Saint-Émilion wijnproeverij Bordeaux: langs kastelen en wijngaarden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Saint-Émilion wijnproeverij Bordeaux: langs kastelen en wijngaarden

19 maart 2022 in Gironde0 reacties

Het plaatsje Saint-Émilion in het zuidwesten van Frankrijk is maar een klein dorpje, maar toch is het een grote trekpleister. Het dorp, dat ten noordoosten van Bordeaux is gelegen, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt omringd door wijngaarden. Het dorp en de omringende plaatsjes staan dan ook bekend als de oudste actieve wijnproducenten van de regio en kennen maar liefst 800 wijnhuizen. Het is dan ook de perfecte plek voor een wijnproeverij.

We nemen je mee naar onze favoriete wijnhuizen in de streek die je een bezoekje kan brengen!

Tickets & tours voor je bezoek aan Saint-Emilion

Saint-Emilion en de wijngaarden bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Saint-Emilion.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Saint-Émilion

De geschiedenis van Saint-Émilion gaat terug tot in de prehistorie, maar het waren de Romeinen die al rond de 2de-eeuw na Christus wijngaarden begonnen aan te planten in de regio. Ascumbas, zoals het dorp toentertijd nog heette, werd al snel een belangrijke wijnproducent, en in de 4de-eeuw werden de wijnen geprezen door de Latijnse dichter Ausonius.

Monnik Émilion

In de 8ste-eeuw trok een monnik genaamd Émilion naar de regio. Hij stichtte de monolieten kerk in het centrum van het dorp en vestigde zich hier. Hij stierf vervolgens in 767, maar zijn volgelingen maakten hem onsterfelijk door vervolgens de commerciële wijnproductie in het gebied op te startten. Het dorpje Ascumbas werd vervolgens omgedoopt tot Saint-Émilion.

Jurade de Saint-Émilion

In 1199 werd de eerste wijnvereniging van Frankrijk gesticht in het dorp, de Jurade de Saint-Émilion. Zij zorgen er al ruim 800 jaar voor dat de wijnen van Saint-Émilion verspreid worden over de wereld. Door de ligging aan de Dordogne, vlakbij waar de rivier samenkomt met de Garonne in de Gironde, konden de wijnen namelijk gemakkelijk verscheept worden. Zo werden de Saint-Émilion wijnen in de 14de-eeuw al veel naar Engeland verscheept op verzoek van koning Edward. Nog steeds komt de Jurade regelmatig samen om de tradities en het erfgoed van de wijnen in leven te houden.

UNESCO

Het rechtsgebied Saint-Émilion werd in 1999 uiteindelijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Dit is grotendeels door de wijnbouw in de regio en het landschap dat daarop ingericht is, maar ook door de historische monumenten in Saint-Émilion en de omliggende plaatsen. De inschrijving omvat een gebied van maar liefst 7847 hectare, een gebied dat groter is dan alleen de wijngaarden die binnen de regio vallen.

 1. De wijngaarden van Saint-Émilion

Saint-Émilion is 1 van de grootste wijnproducenten van Bordeaux met maar liefst 5565 hectare aan wijngaarden. Dit gebied omvat zo’n twee-derde van de 9 wijndorpen in het gebied: Saint-Émilion, Saint-Christophe-des-Bardes, Saint-Étienne-de-Lisse, Saint-Hippolyte, Saint-Laurent-des-Combes, Saint-Pey-d’Armens, Saint-Sulpice-de-Faleyrens, Vignonet en een deel van Libourne. Ook 6 procent van de Bordeaux wijngaarden behoren tot de wijnproducenten van Saint-Émilion.

