en boeken.

  1. Hoe bereik je Chioggia?

Het schilderachtige Chioggia is eenvoudig te bereiken. Het stadje is slechts door een paar wegen verbonden met het vaste land.

  • De beste manier om een bezoekje aan Chioggia te plannen is door te vliegen naar Venetië, Luchthaven Marco Polo.
  • Vanaf de luchthaven van Venetië kan je met het openbaar vervoer doorreizen naar Chioggia.
  • De reis van Venetië naar Chioggia duurt ongeveer een uur en half.
  • Een andere optie is om met de bus en/of boot van Venetië naar Chioggia te reizen.
  • In het hoogseizoen vaart er dagelijks een boot van het San Marco plein in Venetië naar Chioggia. Deze rit duurt iets langer dan de busrit, maar schijnt minstens zo leuk te zijn.
  1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?