De 5 mooiste Noord-Egeïsche Eilanden: Onze tips + gratis reisgids

De 5 mooiste Noord-Egeïsche Eilanden: Onze tips + gratis reisgids

22 november 2021 in Griekenland3 reacties

De Noord-Egeïsche Eilanden zijn zeer divers, ze verwelkomen minder bezoekers dan andere eilandgroepen en baden daardoor, in het algemeen, in een authentiekere, Griekse sfeer. Op Noord-Egeïsche eilanden zijn gekend voor z'n landschappen, mooie stranden en interessante historische sites.

Lesbos, Samos, Icaria, Chios, Lemnos: allemaal klinkende namen van Noord-Egeïsche eilanden. Wat is er te zien & te doen? We bezochten de mooiste 5 Noord-Egeïsche Eilanden en zetten alle bezienswaardigheden en attracties op een rij in deze reisgids!

Inhoud artikel

 1. Samos: het eiland voor natuurliefhebbers

Samos is het populairste eiland van de groep en heeft heel wat resorts. Ondanks de recente toeristische ontwikkeling en de verwoestende natuurbranden die sinds de eeuwwisseling plaatsvinden, heeft deze groene en aanlokkelijke plek toch veel te bieden. Je vindt er de perfecte combinatie van bergen, stranden en sporen van een fascinerende geschiedenis. Natuurliefhebbers kunnen er niet alleen genieten van de stranden en mooie kustlandschappen, maar ook van de uitgedoofde vulkaan Kerkis, tevens een ideale wandelplek, en de watervallen van Potami.

Tijdens de Archaïsche Periode was dit één van de rijkste eilanden van de Egeïsche Zee en woonde er een bloeiende intellectuele gemeenschap. De meest noemenswaardige bezienswaardigheid op het eiland is de Heraion van Samos, een Ionische tempel die gewijd is aan de godin Hera. Een andere bezienswaardigheid is de Tunnel van Eupalinos. Deze werd in de 6de eeuw v.C. gebouwd in functie van een aquaduct. Je vindt er ook de ruïnes van Romeinse baden, alsook archeologische musea.

 1. Het gezellige & aantrekkelijke eiland Icaria

Het smalle en winderige eiland Icaria (of Ikaria) wordt veel minder bezocht dan Samos of Mykonos en wordt ook vaak onderschat. Icaria mag dan misschien niet het meest levendige eiland in deze streek zijn, het blijft toch een interessante en aantrekkelijke plek. Het eiland dankt zijn naam aan de mythologische figuur Icarus. Hij maakte voor zichzelf vleugels uit was en vloog te dicht bij de zon. Daardoor viel hij in de zee vlakbij dit eiland. Ondanks deze mythologische link, bezoeken maar weinig mensen Icaria voor de rijke geschiedenis. Jarenlang was een reeks warmwaterbronnen aan de zuidwestelijke kust het enige wat toeristen ook maar een beetje aantrok. Sinds de jaren 1990 hebben zich echter wat toeristische faciliteiten ontwikkeld rond Armenistis, het enige noemenswaardige resort op het eiland.

De hoofdstad van het eiland is Agios Kirikos, de tweede grootste haven na Evdilos. Dit is een leuk dorpje met huizen van 3 verdiepingen in neoklassieke stijl, met balkons overladen met bloemen. Er zijn nog een aantal charmante dorpjes op het eiland die het verkennen waard zijn, maar ook fantastische stranden, zoals Kambos, Livadi, Messakti, Nas en Seychelles. Natuurliefhebbers moeten ook zeker naar de Halarikloof gaan. Dit is een mooie plek met meren, platanen, watervalletjes en stenen bruggen – ideaal voor een wandelingetje.

 1. Chios: turbulente geschiedenis & fascinerende dorpjes

Chios, naar verluidt de geboorteplaats van de beroemde Griekse poëet Homerus, is een ruig eiland met een sterke identiteit en een turbulente geschiedenis. Dit grote eiland is altijd al welvarend geweest. Tijdens de middeleeuwen was dit het geval dankzij de export van mastiekhars. Sinds de eenmaking met Griekenland in 1912, ontstonden hier verschillende scheepsdynastieën, en bijna elke familie had een lid in de koopvaardij. Jammer genoeg heeft het eiland ook meer dan zijn deel gehad wat betreft rampen, van Ottomaanse slachtpartijen tot een aardbeving en verwoestende bosbranden.

Tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw werd toerisme hier afgeraden. Ook vandaag nog beperkt het massatoerisme zich tot de hoofdstad en een aantal nabijgelegen beach resorts. De onverschrokken internationale bezoeker die echter wat dieper graaft, vindt een Chios met fascinerende dorpjes (wij waren vooral onder de indruk van Pyrgi), belangrijke Byzantijnse monumenten en een aantal goede, zij het wel afgelegen, stranden. Bezoek ook zeker het Klooster van Nea Moni, het kasteel van Chios en het geweldige Byzantijns Museum.