Enkele cijfers

 • Binnen de wijnregio wordt er op 3739 hectare wijngaarden Grand Cru’s geproduceerd, terwijl er op de andere 1826 hectare niet-geclassificeerde wijnen geproduceerd worden.
 • Er zijn meer dan 800 verschillende producenten verspreid binnen het gebied, en de gemiddelde wijngaard is zo’n 7 hectare groot.
 • De grootste landgoederen, Château Laroque en Château Fombrauge, beheersen beide maar liefst 61 hectare grote wijngaarden.
 • De kleinste wijngaard, Clos St. Martin, heeft daarentegen maar 1,3 hectare grond.
 • In totaal worden er jaarlijks zo’n 2,4 miljoen kisten wijn geproduceerd, waarvan maar liefst 1,5 miljoen Grand Cru’s.

Saint-Émilion was in eerste instantie niet opgenomen in de wijnclassificatie van 1855, maar kreeg pas in 1955 een ranglijst. Dit was een initiatief van de lokale wijnhuizen. Hierbij werd besloten om elke 10 jaar de lijst te herbekijken, om zo te vermijden dat de classificatie zou verouderen. Ondanks dat dit niet elke 10 jaar gebeurt worden er wel regelmatig herzieningen gedaan. De classificatie is gebaseerd op de bodem, smaak en reputatie van de wijngaard. Voor de wijnen mogen alleen merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, bouchet en malbec druiven gemaakt worden, waarbij de meeste wijnhuizen merlot en cabernetdruiven produceren.

Côtes

 • Doordat Saint-Émilion verschillende ondergronden kent worden de wijngaarden opgedeeld in côtes, de hellingen met zand, klein en zachte kalksteen, en de graves, de kiezelgronden met stenen.
 • Daarnaast zijn er ook nog wijngaarden met zandbodem tussen Saint-Émilion en Pomerol. Hier wordt een onderscheid gemaakt doordat de côtes wijnen voller van smaak zijn dan die graves, die juist weer verfijnder en rijker van smaak zijn.
 • De meeste Premiere Cru Classe wijnen van Saint-Émilion zijn geproduceerd op de côtes, waaronder de Château Ausone wijnen. De reden dat deze tot de beste wijnen behoren is het kalksteen dat zich in de grond bevindt, wat water opneemt bij veel regen en dit los kan laten in drogere tijden, waarnaast het kalksteen ook mineralen toevoegt aan de aarde.
 • De Château Cheval Blanc wijnen, die volgens velen de beste Saint-Émilion wijnen zijn, worden echter geproduceerd op de graves, evenals de geroemde Château La Dominique wijnen.
 1. Wijnhuizen bezoeken

 • Om een bezoek aan een château te brengen is het aan te raden om vooraf te reserveren.
 • Sommige châteaux verwelkomen spontane bezoekers, maar de meeste huizen houden zich aan de reserveringen. Boek daarom wijnproeverijen en –tours van tevoren.
 • Hou er ook rekening mee dat sommige wijnhuizen in de weekenden gesloten zijn en alleen doordeweeks tours aanbieden.
 • Ook in de winter zijn de meeste wijnhuizen gesloten, en september is het oogstseizoen, waarbij veel huizen, vooral de kleinere, geen medewerkers vrij hebben om dan ook nog tours te kunnen geven.
 • De beste maanden voor een bezoek zijn dan ook de lente en vroege zomermaanden.

Enkele aanraders!

 • Grotere wijnhuizen zoals Château Ausone staan maar weinig open voor bezoeken. Hou deze huizen echter wel goed in de gaten, want heel af en toe bieden zij wel een enkele tour aan, en deze bezoeken zijn meer dan de moeite waard.
 • Daarentegen kan je elke zaterdagochtend terecht voor een introductie over wijnproeven bij Maison du Vin de Saint-Émilion, waar je voor €25 meer leert over het AOC-systeem en de karakteristieken van de lokale wijnen. Meer info op de website.
 • Wanneer je met kinderen Saint-Émilion bezoekt is een ritje met de wijngaardtrein zeker aan te raden. Deze trein vertrekt tussen 10:30 en 18:30 elke 45 min vanaf het Espace Villemaurine naast de bushaltes, waarna je voor 35 minuten door de wijngaarden mee wordt genomen. Deze tour kost €7, maar het is ook mogelijk om de tour van €11 te doen waarbij je een stop maakt bij Château Rochebelle, waar een rondleiding wordt gegeven door de ondergrondse kelders. Meer info hier.

