Le pays des Terres Rouges - Bezienswaardigdehen in het Land van de Rode Aarde

Volledige reisgids kopen voor € 12

Le pays des Terres Rouges - Bezienswaardigdehen in het Land van de Rode Aarde

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het Land van Rode Aarde (Minett)

Land van Rode Aarde (Le pays des Terres Rouges), ligt in het zuiden van Groothertogdom Luxemburg. Het land van de Rode Aarde dankt zijn naam aan het felrode ijzererts dat het natuurlijke landschap domineert. Hierdoor kon men hier een staal- en ijzerindustrie ontwikkelen tijdens het industriële tijdperk. Het gebied is dan ook erg populair omwille van het industriële karakter.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het Land van Rode Aarde

Inhoud artikel

 1. Le Pays des Terres Rouges - La Région Minett

Deze regio in het zuiden van Luxemburg dankt zijn naam ‘Land van de Rode Aarde’ aan het ijzererts dat hier rijkelijk in de grond zit. Dit was ook de aanleiding om van Luxemburg, die een arme landbouwregio was, een welvarende industriële regio te maken. De economische ontwikkeling van de metaalindustrie realiseerde dit halverwege de 19de eeuw.

Vandaag maakt de regio Minett (Land van de Rode Aarde) deel uit van het industriële erfgoed van het Groothertogdom Luxemburg. De industrie is verdwenen, de rode aarde en rotsen zijn gebleven. De staalbedrijven zijn nu musea en speelterreinen geworden. Het werkterrein is nu een natuurreservaat.

Land van de Rode Aarde in Luxemburg op de kaart

 1. Fond-de-Gras

Fond-de-Gras is een kleine vallei waarvan de zijkanten zijn doorboord door talrijke mijngalerijen. Een spoorlijn verbond deze vallei met de stad Pétange. Dankzij deze lijn werd het ijzererts dat in Fond-de-Gras werd geëxploiteerd, naar staalfabrieken in Luxemburg en in het buitenland vervoerd.

Vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw werden verschillende concessies verleend aan bedrijven die toen zeer actief waren in Fond-de-Gras, waar ze mijngalerijen groeven en pakhuizen, werkplaatsen en kantoren bouwden. Tegenwoordig is het waarschijnlijk moeilijk voor te stellen dat het landelijke dal van Fond-de-Gras tot de jaren zestig een van de belangrijkste mijnbouwlocaties in Luxemburg was.

Fond-de-Gras is vandaag een groot activiteitenterrein in het teken van deze oude industrie

 • Je kan er een oud spoorwegstation en kruidenierszaak bezoeken, een museum ontdekken over de mijnindustrie, een expo met fossielen en mineralen en ook machines die trainrails maakten.
 • Je kan eveneens een tochtje maken met de trein ‘Minièresbunn’ naar het plaatsje Lasauvage, inclusief een ritje door een oude mijn. Dit is allemaal mogelijk van mei tot en met september.
 1. Luxembourg Science Center

Luxembourg Science Center is een wetenschapspark met als motto ‘Daar waar technologie de wetenschap ontmoet’. Er zijn meer dan 100 interactieve spelen voor kinderen vanaf 6 jaar. Daarnaast kan je er aan shows deelnemen in het Engels, Frans of het Luxemburgs. Ideaal voor een regendag of als je de benen aan wat rust toe zijn. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Luxemburg tijdens onze 10-daagse roadtrip door Luxemburg.

 1. Hoogovens van Belval

De Hoogovens van Belval in Cité des sciences is nu industrieël erfgoed. Vanaf april kan je zelfs de torens beklimmen. Je kan er niet naast kijken, de twee hoogovens midden in het centrum van Belval-Esch. Vroeger stonden er zelfs drie hoogovens. Eentje werd afgebroken en in China terug heropgebouwd.

Alle industriële activiteit is hier in 1997 gestopt

Dit terrein van 120 hectaren werd heringericht, dat merk je duidelijk aan de vele nieuwbouw rond de hoogovens. Hoogoven A kan je bezoeken. Wil je het allemaal vanuit de hoogte zien dan kan je de toren beklimmen (180 treden) tot op een uitkijkplatform van 40 meter hoogte. Dit terrein is nu ook gebruikt voor festivals, concerten en andere activiteiten. Op dinsdagen is de site gesloten.

