De spectaculaire Ring of Beara in Ierland: mooiste stops onderweg + kaartje & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

De spectaculaire Ring of Beara in Ierland: mooiste stops onderweg + kaartje & tips

28 februari 2024 in Ierland1 reactie

Wat te zien en doen langs de Ring of Beara in Ierland? Alle highlights en bezienswaardigheden

De Ring of Beara is een minder bekende, maar daarom niet minder beminde kustroute in Ierland. Het is een ware schat voor avontuurlijke reizigers die op zoek zijn naar een ongerept stukje Ierland. De panoramische route Ring of Beara strekt zich uit over het gelijknamige schiereiland en voert je langs spectaculaire kustlandschappen, afgelegen baaien, romantische dorpjes en historische en culturele bezienswaardigheden.

Deze betoverende route belooft een reis vol ontdekkingen, avontuur en verwondering. In dit artikel geven we je tips voor de route en stops onderweg.

Praktische info & tickets voor je route Ring of Beara

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets3u30 vliegen naar Cork Airport, vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Ierland?
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. De Ring van Beara: een wondermooi stukje Ierland

De Ring of Beara is een adembenemende route van 137 kilometer lang die je door een ongerept landschap gidst met indrukwekkende kustlijnen, majestueuze bergen, betoverende kliffen en spectaculaire watervallen. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen.

Rust en authenticiteit staan centraal op de Ring van Beara

In vergelijking met de populaire Ring of Kerry, op het schiereiland ernaast, wordt de Ring of Beara minder drukbezocht. Hier ervaar je het echte Ierse plattelandsleven in pittoreske dorpjes en stadjes. Maar er liggen ook historische en culturele bezienswaardigheden langs de Ring of Beara verstopt. De regio heeft een rijke geschiedenis en daar getuigt onder andere het imposante Staigue Fort nog steeds van. Je zal ook zien dat de lokale cultuur en Gaelic-tradities nog steeds springlevend zijn.

Ook avonturiers en sportievelingen moeten de Ring of Beara zeker aanstippen. In de regio kan je prachtige wandelingen en trektochten maken, maar ook fietsen en mountainbiken. Na al die inspanningen kan je hongerige magen stillen met de lokale culinaire specialiteiten, zoals verse zeevruchten en ambachtelijke vleesgerechten.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Ierland.

  1. Wat is de precieze route van de Ring of Beara?

Hoe je de Ring of Beara precies aflegt, kies je een beetje zelf. De meest gevolgde route is ongeveer 137 kilometer lang en begint en eindigt in Kenmare.

  • Vanuit Kenmare volg je de N71 richting Glengarriff. Die schilderachtige route biedt prachtige uitzichten op de baai van Kenmare en de Caha-bergen. Je rijdt dan via de indrukwekkende Caha Pass.
  • Vervolgens neem je diezelfde N71 naar Castletownbere. Onderweg passeer je de adembenemende Healy Pass, een smalle bergpas met panoramische uitzichten en een hoogtepunt langs de Ring of Beara.
  • Vanuit Castletownbere kies je dan de R572 richting het charmante dorpje Eyeries. Onderweg moet je zeker naar het bijzondere Dursey Island, dat enkel bereikbaar is via een kabelbaan.
  • Vervolg dan de R572 vanuit Eyeries naar Allihies. Dit gebied staat bekend om zijn rijke kopermijnverleden en biedt prachtige uitzichten op de Atlantische Oceaan.
  • Ga verder op de R575 vanuit Allihies en trek dan via Ardgroom naar Gleninchaquin en verder terug naar Kenmare.

In principe kan je de hele Ring of Beara op één dag afleggen, maar het is aan te raden om voldoende tijd te nemen om van de uitzichten en bezienswaardigheden onderweg te genieten. Zo heb je meer tijd om dit mooie stukje Ierland echt te leren kennen.