Tours en wijnproeverijnen rond Saint-Émilion

 1. Château Beaurang

Château Beaurang ligt ietwat uit het centrum van Saint-Émilion, ten zuiden van het dorp. Dit is geen grootse château, maar juist een klein en knus familiebedrijf. Claude Puyol en zijn dochter Delphine zijn de 3de en 4de generatie van de familie die de productie van wijnen doorzetten. Zij stammen af van Spaanse immigranten, die in het begin van de 20ste-eeuw naar de regio trokken om er te werken. Langzamerhand hadden zij genoeg geld opgespaard om hun eigen château te kopen, wat sindsdien is gegroeid tot een mooi wijnhuis.

Praktische info voor je bezoek:

 • Elke dinsdag tot en met zaterdag worden 2 tours met wijnproeverijen gegeven, 1 om 14:00 en 1 om 16:00.
 • Tijdens de tour wordt er over de geschiedenis van het wijnhuis verteld en over het leven en het werk van een wijnmaker.
 • Natuurlijk komen ook de wijnen zelf aan bod, en mag je deze ook proeven.
 • De tours duren ongeveer 1 uur en kosten €5.
 • Meer info op de website.
 1. Château Bernateau

Ook het Château Bernateau is een wijnhuis dat al een tijdje door dezelfde familie wordt gerund. Vandaag werkt de 8ste generatie van de Lavau familie aan het produceren van wijnen op een organische manier. Dit wijnhuis ligt ten oosten van Saint-Émilion en is gelegen tussen Crus Classés châteaux. Bij het wijnhuis ligt ook een mooie tuin waar een kleine speeltuin is geplaatst, zodat kinderen er kunnen spelen terwijl de volwassenen genieten van een wijntje.

 • De tours worden begeleid door Karine, de vrouw van 1 van de Lavau zoons.
 • In anderhalf uur begeleid zij je door de wijngaarden en het warenhuis, waarbij verteld wordt over het productieproces van de wijngaard tot aan het bottelen. Natuurlijk hoort het proeven van de huiswijnen er ook bij.
 • Château Bernateau is elke dag van het jaar geopend maar alleen op afspraak.
 • De tours kosten €10, meer info op de website!
 1. Château Coutet

Het wijnhuis Château Coutet is vlak buiten het centrum van Saint-Émilion gelegen. Het wijnhuis heeft een lange geschiedenis van zo’n 400 jaar waarbij de productie van organische wijnen van generatie op generatie werd overgebracht. De leden van de David-Beaulieu familie die het wijnhuis nu runnen zijn ondertussen de 13de en de 14degeneratie.

Château Coutet heeft zo’n 12 hectare aan wijngaarden, waarbij ook nog een grote tuin rondom het château zelf heen liggen. Hierdoor is dit wijnhuis ook leuk om met kinderen te bezoeken, doordat zij van de tuin en de vijver met eenden kunnen genieten terwijl jij de wijntour neemt.

Er worden 2 wijntours aangeboden bij Château Coutet:

 • De Tradition tour duurt ongeveer 1 uur en neemt je mee door de geschiedenis van het landgoed met een bezoek aan het wijnhuis en de kelder, waar je de wijnen kan proeven. Deze tour kost €7.
 • De Prestige tour is een bezoek van 2 uur waarbij je ook een wandeling door de wijngaarden maakt en de schatten van Coutet opzoekt. Deze tour vertrekt pas bij minstens 4 bezoekers en kost €25.
 • Alle tours worden begeleid door leden van de David-Beaulieu familie zelf, waardoor de tour persoonlijk aanvoelt en je de ins en outs van het wijnhuis meekrijgt.
 • De tours worden elke maandag tot en met zaterdag tussen 10:00 en 18:00 gehouden. Je dient vooraf telefonisch of online te reserveren via de website.
 1. Château la Croizille

Het Château la Croizille is een kleiner wijnhuis met zo’n 5 hectare aan grond, gelegen naast het meer traditionele Château Tour Baladoz, welke ook van de familie De Schepper – De Mour is. Château la Croizille bestaat al sinds de 19de-eeuw maar werd pas in 1996 opgekocht door de familie. Direct werd er gekozen voor een meer moderne aanpak, waarbij in 2012 nog een mooie nieuwe wijnkelder aan het landgoed werd toegevoegd.