 1. Esch-sur-Alzette

Na de hoofdstad Luxemburg-Stad is Esch-sur-Alzette de grootste stad van het land. De regio rond de stad wordt al meer dan 5.000 jaar bewoond en dankt haar ontwikkeling aan de ijzer- en staalindustrie. Die rijke geschiedenis wordt tentoongesteld in allerlei musea. Daarnaast zijn er in Esch-sur-Alzette heel wat architecturale pareltjes terug te vinden met bouwwerken van Peter Rice, Gottfried Böhmen Joseph Stübben.

Ook de vele street art-gevels zullen je weten te boeien. Liever de natuur intrekken? Ook dat is mogelijk in Esch-sur-Alzette: net buiten de stad ligt het Galgenbergpark met een dierenpark, rozentuinen en een waterval. De ideale activiteit voor gezinnen met jonge kinderen.

WANDELTIP: Download onze street-art wandeling door Esch-sur-Alzette.

 1. St.-Jeanberg in Dudelange

In het zuiden van Luxemburg ligt het stadje Dudelange. Vroeger was dit een belangrijke site voor de staalindustrie maar intussen is daar nog weinig van te zien. De St.-Jeanberg (Mont Saint-Jean) is nu de belangrijkste attractie.

Deze berg kent heel wat spirituele aantrekkingskracht: nog voor de tijd van het Christendom kwamen pelgrims hier al samen om te bidden en rituele dansen uit te voeren. Archeologisch onderzoek heeft dan ook tot de ontdekking van enkele Gallo-Romeinse ruïnes geleid. In de 16de eeuw was de St.-Jeanberg een strategische locatie met een luxueus kasteel (Château Fort Le Mont-Saint-Jean de Dudelange). De restanten van deze burcht zijn eveneens open voor het grote publiek (bekijk ligging).

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een bijzonder verblijf? Dichtbij het water in Dudelange kan je overnachten in de "Floater" een gezellig ingerichte hut met uitzicht op de Waassertuerm.

 1. Avonturenpark Dudelange

Het Avonturenpark Dudelange (Parc Le’h Aventure) is een deel van de reconversie van deze voormalige industriële regio. Heb je zin in wat avontuur zoals in bomen klimmen, aan de touwen hangen, je laten naar beneden glijden dan moet je hier zijn. Er zijn zelfs al mogelijkheden voor heel jonge kinderen. Als individuele bezoeker moet je niet op voorhand reserveren. Dat is wel het geval voor groepen vanaf 8 personen. Het is park is open van april tot en met september, bekijk de website voor tickets en actuele openingsuren.

 1. Rumelange en het Bergbaumuseum

Het stadje Rumelange – op de grens met Frankrijkheeft een belangrijke rol gespeeld in de industriële ontwikkeling van de regio Zuid-Luxemburg. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het Nationale museum voor de Luxemburgse IJzerertsmijnen (Bergbaumuseum): in een netwerk van ondergrondse gangen en een oude mijnschacht krijg je meer informatie over het rijke verleden van de streek en de evolutie van de mijnindustrie.

Je maakt een ritje met de trein door de mijnschachten. Zij die liever bovengronds blijven, kunnen de 19de eeuwse Sint-Sebastiaankerk een bezoekje brengen of vele wandelroutes in de regio verkennen. Meer info op de website.

OVERNACHTINGSTIP: Gonner Haus biedt accommodatie in Rumelange. Dit kleine, knusse vakantiehuisje beschikt over 4 slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken en een badkamer.

 1. Parc Merveilleux in Bettembourg

Het dierenpark Parc Merveilleux, gelegen in Bettembourg, is een amusementscentrum voor kinderen en bestaat deels uit een dierentuin en deels uit een pretpark. Het is de enige dierentuin in Luxemburg en heeft verschillende dieren die ingedeeld zijn per continent. Het pretpark bestaat verder uit verschillende speeltuinen, een sprookjesbos en verschillende attracties. Meer info op de website.

 1. Musée Rural in Peppange

In een deelgemeente van Bettembourg ligt een landelijk museum, Musée Rural. Het museum is ondergebracht in een voormalige hoeve van 1849. Daarin kan je terugkeren naar het leven van eeuwen geleden. Onderwerpen die aan bod komen: landbouwleven, -machines, planten en woonhuis. Naast het bijgelegen koetsenmuseum kan je ook terecht in de ‘Métallurgie ancienne’, een oude smidse. Meer info op de website.

RONDREIS: Nog meer inspiratie op doen? Download dan onze reisgids Groothertogdom Luxemburg inclusief wandelroutes en mooiste bezienswaardigheden.