Bekijk de route van de Ring of Beara op de kaart

  1. De meest adembenemende autoritten op de Ring of Beara

De Healy Pass: een onvergetelijk stukje van de Ring of Beara

Rijd over de adembenemende Healy Pass, een bergpas die het schiereiland doorkruist, van Adrigole tot Lauragh. De route is een van de mooiste autoritten van Ierland en ook een echte uitdaging voor fietsers. Deze smalle, kronkelende bergweg biedt bij elke bocht adembenemende vergezichten. De Healy Pass werd in 1847 aangelegd en bereikt een hoogte van 334 meter. De weg snijdt door de Caha-bergketen en ligt precies op de provinciegrens tussen Kerry en Cork.

De pas is vernoemd naar Tim Michael Healy, de eerste gouverneur-generaal van de Ierse Vrijstaat, en maakt technisch gezien geen deel uit van de Ring of Beara-route, maar is zeker een omweg waard. Om de route die we hierboven uitgestippeld hebben te volgen, raden we je aan de Healy Pass in te slaan vanuit Adrigole en dan op het einde gewoon via dezelfde weg terug te keren om dan je route te vervolgen naar Castletownbere.

Rijden op de Caha Pass

De Caha Pass is een adembenemende bergpas die de grens vormt tussen de graafschappen Kerry en Cork in Ierland. Deze route maakt deel uit van de N71 en ligt tussen Kenmare en Glengarriff. De Caha Pass slingert door een spectaculair landschap en biedt een panoramisch uitzicht op de omliggende bergen, valleien en meren. Rijden over de Caha Pass is een unieke ervaring. De weg is smal en bochtig en onderweg kom je langs steile rotswanden en diepe valleien; het voelt bijzonder avontuurlijk aan.

  1. Bezoek de mooiste dorpjes langs de Ring of Beara

Allihies

Stop zeker in het pittoreske dorpje Allihies, dat bekend staat om zijn kopermijnverleden. Verken de oude mijnsite, geniet van het uitzicht op de Atlantische Oceaan en breng een bezoek aan het museum om meer te leren over de geschiedenis van de mijnbouw. Dit is een van de bekendste dorpjes langs de Ring of Beara.

Castletownbere

Verken ook zeker Castletownbere, een schilderachtig vissersdorpje met een levendige haven. Bezoek hier de lokale vismarkt, maak een wandeling langs de kust en ga eten in een van de vele visrestaurants.

Eyeries

Het kleurrijke dorp Eyeries is misschien wel het mooiste van allemaal. Het staat bekend om zijn schilderachtige huizen in verschillende pastelkleuren. Wandel door de charmante straten, bewonder de architectuur en geniet van de ontspannen sfeer die hier hangt.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in Eyeries? Dan is Cahirkeen Cottage misschien wel iets voor jou. Het charmante, vrijstaande vakantiehuisje biedt accommodatie voor 6 personen, beschikt over 3 ruime slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken en 2 badkamers. Geniet 's ochtends van een heerlijke kopje koffie vanaf het terras met uitzicht op de zee. Meer info en boeken.

  1. Ontdek de historische monumenten langs de Ring of Beara

Breng een bezoekje aan het indrukwekkende Staigue Fort

Dit fort staat bekend als een van de meest indrukwekkende ringforten van het land. Men schat dat het fort dateert uit de late ijzertijd en het werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd tussen 300 v.Chr. en 300 n.Chr. Fort Staigue is gebouwd op een heuveltop en is omgeven door een cirkelvormige stenen muur die ongeveer 5,5 meter hoog is.

Het fort heeft een enkele ingang aan de oostelijke kant, die leidt naar een smalle doorgang die vervolgens uitmondt in een ruime binnenplaats waar verder geen bouwwerken staan. Het diende waarschijnlijk als een veilig toevluchtsoord voor de lokale bevolking. Je kan het fort beklimmen en de indrukwekkende stenen structuur verkennen. Je wordt er getrakteerd op een panoramisch uitzicht op het omliggende landschap, waaronder de nabijgelegen bergen en meren.