 • Het wijnhuis biedt verschillende tourmogelijkheden aan, waarbij altijd het verschil tussen de traditionele technieken en de innovatieve technieken waar La Croizille bekend om staat getoond wordt.
 • Zo krijg je bij de klassieke tour van 1 uur een rondleiding door zowel de traditionele wijnkelder van Tour Baladoz als door de moderne kelder van La Croizille. Ook kan je een aantal van de huiswijnen proeven, terwijl je van het uitzicht over de wijngaarden kan genieten. Deze tour kost €12.
 • De Privilege tour duurt 2 uur en kost €50, maar laat je de wijnen recht uit het vat proberen, waarbij ook uitgelegd wordt hoe je de wijnen dient te proeven. Een andere mogelijkheid is om de klassieke tour te lopen met daarna een picknick tussen de wijngaarden voor €35.
 • Château la Croizille is het gehele jaar door geopend voor tours en proeverijen, maar je dient wel vooraf te reserveren via de website.
 1. Cloître des Cordeliers

Een van de bijzonderste wijnhuizen die je kan bezoeken in Saint-Émilion is het Cloître des Cordeliers. Dit bouwwerk is een voormalig Franciscaans klooster dat in de 14de-eeuw werd gesticht, ma tijdens de Franse revolutie werd het klooster verlaten, waarna het complex in verval raakte. In de 19de-eeuw werd het complex opgekocht en werd besloten om de ondergrondse ruimtes van het complex te gaan gebruiken om bruisende wijnen te produceren.

 • Een bezoek aan het klooster gaat samen met een wandeling tussen de ruïnes en door de prachtige tuinen.
 • Er is een bar en restaurant, waar je de bijzondere bruiswijnen kan proeven, waarnaast het ook mogelijk is om een bezoek te brengen aan de ondergrondse groeves. Hierbij krijg je meer te weten over het productieproces van de wijnen.
 • De tours duren 1 uur en kosten €20.
 • Meer info op de website!
 1. Château la Dominique

Château la Dominique is 1 van de grotere wijnhuizen, met 29 hectare aan grond. Dit wijnhuis is gelegen in het noordwesten van de regio tegen de Pomerol aan. Het landgoed bestaat al sinds de 18de-eeuw maar de Fayat familie wilde er een modern bedrijf van maken, en in 2012 werd een nieuwe en moderne wijnkelder toegevoegd aan het landgoed. Dit innovatieve pand is bedekt met kiezels op het dakterras die door de zwarte en rode kleuren op de druiven lijken die op het landgoed verbouwd worden, en die doen denken aan het pletten van de druiven onder de voeten van de traditionele werkers.

 • Als onderdeel van de modernisering van het bedrijf opende het wijnhuis ook een bezoekersruimte en een restaurant.
 • Het Château is tussen april en oktober dagelijks geopend tussen 10:00 en 19:00 en elke dinsdag tot en met zaterdag tussen november en maart tussen 10:00 en 18:00.
 • Er worden 4 verschillende tours aangeboden, waarbij de klassieke groepstour van 1 uur je door het gebouw rondleidt met een proeverij aan het einde. Deze tour kost €18.
 • De andere tours zijn wat luxer en persoonlijker en bieden meer wijnen aan bij de proeverijen. De klassieke tour hoeft niet vooraf geboekt te worden maar dit is wel aangeraden, de andere tours worden alleen op reservering gedaan.
 • Meer info op de website.
 1. Château Guibeau

Château Guibeau is een wijnhuis dat wat verder van Saint-Émilion verwijderd is maar zeker een bezoek waard is. Dit is 1 van de grotere wijnhuizen met maar liefst 38 hectare aan grond. Er worden dan ook jaarlijks zo’n 120.000 flessen gebotteld. Het wijnhuis wordt geleid door Brigitte, de dochter van de oprichter Henri Bourlon, en haar man Eric. Bij het productieproces besteden zij veel aandacht aan niet alleen de wijnen maar ook aan mens en milieu.

