Onze 7 favoriete daguitstappen vanuit Dublin

30 oktober 2018 in Ierland1 reactie

Ben je enkele dagen in Dublin? En wil je eens iets anders zien dan het centrum van de stad? Dan hebben wij voor jou een overzicht gemaakt van de leukste daguitstappen die je kan doen vanuit Dublin. Op een boogscheut van Dublin vind je prachtige natuur, eeuwenoude kloosters en kastelen, en graven van zelfs enkele duizenden jaren oud!

Inhoud artikel

  1. Wicklow Mountains

De Wicklow Mountains zijn een bergketen die beginnen aan de rand van Dublin. Het Wicklow Mountains National Park omvat de grootste oppervlakte hoogtegebied in heel Ierland en staat garant voor fantastische uitzichten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het donkere water van Lough Tay, dat ook wel Guinness Lake wordt genoemd. Of neem je tijd om over de oude Military Road te 'cruisen' en je te laten verrassen door wat je onderweg tegenkomt.

In de Wicklow Mountains liggen verschillende andere bezienswaardigheden, zoals de oude kloostersite van Glendalough, de Powerscourt Estate en de Powerscourt Waterfall, de hoogste waterval van Ierland.
Beschik je niet zelf over een wagen? Dan kan je via een begeleide rondleiding de Wicklow Mountains bezoeken, vaak in combinatie met andere bezienswaardigheden. Meer info en tickets vind je hier.

  1. Het eeuwenoude klooster van Glendalough

In het hart van de Wicklow Mountains ligt Glendalough, een kloosternederzetting die gesticht werd door St. Kevin in de 6de eeuw. De site kende echter haar hoogtepunt rond de 11de en 12de eeuw. Zo werd hier in 1131 het Book of Glendalough geschreven, een manuscript van zo’n 160 pagina’s.

Vandaag de dag kan je er nog steeds een aantal fascinerende overblijfselen bewonderen, zoals de toegangspoort, de typisch Ierse ronde toren, en de resten van een kathedraal, het huis van de priesters en een aantal kerken. De toegang tot het bezoekerscentrum is betalend, maar de site zelf is gratis.
Je kan er ook heerlijk wandelen. De wandeling langs het kleine meer (reken ongeveer op 60 min) gaat over 'board walks' en langs bossen waar elfjes zouden kunnen wonen. Een heerlijke plek!

Vanuit Dublin kan je een georganiseerde dagtrip naar Glendalough maken. Meer info en tickets vind je hier.

  1. Het statige Powerscourt Estate

De Powerscourt Estate is één van de bekendste toeristische trekpleisters in Ierland. Je vindt er een statig landhuis, indrukwekkende tuinen en zelfs twee golfterreinen.

In het hart van dit domein ligt het landhuis, dat oorspronkelijk een 13de-eeuws kasteel was. Het werd in de 18de eeuw aanzienlijk aangepast en uitgebreid. In 1974 sloeg echter het noodlot toe en brandde het kasteel, dat zich toen al in slechte staat bevond, bijna volledig af. In 1996 volgde de renovatie.
Nu bevindt zich in het huis onder meer het Tara’s Palace Museum of Childhood.

De uitgebreide tuinen zijn een bezienswaardigheid op zich en worden tot de mooiste ter wereld gerekend. Je vindt er onder andere Italiaanse en Japanse tuinen, Triton Lake, Dolphin Pond, Tower Valley met zijn stenen toren en Bamberg Gate. Er is ook een begraafplaats met aangrijpende en persoonlijke grafstenen.

Ook naar Powerscourt kan je een begeleide rondleiding vanuit Dublin boeken. Lees hier meer info.

  1. Powerscourt Waterfall

Powerscourt Waterfall maakt deel uit van het Powerscourt Estate maar heeft een aparte ingang. De waterval is 121 m hoog, en hiermee de hoogste waterval van Ierland. Ook het charmant boslandschap rondom is de moeite, met beuken, eiken, dennen en lariksen. Je vindt er zelfs een aantal sequoia’s, ver weg van hun gebied van herkomst, Noord-Californië.

  1. Braveheart in Trim Castle

Trim Castle is een Normandisch kasteel aan de oevers van de rivier Boyne. Het is één van de grootste en best bewaarde voorbeelden van een Anglo-Normandisch kasteel in Ierland. Het werd gebouwd op het bevel van Hugh de Lacy en diens zoon Walter. Wij waren best wel onder de indruk van de staat van het gebouw, dat toch bijna 1000 jaar oud is!

Het kasteel stond vroeger op de grens tussen het Engelse en het Ierse Gaelic grondgebied. Het verbaast dan ook niet dat het erg vaak het middelpunt van conflicten en gevechten was.
Filmliefhebbers kunnen het kasteel herkennen als filmlocatie uit Mel Gibson's Braveheart.

Je kan dit kasteel bezoeken als onderdeel van een begeleide rondleiding van de Boyne-vallei. Tickets en meer info vind je hier.

  1. Neolitische graven van Newgrange en Knowth

Newgrange is een antiek ganggraf dat zo’n 5200 jaar geleden gebouwd werd. Het is een grote grafheuvel die zich uitstrekt over meer dan 4000 m². Een doorgang van 19 m gaat over in een kamer met drie nissen.
Het gangraf is gericht tot de opkomende zon bij de winterzonnewende. Bij een bezoek ga je in het graf, en wordt de opkomende zon gesimuleerd. Een erg bijzondere ervaring. Elk jaar worden uit de bezoekers enkele 'lucky few' geloot die het echte fenomeen op 21 december mogen meemaken.

Knowth is ook een ganggraf dat ongeveer even groot is als Newgrange, maar in veel "ruwere" staat is.

Beide ganggraven zijn te bezoeken vanuit het Bru na Boinne-bezoekerscentrum. Heb je tijd, probeer ze dan allebei te doen, want ze vullen elkaar mooi aan.
Info en tickets voor begeleide rondreizen vanuit Dublin kan je hier online boeken.

  1. Spiritueel Ierland op de Hill of Tara

De Hill of Tara was ooit de vestiging van de High King van Ierland. Het is één van de belangrijkste plekken in Ierland, maar daar is nu op zich nog maar weinig van te zien. Je vindt er nog wel enkele zaken waaronder een omheining op de heuveltop, daterend uit de IJzertijd. Binnenin de omheining staat de Royal Seat met een rechtopstaande steen waarvan gedacht wordt dat het de Lia Fail (Stone of Destiny) is, waar de koningen werden gekroond.

De heuvel heeft ook een neolithisch ganggraf dat dateert van rond 3400 voor Christus, maar verwacht je niet aan een tweede Newgrange of Knowth. Toch vinden wij het wel een aanrader de plek te bezoeken, vooral omdat ze jarenlang het politieke en spirituele hart was van Ierland. Je kan hier een begeleide dagtrip boeken.

  1. Waar overnachten in Dublin?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf of citytrip in Dublin? In het stadscentrum zijn er heel wat hotels te vinden en dit in alle prijscategorieën. In de omgeving van Temple Bar en Trinity College kan je het grootste aanbod vinden. Zoek hier snel je hotel!

Booking.com

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 12 juni 2019 - Willemien van Miltenburg

Zeer duidelijk wat interessant is te zien in en rond Dublin. We hebben bijna alle hotspots bezocht.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?