De boerderij Molly Gallivan's

Als je vanuit Kenmare vertrekt, is je eerste stop op de Ring of Beara de 200 jaar oude stenen cottage en erfgoedboerderij Molly Gallivan's. Buiten zijn, tussen de boerderijdieren, enkele antieke boerderijmachines te zien. De binnenkant van het huisje katapulteert je terug naar de tijd van de Grote Hongersnood (1845) toen de aardappeloogst mislukte.

Binnenin kan je een korte film bekijken die vertelt hoe de ondernemende Molly en haar zeven kinderen overleefden toen ze een illegale pub (Sibheen) opende en whisky (Poitín) verkocht, bekend als Molly's Mountain Dew. Vlakbij ligt ook nog een rij stenen die een 5000 jaar oude zonnekalender vormt. Meer info op de website.

Garnish Island

Garnish Island, voor de kust bij Glengarrriff, is een waar tuinparadijs. Het werd 70 jaar geleden liefdevol aangelegd door eigenaar Annan Bryce en tuinontwerper Harold Peto. De kleurrijke tuinen vormen een eigen microkosmos. Je ziet hier heel wat subtropische planten en er is ook een leuk restaurant.

  • Je bereikt Garnish Island door bij de pier van Glengarriff met de Harbour Queen Ferry uit te varen (bekijk ligging).
  • De ferry rijdt elke 30 minuten (van april tot oktober).
  • Meer info op de website.

Gleninchaquin Park

Op de terugweg naar Kenmare kan je nog halt houden bij Gleninchaquin Park. Hier verandert het landschap een beetje en kom je terecht in een prachtige vallei. In het park vind je bergpaden, met uitgehouwen treden, waarlangs kleine orchideeën groeien tussen de weelderige weiden. Er is ook een waterval, die wilde dieren lokt.

De vallei van Gleninchaquin werd meer dan 70 000 jaar geleden gevormd door gletsjers. Als resultaat liggen er drie meren, Inchaquin, Uragh en Clonee Lough, die allemaal worden gevoed door de waterval.

  1. Zie de mooiste natuurwonderen langs de route

Dursey Island

Dursey Island is de populairste stop langs de Ring of Beara. Dat komt niet alleen omdat het eiland op zich mooi is, maar ook omdat je er enkel naartoe kan met een kabelbaan over zee. Er zijn maar een handvol van dergelijke, openbare kabelbanen in de hele wereld. Een unieke ervaring! Meer info op de website.

Ook het eiland zelf zal je weten te verrassen. Op de 6 km² die het eiland rijk is, wonen amper mensen en de natuur is er ongerept. Op Dursey Island kan je mooie wandelingen maken langs de kustlijn via uitgestippelde wandelpaden.

Het is ook een geweldige plek voor vogelspotten, aangezien Dursey Island een broedplaats is voor verschillende zeevogels. Vergeet je verrekijker dus zeker niet! Er zijn geen auto's toegestaan op het eiland. Het is een bestemming die rust en sereniteit belooft, ver weg van de drukte van het dagelijks leven.

Natuurreservaat Glengarriff

Zin om de benen te strekken? Er is geen betere plek voor een wandeling dan bij Glengarriff Nature Reserve. Hier vind je een netwerk van paden dat wordt beheerd door de National Parks and Wildlife Service. Vanop al die paden heb je prachtige uitzichten over de bossen en met een beetje geluk spot je vogels en andere wilde dieren.

De bekendste wandelingen hier zijn de rustige River Walk, een klim naar Lady Bantry's Lookout, de langere Esknamucky Trail of het Big Meadow Circuit. Meer info op de website.

Mizen Head

Hoewel Mizen Head net buiten de officiële Ring of Beara-route ligt, is het een populaire bezienswaardigheid in de omgeving. Dit is het meest zuidwestelijke punt van Ierland. Je ziet er spectaculaire kliffen, er pronkt een vuurtoren en in het bezoekerscentrum leer je meer over de regio. Meer info op de website.