 1. Lesbos: het eiland voor architectuurfanaten

Lesbos was de geboorteplaats van de antieke poëte Sappho, maar ook van de barden Aesopus en Arion. In 1979, leverde dit eiland de winnaar van de Nobelprijs Literatuur: Odysseus Elytis. Met zo’n belangrijke artistieke en literaire linken is het best verbazingwekkend dat dit eiland niet meer in trek is bij internationale bezoekers. De verklaring hiervoor kan deels gezocht worden in het feit dat het landschap niet altijd even aantrekkelijk is. Het eiland is rotsachtig en vulkanisch, met dichte graanvelden, zoutpannen en gebieden die bijna woestijnachtig zijn. Op het tweede zicht heeft het eiland echter ook heel wat kwaliteiten. Er zijn gigantische olijfgaarden, eiken- en pijnboombossen, en enorm veel middeleeuwse en Ottomaanse architectuur. Lesbos bezoeken? Ontdek hier nog meer mooi bezienswaardigheden op Lesbos.

In Mytilini-Stad, Molyvos, Eressos, Sigri en vlak bij Andissa zijn er kastelen, maar ook elders op het eiland vind je noemenswaardige gebouwen. Dicht bij Kalloni kan je het impressionante klooster van Limonos bezoeken. Hoewel vrouwen hier niet binnen mogen, is het nog steeds een indrukwekkend zicht. Lesbos heeft ook heel wat natuurpracht, zoals het Versteende Bos van Lesbos en het Museum van Natuurgeschiedenis in Sigri, waar je interessante fossielen kan bewonderen. Natuurliefhebbers kunnen ook flamingo’s spotten bij de zoutvlaktes van Kalloni.

 1. Het gastronomische eiland Lemnos

Lemnos heeft maar laat het toerisme leren kennen, maar is de laatste jaren steeds trendyer geworden. Souvenirwinkeltjes, hotels en bars bij bijna elk strand tijdens de zomermaanden zijn tekenen dat Griekse en Europese toeristen steeds vaker hun weg hier naartoe vinden. In het westen is het eiland heuvelachtig, met heel wat basalt dat gebruikt wordt als straatstenen en om huizen te bouwen. Het oosten wordt gekenmerkt door grazend vee, gigantische maïsvelden en zoutpannen. Er zijn heel wat zandstranden langs de volledige kustlijn en je kan er makkelijk een plekje voor jezelf vinden.

Liefhebbers van eten en wijn kunnen op dit vulkanisch eiland genieten van wijngaarden en lokale producten. Tijm, honing en schapenkaas zijn allemaal lokale specialiteiten, maar er worden ook heel wat verschillende soorten gewassen geteeld op Lemnos. Mensen met een hart voor duurzaamheid zullen blij zijn te horen dat de lokale bevolking bijna volledig zelfvoorzienend is als het op voedsel aankomt.

 1. Waar overnachten op de Noord-Egeïsche eilanden? Welk hotel kiezen?

je hebt nu kennis kunnen maken met de 5 mooiste Noord-Egeïsche Eilanden en je hebt ondertussen waarschijnlijk zelfs al een idee waar je naartoe wil. Voor je vertrekt, is het handig om na te gaan welke accommodaties het leukst zijn om te verblijven en vooral ook waar op de eilandjes je het best overnacht. Ik geef je mijn tips + info!

 • Op Samos heb je een aantal leuke accommodaties, het aanbod is echt niet heel ruim. Als je graag wil overnachten op dit eiland, boek je je slaapplaats dus best al van een tijdje op voorhand. Overzicht accommodaties & prijzen hier.
 • Op Icaria of Ikaria heb je al wat meer keuze. Het aanbod bestaat uit een mooi hotel, een appartementje, villa's of vakantiehuizen. Je kan hier ook verblijven in de prachtige hoofdstad Agios Kirikos. Overzicht accommodaties & prijzen hier.
 • Chios biedt heel wat fijne plaatsen voor jouw perfecte overnachting. Maak je keuze uit zo'n 200 accommodaties. Overzicht + prijzen hier.
 • Voor een ruim aanbod aan accommodaties moet je op Lesbos zijn. Dit eiland biedt voor elk wat wils, van luxueus tot een gezellige vakantiewoning. Overzicht accommodaties + prijzen hier.
 • Lemnos biedt een honderdtal fijne plaatsjes waar je uit kan kiezen voor je overnachting. Daarnaast zijn die mooi gespreid over het eiland, dus je kan zelf uitmaken in welke streek je het liefst overnacht. Een overzicht en prijzen vind je hier.
 1. Mis niets tijdens je verblijf op de Noord-Egeïsche eilanden!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Noord-Egeïsche eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Griekse Eilanden downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 augustus 2023 - angelique westhovens

De meeste populaire eilanden hebben we al bezocht. Dus voor ons niets nieuws. Maar als ik er nog niets van wist, is deze reisgids zeker uitgebreider dan menig ander. Overzichtelijk en leuk geschreven

- 14 december 2020 - YVES LOOSVELD

Prachtige site, echt de moeite. Zeer veel kunnen uithalen voor onze volgende reis naar Chalkidiki en omstreken.

- 30 november 2020 - YVES LOOSVELD

Voor mij een uitstekende wegwijzer voor onze komende vakantie in Juni. Wel al een aantal Griekse eilanden bezocht maar over diegene die wij nog niet hadden aangedaan hebben wij zeer interesante tips opgenomen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?