 • De tours worden elke maandag tot en met vrijdag van 10:30 tot 12:00 en tussen 14:00 en 18:00 gehouden.
 • Brigitte begeleidt de tours zelf en kan je alles vertellen over de wijnen en de productie ervan.
 • De standaard tour duurt 1 uur en kost €12, maar het is ook mogelijk om een gourmet tour te doen waarna je een picknickmand mee krijgt vol lekkernijen en natuurlijk met wijnen waar je in de tuinen van het château van kan gaan genieten.
 • Deze tour kost €25.
 • Meer info op de website!
 1. Château Soutard

Buiten het centrum van Saint-Émilion is het 18de-eeuwse Château Soutard gelegen. Dit wijnhuis is echter sinds 2006 van het bedrijf La Mondiale, en dit is dus geen familiebedrijf. Echter heeft La Mondiale de naam van het château tot grote hoogtes gebracht en ervoor gezorgd dat dit een zeer populair château is om te bezoeken. Sinds 2006 zijn er meerdere renovaties gedaan aan het complex, en ook het naastgelegen Château Cadet-Piola werd door het landgoed opgekocht, wat het totale grondgebied van Soutard tot maar liefst 60 hectare bracht.

 • Château Soutard heeft een uitgebreid aanbod aan activiteiten.
 • Zo wordt er natuurlijk een wijntour gehouden voor €12 waarbij een bezoek gebracht wordt aan de wijngaarden en de Grand Cru Classé wijnen geproefd kunnen worden.
 • Daarnaast worden er ook workshops en andere activiteiten zoals een fietstocht door de wijngaarden en een gourmet picknick aangeboden.
 • Ook is een deel van het landgoed open voor verhuur en is het mogelijk om in het prachtige gebouw te overnachten.
 • Meer info op de website.
 1. Château Villemaurine

Het wijnhuis Villemaurine kent een lange geschiedenis die teruggaat tot in de 17de-eeuw, maar sinds 2005 is het landgoed onder leiding van de Onclin familie. Traditie en innovatie komen in dit wijnhuis samen. Het landgoed is net buiten het centrum van Saint-Émilion gelegen en is sinds de overname door de Onclin familie aan het groeien in productie en naam, en heeft sindsdien een mooie proefkamer. Onder het wijnhuis zijn de wijnkelders uitgehouwen uit het kalksteen en zijn er oude groeves te aanschouwen.

 • Dit wijnhuis is elke maandag tot en met zaterdag te bezoeken tussen 09:30 en 12:30 en tussen 13:30 en 17:30.
 • Er worden 3 tours aangeboden, met een standaard groepstour van 1 uur waarbij je wordt meegenomen door de wijngaarden en de prachtige uitgehouwen kelders daaronder, waarna je 2 wijnen kan proeven. Deze tour kost €15.
 • De exclusieve tour is wat uitgebreider en persoonlijker en wordt gecombineerd met een wijnproeverij met lekkernijen. Deze tour duurt anderhalf uur en kost €45.
 • Meer info vind je op de website!
 1. Ontdek Bordeaux met onze stadswandeling

Download onze gratis wandeling door Bordeaux die je langs de mooiste plekjes van de stad Bordeaux brengt. Kom alles te weten over de Bordeaux wijnen, en zie de meest merkwaardige bezienswaardigheden van de stad. Nog meer zien van Zuidwest-Frankrijk? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk en mis niets van deze bijzondere regio.

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest Frankrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?