 1. Monument national des Mineurs bij Kayl

Monument national des Mineurs bevindt zich in de Kayl vallei. Het monument werd gebouwd in 1957 en herdenkt de mijnwerkers aan wie het land aan het begin van de 20e eeuw zijn rijkdom te danken had. Sinds 1978 kreeg het de naam "Monument national des Mineurs", waar ook overleden mijnwerkers herdacht worden.

Ontdek nog meer van Luxemburg met een van onderstaande tours

 1. Cockerill Mijnmuseum

Het Cockerill Mijnmuseum, nabij Esch-sur-Alzette speelde een belangrijke rol in de economische bloei van Luxemburg. Na tientallen jaren geëxploiteerd te zijn, werd de oude mijn Katzenberg gesloten en verviel het tot een ruïne waar later leven in geblazen werd door een groep gepassioneerde voormalige mijnwerkers die hun enthousiasme en persoonlijke ervaringen graag doorgeven aan de toekomstige generaties.

Je ziet er nog enkele gereedschappen, machines en bedieningsvoertuigen maar ook de gieterij en de oude "hangkamer" waar mijnwerkers hun persoonlijk bezittingen (zoals kleren) te drogen hingen. Absoluut een bezoekje waard. Meer info op de website.

 1. Wandeling door het Land van de Rode Aarde

Een wandeling is ideaal om deze bijzondere regio te leren kennen. Wij hebben twee wandelroutes uitgestippeld die je laten kennismaken met het rijke verleden van deze industriële regio. Graag nog meer wandelen? Ontdek hier de mooiste wandelroutes in Luxemburg.

 • De bewegwijzerde Natuurwandeling Prënzebierg, Rode Rotsen loopt langs een voormalige ijzermijn met tunnel. Je ziet de typische ondergrond gecombineerd met rotsen. Het is een zeer afwisselende wandeling, perfect aangegeven met pijlen.
 • Het Albert Ungeheuer-wandelpad is een andere wandelroute van 11 km om dit verleden te herbeleven maar nu als een natuurreservaat.

Minett Trail

De Minett Trail is een langeafstandsroute door het Land van de Rode Aarde. De eindpunten zijn Clemeny en Bettembourg, goed voor een totale afstand van 90 km. Zo verken je het bijzondere landschap van het zuiden van Luxemburg. Meer informatie over het traject op hun website.

Die totale afstand is onderverdeeld in tien trajecten. Ze zijn niet in lussen opgemaakt maar je wandelt van station naar station. De route is zeer goed bewegwijzerd.

 1. Leuke hotspots om te eten en drinken

 • Brouwerij/Brasserie Béierhaascht ligt in Bascharage, aan de Belgische en de Franse grens van het Groothertogdom Luxemburg. Hier proef je de regionale keuken en de vele Luxemburgse specialiteiten. Proef ook zeker een van de huisbieren zoals “Lëtzebéier”. Meer info op de website.
 • Kaf Lokal bevindt zich in het stadscentrum van Esch-sur-Alzette, een klein restaurantje waar je zowel lokale, regionale als fairtradeproducten kan proeven. Meer info op de website.
 • Restaurant Brasserie Schräinerei, een eigentijdse brasserie in Differdange. In een industrieel-chique inrichting biedt de chef-kok burgers, pizza's, pasta's, salades en een scala aan vegetarische gerechten. Regelmatig geven lokale, nationale en internationale artiesten liveconcerten op donderdagavond. Meer info op de website.
 1. Waar overnachten in de Minett regio?

Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in de Minett regio in het zuiden van Luxemburg? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes voor een onvergetelijk verblijf of bekijk meteen het volledige aanbod accommodaties hier online.

 • Verscholen in het landelijke dorpje Clemency, midden op het Luxemburgse platteland ligt het charmante Château de Clémency. Dit hotel biedt royale kamers voorzien van alle luxe en comfort, een fitnesscentrum, een aangename tuin en een terras waar je bij mooi weer kan genieten van het zonnetje.
 • Slaap in een voormalig administratief gebouw van de ijzergieterij in Tétange! Buro van Den Alen Arbed biedt accommodatie voor zes personen, een kleine maar volledig uitgeruste keuken en een eetruimte met uitzicht op het dorp.
 • Eerder op zoek naar een aangename campingplek? Camping Gaalgebierg ligt in een rustig, bebost gebied op een heuvel bij het voormalige industriestadje Esch-sur-Alzette.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids Luxemburg downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?