  1. Wat is de beste periode om de Ring of Beara te bezoeken?

De regio Beara heeft over het algemeen een mild zeeklimaat, maar het weer kan onvoorspelbaar zijn

  • De zomermaanden (juni, juli en augustus) bieden natuurlijk de warmste temperaturen, met gemiddelde maxima rond de 15-20°C.
  • De herfst (september en oktober) is vaak mild en is een uitstekende regio om naar hier te reizen wegens de prachtige herfstkleuren.
  • Houd er echter rekening mee dat het weer altijd veranderlijk kan zijn en regenbuien nooit helemaal uit te sluiten zijn.

De Ring of Beara wordt over het algemeen minder drukbezocht dan de nabijgelegen Ring of Kerry, maar het kan ook hier iets drukker zijn tijdens het hoogseizoen. Als je de drukte echt wil vermijden, overweeg dan een bezoek in het voor- of najaar. Al mag je dan geen helderblauwe hemel verwachten.

  1. Hoe bereik je de Ring of Beara?

Met het vliegtuig

  • Je kan een vlucht nemen van Brussels Airport naar Cork Airport. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten aan op die route.
  • Vanaf Cork Airport kan je dan een auto huren om naar het startpunt van je reis op de Ring of Beara te rijden.
  • De rit van Cork naar de Ring of Beara duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur, afhankelijk van de verkeersomstandigheden.
  • Je kan natuurlijk ook naar Dublin vliegen en daar een auto huren. Vanaf Dublin is het ongeveer 4 uur rijden naar Kenmare.
Maak het jezelf gemakkelijk, ga voor een zorgeloze vakantie en reserveer je huurauto online op voorhand bij Sunnycars.

Reis naar Ierland met de auto of met de trein

  • Kom je met de auto, dan rijd je naar Fishguard (800 kilometer vanuit Brussel) en daar neem je de ferry naar Rosslare Europort in Ierland.
  • Wil je liever met de trein? Dan kan je van Brussel naar Fishguard treinen, al moet je dan wel verschillende overstappen maken. Daar neem je dan de veerboot en vervolgens heb je een huurauto nodig om de Ring of Beara te kunnen trotseren.
  1. Waar verblijven langs de Ring of Beara?

  • Wie de Ring of Beara wil afreizen, zal waarschijnlijk eerst naar Kenmare gaan. Daar vind je een breed scala aan accommodaties, waaronder hotels, bed & breakfasts en vakantiehuizen. Kenmare heeft ook verschillende restaurants, winkels en alle comfort die je je maar kan wensen. Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Kenmare.
  • Het schilderachtige Glengarriff, aan de kust, is een uitstekende optie voor een tweede nacht. Ook hier heb je heel wat mogelijkheden wat hotels betreft. Je bent dan ook vlakbij Dursey Island. Boek hier je verblijf in Glengarriff.
  • Het vissersdorpje Castletownbere is eveneens een uitstekende keuze, voor een derde nacht bijvoorbeeld. Je bevindt je dan zowat halfweg de Ring of Beara. Het staat vooral bekend om de restaurants, maar er zijn ook heel wat hotels. Boek je hotel in Castletownbere.
  • Ook in de populaire stadjes Allihies en Eyeries vind je ook verschillende vakantiehuisjes en kleinschalige hotels. Bekijk het aanbod hier.
  1. Welke auto huren voor je rondreis door Ierland?

Je zou verwachten dat door het ruige landschap van Ierland, je best op zoek gaat naar een 4x4 wagen. Maar dat is niet per se het geval. Als je met weinig bagage en maximaal 2 personen reist, kan je gerust een kleine auto huren. Met een kleine wagen kan je zelfs iets makkelijker op de kleine wegen rijden.

Ook in de winter zou een standaard model met winterbanden voldoende moeten zijn. Ook dan is het niet nodig om een 4×4 te huren. Schrikt het links rijden je toch wat af? Dan raden we je aan om een automaat te huren. Het links schakelen kan best wennen zijn, zeker op de steile wegen. Een automatic is dan de beste oplossing!

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip door Ierland?

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?